Daniel Bejan: Prostia 1 vs. prostia 2

De Daniel Octavian Bejan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Nu e vorba despre proști. Ar fi prea simplu. E vorba despre oameni suspectabili de inteligență, capabili de enunțuri articulate, care aleg să investească resurse considerabile de timp și predicat în surprinzătoare bătălii duse pentru apărarea integrității drobului de sare.

Mai întâi să cunoaștem prostiile aflate în confruntare:

prostia 1 - teza ROexit – o idee nu foarte nouă, care solicită ieșirea urgentă a României din UE ca soluție pentru toate problemele noastre

prostia 2 - teza „UE e paradisul pe care nici măcar nu-l merităm”

Evident, nu e vorba, nici într-un caz, nici în celălalt, despre o dezbatere reală pe o temă care ar frământa în mod serios societatea românească. E doar încă o bălăceală de social media, al cărei rost e doar poziționarea sau afirmarea unei anumite poziționări în raport cu bula. De fapt, cam la asta se reduce cea mai mare parte a forfotei online. Nu comunicăm, nu avem resursele necesare unei autentice dezbateri, ne rezumăm la bifarea criteriilor de validare din partea bulei, periodic, sistematic. Asta e tot. Să admiți că argumentele bulei adverse (aici suntem!) pot fi corecte e aproape o infamie.

Începem cu prostia a doua. E ilustrată de un mesaj repetat cu neglijabile variațiunii de către toți adepții. Sună cam așa:

În 2000 am stat 7 ore in curtea ambasadei Austriei pentru o viza si aveam invitatie de la o ditamai firma. Daca vreti afara din UE, iesiti fara sa ne luati pe toti dupa voi.

Postarea respectivă este preluată, distribuită, i se răspunde cu nuanțările necesare. Sunt 12 ore, 10 ore, e Ambasada Germaniei, a Italiei etc. Obligatoriu e păstrat importantul, esențialul, înălțătorul mesaj: Daca vreti afara din UE, iesiti fara sa ne luati pe toti dupa voi.

Iată, deci, niște cetățeni care țin la destinul lor „european” și sunt gata să lupte/posteze pe Facebook pentru a și-l apăra! Nu sunt nici măcar o clipă vizitați de sentimentul ridicolului, nu-i îngrijorează evidenta inadecvare dintre argument și cauza susținută. E o prostie evidentă. Și ei știu că e o prostie (asta e cel mai grav!), dar la fel de bine știu că o astfel de prostie e bine văzută, e foarte apreciată în bulă.

Care e argumentul, de fapt? Oamenii au fost umiliți atunci când au solicitat viză de la o ambasadă sau alta. Au fost umiliți de statul german, austriac, italian ș.a.m.d. Ce consecință mai logică poate avea această umilire decât dorința de a intra într-o uniune alături de cei care i-au umilit? Într-o astfel de logică, căsătoria devine ceva cu adevărat bizar.

Aderarea României la UE a însemnat, e drept, renunțarea la vize. E un real câștig. Pentru cei mai mulți e singurul beneficiu real. Umilirea românilor, însă, nu a încetat – dacă acesta era subiectul. România este tratată, în continuare, ca o țară de mâna a doua, cetățenii români sunt tratați, în continuare, deseori, ca niște cetățeni de mâna a doua. E o realitate, ne place ori ba. Aderarea la Spațiul Schengen (în ciuda îndeplinirii, de ani buni, a tuturor condițiilor) e doar o dovadă, nu și singura.

Germania, Austria, Italia sau Olanda continuă să ne trateze cu dispreț. Pentru că pot. Și pot pentru că suntem reprezentați de o clasă politică demnă de dispreț. Aroganța nemților, impertinența austriecilor, disprețul olandezilor sau italienilor se poate manifesta pentru că, mai înainte de orice, autoritățile statului român își tratează cetățenii cu aroganță, dispreț, impertinență.

Nu se pune și nu se va pune, prea curând, problema ieșirii României din UE. De fapt nimeni nu crede asta și sunt puțini care chiar doresc asta. Dar pentru susținătorii prostiei 2 e un bun prilej de reafirmare a atașamentului față de bulă. O bulă care l-a votat pe Iohannis, care crede că avem nevoie de stăpâni străini, față de care trebuie să dăm dovadă de adâncă supunere și fără de sfârșit umilință. Și totul pentru că acum 20 de ani au fost umiliți. De aceiași stăpâni.

