Elena Radu: Și Uniunea Națională a Barourilor din România spune public că restrângerea/eliminarea numerarului de pe piață nu are nicio justificare - nu s-a combătut evaziunea fiscală așa, ba chiar a crescut. COMUNICAT: Efecte negative asupra libertăților

De Av. Elena Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Uniunea Naționala a Barourilor din România a iesit cu un ”Apel public la autoritățile competente privind limitarea excesivă a operațiunilor de încasări și plăți cu numerar”

în care arată că:

- Deținerea unui cont și/sau a unui card bancar indispensabil efectuării de plăți, reprezintă un drept și nu o obligație a persoanei. Prin reducerea plafonului valoric pentru plățile în numerar se produce indirect transformarea dreptului într-o obligație (deci o încălcare a dreptului), persoanele fiind puse în imposibilitatea de mai efectua plăți fără deținerea unui cont și a unui card bancar;

- drepturile patrimoniale ale persoanelor sunt afectate prin utilizarea forțată a plăților bancare, fiind notoriu faptul că toate operațiunile bancare presupun plata obligatorie a unui comision, ceea ce înseamnă o imixtiune în dreptul de dispoziție al persoanei asupra propriei averi

- Scopul declarat pentru limitarea plăților în numerar l-a reprezentat diminuarea evaziunii fiscale. Conform rapoartelor prezentate de către Consiliul Fiscal, în ultimii 10 ani fenomenul evaziunii fiscale a crescut , astfel că măsura limitării plăților în numerar, prin plafoanele stabilite în Legea nr. 70/2015, deși a reprezentat o restrângere drastică față de legislația anterioară, nu și-a atins scopul urmărit.

CU ALTE CUVINTE: Reducerea numerarului de pe piață prin plafonarea operațiunilor cu numerar nu și-a atins scopul. Din contră, evaziunea fiscală a crescut în ultimii 10 ani.

Așa că: Abrogați Legea nr. 70/2015 - Capitolul I!

Comunicat U.N.B.R. – Apel public la autoritățile competente privind limitarea excesivă a operațiunilor de încasări și plăți cu numerar

 

COMUNICAT

Uniunea Națională a Barourilor din România (U.N.B.R) face apel public la autoritățile competente pentru o analiză mai atentă și mai aplicată a efectelor negative asupra drepturilor și libertăților cetățenilor, pe care le vor avea modificările legislative introduse prin art. LXIV din Legea nr. 296/2023, prin limitarea excesivă a operațiunilor de încasări și plăți cu numerar.

Conform art. 2 alin. (2) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, avocatul este obligat să promoveze și să apere drepturile, libertățile și interesele legitime ale omului. În lumina acestui principiu, U.N.B.R supune atenției publice iminenta încălcare a drepturilor și intereselor  persoanelor ca urmare a intrării în vigoare a dispozițiilor menționate.

Spre deosebire de forma anterioară a Legii nr. 70/2015, plafoanele valorice până la care sunt permise plățile în numerar au fost reduse drastic, generând situații previzibile de încălcare a drepturilor persoanelor. Deținerea unui cont și/sau a unui card bancar indispensabil efectuării de plăți, reprezintă un drept și nu o obligație a persoanei. Prin reducerea plafonului valoric pentru plățile în numerar se produce indirect transformarea dreptului într-o obligație (deci o încălcare a dreptului), persoanele fiind puse în imposibilitatea de mai efectua plăți fără deținerea unui cont și a unui card bancar.

Trebuie avută în vedere și protejarea intereselor legitime ale persoanelor aflate în situații speciale, față de care obligația deschiderii unui cont bancar și utilizarea unui card reprezintă fie o imposibilitate obiectivă (persoane aflate în arest care vor să angajeze servicii avocațiale), fie o povară generată de circumstanțe subiective (pensionari sau persoane din mediul rural care nu au cunoștințe tehnice pentru utilizarea cardului, persoane care au conturile blocate și nu pot efectua plăți bancare etc.). Banca Central Europeană a statuat că numerarul este esențial pentru incluziunea cetățenilor vulnerabili din punct de vedere social, precum categoria vârstnicilor sau cea a persoanelor cu venituri mai scăzute[1].

Nu în ultimul rând, drepturile patrimoniale ale persoanelor sunt afectate prin utilizarea forțată a plăților bancare, fiind notoriu faptul că toate operațiunile bancare presupun plata obligatorie a unui comision, ceea ce înseamnă o imixtiune în dreptul de dispoziție al persoanei asupra propriei averi. Politica financiară a băncilor se bucură de autonomie de reglementare în piața concurențială, astfel că va fi improbabilă o renunțare la comisioane bancare pentru operațiunile de încasări și plăți; dimpotrivă, a fost chiar anunțată majorarea  comisioanelor bancare.

Scopul urmărit prin adoptarea unui act normativ trebuie să fie realizabil prin măsurile impuse și trebuie să fie justificat printr-o analiză fundamentată a contextului social și, în niciun caz, acesta nu poate contraveni drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului.

Scopul declarat pentru limitarea plăților în numerar l-a reprezentat diminuarea evaziunii fiscale. Conform rapoartelor prezentate de către Consiliul Fiscal, în ultimii 10 ani fenomenul evaziunii fiscale a crescut (prin raportare la prejudiciul procentual din PIB), astfel că măsura limitării plăților în numerar, prin plafoanele stabilite în Legea nr. 70/2015, deși a reprezentat o restrângere drastică față de legislația anterioară, nu și-a atins scopul urmărit. Limitarea severă a plăților în numerar nu poate reprezenta așadar un mijloc adecvat pentru combaterea fenomenului de evaziune fiscală, mai ales în contextul în care  mijloacele prin care se intenționează atingerea scopului încalcă drepturile libertățile și interesele legitime ale persoanelor.

Nu în ultimul rând, considerăm că limitarea drastică a operațiunilor cu numerar, impusă de prevederile legale introduse prin art. LXIV din legea nr.296/2023, reprezintă o încălcare a dreptului la viață privată a cetățenilor, care nu este proporțională cu scopul urmărit, în contextul în care Statul Român, prin autoritățile competente în domeniu, are la dispoziție în legislația existentă mecanismele necesare pentru combaterea reală a fenomenului de evaziune fiscală, a căror activare și corectă aplicare este suficientă pentru atingerea acestui scop.

U.N.B.R face un apel public către toți factorii decizionali în vederea reevaluării în regim de urgență a măsurilor stabilite prin art. LXIV din Legea nr. 296/2023, care conduc iminent spre o încălcare a drepturilor fundamentale a tuturor persoanelor, în special a celor aflate în situații speciale, fără a genera, în schimb, efectul urmărit prin adoptarea lor – consolidarea sustenabilității financiare a României prin reducerea fenomenului de evaziune fiscală.

____________

[1] https://www.ecb.europa.eu/euro/cash_strategy/cash_role/html/index.ro.html

____________

Nu uitați: PROTEST PENTRU PĂSTRAREA LIBERTĂȚII PRIN NUMERAR ȘI CONTRA LUI CIOLACU: 11 noiembrie, Ora 14, Piața Victoriei, în fața Guvernului României. Este o datorie!

 


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • IC XC NI KA 07.11.2023 23:02
    Argumentul evaziunii nu rezidă.
    Deci?
    Care e adevărata miză?

    Ne întrebăm acum sau la viitoarea tentativă de digitalizare a profesiei?

    Parcă era o Carte rătăcită pe acolo prin sălile de judecată, ați citit-o? Ce scrie în Ea ref. la vremuri? Dacă a rezistat Ea vreme de aproape 2000 de ani o fi ceva de Capul ei. Și nu numai că a rezistat ..s-a împlinit TOT Cuvântul din Ea și în continuare așișderea..

    Așadar, nu Ea e rătăcită..

    “Vă rătăciți neștiind Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu.” Matei 22,29

    Doamne, miluiește.
  • Alex TG 07.11.2023 23:18
    In sfarsit ia si UNBR atitudine impotriva unui abuz evident, dintr-o serie de abuzuri ale guvernului (guvernelor).

    De ce oare nu s-a pronuntat, tot in scopul apararii drepturilor omului, si in pandemie, impotriva lockdown-urilor si a vaccinarii fortate mascate, prin impunerea de catre autoritati a restrictiilor dupa restrictii celor nevaccinati?

    Chiar si acum este bine daca Uniunea barourilor ia atitudine si hai sa facem un obicei din cenzurarea de bun simt a guvernelor, astfel incat sa nu isi inchipuie mai marii zilei ca sunt stapanii lumii si pot sa ia discretionar orice decizie, fara ca sa dea socoteala pentru aceasta..
Ultima oră

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

14:41

Luminița Arhire: DESPRE LIICEANU sau O DEZAMĂGIRE CU DAMF DE „BOIS D’ARGENT”, DE LA DIOR

13:30

Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

12:30

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

11:33

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

11:00

135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat