
Foto: lemonde.fr

Când aviația NATO bombarda Belgradul, sârbii cântau Tamo daleko. Când Novak Đoković a fost expulzat din Australia, sârbii l-au așteptat la Belgrad, cântând Tamo daleko. În campania electorală a lui Aleksandar Vučić, susținătorii săi cântau același cântec. Sârbii din Kosovo cânta în aceste zile Tamo daleko.
De ce acest cântec? Ce semnifică el pentru sârbi?
Tamo daleko / Acolo departe este un cântec popular sârbesc cu o istorie fascinantă. Există mai multe variante ale cântecului, toate terminându-se cu versul Živela Srbija „Trăiască Serbia!”. Au fost înregistrate mai multe variante moderne ale cântecului, cele mai cunoscute fiind ale lui Goran Bregović și André Rieu.
Pentru a înțelege cântecul trebuie să apelăm la câteva elemente din istoria Serbiei.
Regatul Serbiei a fost în război împotriva Austro-Ungariei și a altor Puteri Centrale din 28 iulie 1914, (când guvernul austro-ungar i-a declarat război), până la capitularea Austro-Ungariei la 3 noiembrie 1918.
În primul an de război, (august – decembrie 1914), armata Serbiei, deși în inferioritate numerică, cu armament deficitar, muniție insuficientă și artilerie limitată în număr de piese, a câștigat bătăliile de la Cer / Țer (16 august – 20 august), Sabac (21 – 24 august), Drina (septembrie 1914), Belgrad (3 – 15 decembrie), reușind să respingă trei ofensive ale inamicilor și să-i alunge din țară. Au urmat 8 luni de acalmie penru ca apoi Serbia să se confrunte cu Tripla invazie. În septembrie 1915, 800.000 de soldați austrieci, unguri, germani și bulgari, conduși de feldmareșalul Anton Ludwig August von Mackensen, au atacat dezlănțuit armata sârbă, care avea 200.000 de soldați. După ce a rezistat eroic timp de patru luni, producând pierderi enorme atacatorilor, armata sârbă a fost copleșită. În iarna anului 1916, aproximativ 120.000 de soldați sârbi s-au retras, împreună cu populația civilă, prin munții înzăpeziți din Muntenegru și Albania (sub asaltul forțelor superioare ale Puterilor Centrale) până la coasta Mării Adriatice. Din cauza frigului și a foametei, în timpul acestei călătorii numită Golgota Albaneză, 72.000 de oameni au murit. Rămășițele armatei sârbe au fost evacuate în insula Corfu de către Franța și Marea Britanie. Aliații nu au avut timp să se pregătească să primească soldații sârbi. Corfu nu avea mâncare, îmbrăcăminte, lemn de foc și corturi. Soldații epuizați au stat în ploaie zile în șir. Oamenii au început să se îmbolnăvească și să moară în masă. Bolnavii erau duși pe insula Vido, iar morții erau aruncați direct în apă. În unele zile, mureau 300 de oameni pe zi. În total, aproximativ 5.000 de soldați sârbi sunt în apele din jurul insulei Vido. Sârbii numesc aceste locuri „Mormântul Albastru”.
După refacere, armata sârbă a fost transferată pe frontul de la Salonic, unde, în septembrie 1918, forțele sârbe împreună cu alte forțe aliate au spart frontul și Bulgaria a fost forțată să se predea. Armata sârbă a fost de neoprit și la 1 noiembrie 1918, Belgradul a fost eliberat.
Serbia a plătit un preț disproporționat de mare pentru marea sa victorie din Primul Război Mondial: în timpul războiului, a pierdut între 1.100.000 și 1.300.000 de locuitori, ceea ce reprezenta aproape o treime din populația totală și aproximativ 60% din populația masculină.
Tamo daleko a fost compus pe insula grecească Corfu, în 1916.