Pentru adepții prostiei 2 orice argument, orice punere în discuție a obedienței lor necondiționate față de orice ar dicta stăpânii străini înseamnă automat afilierea cu AUR. E un postulat. Mulți dintre cei care pomenesc de ROexit nu vor, în mod autentic, o ieșire din UE, ci doar recâștigarea demnității și poate păstrarea a ceva din identitatea națională. Dar dacă tema e bălită puțin și de Șoșoacă, atunci gata, e clar, ești șoșocian. Sigur că e o prostie și o formă primitivă de articulare a unei polemici, dar, din nou, bula aplaudă.

Pe scurt, aici nu se apără un principiu, un sistem de valori. Nu e vorba despre credința în drepturi fundamentale, de respect pentru demnitatea umană sau despre valori europene. E vorba despre proclamarea nevoii de apartenență la gașca smardoilor. Chiar dacă ești cel mai călcat în picioare dintre toți, chiar dacă ești buzunărit în fiecare dimineață și bășcălit fără încetare.

De cealaltă parte sunt susținătorii prostiei 1. ROexit. Adepții teoriei „îmi bag picioarele și plec!”

Paradoxal, adepții prostiei 1, asemeni adepților prostiei 2 sunt motivați de același lucru: umilința la care sunt sau au fost supuși de către „partenerii” europeni. Din nou, se omite esențialul. Au fost și sunt umiliți în primul rând de către autoritățile statului român. Și despre asta e vorba.

Revolta adepților prostiei 1 vine, indiscutabil, din multele frustrări acumulate de-a lungul timpului. Care au legătură cu Bruxelles-ul și UE doar într-o anume măsură. Bruxelles-ul, autoritățile europene au devenit o țintă facilă, lesne blamabilă pentru tot ce e anapoda. În bună măsură justificat, dar de cele mai multe ori pentru că e mai comod așa. Altfel ar trebui să admitem că am trimis acolo europarlamentari pe care îi doare în cur de destinul poporului pe care ar trebui să-l reprezinte, că am avut și avem comisari europeni care nu dau doi bani pe țara care i-a trimis acolo, că votăm derbedei și pungași care nu crâcnesc în fața stăpânilor străini sau mahalagioaice care transformă orice urmă de patriotism într-o baltă de scuipat. Am vedea că noi (românii) am votat un președinte de o rară nesimțire, care disprețuiește profund acest popor. Am vedea clanțele lustruite de la ambasade și temenelele adânci făcute în fața oricărui neisprăvit trimis de stăpâni. Am vedea că nu, ăia pe care îi votăm noi nu sunt mai de soi decât ăia pe care i-au votat ceilalți, doar ne mințim singuri.

Până la urmă prostia 1 susține nevoia de a ieși din UE de ce? Pentru că noi nu suntem în stare să ne iubim între noi îndeajuns, pentru că ne disprețuim între noi și pentru că sistematic „alegem răul mai mic”? Ieșirea din UE nu e o soluție. Polonia e un exemplu. La fel Ungaria. Sau Cehia. Soluția e să ne descoperim demnitatea. În primul rând noi înșine. Abia apoi le putem cere celorlalți să ne trateze cu demnitate.

Locul nostru e în UE. Din multe motive. Dacă simțim că am merita mai multă prețuire, mai mult respect din partea europenilor, atunci să începem prin a cere, ba nu, prin a impune acest respect celor pe care noi îi votăm. IMPUNE e cuvântul.

Până ajungem acolo, masca pe față. Azi ce mască se mai recomandă?

