Daniel Bejan: Prostia 1 vs. prostia 2

De Daniel Octavian Bejan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Nu e vorba despre proști. Ar fi prea simplu. E vorba despre oameni suspectabili de inteligență, capabili de enunțuri articulate, care aleg să investească resurse considerabile de timp și predicat în surprinzătoare bătălii duse pentru apărarea integrității drobului de sare.

Mai întâi să cunoaștem prostiile aflate în confruntare:

prostia 1 - teza ROexit – o idee nu foarte nouă, care solicită ieșirea urgentă a României din UE ca soluție pentru toate problemele noastre

prostia 2 - teza „UE e paradisul pe care nici măcar nu-l merităm”

Evident, nu e vorba, nici într-un caz, nici în celălalt, despre o dezbatere reală pe o temă care ar frământa în mod serios societatea românească. E doar încă o bălăceală de social media, al cărei rost e doar poziționarea sau afirmarea unei anumite poziționări în raport cu bula. De fapt, cam la asta se reduce cea mai mare parte a forfotei online. Nu comunicăm, nu avem resursele necesare unei autentice dezbateri, ne rezumăm la bifarea criteriilor de validare din partea bulei, periodic, sistematic. Asta e tot. Să admiți că argumentele bulei adverse (aici suntem!) pot fi corecte e aproape o infamie.

Începem cu prostia a doua. E ilustrată de un mesaj repetat cu neglijabile variațiunii de către toți adepții. Sună cam așa:

În 2000 am stat 7 ore in curtea ambasadei Austriei pentru o viza si aveam invitatie de la o ditamai firma. Daca vreti afara din UE, iesiti fara sa ne luati pe toti dupa voi.

Postarea respectivă este preluată, distribuită, i se răspunde cu nuanțările necesare. Sunt 12 ore, 10 ore, e Ambasada Germaniei, a Italiei etc. Obligatoriu e păstrat importantul, esențialul, înălțătorul mesaj: Daca vreti afara din UE, iesiti fara sa ne luati pe toti dupa voi.

Iată, deci, niște cetățeni care țin la destinul lor „european” și sunt gata să lupte/posteze pe Facebook pentru a și-l apăra! Nu sunt nici măcar o clipă vizitați de sentimentul ridicolului, nu-i îngrijorează evidenta inadecvare dintre argument și cauza susținută. E o prostie evidentă. Și ei știu că e o prostie (asta e cel mai grav!), dar la fel de bine știu că o astfel de prostie e bine văzută, e foarte apreciată în bulă.

Care e argumentul, de fapt? Oamenii au fost umiliți atunci când au solicitat viză de la o ambasadă sau alta. Au fost umiliți de statul german, austriac, italian ș.a.m.d. Ce consecință mai logică poate avea această umilire decât dorința de a intra într-o uniune alături de cei care i-au umilit? Într-o astfel de logică, căsătoria devine ceva cu adevărat bizar.

Aderarea României la UE a însemnat, e drept, renunțarea la vize. E un real câștig. Pentru cei mai mulți e singurul beneficiu real. Umilirea românilor, însă, nu a încetat – dacă acesta era subiectul. România este tratată, în continuare, ca o țară de mâna a doua, cetățenii români sunt tratați, în continuare, deseori, ca niște cetățeni de mâna a doua. E o realitate, ne place ori ba. Aderarea la Spațiul Schengen (în ciuda îndeplinirii, de ani buni, a tuturor condițiilor) e doar o dovadă, nu și singura.

Germania, Austria, Italia sau Olanda continuă să ne trateze cu dispreț. Pentru că pot. Și pot pentru că suntem reprezentați de o clasă politică demnă de dispreț. Aroganța nemților, impertinența austriecilor, disprețul olandezilor sau italienilor se poate manifesta pentru că, mai înainte de orice, autoritățile statului român își tratează cetățenii cu aroganță, dispreț, impertinență.

Nu se pune și nu se va pune, prea curând, problema ieșirii României din UE. De fapt nimeni nu crede asta și sunt puțini care chiar doresc asta. Dar pentru susținătorii prostiei 2 e un bun prilej de reafirmare a atașamentului față de bulă. O bulă care l-a votat pe Iohannis, care crede că avem nevoie de stăpâni străini, față de care trebuie să dăm dovadă de adâncă supunere și fără de sfârșit umilință. Și totul pentru că acum 20 de ani au fost umiliți. De aceiași stăpâni.

Pentru adepții prostiei 2 orice argument, orice punere în discuție a obedienței lor necondiționate față de orice ar dicta stăpânii străini înseamnă automat afilierea cu AUR. E un postulat. Mulți dintre cei care pomenesc de ROexit nu vor, în mod autentic, o ieșire din UE, ci doar recâștigarea demnității și poate păstrarea a ceva din identitatea națională. Dar dacă tema e bălită puțin și de Șoșoacă, atunci gata, e clar, ești șoșocian. Sigur că e o prostie și o formă primitivă de articulare a unei polemici, dar, din nou, bula aplaudă.