Tema cântecului este următoarea: Un soldat își cântă durerea și speranța pe insula grecească Corfu, unde a ajuns după retragerea trupelor sârbe prin Albania de Nord. Cântă despre satul său ruinat, despre biserica în care s-a căsătorit și despre greaua retragere în care și-a pierdut mulți dintre tovarăși. Textul în sine exprimă dorul unui soldat pentru patria sa. Dar conține și cuvintele „Živela Srbija!”, care sunt considerate strigătul de luptă sârbesc al tuturor timpurilor.
Acolo, acolo departe de mare / Acolo e satul meu, acolo e Serbia. / Acolo. departe, unde înflorește galben lămâia / Nu a existat decât o singură cale pentru armatele sârbe. / Acolo, departe, unde crinii mici au floare albă / Acolo, tatăl și fiul, împreună, și-au dat viețile lor, / Acolo unde în tăcere călătorii trec Moravia / Acolo au rămas icoana mea, familia mea sfântă. / Acolo unde Timocul salută orașul lui Veljko / Acolo Biserica în care m-am căsătorit în tinerețe a fost arsă. / Fără patrie, am stat în Corfu / Dar cu mândrie am strigat: Trăiască Serbia!
Identitatea compozitorului a rămas subiect de dispută timp de mai multe decenii. În 2008, istoricul Ranko Jakovljević a descoperit că Đorđe Marinković, un muzician amator din satul Korbovo de lângă Kladovo, a fost cel care a compus muzica și versurile cântecului, în 1916, înregistrând drepturile sale de autor la Paris în 1922.
Tamo daleko este considerat imnul fiecărui soldat care și-a părăsit familia și a plecat la război. El a ajuns să fie privit ca o formă de imn național în diaspora sârbă în timpul Războiului Rece, iar unele dintre versurile sale au fost interzise în Iugoslavia lui Tito, pentru că evocau renașterea sentimentului național sârb. Cântecul a fost interpretat la înmormântarea inventatorului sârb Nikola Tesla în ianuarie 1943.
Deși este cel mai faimos cântec popular sârbesc, este puternic contestat de globaliști pentru că ar fi o expresie a naționalismului ortodox și al suveranismului. În realitate, este expresia patriotismului și demnității.
P.S.1: O expicație: Veljko din versul Acolo unde Timocul salută orașul lui Veljko este Veljko Petrović (c. 1780 – 1813), cunoscut sub numele de Hajduk Veljko – unul dintre vojvodas (comandanții militari) ai Forțelor revoluționare sârbe în prima răscoală sârbă împotriva Imperiului Otoman (1804 – 1813). A luptat la eliberarea Belgradului (1806), unde a excelat în luptă. În 1807, a devenit buljubaša / буљубаша și i se acordă permisiunea să conducă revolta în zonele Krivi Vir și Crna Reka. În 1809, deși era depășit numeric, a apărat Soko Banjade de turci. Curajul personal a fost extraordinar și a câștigat o faimă deosebită în toată Serbia și Balcani. În 1810, a fost decorat cu Crucea de Aur a Rusiei pentru vitejia sa. În bătălia de la Varvarin a fost rănit și a ramas ușor schilodit. În 1811, a devenit Voievod al Văii Timocului și a fost trimis la Negotin. În 1813, a distrus un detașament de cavalerie turcă la Bukovče. În vara anului 1813, 16.000 de soldați turci au atacat Negotin, care era apărat de 3.000 de soldați sârbi. Într-o dimineață, după douăzeci de zile de apărare eroică, Veljko a condus reparațiile șanțulu din jurul orasului și a fost lovit de o ghiulea de tun. A murit imediat. Bătălia de la Negotin s-a încheiat cu pierderi masive turcești și evadarea cu succes a rebelilor sârbi. Fratele său, Milutin, l-a îngropat în biserica din Negotin.