Adnotări.ro

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

Marea Resetare - Guvernul Mondial

Povestea și Ghicitoarea Serii la ActiveNews cu Ana și Maria

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (14)
 • Mihai Cantuniari 22.01.2022 07:51
  In cele mai multe privinte sunt de acord cu dv, ca daca noi nu ne respectam, nu vom fi niciodata respectati de altii. Totusi nu cred ca pozitia nr 1, sau prostia 1, este o prostie. De la bun, sau rau, inceput nu aveam ce cauta in UE, structura mondialista nedisimulata, care de curand, mai ales cu plandemia, si-a dat arama pe fata, nu sfatuind, ci impunand cu nerusinare atitudini straine de fiinta noastra nationala, la care trebuia sa ne opunem hotarat. Nu am facut-o, ci am supralicitat prostia, trimitandu-ne aurul la Londra!!!, tocmai la Londra care se pregatea pentru brexit! Chiar credeti ca il veti vedea vreodata inapoi -- spuneti drept. Primul Tezaur l-am TRIMIS prosteste in Rusia. Al Doilea Tezaur l-am PREDAT de nevoie, in 1945, sub ocupatie, tot rusilor. Al Treilea Tezaur l-am TRIMIS partial, de bunavoie, mereu prosteste, la Banca Angliei, care nici macar nu e de Stat, ci la fel de particulara precum Rezerva Federala americana. L-am trimis bancherilor, adica acelui grup de imbuibati globalisti care pretind sa dirijeze intreaga omenire. Cine sa te mai respecte daca faci asa ceva! Revenind la oile noastre -- fiindca asta suntem de vreo 30 de ani --, nu cred ca pozitia 1 este o prostie, ci o alternativa serioasa si responsabila, pentru care, ca de obicei, nu suntem pregatiti.
 • Dumitru Lazar 22.01.2022 08:38
  De obicei adevarul este undeva la mijloc : nu vreau nici vremurile lui ceasca cind n-am reusit sa parasesc raiul comunist , nici acum cind fiind liber am fost doar de citeva ori in Ungaria .Economic vorbind aderarea la ue trebuia facuta imediat dupa 90 , DAAAAR negociata corect , iesirea acum din ue ne lasa fara chiloti pe noi , ar fi mai rau decit pe vremea cuplului ilicifsnvacaroiu care ne servea inflatie astronomica , mineriade , mebo , certificate de propritari , banci jecmanite ( culmea atunci nici o banca straina nu le-ar fi acordat credite ) .
 • Dorel Timpa 22.01.2022 08:53
  Scuze da nu sunt de acord. Noi nu trebuie să cerem nimănui să ne respecte. Trebuie ieșit din babilonul cel nou UE, ca sa nu ne facem părtași fărădelegilor acestuia.
 • razvan ionescu 22.01.2022 09:02
  Nu știu dacă roexit e o prostie, dar roentrance a fost cu siguranță una. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă vreau în UE sau nu. Eu as fi spus Nu de la început, pentru că e clar că aceste uniri regionale nu fac decât să pregătească guvernul mondial și să se transforme în dictaturi. Dacă ar fi posibil, eu sunt adept ferm pentru exit!
 • Dorel Timpa 22.01.2022 20:44
  Stai liniștit, eu in 2004 cînd a fost referendumul cu UE am votat împotrivă dar degeaba, că i-a păcălit Năstase pe tineri mai ales, că se scoate armata obligatorie, că nu mai trebuie viza sa mergi in țările UE ,astea au fost momelile. Rezultatul, se știe, vreo 54 sau 55 %, nu mai știu exact, au fost pentru, și așa, ne-am trezit în imperiu .
 • aspenter2002 22.01.2022 09:25
  https://www.antena3.ro/emisiuni/subiectiv/cristian-terhes-eid-uniunea-europeana-626668.html
 • Gabiu 22.01.2022 10:30
  Cei care sunt pt roexit li se pune patalamaua ca pleaca cu tot cu tara undeva departe afara din spatiul ue. Cei care pun aceasta patalama sunt niste nemernici. Roexit inseamna ca tot ce se produce in tara sa se investeasca in tara, deciziile sa fie luate in tara si pentru tara, resursele sa fie exploatate in tara si sa ramana in tara si toate tranzactiile cu alte tari sa fie facute pe picior de egalitate si demnitate. Si daca asta inseamna sa nu mai fim politic in ue asa sa fie. Pana la urma poti calatori si cu pasaport. E o forma de santaj de la hotii de ue sa ne faca sa credem ca ne izoleaza si ne inchid granitele. Nimic mai fals si mai prostesc din partea lor si a celor ce cred aberatia asta. Oricum nu mai esti liber sa calatoresti in democratiile lu' peste din ue. Asa ca acum e momentul pentru roexit. La care ii place sa fie cersetor in tara lui pe resursele si banii lui n-a inteles nimic din roexit.
 • total 22.01.2022 11:44
  Dle Bejan,
  Fara sa ma dau rotund, fara sa indraznesc sa ma compar cu dvs, in principiu, teoria dvs are sens cum se spune ; in mare a-ti sesizat o parte evidenta a lucrurilor , cea vazuta cu ochiul liber . Ca de obicei, orice actiune are si o alta parte, hada, de obicei, dar autentica . Daca ne intoarcem in istorie, putem sa fim de acord ca lumea asta se imparte intr-o lupta continua intre asupritori si asupriti, fara legatura cu demnitatea la nivel de tari, de societate ( cel mai bun exemplu este situatia pe care o traim in prezent, la nivel de societate) .-fara sa micsoram rolul demnitatii intr-o societate, care pana la urma este o mare virtute-
  Fara legatura cu demnitatea, exista latura economica care, in principiu, este biciul cu care asupritorii asupresc pe asupriti, atunci cand biciul nu-si mai face treaba , se trece la urmatorul nivel, armele si razboiul( adica parul la propriu si figurat pe spinarea celor care cu ravna si demnitate, lupta sa scape de pozitia in care sunt) .
