Elena Solunca: Gând de Duminică – Pilda celor chemați la cină. ”Fericiți cei care vor prânzi în împărăția lui Dumnezeu”

De Elena Solunca  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Iată, pașii egali ai timpului ne duc aproape fără a lua seama cum anume o facem, iar timpul, la rându-i, pare a se trece  indiferent parcă la ce simțim, ce gândim sau ce dorim și, când ne trezim parcă dintr-un somn, îndeosebi pe la marile praznice,  întrebăm retoric: Când și cum a trecut timpul de ne-a lăsat zălog doar amintirile ca repere ale trecerii ca un ”vis al morții eterne” cum numea Românul Absolut ”viața lumii întregi”. Cum am parcurs distanța dintre chemarea lui Dumnezeu și răspunsul faptelor, fără de care, știm, credința e ca și cum ar nu ar fi.

Evanghelistul Luca înfățișează scena unui praznic la care Domnul ne invită și cum se cuvine a-i răspunde încât să ne putem ruga cu vrednicie: „Întru Împărăția Ta când vei veni, pomenește-ne pe noi Doamne ”  Invitați la solemnul praznic al vieți, după cuviință ne întrebăm la straiele pe care să le îmbrăcă,, ca, odată ajunși,ne întrebăm ce straie să îmbrăcăm, pe care anume  loc să  ne așezăm ca nu cumva stăpânul casei să ne ridice și să spună a merge într-un altul mai potrivit nouă. Altfel spus,” cum să ne îmbrăcăm?” și „care ne este locul potrivit?” sunt primele întrebări care ne vin în minte și ar trebui să ne intereseze. Întrebările își au rostul mai ales dacă ne amintim că, pentru cei din vechime, era deosebit de important unde  să stai - nu oriunde și oricum, ci la locul tău, să-ți porți portul și să vorbești ”cum ți-e vorba”. Într-un glas mărturisitor înălțăm rugă de mulțumire:”cămara Ta Mântuitorule, o văd împodobită și îmbrăcăminte nu am ca să intru într-însa. Luminează-mi haina sufletului, Dătătorule de lumină și mă mântuiește.”

Este ca o invitație cunoașterea de sine, solemnă dar nu împodobită cu sclipiri artificiale cum o făceau și o fac cu prisosință farisei prea iubitori de sinele propriu pe care-l impune cu o superioritate vană.  Pentru asta Domnul ne-a dat măsura celor zece porunci, iar Fiul Său singura porunca nouă - a iubirii de Dumnezeu și de aproapele  nostru ca pe noi înșine. Așa ar fi drept într-o rânduială a dreptei cuviințe  pentru că purtăm deopotrivă în suflet chipul Ziditorului după care ne-a plăsmuit din tină cu mâna Sa și a suflat asupră-ne din Duhul Sfânt. Haina cea mai potrivită, felul după care suntem cunoscuți și recunoscuți de cei din jur, este a faptelor bune  peste care așezăm mantia smereniei, fiindcă, spune Mântuitorul ” oricine se înalță pe sine, se va smeri, iar cel care se smerește pe sine se va înălța”. Este întocmai ceea ce a făcut Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui viu, care a luat chipul omului pentru a învăța să devenim Fii ai lui Dumnezeu. Până atunci, eram robi, primind răsplată după osteneala de a împlini poruncile date prin Moise. Cu Fiul lui Dumnezeu am devenit  moștenitori al vieții veșnice, care după propriile cuvinte este: ”a Te cunoaște pe Tine singurul Dumnezeu adevărat și pe Hristos pe care L-ai trimis”.

Prefigurare a Cinei celei de taină

Luând aminte, vom recunoaște lesne că această cină precede și, astfel, ne pregătește pentru cina cea de taină, când Hristos dăruiește trupul și sângele Său ca acelor care se vor fi părtași  să le fie ”spre vindecarea sufletului și a trupului”.  O asemenea invitație se cerea primită ca o sărbătoare la care se cuvenea ca fiecare să-și pună haina cea mai de preț - smerenia, mama tuturor virtuților. Semnul  ei distinctiv  al smereniei autentice  este milostivirea și Hristos ca Învățător ale celor ce sunt de la Dumnezeu spune ca, atunci când faci praznic ”cheamă pe cei săraci și neputincioși, pe șchiopi și pe orbi” și abia așa vei cunoaște fericirea, adică vei simți chipul lui Dumnezeu celui viu în suflet. Pentru că, ei neavând cu ce să răsplătească, o va face prisositor Domnul în ceruri, unde cele vremelnice se vor preschimba, îmbrăcându-se în straiele veșniciei. Atunci s-a auzit glasul unui om din mulțime: ”Fericit este cel care va prânzi în împărăția lui Dumnezeu”. 

Sf. Ap. Pavel, apostolul neamurilor  învață că împărăția lui Dumnezeu stă ”în cuvânt și putere”, că nu este mâncare și băutură, ci în sfințenie și pace și dreptate în Duhul Sfânt.  Smerit se arată și acum Fiul Lui Dumnezeu  când spune că ”un om oarecare” a făcut cină și a chemat pe mulți. ”Un om oarecare” s-a numit pe Sine Hristos ca să înțelegem mai bine misiunea Lui și, la rându-ne, din oameni ”oarecare” să ne facem, asemenea Lui, Fii ai lui Dumnezeu, dimpreună părtași la lumina neînserată viața veșnică.

Să nu abați inima mea spre cuvinte de vicleșug…

Dintru început se ivește o întrebare firească: Cum se face  anume motiv sunt invitați  la cină și nu dimineața sau la prânz, masa cea mai importantă? Sfinții Părinți spun că e astfel pentru că Fiul lui Dumnezeu a venit ca Fiu al Omului precedat de o istorie îndelungată, după ce  proorocii nu doar că nu au fost ascultați, dar au fost alungați și uciși cu pietre. Ne amintim că și locuitorii Gadarei I-au spus chiar lui Hristos să părăsească cetatea după ce vindecase demonizatul care făcuse atâta rău locuitorilor. Au făcut asta pentru că trimițând demonii în porci, aceștia s-au aruncat în mare, făcând o pagubă de nesuportat pentru cei cărora le era interzis să mănânce acest fel de carne.  

Întruparea Fiului lui Dumnezeu nu a fost una la întâmplare, ci la ”plinirea vremii” și aceasta a fost,i spune Apostolul neamurilor , atunci s-a născut din Fecioara Maria din drepții Părinți Ioachim și Ana la o vârstă înaintată, neprielnică nașterii de prunci. Expresia ”plinirea vremii” poate stârni nedumeriri pentru că nu presupune o apreciere matematică, și asta deoarece Dumnezeu este Primul care respectă libertatea omului în virtutea unei logici a iubirii Sale   descrisă spre recunoaștere de  Sf. Ap. Pavel ca una care îndelung rabdă, e binevoitoare, nu se laudă, nu se trufește, nu se preocupă doar de ale sale, nu se mânie, nu se bucură de nedreptate, nu gândește răul, nu se bucură de nedreptate, ci de adevăr, suferă toate, nădăjduiește toate și pentru asta nu cade niciodată.

Chemarea era una aleasă în mod special fiind, în fapt, un fel de agapă, o întâlnire de suflet în spiritul primei porunci a lui Dumnezeu ”să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din tot sufletul și din toată inima și pe aproapele tău ca pe tine însuți”.  Într-un adevărat ritual care evidențiază solemnitatea , mai întâi a fost trimisă ”sluga” sa spre a chema  la această împreună petrecere a unui timp binecuvântat. Este semnul prețuirii care impunea unul asemănător și sluga a împlinit cuvenita ascultare. Trebuie adăugat pe dată că ”sluga” este Însuși Fiul lui Dumnezeu în ipostaza Sa de Fiu al omului cum Însuși spune cum că nu a venit ” să i se slujească, ci să slujească”. Oamenii nu L-au luat în seamă, și nici invitația care ar fi trebuit să-i onoreze și cum facem și azi, fiecare a căutat  motive întemeiate spre  a se îndreptăți pe sine. Să recunoaștem că toți căutăm ca, în orice prilej, să ne îndreptățim, să cutăm adică a ne pune în evidență nevinovăția, căutând repede țap ispășitor. E actul ce-și are obârșia la începuturi când întrebat de Dumnezeu pentru ce a încălcat singura poruncă, Adam a spus: ”Femeia pe care mi-ai dat-o Tu”. Învinovățea deci femeia și, de ca nu, chiar pe Dumnezeu care i-o dăruise..În lume și din lume fiind, subjugați de toate cele ale ei, cei invitați s-ai grăbit să se scuze și, deși au cerut  iertare, spusele ce urmează, departe de a dezvinovăți, adăugă păcate și mai mari. Primul, de pildă, a spus că și-a luat țărână și merge s-o vadă, vederea fiind simțul cel mai important, asemănat de Sf. Vasile cel Mare cu două mâini gata să cuprindă ceea ce dorește. Al doilea, a invocat faptul că-i luase  cinci perechi de boi - cinci fiind numărul simțurilor și dacă mintea se coboară la ele se face slugă lor. Cel care primește a face ascultare trupului, materiei adică,  nu are cum să-L mai perceapă  pe Dumnezeu și, în consecință, nici cum să înțeleagă chemarea Sf. Ioan Botezătorul; Pocăiți-vă, drepte faceți căile Domnului și nici să pătrundă tâlcul tăinuit al împărăției cerurilor”.        

A auzit stăpânul de  refuzul și scuzele care arătau adevărata cauză,  s-a mâniat și a poruncit: ”Mergi la răspântii”, adică la întretăierea drumurilor unde se întâlnesc cei veniți din toate părțile, nu odată neștiind care este drumul cel bun. Chemarea vine ca o îndreptare și chiar ca o binecuvântare, A mai spus Stăpânul să-i aducă pe cei mai din urmă oameni: pe săraci, pe orbi, pe slăbănogi, pe șchiopi”, toți deznădăjduiții sorții. Când Sf. Ioan Botezătorul a întrebat pe Hristos dacă este Mesia, atunci nu a spus ”Eu sunt”, ci a înfățișat faptele cum că orbii văd, surzii aud, șchiopii umblă și săracilor li se bine-vestește. Hristos a venit să mântuiască pe toți oamenii dar, deși Împărat al tuturor, nu a obligat și nu obligă pe nimeni, ci a ”invitat”, lăsând a înțelege dorința-I de a fi împreună un răgaz, de a face din dialog punte de comunicare între oameni. Așa au și înțeles cei chemați și, dându-li-se posibilitatea de a alege au făcut-o, astfel caracterizându-se cum nu se poate mai bine. Lăsându-se în voia simțurilor pur și simplu, omul deschide larg ușa păcatului, devine o unealtă a lui, se depersonalizează. În fond, întâlnim, într-un alt context păcatul primilor oameni care au dat ascultare șarpelui când a zi despre măr că este frumos, plăcut la pipăit, gustos și dă cunoaștere pentru că, într-adevăr prin simțuri avem acces la cunoaștere. Cumpănă dreaptă, inima, organul transcendenței după ruga lui David: ”Inimă curată zidește întru mine și duh drept înnoiește întru cele ale mele”. Duhul drept poate fi spiritul de observația, mereu de veghe la ce lăsăm a intra în cămara sufletului în care să avem mereu în față chipul lui Dumnezeu după care am fost întocmiți de mâinile Ziditorului spre a lucra asemănarea cu el pe un drum al sfințeniei, pe care Nichifor Crainic o numea vocația omului.

Să ne învrednicim a spune: ”Întru Împărăția Ta când vei veni, pomenește-ne pe noi, Doamne”

Primind chemarea și mergând la cină, întâia grijă este a felului în care ne îmbrăcăm anume alegând cele de cinstire, nu bogate amintindu-ne că Sf. Ioan Botezătorul se îmbrăca în haine de capră  iar Sf. Ilie în cojoc pe care, sfințindu-l i l-a dăruit lui Elisei care astfel a primit dar îndoit. Dumnezeu spune ca omul să trăiască cu cele simple și trebuincioase unui trai bineplăcut. Și dacă Însuși  Fiul lui Dumnezeu s-a smerit, se cere ca asemenea să facem și noi, alegând doar cele trebuincioase unui trai simplu. Hristos i-a ales pe cei simpli ”la vorbă și la port” și anume a ales pe cei simpli ca să rușineze pe cei bogați. El  dorește să fim conștienți ca în toate e nevoie să aducem slavă nu nouă ci Numelui Său cel temut înaintea căruia toate se tem și se cutremură. La Sfânta Împărtășanie suntem chemați să venim ”cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste”. Frică nu pentru că am fi cumva pândiți de vreo primejdie, ci de a nu ne arăta nevrednici de iubirea Lui și astfel să ne condamnăm singuri la ”întunericul cel din afară…unde este plânsul și scrâșnirea dinților”. 

A rostit Mântuitorul că a venit pe această lume ca acei care au ochi să nu vadă, iar cei orbi să vadă lumina. Lumina ne înconjoară oricum dar depinde doar de noi s-o vedem, de curăția inimii, lumina cea din noi. A mai spus ca acei care au ochi să nu vadă, adică acei care se credeau pe ei învățați a toate, fariseii care pretindeau a fi cinstiți dar care nu erau îndreptățiți să fie astfel. Vai de orbirea celor ce…văd, adică se pun  pe sine măsură a lucrurilor ca și cum lor li s-ar datora  A venit Mântuitorul ca acei care au ochi să nu vadă pentru că ”limpede nu vezi decât cu inima” pentru că în străfundul ei aflăm mereu viu chipul lui Dumnezeu a cărui asemănare ne este dat a o lucra ca să spunem ”cu îndrăzneală, fără de osândă, ”Tatăl nostru care ești în ceruri”. Pentru acesta ne pregătește Biserica punându-ne la îndemână postul și rugăciunea spre alungarea vrăjmașilor și făptuirea binelui, haină a milostivirii la care cheamă Hristos. Postul să ne fie spre alungarea a tot vrăjmașul, văzut sau nevăzut iar rugăciunea făclia care să ne ducă spre Lumina cea adevărată a nedespărțitei Sfintei Treimi.

Se apropie Marele Praznic al Nașterii Domnului, timp de grație pentru a ne pregăti, curățindu-ne mai întâi trupul prin post și rugăciune spre a-l împodobi cu virtuțile definitorii pentru cei botezați în numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Plecându-ne genunchii trupului și ai trupului, să adăugăm smereniei pocăința, lacrimile înseninând cerul sufletului așteptând Răsăritul cel de sus. Să nu ostenim cerând să ni se lumineze haina sufletului, așa cum s-a întâmplat cu femeia cea păcătoasă și să auzim cuvintele mântuitoare: ”Mergi în pace”. Câte de bun întru putere este Dumnezeu ne arată Sf. Ioan Gură de Aur care spune că poate face din noroi boabe de mărgăritar și din fiu al gheenei fiu al împărăției cerurilor. Dumnezeu cheamă toate neamurile lumii cum spune proorocul Isaia: ”Toate neamurile mă vor cunoaște până la urmă și Mi se vor închina. Nu avem scuze că, până la urmă, cine se scuză, se acuză ascunde un păcat și mai mare. Chemarea și curățirea reprezintă un har de la Bunul Dumnezeu, dar a rămâne în chemare este dat omului să o facă și dacă refuză, decad din proprie voie din ipostaza de a fi cetățean al Împărăției lui Dumnezeu. În ”Fapte” citim  ”Vai vouă – spune Domnul – vouă trebuia să se pregătească cuvântul lui Dumnezeu,, dar fiindcă v-ați arătat nevrednici, iată ne întoarcem la neamuri”. Și așa se va face că ”desfrânatele și vameșii vor moșteni împărăția cerurilor” și ”cei de pe urmă, vor fi cei dintâi”.

În nesfârșita-i bunătate, Domnul nu a rostit fie și un cuvânt de ocară, fiecăruia dându-i după cuvântul astfel osândindu-se pe sine după dreptate, rămânând în păcate ca într-o de necuprins neputință de a se bucura de minunile aduse în lume de ”Cel ce toate cu înțelepciune le-a făcut”.  Dumnezeu Cel Sfânt și Bun,  departe de a-i mustra le-a arătat că, în fapt, ei singuri s-au osândit pe sine pentru că fapta rea își are în sine osânda după cuvântul dat de fiecare.  nu i-a mustrat, arătându-le că de fapt ei pe sine s-au osândit, fiecare pe sine după cuvântul său. Iată, se apropie marele Praznic al Nașterii Domnului, când rostim cu glas de lumină întâmpinând Nașterea Cea peste fire al Unuia Născut Fiului Său să îngenunchem cuviincios și dimpreună cu Vasile Voiculescu, unul din sfinții închisorilor să spunem:

Tu însă, neîntreruptă Bucurie și Fericire,

Tu Domnul Marelui Praznic al Vieții, ne dai povață

Cine nu ospătează singur, ci necontenit împreună cu Tine

Transfigurează orice îmbucătură în adevărată viață

In Memoriam Elena Solunca

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • ioansperling 12.12.2021 16:04
    Inca o interpretare a pildei de astazi (audio) gasiti aici
    https://vrabiute.blog/2021/12/12/drumul-spre-indumnezeire/
  • IC XC NI KA 11.12.2022 15:40
    Predică la Duminica a XXVIII-a după Rusalii
    (Despre chemarea lui Dumnezeu cea în multe feluri)

    Chemarea lui Dumnezeu este veșnică mai înainte de facerea lumii
    (Efeseni 1, 4; 3, 11; II Tesaloniceni 2, 13; II Timotei 1, 9)

    Iubiți credincioși,

    Pilda Sfintei Evanghelii, ce s-a citit astăzi, ne vorbește în chip tainic despre chemarea lui Dumnezeu la cina cea mare, care este Împărăția lui Dumnezeu. Chemarea sau vocația, „este o strigare tainică din partea lui Dumnezeu, prin care cheamă sufletele să vină la El” (Dicționar al Noului Testament, op. cit., p. 4).

    Să știm, de asemenea, că chemarea lui Dumnezeu este de multe feluri și că vechimea ei este veșnică, mai înainte de întemeierea lumii (Efeseni 3, 11). Că de la începutul lumii simțite și văzute și pînă la sfîrșitul ei, Dumnezeu nu va înceta a chema pe aleșii Săi (Matei 24, 31; Marcu 13, 27). Așa vedem din dumnezeiasca Scriptură că Dumnezeu a ales și a chemat pe Noe și i-a poruncit să facă corabie înainte de potop (Facere 6, 8-14); așa a chemat Dumnezeu pe Avraam (Facere 12, 1-3); așa a chemat pe Moise (Ieșirea 3, 1-4) și pe poporul lui Israel (Deuteronom 7, 21, 13, 4); așa a chemat Dumnezeu pe David de la turmele oilor și l-a uns împărat peste Israel (I Regi 16, 12-13); și tot așa a chemat Dumnezeu pe sfinții prooroci (Psalmi 88, 3; 104, 26; Ieremia 1, 8).

    La plinirea vremii a venit Mîntuitorul nostru Iisus Hristos și a chemat pe sfinții Săi apostoli (Marcu 3, 13-19). Încă se vorbește în Sfînta Scriptură și de chemarea Bisericilor (I Petru 5, 13) și de chemarea credincioșilor (Romani 16, 13; I Petru 1, 2). Au fost însă și chemări personale și particulare, precum a fost alegerea și chemarea lui Solomon la împărăție (I Paralipomena 22, 3-6) și chemarea marelui Apostol Pavel de către Mîntuitorul (Fapte 9, 3-18). Se mai arată prea luminat în Sfînta și dumnezeiasca Scriptură despre chemarea lui Iisus Hristos ca Mesia (Isaia 4, 2; 6, 7; 19, 1-8; Matei 12, 18; I Petru 2, 6).

    În Sfînta Scriptură observăm că pricinile chemării lui Dumnezeu sînt felurite: după voința și după prevederea lui Dumnezeu (Romani 8, 28-29); fără de privire la merite (Romani 9, 11; II Timotei 1, 9); după harul lui Dumnezeu (Romani 1, 5-6) pentru slava lui Dumnezeu (Efeseni 1, 5); pentru înfierea prin Iisus Hristos (Efeseni 1, 5); spre dobîndirea mîntuirii (I Tesaloniceni 5, 9; II Tesaloniceni 2, 13); spre slava veșnică (Romani 8, 29); pentru supunerea lui Hristos (I Petru 1, 2); spre a fi asemenea chipului lui Iisus Hristos (Romani 8, 28-29) și spre a fi sfinți fără prihană în dragoste (Efeseni 1, 4).

    Dar și mijloacele prin care se fac chemările lui Dumnezeu sînt, de asemenea, diferite. Să știm că chemarea credincioșilor este lucrul lui Dumnezeu (Efeseni 4, 1; I Tesaloniceni 1, 4-6); chemarea lui Dumnezeu se face prin Duhul Sfînt (Zaharia 7, 12; Fapte 13, 2), și prin Iisus Hristos (Isaia 55, 5; Matei 11, 28; Ioan 7, 37; 12, 32; Romani 1, 7). Chemarea lui Dumnezeu se face prin Evanghelie (II Tesaloniceni 2, 14); prin mijlocirea creaturilor Lui (Psalmi 18, 1-4; Romani 1, 20) și prin aleșii Săi (IV Regi 22, 13; Ieremia 7, 24; 25, 27) Să mai știm că chemarea lui Dumnezeu este după alegere (Romani 9, 30), neschimbată și nemincinoasă din partea Lui (Romani 11, 29; I Tesaloniceni 5, 24).

    Iată pe scurt pricinile și mijloacele prin care se face chemarea lui Dumnezeu.

    Care este scopul pentru care ne cheamă Dumnezeu?

    Iată cu ce scop ne cheamă: Chemarea Lui ne îndeamnă la pocăință (Matei 9, 13; Marcu 2, 17); ne povățuiește la împăcarea cu El (Isaia 27, 5; II Corinteni 5, 20); ne îndeamnă la sfințenie (Romani 1, 7; I Corinteni 1, 2); ne cheamă de la întuneric la lumină (Fapte 2, 6-18; I Petru 2, 9); din moarte la viață (Ioan 5, 24-25); ne cheamă la libertate și la pace (Galateni 5, 13; II Corinteni 7, 13; Romani 14, 19). Chemarea lui Dumnezeu ne unește cu Iisus Hristos la una și aceeași nădejde (I Corinteni 1, 9; Efeseni 1, 18), la moștenirea slavei (Evrei 9, 15; Efeseni 1, 18), și la împărăția slavei lui Dumnezeu (I Tesaloniceni 2, 12).

    Oare omul poate să primească și să refuze chemarea lui Dumnezeu?

    DA, POATE.
    Pentru că Dumnezeu l-a făcut pe om LIBER și l-a lăsat în mîna sfatului său (Înțelepciunea lui Solomon 2, 23; Ințelepciunea lui Isus Sirah 15, 14), și cu arma bunei voiri ne-ai încununat pe noi (Psalm 5, 12). Acest lucru ni-l arată și cuvintele Domnului nostru Iisus Hristos care zice în Sfînta Evanghelie: „Cine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Matei 16, 24).

    Dacă ați ascultat cu atenție Sfînta Evanghelie ce s-a citit astăzi, ați auzit cum toți cei chemați la cina cea mare, s-au lepădat de cină, punînd diferite motive. Unul că și-a cumpărat țarina și se duce să o vadă, altul că și-a cumpărat cinci perechi de boi și merge să-i încerce, iar altul că și-a luat femeie și nu poate merge (Luca 14, 18-20).

    Iată și pedeapsa lui Dumnezeu asupra celor ce refuză să primească în mintea și inima lor chemarea lui Dumnezeu. Aceștia mai întîi se îndepărtează de harul lui Dumnezeu și în ziua Judecății de apoi vor lua mai mare pedeapsă decît Sodoma și Gomora (Matei 10, 14-15; Marcu 6, 11).

    Cei ce refuză chemarea lui Dumnezeu, ajung la orbire spirituală (Fapte 28, 24-27; Romani 1, 21; 11, 7-10); ajung la rătăcire spirituală (Fapte 28, 24-27; Romani 11, 8-10) și la împietrirea inimii lor (Marcu 16, 14). Aceștia vor lua pedepse vremelnice (Isaia 65, 12-15) și de nu se vor pocăi vor ajunge la osînda veșnică (Ioan 12, 48; Evrei 2, 1-3; 12, 25).

    Iubiți credincioși,

    În cele ce urmează vom vorbi și despre cele mai de pe urmă chemări, care le va face Domnul la sfîrșitul lumii și în ziua Judecății de apoi. Mai întîi să arătăm cum va chema Dumnezeu cerul și pămîntul, după mărturia Sfîntul Duh care zice: „Chema-va cerul de sus și pămîntul ca să judece pe poporul Său” (Psalm 49, 5).

    Această chemare a cerului și pămîntului se va face în ziua cea mare a Judecății de apoi. Milioane de trîmbițe purtate de ceata Începătoriilor vor suna cu mare glas și înfricoșat la porunca Domnului, chemînd la judecată cerul de sus, adică nenumărata mulțime a îngerilor, și pămîntul de jos, adică toate popoarele pămîntului, pe toți păcătoșii din iad și pe înșiși demonii care i-au înșelat pentru a-i da morții.

    În fața divanului de judecată al lui Hristos vor sta toți drepții și păcătoșii ca să dea seama de cele ce au lucrat prin trup, bune sau rele, precum a zis Sfîntul Apostol Pavel și Evanghelia lui Hristos (Matei 16, 27; Romani 14, 18; II Corinteni 5, 10).

    De aceea zice dumnezeiasca Scriptură că „va chema cerul de sus”, adică toate puterile din ceruri și toți îngerii împreună cu sufletele tuturor drepților, care, la glasul trîmbițelor, se vor coborî din cer să stea înaintea Domnului slavei, Iisus Hristos, Mîntuitorul nostru, ca să vadă și să audă cum va răsplăti Dumnezeu fiecăruia, după lucrurile lui (Matei 16, 27).

    Atunci glasul trîmbițelor, va suna în sus și în jos. În sus, ca să cheme din cer toate puterile cerului, pe toți îngerii și pe toți drepții; iar în jos, glasul lor va ajunge pe pămînt și pînă în iad. Pe pămînt, ca să deschidă toate mormintele și să învie toți oamenii care au murit cu trupul de la începutul lumii; iar la iad, ca să cheme pe toți diavolii și pe toți păcătoșii la judecata cea preasfîntă și preadreaptă a lui Dumnezeu. Iată ce zice despre aceste trîmbițe ale cerului Sfîntul Ierarh Grigorie Teologul: „Înfricoșat este glasul trîmbițelor acelora la care se vor supune stihiile, care vor despica pietrele, vor deschide mormintele, vor descoperi cele mai dedesubt, vor zdrobi porți de aramă, vor dezlega și vor risipi legăturile morților” (Ușa pocăinței, cartea a II-a, Pentru judecata viitoare, 1812).

    La chemarea acestor trîmițe va chema Dumnezeu cerul de sus și pămîntul de jos, ca să aleagă pe cei drepți de cei păcătoși, precum alege păstorul oile de capre (Matei 25, 32), spre a merge unii la viața veșnică, iar alții la munca veșnică (Matei 25, 46).

    Dar să auzim, frații mei, și cea mai de pe urmă chemare ce o va face Mîntuitorul nostru Iisus Hristos către aleșii Săi, în ziua Judecății de apoi. Această prea fericită chemare, ne-o arată dumnezeiasca Evanghelie, zicînd: Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Sa: Veniți binecuvîntații Tatălui Meu, de moșteniți Împărăția cea făgăduită vouă de la întemeierea lumii, căci flămînd am fost și Mi-ați dat să mănînc, însetat am fost și Mi-ați dat să beau, străin am fost și M-ați primit, gol am fost și M-ați îmbrăcat, bolnav am fost și M-ați cercetat, în temniță am fost și ați venit la Mine (Matei 25, 34-36).

    Deci, vedeți, că chemările lui Dumnezeu sînt veșnice și mai înainte de facerea lumii și de la începutul lumii acesteia văzute și simțite, pînă la sfîrșitul ei și pînă în ziua Judecății celei de apoi!

    Auzind de chemările lui Dumnezeu cele în multe feluri despre care am vorbit pînă aici, să fim cu mare atenție, cu luare aminte și cu mare frică de Dumnezeu, cînd glasul CONȘTIINȚEI noastre ne cheamă la pocăință și la părăsirea răutăților noastre. Căci conștiința noastră este cea mai
    V I E TRÂMBIȚĂ care NEÎNCETAT ne cheamă din lăuntrul nostru la pocăință, la îndreptarea și la calea cea sfîntă a mîntuirii.

    O, de ar da Dumnezeu să auzim în toată vremea glasul acestei trîmbițe, adică glasul conștiinței noastre, care mereu ne cheamă la pocăință spre mîntuirea sufletelor noastre. O, de ne-ar lumina Dumnezeu să auzim glasul conștiinței care strigă din lăuntrul nostru, zicînd: Omule, părăsește păcatele tale! Omule, vine moartea și te găsește în păcate și vei fi osîndit în focul cel veșnic! Omule,
    TREZEȘTE-TE la pocăință și vezi în ce stare ești, că nu știi ziua și ceasul în care te va chema Domnul din această trecătoare viață! Auzi, omule, ce zice dumnezeiasca Scriptură: Astăzi de veți auzi glasul Lui, să nu vă învîrtoșați inimile voastre (Psalm 94, 8).
    A S C U L T A Ț I ce zice această trîmbiță, care PURUREA STRIGĂ din lăuntrul nostru: Ce faci, omule, unde mergi? De ce te încurci cu grijile lumii? De ce îți împlinești poftele trupului tău? De ce stai nespovedit, fără pocăință, ca și cum ai fi nemuritor?

    Auzi glasul Sfintei Evanghelii care zice: Privegheați și vă rugați, fiți gata că nu știți în care ceas vine sfîrșitul! Și iarăși: „Pocăiește-te, omule, ca să întîmpini pe Mirele sufletelor noastre, cu candela milosteniei și a toată fapta bună aprinsă, ca să nu te găsească asemenea fecioarelor celor fără de minte, care au rămas afară de cămara Mirelui Ceresc” (Matei 25, 11-12).