P.S. 2: Informațiile despre cântec mi-au fost furnizate de un prieten sârb, profesor de Genetică la Universitatea din Belgrad, cu care am fost coleg 10 ani în Comitetul Director de Bioetică al Consiliului Europei.
sursă foto: lemonde.fr
VIDEO:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Asta nu sunt versuri originale ale melodiei pe care a scris-o lui Marinicu. Aceasta este o versiune veche de vreo zece ani, cu icoane și toate acele lucruri. Trăiască Serbia a fost adăugată mai devreme Ca cântec al unui timoceni care cântă despre casă, a avut concediu fiind înrolat fără să vrea de sârbi și lupta pentru o țară care nu este a lui. Cântecul este tipic mioritic. Acesta este original
Trebuia să vină, noaptea aceea tristă, nefericită,
când m-am, draga mea, dus la la bătălie sângeroasă.
Să mergem dragă, trăim nefericiți,
pentru că tinerețea trece repede, iar viața este nefericită.
Departe, departe de mare,
acolo este satul meu, acolo este dragostea mea,
acolo este satul meu, acolo este dragostea mea.
Departe, departe de mare,
acolo este satul meu, acolo este dragostea mea,
acolo este satul meu, acolo este dragostea mea.
Observă tipic motiv românesc : pentru că tinerețea trece repede, iar viața este nefericită.
Asta nici cântec sârb nu are.
Și este la nivel național să scrii despre Veljko, cel mai mare dușman al lui Timoceni. Un simplu hoț și criminal sârb care a venit la Margina (Craina) ca slujitor al căpitanilor de români Timoceni din familia Carapancea, care a condus Provincia Autonomă Margina care a fac parte de Vidin Sanjac, unde pașa a fost un alt român din Oltenia, și de unde românii totodată a avea privilegii. Sârbi cu suportul rușilor L-au ucis pe Mihail Carapancea, un căpitan de români, și l-au pus pe acel hoț al lui Veljko drept voievodă sârbă.
Și lasă-mă cu sârbi voștri și minciunule lor sârbește. El minte când respira. Am trăiesc în Serbia in 1999, și NATO intervenția a fost aranjată între Milosevic și americani, pentru că el a fost întotdeauna oamenii lor. A petrecut câțiva ani la New York ca director al uneia dintre bănci. El a trebuit să predea Kosovo, dar a trebuit să facă asta și să rămână la putere. Americanii l-au susținut să ajungă la putere și să rămână. Ar fi rămas și după 2000, dacă nu ar fi fost miliardar sârb din SUA Milan Panić care a susținut opoziția pe tot parcursul anilor 1990 și a trebuit să plătească milioane Senatoților americani să facă presiuni asupra lui Clinton să nu intervină atunci când opoziția câștigă alegerile din 2000. Întreaga cădere de la putere a lui Milosevic a fost finanțată de Milan Panic
Și lasă-mă de minciunile despre victime. Au fost 124 de victime din centrul Serbiei (2 timoceni) (www.kosovskaknjigapamcenja.org) și majoritatea celor care au fost uciși au fost uciși pentru că armata s-a ascuns în obiecte și transporturi civile sau au fost sacrificați în televiziune. deoarece s-a anunțat că televiziune va fi bombardata (după 2000 puțini responsabili pentru asta fost condamnați pentru asta)
Novak este un complet idiot din punct de vedere intelectual. Tot ceea ce face este din cauza soției sale, care practică budismul, yoga, veganismul și e împotriva vaccinurilor. Ea i-a interzis să se vaccineze pentru că totul trebuia să fie natural. El nu este un erou așa cum ați încercat să vă imaginați. In Serbia (ei trăiesc în Monaco) masuri nu ai fost dure în timpul Covid, și niciodată nu a fost discusia despre vaccinare obligativa (pentru la început organizație internaționale a avertizat guvernul că asta a fi încălcare dreptul omului) ni despre certificat verde (exista doar dacă vrei să duc în viața de noapte). Fără măști obligatorii etc. El nu avea același motiv să refuze că voi in Romania. Numai România avea oameni incompetenți care au condus țara