  Nu ignorati istoria noastra a romanilor, in paralel cu a vestului in fata dusmanului de oricare natura ar fi fost el!
  Asupritii sunt intotdeauna vinovati atunci cand sufera, blamati certati parinteste de unul ca dvs cu articolul acesta doct, care are oaresce sens dar numai pe jumatate; v-as ruga ca totusi, data viitoare cand scrieti pe astfel de subiecte, sa va luptati sa cunoasteti si partea hada a lucrurilor, cea adevarata daca tot vreti sa aratati cat de bine cunoasteti dvs acest popor in mijlocul caruia v-ati nascut , asta daca aveti posibilitatea, caci uneori sunt multe piedici in calea adevarului, stiti bine ! \ In opinia mea de om simplu, ROEXIT cu toate urmarile lui pentru tara, pt noi are un avantaj imens in comparatie cu dezavantajele: ne-ar face sa existam, ca neam , ca tara; tot ce sa cladit prin suferinta, a dainuit, dainuieste, ca o temelie de stanca! ( Sa nu mai discutam acum despre cauzele care au condus si in permanenta conduc la cauza, miezul ideii articolului dvs , ....de ce concetatenii nostrii sunt adeptii celor doua tipuri de prostii descrise de dvs)
  Sa auzim de bine !
 • Tic 22.01.2022 12:40
  Cum explicați atunci ca și la Viena se scandează Oexit? Ca din ce ziceți dvs s-ar concluziona ca Austria își respecta cetățenii și ca atare UE este perfecta pt austrieci. Va contrazic cu argumentul ca UE s-a dovedit a fi o capcana confiscata de forte obscure care acționează în interesul lor, contrar celui al oamenilor. Iar adoptarea monedei unice euro a însemnat renunțarea la libertate, la independenta financiară, adică la moartea suveranității statale. Cum bine spunea un important bancher :dă-mi moneda unei țări, și nu mai cer nimic. Nivelul de trai și de respect vis a vis cetățeni în UE este în cădere libera, cu toată propaganda ipocrita a apărării drepturilor oamenilor. Totul este o forma fără fond în folosul marii finanțe care se manifesta prin mecanismele, încă, statale deja corupte.
 • simplu-Mihai 22.01.2022 15:55
  Cu respect prieten drag, ceva asemanator am citit prin presa vremii,la momentul brexit.Nu stiu daca putem vorbi de prostii(din punctul meu de vedere vorbim deja despre realitati,nici vorba de prostii)chiar daca suntem sau nu de acord ideea este deja ``framantata``.Cum nu cred nici faptul ca e vorba doar despre umilinte.Daca e s- o luam de la intrare si pana acu` si ne musca sarpele sa mai facem si-o evaluare,apoi frate drag da cu rest rau de tot!E suficient sa vedem ultimii trei ani, si e peste suficient sa spui NU unei ``infratiri``tampite in care noi iesim mereu in paguba,si;
  -Nu cred ca e vorba doar de slugarnicie politica si proasta gestionare a situatie,ci mai degraba de demersuri bine pregatite ce decurg dintr-un plan!Sigur,este doar opinia mea,dar daca se doreste o minima investigare a unei parti a populatiei(aia care mai are foamea de informare),asupra subiectului...sunt sigur ca veti avea surprize.
 • Mihai Cantuniari 22.01.2022 19:27
  Pentru TIC. Bancherul era un Rothshild si a spus, Dati-mi controlul asupra monezii unei tari si nu-mi va pasa cine o conduce si ii face legile.
 • ActiveNewsRo 22.01.2022 19:40
  Colaboratorul nostru Răzvan Ionescu (https://www.activenews.ro/autori/Razvan-Ionescu-468) ne roagă să facem precizarea că nu el este autorul comentariului semnat cu același nume la rubrica dedicată cititorilor din cadrul acestui articol sau a vreunui alt material publicat pe ActiveNews.
 • Nenea Iancu 23.01.2022 02:18
  Nu confundati Europa cu Uniunea! Romanii sunt europeni din nascare, dar membri ai uniunii numai din 2007. Inseamna asta ca inainte de 2007 nu am fost europeni sau oameni civilizati? Nicidecum. UE este o farsa care s-a pretins o uniune economica, vamala si monetara de state suverane si egale in drepturi. Dar ce a devenit de fapt? O federatie suprastatala care anuleaza identitatea nationala si impune directive peste capul si impotriva vointei popoarelor. Cand zic UE zic vaccinare obligatorie (sefa comisiei europene a cerut-o), zic impunerea ideologiei de gen si a propagandei homosexualilor impotriva traditiei noastre crestine (tot Ursula a numit drepturile homosexualilor „valori europene” si a zis ca UE e zona libera de homofobie), si mai zic impumerea "drepturilor sexuale si reproductive", adica schimbarea de sex si avorturile. Iar astea sunt doar inceputul Diktatului de la Bruxelles. Polonezilor li se impune ca legislatia LGBT si pro-avort a UE sa aiba prioritate in fata Constitutiei nationale. Orice crestin care nu vrea vaccinare ARNm, identitate digitala pe card si apoi pe microcip, sodomie sau pruncucidere trebuie sa inteleaga ca numai Exitul din UE mai poate intarzia tavalugul dictaturii neomarxiste. Locul nostru nu e in UE, locul nostru e in Biserica.
 • cristianyxtl 23.01.2022 18:16
  Trebuie urget un referendum national pe tema roexit pana sa ajunga trupele macroniene in romania
  si sa ne transforme in tinta pt rusia
  Iesirea din UE va insemna o perioada foarte grea si plina de sacrificii pt romania

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


Ultima oră

19:30

Corneliu Vlad: La Davos, globaliștii au declanșat „faza ucigașă” a Marii Resetări. Cum vor elimina populația? Planul lui Rothschild, Rockeffeler, Schwab, Soros și Gates în 5 puncte

18:07

ROMÂNI ÎN UCRAINA. FILMUL ZILEI

16:00

Răzvan Ionescu: SIBERIILE FRAȚILOR MIHALKOV ȘI LACRIMILE NOASTRE (I)

14:29

Regizorul rus Nikita Mihalkov propune ca Rusia să creeze propriul Premiu Oscar

12:30

„Elitiștii vor un guvern mondial. NU este o teorie a conspirației, este un pericol uriaș!” (VIDEO)

11:30

DAVOS 2022. Alin Alexandru: GIRAFA NU EXISTĂ!

11:00

Un sfânt al închisorilor comuniste: Gheorghe Jimboiu (18 Octombrie 1921 – 27 Mai 1963)

00:10

28 mai: Sfântul Ierarh Nichita Mărturisitorul

23:10

Cornelius Florin: ÎPS Teodosie și Mihail Neamțu. Îmi scapă ceva?

22:25

Biserica Ortodoxă Ucraineană și-a declarat deplina independență și autonomie față de Patriarhia Rusă

22:00

Adriana Tîrnoveanu: FUSUL NEUITĂRII. Debut la ActiveNews

21:00

Povești pentru copii la ActiveNews. Azi: Povestea și Ghicitoarea Serii cu Ana și Maria. AUDIO/VIDEO

20:00

Dilema Zilei la Ro Vaccinare: Simona Halep a fost eliminată pentru că e de trei ori injectată?

19:10

Ion Cristoiu: Cum era fentată Moscova de regimul Ceaușescu în chestiunea Mareșalului Antonescu

18:00

JUSTIȚIA „NOASTRĂ”: GUNOIUL LUMII