Elena Radu: Limitarea încasărilor și plăților cu numerar (cash) e de fapt o excepție de la regula interzicerii operațiunilor cu numerar. ACCEPTĂM SAU NE REVOLTĂM?

De Av. Elena Radu  /  

Imagine: BNR

Imagine: BNR

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cronica de citit la cafea

Legea prevede ca REGULĂ interzicerea plăților cu numerar. Numai ca EXCEPȚIE poți să faci plăți în numerar, de o anumită limită. ”Statul” în mărinimia lui îți oferă o ”facilitate” că te lasă să mai plătești cu numerar 2 lei (mai bine zis: ăia cocoțați pe funcții, că n-are statul nicio vină că am acceptat noi în funcție astfel de îmbuibați). 

Nu ne-am opus la adoptarea acestei legi și nici măcar acum nu facem nimic, când vedem pericolul și că excepția că poți să faci  plăți în numerar de 2 lei poate să dispară oricând, printr-o simplă OUG dată de Guvern într-o noapte. 

Ca să vedeți cât de proști suntem și acceptăm să se adopte legi care ne interzic multe, pentru simplul fapt că ies niște îmbuibați care ne spun la TV că nu e nimic obligatoriu și că de fapt toate legile sunt pentru binele nostru, iar noi stăm și credem și acceptăm ca proștii, fiind luați cu zăhărelul, o să încep cu începutul. 

În 1996 a fost dată Ordonanța de Guvern nr. 15/1996 privind întărirea disciplinei financiar-valutare (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/7935?isFormaDeBaza=True&rep=True). 

Potrivit acestei Ordonanțe de Guvern, PERSOANELE JURIDICE NU AVEAU VOIE SĂ FACĂ OPERAȚIUNI DE ÎNCASĂRI ȘI PLĂȚI ÎN NUMERAR. Li se permitea să facă plăți în numerar numai pentru: 

a) plata salariilor și a altor drepturi de personal;
b) alte operațiuni de plăti ale persoanelor juridice CU PERSOANE FIZICE;
c) plati către persoane juridice, în limita unui plafon zilnic maxim de 500 lei.

Sumele în numerar aflate în casieria proprie a persoanelor juridice nu putea depăși plafonul de 500 lei.

A crescut ulterior plafonul plăților în numerar la 2.000 lei, la 3.000 lei, 10.000 lei, că s-a tot devalorizat leul. 

Câte bănci au intrat ulterior în faliment? În perioada 1999 – 2006, în România au intrat în faliment următoarele bănci:
Banca Comercială "Albina” SA – aflată în procedură de faliment în perioada 25 mai 1999 – 14 decembrie 2012;
Banca Generala de Credit și Promovare - Bankcoop SA – aflată în procedură de faliment în perioada 8 februarie 2000 – 5 noiembrie 2019;
Banca Internațională a Religiilor SA (BIR) – intrată în faliment la data de 10 iulie 2000, procedură în curs de derulare;
Banca Română de Scont SA (BRS) - intrată în faliment la data de 16 aprilie 2002, procedură în curs de derulare;
Banca Turco Română SA (BTR) – intrată în faliment la data de 3 iulie 2002, procedură în curs de derulare;
Banca "Columna” SA – aflată în procedură de faliment în perioada 18 martie 2003 – 30 mai 2022;
Nova Bank SA – aflată în procedură de faliment în perioada 9 noiembrie 2006 – 28 mai 2020.

Câte persoane juridice care au fost obligate să depună banii în bănci au rămas fără ei ca urmare a intrării în faliment a acestor bănci? Ce ne pasă nouă? Doar nu erau banii noștri. 

În 2 aprilie 2015 s-a dat o nouă lege care a abrogat OG nr. 15/1996. 

Este vorba de Legea nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operațiunile de încasări și plăți în numerar și pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată (https://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/269122) 

Ce zice legea asta? 

REGULA: Art. 1 alin.1 – orice operațiuni de încasări și plăți efectuate de orice persoană fizică și juridică sau orice entitate juridică cu sau fără personalitate juridică se vor realiza NUMAI prin instrumente de plată FĂRĂ NUMERAR, definite potrivit legii.
(sunt numai câțiva excluși: Trezoreria Statului, instituțiile de credit, instituțiile emitente de monedă electronică, instituțiile care prestează servicii de plată, instituțiile financiare nebancare și entitățile care efectuează operațiuni de schimb valutar, operatorii din domeniul jocurilor de noroc). 

EXCEPȚIA DE LA REGULĂ: 
- încasări de la oricine în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei; 
- încasări și plăți de către/către  magazinele cash and carry în limita a 10.000 lei/zi/persoană; 
- plăți către orice persoană în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
- plăți din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană;
- încasări și plăți  de la/către persoane fizice în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană; 
- încasări și plăți în numerar între persoanele fizice, plafon de 50.000 lei/tranzacție.
Și n-aveai voie să le fragmentezi în mai multe operațiuni de încasări și plăți pe zi/tranzacție. 

SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ÎN 2015 CAND S-A DAT LEGEA ERA DE 975 LEI. 

S-a sesizat cineva că e o problemă? 
Că se introducea ca regulă că este interzis să încasezi și să plătești cu numerar?
Nu. Că doar era pentru ”binele nostru” ca să se elimine evaziunea fiscală, iar plafoanele introduse prin care ni ”se permitea” să încasăm și să plătim în numerar, fiind mari față de banii pe care îi aveam, ne-a făcut să ni se pară că nu are nicio importanță legea aia pentru noi, cei mulți. 

Și uite că veni 2023 și în numele combaterii evaziunii fiscale, umblă Ciolacu la excepția de la regulă și micșoră ce ni se permite să plătim cu numerar: 

- de la 5.000 lei/zi făcu 1.000 lei/zi;
- de la 10.000 lei/zi/persoană făcu 2.000 lei/zi/persoană;
- de la 50.000 lei/tranzacție făcu 10.000 lei/tranzacție. 

DECI, SCĂZU TOATE PLAFOANELE DE 5 ORI. 

ÎNSĂ, ÎN 2023, SALARIUL MINIM PE ECONOMIE ESTE DE 3.000 LEI. 
Deci, în condițiile în care salariul minim pe economie a CRESCUT de 3 ori și ceva, plafonul încasărilor și plăților în numerar a SCĂZUT de 5 ori. 

Și uite cum ne trezirăm că avem o problemă. 
Ne dădurăm și noi seama că ”facilitatea”, ”permisiunea” care ni se dă ca să încasăm și să plătim în numerar poate să dispară oricând și devenim niște captivi ai băncilor, adică SUNTEM OBLIGAȚI SĂ ÎNCHEIEM CONTRACTE CU BĂNCILE ȘI SĂ NE DEPUNEM ÎN BANII ÎN CONTURILE LOR, DEVENIND PROPRIETATEA LOR, CĂ AȘA NE OBLIGĂ STATUL INDIRECT. 

Și dacă intră băncile în faliment, ce facem? 
Murim de foame? 

Să nu aud poveștile cu garantarea depozitelor bancare în limita a 100.000 euro. 
În primul rând, este vorba de garantarea DEPOZITELOR, nu a soldului contului curent. 
În al doilea rând, nu îți dă nici dracu banii în ziua aia, aștepți de te plictisești. 

Dacă creșteau plafoanele alea de 3 ori, proporțional cu creșterea salariului minim, cum ar fi fost normal, nici nu ne-am fi dat seama.
 
Însă scăzând de 5 ori, ne trezirăm că EXCEPȚIA DE LA REGULĂ POATE DISPĂREA ÎN ORICE MOMENT: SĂ DEA GUVERNUL UN OUG PESTE NOAPTE ȘI LA REVEDERE POSIBILITATE SĂ MAI PLĂTEȘTI ÎN NUMERAR, CĂ DISPARE EXCEPȚIA DIN LEGE ȘI RĂMÂNEM CU REGULA: NUMAI PRIN INTERMEDIUL BĂNCII. 
Vom fi astfel obligați să plătim numai prin intermediul băncilor și să fim obligați să devenim clienții băncilor. 

Ce înseamnă asta? 

BANII NU VOR MAI FI AI NOȘTRI. Ei SUNT PROPRIETATEA BĂNCII care face ce vrea cu ei, iar noi avem numai un DREPT DE CREANȚĂ asupra băncii egal cu soldul creditor al contului.
Adică banca trebuie să ne plătească banii ăia, dacă îi are și dacă vrea. 

Dacă intră în faliment: la revedere!

Dacă nu vrea să ni-i dea prin diverse subterfugii: blochează contul că nu ai actualizat datele (și îți zice robotul că nu le-ai actualizat a la long), nu merge sistemul, își cere să faci nu știu ce dovezi, etc etc etc, ne ducem în instanta sa ne judecam niște ani buni. 

Mai mult, băncile pot să impună orice comisioane pentru încasări, plăți, etc și să ne rețină din banii munciți de noi cât vor mușchii lor. 

Și uite așa noi muncim ca să împroprietărim băncile, pentru că contravaloarea muncii noastre se va duce în contul bancar, moment în care nu mai sunt ai noști, noi devenind un simplu creditor al băncii. 
Adică muncim ca să avem de luat, dacă vrea banca aia să ni-i mai dea. 

Știți ca e o vorba demult: când îi ceri unei persoane să își restituie împrumutul pe care i l-ai dat și îți răspunde: lasă, că ai de luat!

Drept urmare, suntem lipsiți de proprietatea banilor care ni se cuvin pentru munca noastră, sub pretextul că așa se elimină evaziunea fiscală. 

Nici acum nu suntem departe de situația în care numerarul este eliminat de tot de pe piață. În condițiile în care ai plafon de numerar de 1.000 lei, înseamnă că ți se neagă dreptul de proprietate asupra sumelor pe care le deții în mod legal în plus. 

Asta deoarece, ca să poți să faci o plată peste 1.000 lei ești obligat să pui banii într-un cont bancar, adică să transmiți băncii dreptul de proprietate asupra lor, ca să poți să cumperi ceva cu mai mult de 1.000 lei (în condițiile în care salariul minim este de 3.000 lei). 

Tot atât de bine, eu ca avocat, dacă am onorariu într-un contract mai mare de 1.000 lei, eu nu pot să încasez și să îmi intre în proprietate contravaloarea muncii mele. 
Trebuie să îi spun clientului că trebuie să vireze banii în cont și să îi treacă în proprietatea băncii, iar eu să am de luat de la bancă, să devin astfel creditorul băncii, în contrapartida muncii mele. 
Așa că nu mai vorbim de o restrângere a vreunui drept, ci vorbim de negare de drepturi. 

Un alt impact al acestor norme este eliminarea de pe piață a bunurilor de valoare mică. 

Am fost în seara asta la magazinul de la coltul blocului și îmi arăta: uite eu am bomboana asta cu 0,20 lei. Acum o vând cu numerar. Însă, dacă se elimină numerarul, eu nu mai pot să o vând cu plata cu cardul pentru că ar trebui să pun bani din buzunar, dacă banca îmi ia comision pe tranzacție de 0,50 lei, 1 leu și atunci mai bine o dau gratis sau o scot de la vânzare. 

CONCLUZIE: 
Ce facem? Acceptăm în continuare legi prin care se instituie reguli care ne neagă drepturile fundamentale, stând la mâna politicienilor să binevoiască să mai existe excepții de la negarea drepturilor, ca să beneficiem și noi de un ”mic” drept din ăla fundamental?

Sau ne revoltăm și le zicem să scoată normele care ne neagă drepturile din legi?

Negarea de drepturi la ei acasă, dacă li se permite, nu în legi!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (8)
  • Just Talented 05.11.2023 13:45
    Nu s-a reusit schimbarea Constitutiei Republicii Socialiste Romania ( pentru ca asta este Statutul Statului Roman in prezent) si astfel a aparut PNRR-ul un fel de contabilitate dubla spre sclavagirea poporului roman crestin ortodox de sorginte latina. PNRR-ul in fapt sunt niste bani imprumutati , care oricum vor fi returnati inzecit inapoi lui Rothschild, bani dati pentru a fi furati (spaga) de catre politicienii romani cu scopul de a impune toate nenorocirile poporului roman si de a distruge neamul romanesc. Insa cum a mai spus cineva in trecut : Tatal e la carma si in adaugare, mai pa ezoteric asa si astrolgic vorbind: Clepsidra pentru alde voi s-a intors de mult si curge si tot curge.....
  • IC XC NI KA 05.11.2023 17:43
    “..poporului roman crestin ortodox de sorginte latina” - nu cred în ‘sorgintea’ arătată nici la popor, nici la creștinism, aici și mai evident. Poate ‘influență’ - pe alocuri nefastă.

    Doamne, miluiește.
  • Hombre 05.11.2023 14:36
    De acord. Sistemul bancar devine un fel de "utilitate publica" obligatorie, dar fara reglementarea celorlalte utilitati. La curent sau la telefon sau la apa, daca firma pune clauze abuzive in contract, atunci devine nul. Autoritatile de reglementare vegheaza ca firmele sa ne respecte drepturile. Dar la banci noi nu avem un asemenea sistem de protectie. Deci ori ne lasa in pace cu bancile, ori ne apara de ei.
  • mariusmioc 05.11.2023 16:24
    Parcă era trecută în Constituție garantarea proprietății. Dacă depun banii la bancă, banii devin proprietatea băncii iar eu devin deținător al unui drept de creanță față de bancă. Să fiu silit să depun banii la bancă nu înseamnă să fiu silit să renunț la proprietate, ceea ce încalcă constituția? Faptul că mi se dă un drept de creanță în schimb nu anulează faptul că sînt lipsit de dreptul meu de proprietate.
  • IC XC NI KA 05.11.2023 16:56
    Și mai clar: prima și prima regulă: au făcut excepția regulă (întoarcerea cu josul în sus - vă este cunoscută metoda?a patentat-o sarsailă în rai și de atunci e unanim valabilă și îmbracă diferite forme că el e îmbătrânit în viclenii).

    Așadar, Regula e plata în numerar.
    Excepția e cu instrumente de plată fără numerar.

    Odată devenită excepția regulă inevitabil apar și toate celelalte anomalii/rătăciri.
    Vizibil și pe orizontală și pe verticală - recte războiul văzut și nevăzut.

    Dumnezeu ne așteaptă.. să ne trezim, să ne venim în FIRE și să facem VOIA Lui și nu a lu satana ca odinioară în rai când l-am pierdut.

    Doamne, miluiește.


    Războieni
  • IC XC NI KA 05.11.2023 16:58
    *Odată devenită excepția regulă inevitabil apar și toate celelalte anomalii.. - explicate în articol.
  • Malusul 05.11.2023 19:50
    In mijlocul acestor discutii despre eliminarea numerarului nu se aduce aminte exemplul Nigeriei unde acest experiment a fost pus in practica la inceputul anului. ce s-a intamplat cititi aici: https://www.globalresearch.ca/cbdc-created-chaos-poverty-nigeria/5834568
  • Teo Cezar 09.12.2023 13:40
    BINEÎNȚELES CĂ NE REVOLTAM!! DAR OILE ÎNCĂ DORM. E ,,GREU ,, SĂ SCOȚI BANII DE PE CARD ȘI SĂ PLATESTI CASH . E MAI COMOD SĂ DAI CU CARDUL SAU CU TELEFONUL. TREZIREA!!! FOLOSIȚI BANII FIZICI PENTRU CASHUL ÎNSEAMNĂ LIBERTATE!!!
Ultima oră

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

14:41

Luminița Arhire: DESPRE LIICEANU sau O DEZAMĂGIRE CU DAMF DE „BOIS D’ARGENT”, DE LA DIOR

13:30

Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

12:30

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

11:33

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

11:00

135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat