

Cerealele din Ucraina, infestate cu boli și agenți patogeni, sunt un adevărat pericol pentru sănătatea oamenilor, dar și a animalelor. Fermierii români ne spun că porumbul adus de ucraineni în țara noastră este atât de toxic, încât nici porcii nu-l mănâncă. Aceștia semnalează că nimeni nu controlează la vamă transporturile din Ucraina, astfel că am ajuns să închidem combinatele de păsări și de porci, din cauza virusurilor introduse în țară.
Ucrainenii aduc în România numai cereale toxice, gunoaie pe care nu le primește nimeni, atrag atenția fermierii români. Cei care au cumpărat marfă de la ei au ajuns să regrete și caută cu disperare cereale de la fermierii din țară, ne spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
”La porumb am văzut o filmare când îl încărcau de pe pământ. Îmi spuneau niște șoferi care au făcut curse în Ucraina că le put hainele a pește, din cauza mălurei cu care este infestat grâul. Acum, au început ăștia care s-au aprovizionat cu cereale ucrainene să regrete, că li se strică marfa și caută cereale bune la fermierii români, ca să le amestece. Guvernul nu a făcut nimic, parcă nici nu a auzit de așa ceva. M-a sunat un crescător de porci să-i dau niște porumb, că nu mănâncă nici porcii porumbul cumpărat de la ucraineni. Nu se face verificarea calității, nu se fac controale fitosanitare, să se vadă cu ce boli vin, cu ce agenți patogeni. Ucrainenii nu au nicio restricție la pesticide, la nimic, acolo este care pe care”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR. Acesta arată că la unguri nu a intrat nicio mașină cu produse din Ucraina și că doar România și Polonia au fost slugarnice. După toată seceta care a fost, după influența conflictului din Ucraina, au ajuns prețurile la cereale mai mici ca acum doi ani, când a fost producție mare. Ucrainenii aveau contractele lor, iar ce a rămas în România a fost marfă proastă, pe care nu le-o primea nimeni, că numai aici puteau să găsească coșul de gunoi, susțin fermierii.
Prioritate pentru ucraineni
Dacă este din Ucraina, nimeni nu oprește nimic și au pus monopol și pe Portul Constanța, de stau la rând câte o săptămână românașii noștri cu oleacă de marfă de le crapă capul, că au prioritate ucrainenii, afirmă Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.
”Ne-au lovit prețurile la inputuri, ne-a lovit seceta, nu a fost suficient, acum ne-au mai lovit și ucrainenii, cu gunoaiele lor. Noi suntem pe o piață mondială, unde inputurile sunt la aceleași prețuri, cum își poate permite ucraineanul să vândă mai ieftin? Înseamnă că ceva nu este în regulă. A intrat la noi în țară porumb cu fitotoxină și cereale cu tot felul de boli. Ne întrebăm de ce a apărut gripa aviară la noi. Păi dacă totul circulă fără niciun fel de control din Ucraina, nu avem securizat nimic, zici că ne-a luat cineva mințile. N-am obținut Schengen cu Europa, dar avem Schengen cu Ucraina, doar spre noi, bineînțeles. Noi închidem combinate de creștere a păsărilor, a porcilor, că vin toate bolile și nenorocirile pe noi. Și asta pentru că la vamă nu există nicio restricție și niciun control. Vin ăia cu niște dărăpănături de mașini, niște bombe pe roți, de ți-e și frică atunci când le vezi pe stradă. Și nimeni nu spune nimic”, ne-a precizat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.
S-au trezit polonezii. Românii încă dorm
Exasperați de cerealele din Ucraina, ieftine și de proastă calitate, care intră fără niciun fel de control în țara lor, fermierii polonezi au ieșit cu tractoarele în stradă și au blocat punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Totodată, pătrunderea cantităților masive de cereale ucrainene a provocat o prăbușire a prețurilor și în Polonia, astfel că fermierii nu-și mai pot acoperi nici costurile de producție. Totodată, șase țări est-europene au susținut demersul (România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia) și au solicitat Comisiei Europene soluții pentru a compensa fermierii pentru pierderile suferite și a putea astfel demara campania agricolă de primăvară.
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Dar am putea veni cu solutii.
Eu personal am inceput sa fac mici schimbari,(pentru ca mari nu-mi permit inca) in stilul de viata: de unde cumpar si ce cumpar. E adevarat ca-i foarte greu, pentru ca si de la taranul roman daca cumperi, risti sa te otravesti (eu personal am patit-o asta vara). Deci trebuie cautate surse de incredere.
De ex: pentru paine am decis sa-mi cumpar o masina de paine (nu pot framanta cu mana pt. ca nu am forta deloc), o masina de rasnit grau si urmeaza sa-mi gasesc o sursa autohtona de grau in care sa pot avea incredere. Voi scoate total de la consum painea produsa de magazine. Branza nu mai cumpar deloc din magazine, ci de la o sibianca ce imi aduce lactate de cca. 20 de ani, la fel si palinca si sunca si alte cele ce pot fi obtinute in casa. Si tot asa. Voi incerca sa ma tin departe de marketurile smechere ce se pregatesc sa ne otraveasca mai abitir decat pana acum.
Apropos de otrava cea de toate zilele vanduta in marketuri: stiati de exemplu ca zaharul care credeti ca este vanilat si il puneti la majoritatea prajiturilor este de fapt vanilinat si este un produs sintetic, adica chimic? Am cautat zilele trecute si am gasit in rafturi doar zahar vanilinat! Numele mi-a dat bataie de cap si m-am apucat sa caut pe net si sa ma informez. Concluzia? Chimie pura servita pe post de aroma pentr a ne indulci viata!
Si asta-i doar un exemplu din zecile, poate chiar sutele existente!
Stiati ca din zecile de mezeluri prezente in magazine, doar 2-3 nu contin "carmin", acel colorant obtinut din gandaci si numit stiintific E120. Da, mancam de mult timp gandaci si voi va revoltati tocmai acum? Mai bine luati-va lingura si galopati, ca oricum ne indopam cu insecte de o gramada de vreme si habar n-avem si sa fim sinceri, nici nu ne-a interesat! De ce ne-ar interesa tocmai acum?
Stiati ca Ritter Sport a scos o ciocolata " de colectie" cu "zeama de lacusta"? Nici eu nu am crezut initial si m-am pus pe cautat si am gasit ca este postata chiar pe pagina lor de pe instagram. Bineinteles ca mass media pupincurista incearca sa le spele cearceafurile si sa "bage vrajeala" cum ca firma a vrut sa faca haz de consumatorii lor. Da, intr-adevar buna poanta!
Si asa mai departe! Povestea devine realitate si noi dormim bine merci!
Mama nu ne permitea sa mâncăm produse de cofetărie, zicând ca sunt grețoase.(asta încă acum 50 de ani) și capătam desert făcut în casa la sfârșit de săptămână. Atât. In rest, fructe,nuci,alune,samburi de caisa. Ce biscuiți? Înghețată de cofetărie am mâncat prima data pe la 10 ani și ne-am intoxicat, de-i venea tatii de data asta sa ne altoiasca(pe mine și pe sora-mea), fiindcă am ținut morțiș și nu am ascultat de el.
Deci se poate fără supermarket. Eu zic sa facem rost cât mai găsim semințe din cele naturale (de orice leguma, grâne,) și sa le prasim, căci cine știe....