Editorial de la Chișinău: La mulți ani, România, țară de glorii și dor!

De Nicolae Federiuc  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O familie creată din pur interes nu va reuși niciodată să devină un tot întreg și, de regulă, se destramă, la un moment dat. Pentru că familia e mult mai mult decât o instituție formală, constituită în baza unor calcule și raționamente lumești.

Familia e sentiment, în primul, e energie, e emoție, chestiuni imateriale și iraționale, pe care le trăiești fără să le poți controla. E dragoste, e dor, e teamă perpetuă pentru siguranța celuilalt, e tristețe, e bucurie, e mândrie. În lipsa acestor trăiri lăuntrice, nu poți construi o cetate durabilă, pentru că anume ele sunt materialul coagulant care lipesc strâns între ele cărămizile din care sunt construite zidurile.

Țara tot o familie e, doar că-i mult mai mare. Rezistența ei în timp depinde de aceleași elemente definitorii. Dragostea, cea irațională și imposibil de controlat, e sursa de viață a acestui organism.

Astăzi, ni se spune insistent că a-ți iubi națiunea și neamul este un lucru rău, că asta ne-ar face să trăim în obscurantism și să prezentăm pericol pentru alte neamuri. Că asta ne-ar împiedica să evoluăm și să ieșim din izolare. Și că trebuie să tratăm țara ca pe o instituție, ca pe un instrument, cu ajutorul căruia să ne ordonăm, la modul practic, viața. Să ne ghidăm, altfel spus, de calcule exacte și să privim pragmatic lucrurile, iar pentru asta ar trebui să ne inhibăm emoțiile și trăirile pe care nu le putem controla. Adică să renunțăm la suflet, în schimbul unor valori materiale iluzorii.

Dar poate oare rezista în timp o asemenea țară? Din care lipsește sufletul?! Nu, tot așa cum o familie creată din pure interese materiale este sortită eșecului.

La război, cel mai important e moralul. Dacă lipsește motivația, spiritul de sacrificiu, sentimentul că lupți pentru o cauză dreaptă, e foarte greu să învingi, chiar dacă îți depășești numeric adversarul. Dar ce este moralul? Aceleași sentimente și trăiri lăuntrice, care te împing înainte, chiar dacă rațiunea și calculele matematice îți spun să te oprești. De aceea, rolul principal al comandantului este să le ridice moralul soldaților săi, să le atingă strunele sensibile, să-i facă să vibreze cu tot trupul, să-i unească într-un singur organism. Pasiune, emoție!

Viața e o luptă continuă pentru supraviețuire, fizică și spirituală. De aceea, simțim nevoia să ne unim cu cei care-s ca noi și să ne construim cetăți care să ne apere. Familia este o astfel de cetate, țara este o astfel de cetate, credința este o astfel de cetate, rasa… Or, necesitatea de a renunța la ele ni se impune cu aceeași ardoare și aceleași… argumente.

Dacă veți analiza atent, veți vedea că cei care vor să ne deznaționalizeze și să ne fure identitatea (sufletul) sunt aceiași care vor să ne distrugă familia, cea bazată pe dragoste, trăire lăuntrică și spirit de jertfă. Da, anume să o distrugă, pentru că toate calculele și experiențele de acest gen au demonstrat că familia, ca simplu instrument, nu rezistă.

Tot așa e și cu țara. Fără țară, dispărem ca neam.

Cel mai important lucru care s-a produs, odată cu Marea Unire de la 1918, nu ține de chestiuni materiale, de bunuri efemere. Sentimentul de mândrie, de împlinire, de încredere în forțele proprii – asta au dobândit atunci românii. Forța motrice care mișcă înainte organismul social! Anume acea forță care ne lipsește acum.

Apropo, noi, românii basarabeni, nu ne prea putem lăuda cu realizări de dimensiune istorică. Dar una avem totuși.

Noi suntem cei care am început procesul de reîntregire a Neamului, care, într-un final, a făcut România… Mare.

O nouă unire ar provoca aceeași metamorfoză, sunt sigur. Ne-ar umple cu energia de care avem atâta nevoie!

Așa că nu-i asculta pe cei care te îndeamnă să renunți la sentimente, chiar dacă ele par să nu se justifice din punct de vedere matematic. Pentru că anume pe ele, pe sentimente, se sprijină zidurile cetății noastre. Iubește-ți țara, plângi-o, cântă-o, răscolește în istorie pentru a găsi eroi pe care să-i transformi în repere, povestește legende care stimulează sentimentul de mândrie. Și luptă pentru neamul tău! Dacă vrei să supraviețuiești, fizic și spiritual.

La mulți ani, România mea!

Parteneriat ZIUA.MD

Nicolae Federiuc este jurnalist profesionist, în prezent coordonator editorial al cotidianului de la Chișinău ZIUA.md. A studiat la Universitatea de Vest din Timișoara și a lucrat la Compania Teleradio Moldova și Vocea Basarabiei Radio și TV, între altele. Îl puteți găsi și pe blogul personal, la federiuc.net.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie, în 2004: Eu am militat pentru Mitropolia Tomisului!

Cine plătește pentru milioanele de decese provocate de vaccinurile Covid?

Prof. Constantin Barbu la ActiveNews și Starea de Libertate: Mitropolia Tomisului - Războiul și pacea documentelor

VIDEO: Marea Resetare contra BOR. Cum lovește România, Ortodoxia și păstorii ei, cu Ținta Teodosie. Emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate cu Adrian Pătrușcă, Victor Roncea și Pompiliu Diplan:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Mihai Cantuniari 02.12.2023 14:48
  Mult adevar in putine, dar grele cuvinte. Este adevarat ca suntem indemnati permanent si pe toate caile, de forte oribile, nefiresti, inumane, venetice, sa ne uitam Neamul, Limba, Biserica, stramosii, sa ne tradam locul si menirea in lume. E adevarat si ca destui dintre noi apleaca urechea la asemenea indemnuri distrugatoare de ethos si de simtire romaneasca, dar procletii nu vor avea ultimul cuvant: in pofida realitatilor dezamagitoare, eu tot cred ca Neamul se va trezi din amorteala asta sinucigasa, etnicida, care face doar voia strainatatii mereu dusmanoase. Trezeste-te Gheorghe, trezeste-te Ioane. Vremurile acestea apocaliptice sunt facute si ca sa cearna graul de neghina.
 1. ”Noaptea, ca hoții!” Primăria Municipiului Iași a instalat o ”Hidră” jignitoare în fața Grupului Statuar al Voievozilor. ACTUALIZARE: Curatoare ”operei” este Ioana Ciocan, cea cu blasfemia de la ART SAFARI - FOTO/VIDEO

 2. Scrisoarea lui Dan Puric către conducătorii României de azi

 3. Șoc și groază pe culoarele puterii globaliste: Dan Puric președinte!

 4. Pericolul Iohannis: Tornada Ucraineană amenință să înghită România

 5. Omenirea a fost deja infectată cu nanotehnologie de supraveghere de ultimă oră? Dr. Ana-Maria Mihalcea: Vaccinații Covid emit o strălucire fluorescentă, vizibilă sub o lumină UV - Luciferaza și fenomenul Ochiul lui Horus - VIDEO

 6. Breaking News: CANDIDEAZĂ LA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI! Dan Puric - Gladiatorul Președinte - ridică mănușa și intră în cușca cu lei de la Antena 3, azi, la orele 21.45. Va candida sau nu va candida? - aceasta este marea întrebare. VIDEO ÎN DIRECT

 7. Franța: Opoziția față de “vaccinurile” ARNm, infracțiune care ar putea fi pedepsită cu până la 3 ani închisoare și 45.000 de euro amendă - Fascism medical în ascensiune

 8. Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO

 9. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a murit la doar 46 de ani. "Vaccinarea reprezintă încă un pas spre revenirea la normalitate"

 10. Instanța și ActiveNews spulberă MAE în scandalul Canalului Bâstroe declanșat exact acum un an. Tribunalul București obligă Ministerul Afacerilor Externe să ne spună cine a semnat pentru Afacerea Bâstroe. Adică CINE A TRĂDAT - DOCUMENT

Ultima oră

11:17

Ion Cristoiu: Piedone - otrava lui Marcel Ciolacu pentru Gabriela Firea

10:27

Doliu în lumea televiziunii! A murit cunoscutul jurnalist Horia Enesel

09:58

Un fotbalist din Sibiu a murit la doar 40 de ani, după un cancer diagnosticat vara trecută

09:03

Fermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

08:45

Macron nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina: ”Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga”

07:00

Marele Duhovnic al Ortodoxiei de la Marea Neagră, categoric pentru Mitropolia Tomisului. Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie: Eu am militat pentru Mitropolie! Înaltpreasfințite, Dobrogea și Sf. Andrei vă așteaptă de 2000 de ani! VIDEO 2004

06:30

27 februarie: Sfinții Cuvioși Mărturisitori Procopie și Talaleu

23:10

Părintele Ioan Istrati: Cum se naște un izvor

22:21

Morți subite în ultimele zile în rândul unor persoane tinere din România – tănăr de 25 de ani, sănătos - infarct miocardic; decese cauzate de cancer: pancreas diagnosticat înaintea Crăciunului; cancer mamar diagnosticat în vara 2022; și alte cazuri

22:00

Monahul Filotheu, mărturie despre Părintele Marcu Dumitru de la Sihăstria – Mărturisitorul lui Hristos (+26 Februarie 1999). Declarație în fața Securității, la Aiud: ”Adevărata libertate ne-o dă Dumnezeu, adică eliberarea din păcat”

21:33

Prof. Constantin Barbu: Erudiții Patriarhiei plagiază și falsifică Istoria Ortodoxiei doar pentru a contesta reactivarea Mitropoliei Tomisului. Patriarhul știe? Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la primul Sinod de la Niceea din anul 325 (III)

20:59

Chatbotul Google Gemini AI, întrebat de un utilizator, a dat răspunsuri halucinante: “comunismul nu trebuie judecat printr-o lentilă negativă”, “a spune că toți pedofilii sunt răi este greșit” - VIDEO

20:30

26 februarie 1950: Prima victimă a Experimentului Pitești. In Memoriam Academician Radu Ciuceanu: Cum a fost asasinat bestial studentul ”cu față de copil”, Corneliu Niță

20:00

ADEVĂRATA BIOGRAFIE A AGENTULUI BOLȘEVIC MIHAI ȘORA: Documente CC al PCR, CNSAS, DSS, CIE, DIE, SIE, MAE, MEN

19:50

Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO