Eliberarea Insulei Șerpilor – victorie ucraineană sau mutare de șah-mat a rușilor?

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Știrea zilei e că Rusia a părăsit Insula Șerpilor. Moscova zice că din rațiuni umanitare, pentru a permite reluarea comerțului cu cereale al Ucrainei. Kievul zice că rușii au plecat bătuți. Presa mare e sceptică, Reuters scrie că, deocamdată, nu ia de bună niciuna dintre explicații. Din păcate pentru Zelenski, e posibil ca plecarea rușilor să însemne cea mai proastă veste pentru el, una care să zguduie imaginea internațională a lui și a țării sale.

Faptele, pe scurt.

Invazia rusă și intențiile clare de a avansa spre vest, inclusiv cu ocuparea marelui port Odesa, a determinat, cum se știe, minarea apelor portului de către ucraineni. În acest mod, ofensiva rusă se mai poate face doar pe uscat, iar asta îngreunează mult lucrurile.

Rusia are o capacitate navală de excepție, iar un asalt maritim asupra Odesei nu ar lăsa acesteia prea multe șanse să reziste.

Ne amintim că Putin a spus explicit că va permite oricînd plecarea din port a navelor ucrainene cu cereale spre Bosfor și, de acolo, spre lume.

Replica ucrainenilor a fost că e exclus.

Pe 8 mai, Ucraina anunța, astfel, că refuză să demineze portul Odesa pentru a putea relua exportul de cereale, deoarece forțele ruse ar putea specula situația, atacînd orașul, după cum declara purtătorul de cuvînt al administrației regionale, Serghi Bratciuk, citat de AFP.

„Flota rusă din Marea Neagră va simula o retragere către Crimeea anexată. Însă imediat ce deminăm accesul în portul Odesa, flota rusă va fi acolo”, mai spunea oficialul.

În fapt, experții militari spuneau că Ucraina nici nu ar avea nevoie de deminarea apelor Odesei, pentru simplul motiv că ei știu exact unde au plasat minele fixe și cunosc culoarele de ieșire.

Dar prezența Rusiei pe Insula Șerpilor – punct de maximă importanță în supravegherea militară a Odesei – era garanția fermă că nu te poți încrede în cuvîntul lui Putin că va permite ieșirea din port a navelor cu cereale.

Nu mai contează, de acum, dacă Ucraina a recucerit insula prin luptă, ori Rusia s-a retras de bunăvoie.

Important e că accentul cade pe imensa problema a cerealelor blocate, dezbătută masiv și la summitul NATO de la Madrid.

Odată rușii retrași în Crimeea, lumea așteaptă ca Zelenski să reia urgent livrarea de cereale prin Odesa, printre mine sau cu eliminarea lor.

De aici, ”mica” problemă: în momentul cînd asta se va produce, Rusia va marca rapid culoarele sigure și poate ataca, la fel de rapid, Odesa cu flota, exact cum susținea Bratciuk.

Dacă Zelenski va refuza să facă jocul rușilor, pe bună dreptate, conștientizînd pericolul ascuns, se va ciocni, însă cu o mare problemă de imagine la nivel internațional, pentru că va da apă la moară exact spuselor lui Putin, anume că nu Rusia e obstacolul în calea exporturilor.

Se va crea impresia că Ucraina refuză exporturile indiferent de situația din teren. O situație de lose-lose.

Rămîne de văzut, deci, cum vor răspunde Ucraina și NATO la mișcarea de șah – posibil mat – a Kremlinului.

Parteneriat InPolitics

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

ROMÂNIA - MORȚI SUBITE CARE PUTEAU SĂ NU EXISTE:

VACCINAREA - SINUCIDERE? Articol pe ActiveNews. VIDEO:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • kostas.ro1608 01.07.2022 14:03
  Nu este vorba de minele anti nava amplasate de ucrainieni. Ucraina a primit recent rachete anti nava Harpoon care tin la distanta navele rusesti. In plus invazia de pe mare ar avea foarte putine sanse de reusita fara o invazie prealabila terestra prin mykolaiev. Ceea ce in momentul de fata nu se intrevede. Rusii au parasit insula dupa un lung sir de bombardamente ucrainiene cu baterii howitzer 155mm si rachete Himars. Fara a avea posibilitatea sa trimita intariri, munitie si trupe fara a risca un atac cu rachete anti nava (ceea ce s a si intamplat acum o saptamana) au decis ptobabil ca cea mai buna solutie este sa o elibereze.
 • Radu Comsuta 01.07.2022 21:47
  Explicația dvs. mi se pare cea mai bună.
 • kostas.ro1608 ► Radu Comsuta 02.07.2022 13:53
  Multumesc.
 • George Rusu 03.07.2022 21:56
  Va prelua Anglia protecția portului Odessa...in numele UN

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


Ultima oră

16:21

Kompromat ca la manual: Statuia lui Zelenski se prăbușește cu un zgomot infernal de Fiare Vechi

15:50

Icoana Maicii Domnului de la Ghighiu - minune cu fiica bolnăvioară a Arhidiaconului Mihail Bucă. Analizele de sânge ale micuței Irene Ecaterina s-au îmbunătățit rapid

14:45

David Popovici a obosit brusc de tot - nu va mai participa la nici un eveniment public. Sinistrul Sportului Eduard Novak nu a scăpat ocazia să se lipească propagandistic de tânărul campion

13:50

UCIS „SIGUR ȘI EFICIENT” DE ASTRAZENECA. Ancheta Medicinei Legale s-a finalizat, după un an: Rockerul Zion de 48 de ani a murit din cauza unui „traumatism cerebral catastrofal” generat de injecția cu serul experimental de la Oxford, lăudat la Trinitas TV

12:30

VACCINAREA - SINUCIDERE? Un cititor îi răspunde Oliviei Steer: Îndemnarea la vaccinare se regăsește în Codul Penal din 2009 la Art 191 - Determinarea sau înlesnirea sinuciderii. VIDEO: Tribunal din Franța: Moartea prin vaccinarea Covid este sinucidere!

11:25

Prof. Dr. Vasile Astărăstoae: Bioetica într-o societate orfană de Dumnezeu (III)

10:30

Înotătorul, vaccinul și cîmpenii. Olivia Steer: Am un lapsus

09:00

MARI ROMÂNI. 19 august: Nașterea marelui compozitor George Enescu

00:30

19 august: Sfântul Mucenic Andrei Stratilat, cel ce și-a convertit armata la creștinism și apoi a primit decapitarea. Sfinții Mucenici Timotei, Agapie și Tecla; Sf. Cuvios Teofan cel nou

23:16

Morți subite la copii și în Noua Zeelandă. O fetiță de 12 ani a decedat după ce a colapsat în timp ce alerga într-un parc din Auckland

22:02

Dan Diaconu - Telegram: Medic chirurg pediatru din Grecia care a operat de apendicită un copil vaccinat: Am găsit țesuturile copilului într-o stare asemănătoare jeleului. Așa ceva vedem uneori doar la bolnavii de cancer

20:43

Platforma Chimcomplex Borzești își întrerupe temporar activitatea din cauza prețului energiei electrice și gazelor naturale. ANUNȚ

19:30

Dovezile ASCUNSE: Vaccinurile ARN-mesager provoacă masiv AVORTURI și MALFORMAȚII

18:20

Rafila ne informează: Mai distrugem 8.000.000 de doze de „vaccinuri”. „Sunt costuri de sute de milioane de euro”. CINE LE PLĂTEȘTE ȘI CINE PLĂTEȘTE?

17:45

Un român a descoperit ce înseamnă cu adevărat OMS