Elena Radu: Cum se legiferează la nivel național și european pentru ”binele comun”

De Av. Elena Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plecând de la premisa ca cetățenii nu vor sta să se gândească prea mult si sa analizeze posibilele efecte pe termen scurt, mediu si lung ale unor legi, s-au folosit exact de infracțiunile care au cel mai mare impact psihologic asupra psihicului societății: trafic de arme, de droguri, de carne vine, proxenetism, pedofilie, terorism etc.

Sub pretextul ca este pentru binele colectiv, pentru a se "eradica" aceste infracțiuni si pentru protejarea individuala a persoanelor care sunt victimele unor astfel de infractiuni, de vreo 2-3 ani au început sa se dea norme, chiar la nivel european, conform carora nu numai organele statului, ci si privații pot sa acceseze orice, oricand, neconditionat, ca sa supravegheze si sa verifice orice cetatean si orice comunicare a vreunui cetatean ca poate gasesc cumva vreo data sau informatie ca se savarsesc infractiuni si sa le raporteze autoritatilor competente.

La prima vedere ar parea de bine. Insa nu este deloc asa, pentru ca permisiunea legala ca oricine, oricand, oricum, fara sa dea nicio socoteala nimanui si fara nicio raspundere poate sa supravegheze pe oricine va avea in final un impact total opus celui pretins.

Multi merg pe ideea: eu nu fac nimic, nu au ce sa gaseasca la mine, nu au decat sa ma verifice, sa ma supravegheze.

Bun, dar daca tot nu gasesc nimic, de ce sa te supravegheze/monitorizeze in continuu fara nicio ratiune?

De ce cel mai mic aspect din viata ta privata sa fie cunoscut de multi fara niciun motiv?

De ce sa permiti ca la un moment dat aceasta supraveghere in masa sa fie folosita in contra ta si sa ti se impuna un anumit comportament in viata ta privata, de zi cu zi, care nu are nicio legatura cu premisele invocate initial pentru a fi supravegheat in continuu (combaterea infractiunilor grave pe care tu nu le savarasesti)?

Si uite cum "binele general" care ti se invoca initial (combaterea infractiunilor, mai ales a celor grave) si care te facu sa accepti initial sa fii supravegheat in continuu cu toate ca tu stii ca nu ai treaba cu nicio infractiune va putea fi folosit, mai tarziu, in contra ta.

"Binele general" va incepe sa aiba noi intelesuri si nu va mai avea nicio legatura cu binele individual (cel care ti se invoca acum ca sa fii monitorizat, in masa - protectia individuala a persoanelor -victime ale unor infractiuni grave).

In pandemie am vazut ce masuri s-au impus in numele "binelui general/comun" - nu conta cum te afecta la nivel individual. Daca traiau 55% si mureau 45% era bine, trebuia impus, ca per total beneficiile erau mai mari decat riscurile.

La fel se legiferează acum in domeniul ”digitalizării”, pentru binele comun, comoditatea si confortul cetatenilor.

Insa, în nicio lege ( cu privire la cloud, interoperabilitate date, securitate cibernetica etc) nu există nicio norma cu privire la verificarea reala și efectivă a activității celor care ne "gestioneaza"/"supravegheaza", raspunderea lor civila si penala daca fac abuz sau sunt "practici ilegale", parghii sa poti sa te plangi, sa ai acces la instanta si sa se remedieze rapid daca esti supus unui abuz.

Unde va duce asta? La permisiunea legala a unui abuz din partea organelor statului asupra cetatenilor, fara ca acestia sa aiba vreo parghie legala prin care sa poata stopa abuzurile la care sunt supusi.

Am vazut in pandemie ce a insemnat asta. In orice ordonanta militara, HG , Ordin au putut sa scrie ministrii, Guvernul ce au vrut, sa impuna orice masura si nu am avut nicio parghie legala sa ne aparam.

Atacarea in instanta a unei HG care se aplica 30 zile determina un litigiu care dura ani. Am avut o parghie legala reala si eficienta de a ne apara contra abuzurilor? NU. De ce? Tocmai din cauza legii care nu prevedea o asemenea parghie.

La fel va fi si cu ”digitalizarea”. Vor putea sa faca ce vor cu cetatenii pentru ca legea nu contine nicio parghie legala pe care sa o foloseasca ca sa se poata apara impotriva abuzurilor.

Asa ca orice politica care se impune prin lege trebuie analizata inainte si estimat ce impact pe termen scurt, mediu si lung ar putea să aibă, impactul trebuie analizat prin prisma ambelor fațade: si pozitiv si negativ, iar dacă se constată că poate avea cel mai mic impact negativ el trebuie eliminat prin norme care să se introducă în legea respectivă, iar dacă nu este posibil, să fie respins proiectul de lege și să nu devină lege.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • funny 11.03.2023 03:24
  E la fel ca la Enel.
  Cine poate, in mod real si eficient, contesta o factura regularizare/estimare pana la termenul cand trebuie platita? Nimeni.
  Sau toti, dar li se raspund balarii si in final platesti factura inventata de Enel, la ce pret vrea Enel, pt ca vine termenul scadent si curg penalitati.
  E generalizat.
  Zici ca au o scoala unde invata raspunsurile optime sa ocoleasca realitatea, sa se rezolve interesul lor si sa para cu sens.
  Tu nu contezi, iar drepturile tale sunt un lux, ca sa citez un clasic in viata.
 • brian duffy 11.03.2023 12:05
  chiar exista o scoala si se numeste wef
  ca o nota personala am avut surpriza sa aflu despre un sef al meu (si despre sotia lui) dupa ce a plecat din firma ca era memebru (erau membrii) wef (i-am gasit chiar si pe site-ul wef)
Ultima oră

23:32

Papahagi a ținut o conferință despre el însuși: "Inteligența artificială și prostia naturală"

23:00

De ce preoții ortodocși de peste Prut vin la Patriarhia Română a Mitropoliei Basarabiei - Emisiune cu Pr. Eftimie Mitra. VIDEO

22:35

Dr. Geanina Hagimă: Note scrise în legătură cu ordinul privind eliminarea rujeolei, oreionului, rubeolei

22:00

Marele protopsalt Mihail Bucă a transmis imagini ale bombardamentului iranian chiar de la Sfântul Mormânt - VIDEO din Ierusalim și o CÂNTARE din drumul spre Muntele Athos: Meditație profundă

21:30

EMISIUNE ACUM: Vlad Țăranu, elevul de 16 ani pus la zid pentru ”Basarabia e România”: ”M-au întrebat pentru ce plâng și le-am spus: Pentru Dumnezeu, Neam și Țară!” LIBER la ActiveNews și Starea de Libertate - REDIFUZARE/VIDEO

21:09

Fotbalistul Ionuț Șerban internat de urgență pentru o stare de rău inexplicabilă. Sportivul de 28 de ani are nevoie de sânge grupa B(3) cu rh NEGATIV

20:37

Revista Familia Ortodoxă: De vorbă cu actorul Dan Puric despre starea neamului nostru

19:33

Noi decese ale unor persoane tinere din România: cadavrul unui bărbat de 40 de ani a fost găsit în Parcul IOR din București. Un tânăr a murit la festivalul de tatuaje organizat în Timișoara

18:05

David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București, este cel mai bun elev-matematician din lume - Revista Profesionistă a Presei 8 – 12 aprilie 2024

17:41

În PE s-a votat Regulamentul care obligă România să primească imigranți: trebuie să le asigurăm locuințe și alte facilități

16:40

A murit un fost ministru de Interne - doar ce își serbase ziua de naștere. Doru Viorel Ursu a fost implicat în Mineriada FSN din iunie 1990

15:30

Riscul unui al III-lea Război Mondial dacă Israelul ripostează. Președintele Iranului: "Sioniștii vor primi un răspuns decisiv și mult mai puternic". Reacția Moscovei

14:56

Întrebarea-Cheie: Mai poate fi oprit Bibi?

14:22

Încă un preot candidează din partea AUR: Pr. Cătălin Axinte a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru alegerile locale

14:06

Medic din Moldova, doar un an de închisoare, cu suspendare, pentru moartea unui om, după ce cazul său a stat prin tribunale timp de cinci ani