GAURA (Apocrifă de 6 decembrie)

De Răzvan Ionescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La început nu simți mare lucru. Poate doar o arsură între umăr și stomac. Sau poate o căldură care se umflă în burtă, împinsă printre mațe, de chicotelile celor care își dau coate pe seama bruștei îmbujorări din obrajii tăi. Dar ești acolo, țeapăn, oarecum eroic, în mijlocul careului din curtea școlii și steagul țării tale se ridică pe catarg, trosnit cu zgomot de vânt, în vreme ce dintr-un difuzor strâmb se aude hârâit, dar nu mai puțin solemn, „Trei culori”. Una dintre ele, cea roșie, flutură și la gâtul tău, iar tu privești în sus cu aerul că de-acum încolo ești cineva, cineva important pentru țara ta, cineva în rând cu ceilalți. Acasă toți te privesc înțelept, numai tata parcă e un pic distant ori, cine știe, doar obosit. Duminică mergem într-un oraș din provincie, să ducem bani pentru bunici. N-au pensie și locuiesc într-o cameră cu două paturi, un lavoar frumos din lemn maro și o cană mare din porțelan crem, pe strada Viilor, într-o casă veche, unde zilnic două nebune se trag de păr și țipă lovindu-se isteric pentru întâietatea din bucătăria comună. Mie îmi place când ne ducem la ei fiindcă de la gară mergem printre șine și mirosul aspru din traverse mă face să mă simt bărbat. Bunicii mei au domiciliu forțat, nu ies niciodată din oraș și în fiecare săptămână merg la miliție să vorbească cu tovarășul căpitan Spânoche. Nu știu de ce, îi ustură ochii când se uită la cravata mea roșie din steag. Schimbă brusc vorba și desfac cu grijă celofanul aburit al unui borcan cu dulceață de nuci verzi. Într-o dimineață, Tătăiță s-a ridicat brusc în capul oaselor, a luat de pe pervaz o fotografie din primul război mondial și a murit încruntat, scrâșnit, mototolindu-o în pumn. Când i-au schimbat lumânarea din mână, am observat că picurii de ceară fierbinte lăsaseră o gaură ca o arsură, chiar în steagul regimentului din fotografia îngălbenită și m-am gândit că era ca o pecete, un fel de răsplată, o decorație post-mortem pentru felul în care bunicul își făcuse datoria față de țară.

Când am mai crescut l-am cunoscut pe tovarășul Firu de la UTC, scund, absolvent de teologie între timp recuperat, apoi pe membrul de partid Octavian, un deputat talentat și cumsecade, pe tovarășa Popa, o tipă cu coc, țâțe mari și mustață, care m-a luat de-o parte să-mi facă abonament la „Scânteia”, apoi rând pe rând, pe turnătorii Nelu și Gică, pe tovarășii Ciontu și Goage, pe activistul Aliodor Stratulat, pe tovarășa Clătici și pe securiștii Emil și Sterian. Toți îmi explicau că trebuie să-mi fac datoria față de țara mea, chiar dacă înăuntru era din ce în ce mai frig, iar prietenii mei o tuleau unul după altul afară, la Düsseldorf sau Oklahoma. Acasă era din ce în ce mai întuneric, în vreme ce „Trei culori” se cânta din ce în ce mai des. Erau două ore de program la televizor și „Trei culori” se cânta la început și la sfârșit. Demult nu mai simțeam nimic în stomac, ca odinioară în curtea școlii. Tata asculta la nesfârșit un aparat de radio din care, printre hârâieli, se auzea „al dumneavostră Neculai Constantin Munteanu”. În cele din urmă a murit, bătrân și singur, lăsându-mi un teanc de fotografii din cel de-al doilea război mondial, în care, chiar dacă steagurile rămăseseră întregi, el se alesese la Stalingrad cu o gaură în șold, semn că își făcuse datoria pentru țara lui. Peste gaura din suflet i-am așezat eu o icoană cu Maica Domnului și apoi am pus capacul. Părintele m-a lăsat, nu mi-a zis nimic, deși se spune că nu e voie. Ne-am luat rămas bun acolo, printre cruci, făcându-ne cu mâna.
 
După o săptămână a început revoluția din decembrie. Gluma cu „Cine-i mic și dă din mână și-are patru la română” se transformase peste noapte în amenințarea încurajatoare „Nu vă fie frică, Ceaușescu pică!”, iar găurile din țestele și trupurile tinere de la Universitate făcuseră toate, maldăr la un loc, o gaură mare în steag. La Jilava se trecea printr-un șir de jigodii care loveau cu bocancii și bulanele, în timp ce șuierau gâfâit: „Ce pizda mă-tii vrei tu de la țara asta mă?” Odată cu primii zori, printre tomberoane răsturnate, câini vagabonzi urinau cald peste usturimea rănii. Ce conta că vomiți icnit și verde? Prin gaura din steag, țara, aia care mai trăia, se vedea din nou, iar tu îți făcuseși datoria.

Mâine, când ai să te trezești, e iar dimineață, e început de decembrie și mulți sunt mulțumiți că e cald, au frigiderul plin și 170 de canale tv. Se uită urât la tine fiindcă tu nu taci naibii, odată. Nu te potolești. Ritualul obișnuit. Pastă de dinți și scuipat amestecat cu mult sânge care colorează chiuveta. La început nu simți nimic. Poate doar o arsură între umăr și stomac. Duci palma instinctiv la inimă și te uiți în oglindă. Semeni cu Hagi, ascultând imnul la meciul de adio, ținând copiii și un fanion în cealaltă mână. Doar că ai tăi sunt undeva departe, fiecare pe la treburile lui, fiecare cu fanioanele lui. Când dai mâna la o parte, observi uimit cum în pieptul tău a înflorit o gaură roșie ca o arsură, din care rânjesc, pe rând, chipuri cunoscute: bunicul din primul război mondial, tata cu o icoană în mâini, milițianul Spânoche, tovarășul Firu – teologul de la UTC, membrul de partid talentat și cumsecade Octavian, tovarășa Popa cu țâțele și cocul la fel de mari, turnătorii Nelu și Gică de la o firmă de cablu, tovarășii Ciontu și Goage din Parlament, activistul și analistul politic dr. Aliodor Stratulat, tovarășa memorialistă Clătici și, bineînțeles, securistul Emil, etern, zâmbitor și statuar, îmbrăcat într-un sacou sport Armani. Un ecou sacadat îți sparge timpanele: „Ce pizda mă-tii vrei tu de la țara asta, mă?” 

Pe urmă o crampă te-ndoaie brusc peste chiuvetă și vomiți verde, icnit, exact ca atunci, în decembrie, la Jilava. Atât. Mare scofală nu e. Poate doar o arsură între umăr și stomac. Un val care urcă și nu se mai oprește, de parcă ar vrea să dea pe dinafară într-o lacrimă. Nu poate și, în cele din urmă, se stinge singur, departe de țărm.
 
Apoi chiar că nu mai simți nimic. Un țiuit strident, fără sfârșit, și un număr de înregistrare. Dar tu nu mai ești acolo. Ai luat-o în sus, potolit, aniversar și țeapăn, spre catargul din curtea școlii. Spre țara ta.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

  2. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

  3. O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

  4. 16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

  5. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

  6. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

  7. Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

  8. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

  9. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

  10. 30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

Ultima oră

01:10

16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

00:30

16 iunie: Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

23:45

Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:35

O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:30

O zi întreagă de manifestări omagiale pentru Eminescu în Arhiepiscopia Tomisului - VIDEO

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal