„Și noi am cunoscut și am crezut iubirea, pe care Dumnezeu o are către noi. Dumnezeu este iubire și cel ce rămâne în iubire rămâne în Dumnezeu și Dumnezeu rămâne întru el. (Ioan 4, 16)
Mulți oameni se întreabă dacă este posibil ca Dumnezeu să poată iubi pe toți oamenii la fel? De-a lungul istoriei creștinismului, au existat tot felul de teorii greșite, printre care și aceea precum Dumnezeu, la final, va ierta pe toți oamenii și îi va duce pe toți în Rai. Și cel păcătos și cel virtuos vor merge în Rai. Atunci, vor exista oameni care se vor simți nedreptățiți. Este Dumnezeu nedrept?
Nimeni nu cunoaște judecata lui Dumnezeu, dar Dumnezeu cu adevărat nu poate fi decât drept. Dacă în lume, merge cu ocolișuri, cu intervenții, cu pile, cu relații, cu bani și, astfel mulți oameni ocupă poziții pe care nu le merită, în plan dumnezeiesc, lucrurile stau cu totul diferit, pentru că fiecare om își ocupă poziția pe care o merită. Nimic mai mult și nimic mai adevărat. E adevărat că diferențe vor fi, dar numai Dumnezeu știe cum va face aceste diferențieri între oameni. Și Domnul Iisus Hristos a spus: „În casa Tatălui Meu sunt multe locașuri. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus. Eu Mă duc să vă pregătesc un loc.” (Ioan 14, 3-4)
Iată ce spune o povestioară:
Demult, trăia într-un oraș oarecare o familie de creștini, care au avut și copii, dar fiecare și-a luat zborul acolo unde l-a rânduit Dumnezeu. Nu erau nici tineri, dar nu erau nici bătrâni. Își duceau traiul zilnic cum puteau și totul făceau cu rugăciune. Într-o cameră își făcuseră un mic altar cu icoane, cărți de rugăciune, cărți sfinte, Biblie, cădelniță, candelă etc., unde se rugau împreună sau câte unul. Ea nu pleca de acasă decât la biserică, în schimb el mai mergea prin târg și mai vorbea cu oamenii, era un bun povestitor. Femeia lui îl mai dojenea: „Măi, Ioane iar te-ai plimbat creanga prin târg, în loc să-ți vezi de rugăciune!”. El tăcea și își vedea de ale lui. Într-o seară, după ce și-au spus rugăciunile și se pregăteau de culcare, femeia îi spune soțului: „Măi Ioane, m-am gândit să îți spun și ție ce am visat acum trei zile: a venit la mine un înger și mi-a spus că ar trebui să renunțăm la dulceața lumească dintre bărbat și femeie și să trăim împreună ca frate și soră câte zile ne-o mai da Dumnezeu. Tu ce zici de acest vis?”.
„Femeie, dacă este de la un înger înseamnă că este de la Dumnezeu și că Dumnezeu ne iubește și ne vrea binele. Nu este de la noi nici începutul și nici sfârșitul... Hai s-o facem și pe asta! Oricum, eu vreau să rămânem împreună și în veșnicie.” Și uite așa și-au împărțit camerele, băile și nu se întâlneau împreună decât la masă și în rugăciune, în rest, treburile gospodărești mergeau ca și până acum. Totuși, pe Ioan îl frământa gândul acesta de a fi împreună și în veșnicie și într-o seară o întreabă pe soție dacă ea crede că este posibil ca să fie împreună și în viața de dincolo. „Cum va face diferența Dumnezeu între mine și tine, pentru că tu postești mai mult, te rogi mai mult, te ostenești mai mult? Cum va face Dumnezeu diferențierea între un păcătos și un virtuos?”.
„Bine și tu, Ioane, lucrurile acestea le cunoaște numai Dumnezeu, dar uite pentru liniștea ta, hai să ne închipuim asemănarea Raiului cu o sală mare de spectacol, un amfiteatru enorm în care să încapă circa o sută de mii de oameni. Ca la orice spectacol, primele trei rânduri vor fi ocupate de VIP-uri, personalități, prieteni și cunoscuți ai actorilor, iar ceilalți oameni vor ocupa celelalte rânduri. Să presupunem că urmează un spectacol susținut de Dumnezeu cu îngerii lui și cu sfinții lui. Mai întâi, în primele trei rânduri vor fi așezați, bineînțeles, prietenii lui Dumnezeu sau drepții lui Dumnezeu. Apoi, fiecare om va ocupa locul pe care îl merită.
Acum că eu poate voi fi în rândurile mai din față și tu în rândurile mai din spate, important este că vom fi împreună în aceeași sală, în Rai. Așa gândesc eu că ar putea fi posibil, cu mintea mea bolnavă. Avantajul va fi că eu voi sta mai aproape de Dumnezeu și voi avea o imagine mai bună despre dumnezeire și voi simți o pace, o iubire și o bucurie duhovnicească mai puternică. Cam în felul acesta să te gândești la diferențierea lui Dumnezeu între oameni, fiecare va obține locul pe care îl merită. Dumnezeu iubește pe toată lumea la fel, dar, în același timp, este și drept.”
Doamne, ajută!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.