Dumnezeu, Cel ce cuprinde toate cu palma primește a fi răstignit pe lemn, ca să mântuiască pe om.
Mâna Domnului, care îl trage pe Adam din iad și mâna copilului care ține strâns lumânarea de înviere înseamnă unitatea noastră.
Piroanele bătute de cei potrivnici în mâna Mântuitorului înseamnă dezbinarea Bisericii.
Așa i-au tăiat și mâna Sfântului Ioan Damaschin, dar Maica Domnului i-a dăruit-o înapoi și i-a descoperit modul minunat în care poate socoti pe mână data Praznicului Învierii.
Există dovezi științifice că noi prăznuim Învierea exact atunci când trebuie și că nu este nevoie de nicio schimbare.
Nu numai Sfinții Părinți au calculat data Paștelui, ci și oamenii de știință. Nu numai Sfântului Maxim Mărturisitorul, care a alcătuit primele tabele cu Pascalia și Sfântul Ioan Damaschin, care pe mâna sa a făcut același calcul ne-au dat data Paștelui. Lor li se alătură în secolul XVII matematicianul Karl Friedrich Gauss, care a alcătuit un algoritm în șase pași, luând resturile împărțirii cu 19 (pentru fazele lunii), cu 4 (pentru an bisect) și cu 7 (pentru duminică), apoi cu 30 (pentru stabilirea lunii aprilie sau mai), din nou cu 7 și în al șaselea pas iese exact data Paștelui, deși el era protestant. Calculul lui Gauss confirmă pascalia ortodoxă.
Deci mâna Sf. Ioan Damaschin a fost în vechime și a rămas un calcul exact. Aici nu este vorba numai despre data Paștelui, discuția este mult mai amplă. Astăzi nu numai hipoacuzii folosesc mâna pentru a comunica mesaje, ci simbolistica mâinii și a degetelor este îndeobște folosită inclusiv în rețelele de socializare unde ne dăm like-uri; dar foarte puțini știu că mâna era și mai mult folosită pentru lucruri importante în secolele trecute. Pe aceeași mână se pot calcula toate datele importante de peste an și acest calcul a fost utilizat în răsărit atunci când nu erau tipografii și cărți de cult. Crugurile lunii, care se repetă la 19 ani se calculează pe fața mâinii drepte, care nu întâmplător are 14 falange și 19 încheieturi. Pe fața și pe spatele mâinii drepte se calculează și crugurile soarelui, care se repetă la 28 de ani. În afara degetului gros, avem 3 falange pe 4 degete care înseamnă 7 noduri (pe față și pe spate), deci în total 7 ori 4 sunt 28 de noduri. Pe acest ingenios calculator se poate afla când sunt sărbătorile de peste an, câte zile sunt în câșlegi, când începe triodul, ce glas este în fiecare săptămână sau ce voscreasnă este în fiecare duminică.
De asemenea, aflăm în ce zi s-a născut Mântuitorul. Putem verifica astăzi pe telefoanele moderne ceea ce puteam calcula înainte pe mână. 25 Decembrie în anul 1 al erei noastre a picat Duminica. În noaptea de sâmbătă spre duminică Iisus S-a născut și peste 33 de ani în aceeași noapte a înviat.
O altă dovadă științifică este în orice calendar creștin ortodox, unde sunt precizate și fazele lunii. În orice calendar din orice an se poate verifica faptul că fazele lunii sunt aceleași ca pe saiturile observatoarelor astronomice. Spre exemplu, în anul 2022 luna plină pascală a fost pe 16 aprilie, iar în 2023 pe 6 aprilie. Bineînțeles că fazele lunii nu se trec în calendar de pe tabelele astrometrice, ci ele sunt calculate din tabelele Pascaliei care sunt făcute pe ciclul de 532 de ani, adică sunt preluate din mâna Sf. Ioan Damaschin. Tabelul actual este pentru anii1941-2472, adică indictionul al XV-lea de la facerea lumii.
Deci praznicul cel luminat al Învierii este un bastion împotriva tuturor ereziilor contemporane cu care suntem asaltați, inclusiv prin calculul care îi stabilește data. Dacă toate fenomenele astronomice actuale se pot calcula pe mâna unui om, înseamnă că nu ne tragem din maimuță, ci din Adam. Data Paștelui confirmă cele șapte zile ale creației. Crugurile lunii și ale soarelui pleacă de la ipoteza că soarele și luna au fost făcute în a patra zi a creației, soarele fiind la echinocțiu, iar luna fiind plină.
În a șasea zi Dumnezeu l-a făcut cu mâna Sa pe om, iar mai târziu în a opta zi, la praznicul praznicelor și la sărbătoarea sărbătorilor, Hristos a Înviat!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.