    O, frații mei, dacă ne-am TREZI pînă mai avem vreme să A U Z I M glasul acestei trîmbițe, adică al mustrării conștiinței noastre și dacă acest glas al lui Dumnezeu care ne cheamă la pocăință și la părăsirea păcatelor, nu l-am trece cu vederea, ce mare fericire am avea și în veacul de acum și în cel viitor!

    Acest glas al lui Dumnezeu este conștiința noastră, este trîmbița cea tainică și sfîntă care călătorește cu noi în viața de aici, și pururea ne cheamă din lăuntru spre a ne trezi și pocăi. Conștiința este pîrîșul care mereu ne pîrăște pe calea acestei vieți, și ne mustră cînd greșim. Despre acest pîrîș zice, într-un anumit fel, Sfînta Evanghelie: Împacă-te cu pîrîșul tău pe cale, ca nu cumva pîrîșul să te dea judecătorului (Matei 5, 25; II Corinteni 3, 5; Galateni 6, 4).

    Iubiți credincioși,

    În Sfînta Evanghelie de astăzi, Iisus Hristos Mîntuitorul lumii NE C H E A M Ă pe toți la Cina Sa cea mare. Ne cheamă la ospățul credinței adevărate. Să nu ne împotrivim nici unul, nici să părăsească cineva Biserica Ortodoxă, mama noastră care ne hrănește din învățătura dreptei credințe, și să meargă la cina sectelor care se înmulțesc mereu și înșală pe mulți.

    Ne cheamă Hristos la ospățul pocăinței, la MASA MÂNTUIRII. Să nu amînăm pocăința, spovedania, rugăciunea, milostenia, Sfînta Împărtășanie, grija pentru suflet, că în ceasul în care nu gîndim, Fiul Omului va veni!

    Ne cheamă Iisus Hristos la ospățul Sfintei Liturghii. În fiecare sărbătoare auzim toaca, clopotele bisericilor și preoții satelor care ne cheamă la cina cea mare a Sfintei Liturghii. O A R E DE CE nu venim măcar Duminica și la marile Sărbători cu toții la biserică?

    De ce punem MOTIVE că „ne-am cumpărat țarine”, adică griji pămîntești, că „ne-am cumpărat cinci perechi de boi”, adică ne-am robit de patimi cele cinci simțiri, și că „ne-am luat femeie”, adică ne-am dedat la beții și desfrînări, mai ales Duminica și de aceea nu putem veni la ospățul Sfintei Liturghii în sărbători, să ospătăm împreună cu Mîntuitorul Hristos, cu Maica Domnului și cu toți sfinții din cer? Căci vedem la Sfînta Liturghie, Duminica, mai mult bătrîni și văduve, dar tinerii și copiii dumnevoastră UNDE SUNT? De ce nu vin cît mai mulți la slujbele bisericii, la Sfînta Liturghie? Hristos din cer se jertfește pe Sfînta Masă, sfinții și îngerii din cer cîntă cu noi în biserică, Mîntuitorul ospătează cu noi și ne hrănește cu scumpul Său Trup și Sînge, iar cei mai mulți dintre fiii Bisericii noastre stau acasă, se duc la beții, merg la petreceri imorale, la tot felul de păcate și ospătează cu necredincioșii, cu bețivii, cu sectanții și cu slugile întunericului?

    V A I celor ce lipsesc Duminica fără motiv binecuvîntat de la biserică, de la cina cea mare a Sfintei Liturghii, că cină mai mare ca jertfa liturgică și Sfînta Împărtășanie și ca citirea sfintelor cărți nu este alta pe pămînt!

    Ajunge o săptămînă de lucru, de osteneală pentru trup. Să participăm o zi pe săptămînă, Duminica, în Biserica Domnului la Sfînta Liturghie. Destul ne ostenim pentru trup, să ne ostenim acum și PENTRU SUFLET, că în curînd vom pleca la marea judecată să dăm socoteală de toate. Oare nu tocmai Duminica se fac cele mai multe păcate, petreceri, nunți, beții, certuri și desfrînări?

    Să lăsăm dar tot păcatul și să ne pocăim de păcatele noastre. Creșteți-vă copiii în frica Domnului, rugați-vă mai mult și veniți la biserică, la cina cea mare a Mîntuitorului Hristos.
    DE VOM FACE AȘA, și pe pămînt vom fi fericiți și mulțumiți, și în cer cu îngerii, cu sfinții și cu Însuși Hristos vom cina în vecii vecilor. Amin.
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

15:32

ȘTIAȚI CĂ Vlad Pascu a fost olimpic la matematică? E bun de președinte

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul evanghelist de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități” - DOCUMENT

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!