Pe scurt, aici nu se apără un principiu, un sistem de valori. Nu e vorba despre credința în drepturi fundamentale, de respect pentru demnitatea umană sau despre valori europene. E vorba despre proclamarea nevoii de apartenență la gașca smardoilor. Chiar dacă ești cel mai călcat în picioare dintre toți, chiar dacă ești buzunărit în fiecare dimineață și bășcălit fără încetare.

De cealaltă parte sunt susținătorii prostiei 1. ROexit. Adepții teoriei „îmi bag picioarele și plec!”

Paradoxal, adepții prostiei 1, asemeni adepților prostiei 2 sunt motivați de același lucru: umilința la care sunt sau au fost supuși de către „partenerii” europeni. Din nou, se omite esențialul. Au fost și sunt umiliți în primul rând de către autoritățile statului român. Și despre asta e vorba.

Revolta adepților prostiei 1 vine, indiscutabil, din multele frustrări acumulate de-a lungul timpului. Care au legătură cu Bruxelles-ul și UE doar într-o anume măsură. Bruxelles-ul, autoritățile europene au devenit o țintă facilă, lesne blamabilă pentru tot ce e anapoda. În bună măsură justificat, dar de cele mai multe ori pentru că e mai comod așa. Altfel ar trebui să admitem că am trimis acolo europarlamentari pe care îi doare în cur de destinul poporului pe care ar trebui să-l reprezinte, că am avut și avem comisari europeni care nu dau doi bani pe țara care i-a trimis acolo, că votăm derbedei și pungași care nu crâcnesc în fața stăpânilor străini sau mahalagioaice care transformă orice urmă de patriotism într-o baltă de scuipat. Am vedea că noi (românii) am votat un președinte de o rară nesimțire, care disprețuiește profund acest popor. Am vedea clanțele lustruite de la ambasade și temenelele adânci făcute în fața oricărui neisprăvit trimis de stăpâni. Am vedea că nu, ăia pe care îi votăm noi nu sunt mai de soi decât ăia pe care i-au votat ceilalți, doar ne mințim singuri.

Până la urmă prostia 1 susține nevoia de a ieși din UE de ce? Pentru că noi nu suntem în stare să ne iubim între noi îndeajuns, pentru că ne disprețuim între noi și pentru că sistematic „alegem răul mai mic”? Ieșirea din UE nu e o soluție. Polonia e un exemplu. La fel Ungaria. Sau Cehia. Soluția e să ne descoperim demnitatea. În primul rând noi înșine. Abia apoi le putem cere celorlalți să ne trateze cu demnitate.

Locul nostru e în UE. Din multe motive. Dacă simțim că am merita mai multă prețuire, mai mult respect din partea europenilor, atunci să începem prin a cere, ba nu, prin a impune acest respect celor pe care noi îi votăm. IMPUNE e cuvântul.

Până ajungem acolo, masca pe față. Azi ce mască se mai recomandă?

Adnotări.ro

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (12)
  • Mihai Cantuniari 22.01.2022 07:51
    In cele mai multe privinte sunt de acord cu dv, ca daca noi nu ne respectam, nu vom fi niciodata respectati de altii. Totusi nu cred ca pozitia nr 1, sau prostia 1, este o prostie. De la bun, sau rau, inceput nu aveam ce cauta in UE, structura mondialista nedisimulata, care de curand, mai ales cu plandemia, si-a dat arama pe fata, nu sfatuind, ci impunand cu nerusinare atitudini straine de fiinta noastra nationala, la care trebuia sa ne opunem hotarat. Nu am facut-o, ci am supralicitat prostia, trimitandu-ne aurul la Londra!!!, tocmai la Londra care se pregatea pentru brexit! Chiar credeti ca il veti vedea vreodata inapoi -- spuneti drept. Primul Tezaur l-am TRIMIS prosteste in Rusia. Al Doilea Tezaur l-am PREDAT de nevoie, in 1945, sub ocupatie, tot rusilor. Al Treilea Tezaur l-am TRIMIS partial, de bunavoie, mereu prosteste, la Banca Angliei, care nici macar nu e de Stat, ci la fel de particulara precum Rezerva Federala americana. L-am trimis bancherilor, adica acelui grup de imbuibati globalisti care pretind sa dirijeze intreaga omenire. Cine sa te mai respecte daca faci asa ceva! Revenind la oile noastre -- fiindca asta suntem de vreo 30 de ani --, nu cred ca pozitia 1 este o prostie, ci o alternativa serioasa si responsabila, pentru care, ca de obicei, nu suntem pregatiti.
  • Dumitru Lazar 22.01.2022 08:38
    De obicei adevarul este undeva la mijloc : nu vreau nici vremurile lui ceasca cind n-am reusit sa parasesc raiul comunist , nici acum cind fiind liber am fost doar de citeva ori in Ungaria .Economic vorbind aderarea la ue trebuia facuta imediat dupa 90 , DAAAAR negociata corect , iesirea acum din ue ne lasa fara chiloti pe noi , ar fi mai rau decit pe vremea cuplului ilicifsnvacaroiu care ne servea inflatie astronomica , mineriade , mebo , certificate de propritari , banci jecmanite ( culmea atunci nici o banca straina nu le-ar fi acordat credite ) .
  • razvan ionescu 22.01.2022 09:02
    Nu știu dacă roexit e o prostie, dar roentrance a fost cu siguranță una. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă vreau în UE sau nu. Eu as fi spus Nu de la început, pentru că e clar că aceste uniri regionale nu fac decât să pregătească guvernul mondial și să se transforme în dictaturi. Dacă ar fi posibil, eu sunt adept ferm pentru exit!
  • aspenter2002 22.01.2022 09:25
    https://www.antena3.ro/emisiuni/subiectiv/cristian-terhes-eid-uniunea-europeana-626668.html
  • Gabiu 22.01.2022 10:30
    Cei care sunt pt roexit li se pune patalamaua ca pleaca cu tot cu tara undeva departe afara din spatiul ue. Cei care pun aceasta patalama sunt niste nemernici. Roexit inseamna ca tot ce se produce in tara sa se investeasca in tara, deciziile sa fie luate in tara si pentru tara, resursele sa fie exploatate in tara si sa ramana in tara si toate tranzactiile cu alte tari sa fie facute pe picior de egalitate si demnitate. Si daca asta inseamna sa nu mai fim politic in ue asa sa fie. Pana la urma poti calatori si cu pasaport. E o forma de santaj de la hotii de ue sa ne faca sa credem ca ne izoleaza si ne inchid granitele. Nimic mai fals si mai prostesc din partea lor si a celor ce cred aberatia asta. Oricum nu mai esti liber sa calatoresti in democratiile lu' peste din ue. Asa ca acum e momentul pentru roexit. La care ii place sa fie cersetor in tara lui pe resursele si banii lui n-a inteles nimic din roexit.
  • total 22.01.2022 11:44
    Dle Bejan,
    Fara sa ma dau rotund, fara sa indraznesc sa ma compar cu dvs, in principiu, teoria dvs are sens cum se spune ; in mare a-ti sesizat o parte evidenta a lucrurilor , cea vazuta cu ochiul liber . Ca de obicei, orice actiune are si o alta parte, hada, de obicei, dar autentica . Daca ne intoarcem in istorie, putem sa fim de acord ca lumea asta se imparte intr-o lupta continua intre asupritori si asupriti, fara legatura cu demnitatea la nivel de tari, de societate ( cel mai bun exemplu este situatia pe care o traim in prezent, la nivel de societate) .-fara sa micsoram rolul demnitatii intr-o societate, care pana la urma este o mare virtute-
    Fara legatura cu demnitatea, exista latura economica care, in principiu, este biciul cu care asupritorii asupresc pe asupriti, atunci cand biciul nu-si mai face treaba , se trece la urmatorul nivel, armele si razboiul( adica parul la propriu si figurat pe spinarea celor care cu ravna si demnitate, lupta sa scape de pozitia in care sunt) .
    Nu ignorati istoria noastra a romanilor, in paralel cu a vestului in fata dusmanului de oricare natura ar fi fost el!
    Asupritii sunt intotdeauna vinovati atunci cand sufera, blamati certati parinteste de unul ca dvs cu articolul acesta doct, care are oaresce sens dar numai pe jumatate; v-as ruga ca totusi, data viitoare cand scrieti pe astfel de subiecte, sa va luptati sa cunoasteti si partea hada a lucrurilor, cea adevarata daca tot vreti sa aratati cat de bine cunoasteti dvs acest popor in mijlocul caruia v-ati nascut , asta daca aveti posibilitatea, caci uneori sunt multe piedici in calea adevarului, stiti bine ! \ In opinia mea de om simplu, ROEXIT cu toate urmarile lui pentru tara, pt noi are un avantaj imens in comparatie cu dezavantajele: ne-ar face sa existam, ca neam , ca tara; tot ce sa cladit prin suferinta, a dainuit, dainuieste, ca o temelie de stanca! ( Sa nu mai discutam acum despre cauzele care au condus si in permanenta conduc la cauza, miezul ideii articolului dvs , ....de ce concetatenii nostrii sunt adeptii celor doua tipuri de prostii descrise de dvs)
    Sa auzim de bine !
  • Tic 22.01.2022 12:40
    Cum explicați atunci ca și la Viena se scandează Oexit? Ca din ce ziceți dvs s-ar concluziona ca Austria își respecta cetățenii și ca atare UE este perfecta pt austrieci. Va contrazic cu argumentul ca UE s-a dovedit a fi o capcana confiscata de forte obscure care acționează în interesul lor, contrar celui al oamenilor. Iar adoptarea monedei unice euro a însemnat renunțarea la libertate, la independenta financiară, adică la moartea suveranității statale. Cum bine spunea un important bancher :dă-mi moneda unei țări, și nu mai cer nimic. Nivelul de trai și de respect vis a vis cetățeni în UE este în cădere libera, cu toată propaganda ipocrita a apărării drepturilor oamenilor. Totul este o forma fără fond în folosul marii finanțe care se manifesta prin mecanismele, încă, statale deja corupte.
  • Simplu-Mihai 22.01.2022 15:55
    Cu respect prieten drag, ceva asemanator am citit prin presa vremii,la momentul brexit.Nu stiu daca putem vorbi de prostii(din punctul meu de vedere vorbim deja despre realitati,nici vorba de prostii)chiar daca suntem sau nu de acord ideea este deja ``framantata``.Cum nu cred nici faptul ca e vorba doar despre umilinte.Daca e s- o luam de la intrare si pana acu` si ne musca sarpele sa mai facem si-o evaluare,apoi frate drag da cu rest rau de tot!E suficient sa vedem ultimii trei ani, si e peste suficient sa spui NU unei ``infratiri``tampite in care noi iesim mereu in paguba,si;
    -Nu cred ca e vorba doar de slugarnicie politica si proasta gestionare a situatie,ci mai degraba de demersuri bine pregatite ce decurg dintr-un plan!Sigur,este doar opinia mea,dar daca se doreste o minima investigare a unei parti a populatiei(aia care mai are foamea de informare),asupra subiectului...sunt sigur ca veti avea surprize.
  • Mihai Cantuniari 22.01.2022 19:27
    Pentru TIC. Bancherul era un Rothshild si a spus, Dati-mi controlul asupra monezii unei tari si nu-mi va pasa cine o conduce si ii face legile.
  • ActiveNewsRo 22.01.2022 19:40
    Colaboratorul nostru Răzvan Ionescu (https://www.activenews.ro/autori/Razvan-Ionescu-468) ne roagă să facem precizarea că nu el este autorul comentariului semnat cu același nume la rubrica dedicată cititorilor din cadrul acestui articol sau a vreunui alt material publicat pe ActiveNews.
  • Nenea Iancu 23.01.2022 02:18
    Nu confundati Europa cu Uniunea! Romanii sunt europeni din nascare, dar membri ai uniunii numai din 2007. Inseamna asta ca inainte de 2007 nu am fost europeni sau oameni civilizati? Nicidecum. UE este o farsa care s-a pretins o uniune economica, vamala si monetara de state suverane si egale in drepturi. Dar ce a devenit de fapt? O federatie suprastatala care anuleaza identitatea nationala si impune directive peste capul si impotriva vointei popoarelor. Cand zic UE zic vaccinare obligatorie (sefa comisiei europene a cerut-o), zic impunerea ideologiei de gen si a propagandei homosexualilor impotriva traditiei noastre crestine (tot Ursula a numit drepturile homosexualilor „valori europene” si a zis ca UE e zona libera de homofobie), si mai zic impumerea "drepturilor sexuale si reproductive", adica schimbarea de sex si avorturile. Iar astea sunt doar inceputul Diktatului de la Bruxelles. Polonezilor li se impune ca legislatia LGBT si pro-avort a UE sa aiba prioritate in fata Constitutiei nationale. Orice crestin care nu vrea vaccinare ARNm, identitate digitala pe card si apoi pe microcip, sodomie sau pruncucidere trebuie sa inteleaga ca numai Exitul din UE mai poate intarzia tavalugul dictaturii neomarxiste. Locul nostru nu e in UE, locul nostru e in Biserica.
  • cristianyxtl 23.01.2022 18:16
    Trebuie urget un referendum national pe tema roexit pana sa ajunga trupele macroniene in romania
    si sa ne transforme in tinta pt rusia
    Iesirea din UE va insemna o perioada foarte grea si plina de sacrificii pt romania
Ultima oră

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național

14:31

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

11:05

Xi Jinping îi înfige un cuțit în spate lui Putin. 4.000 de drone și sisteme antiaeriene chinezești vor ajunge în dotarea Ucrainei

10:33

REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)