Cum s-a contestat ieri „legea Covid” la Curtea Constituțională

De Av. Elena Radu  /  

Foto: worldjusticeproject.org

Foto: worldjusticeproject.org

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri, Curtea Constituțională a României a amânat pronunțarea, pentru data de 08 iunie 2021, în două dosare care vizau neconstituționalitatea Legii nr. 55/2020, în integralitatea sa, respectiv: 

1. Dosarul nr. 2537D/2020 (excepția de neconstituționalitate  ridicată de avocat Silvia Uscov), în care s-a invocat neconstituționalitatea Legii nr. 55/2020 ca urmare a încălcării principiului bicameralismului și nesolicitării avizului Consiliului Economic și Social). 

2. Dosarul nr. 764D/2021 (excepția de neconstituționalitate  ridicată de avocat Mikolt Kapcza) în care s-a invocat excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii nr.55/2020, inclusiv modificările si completările aduse prin Ordonanța de urgenta a Guvernului nr.192/2020, precum și pentru modificarea lit. a) a art. 7 din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activității de telemuncă. 

Excepția a fost ridicata de Kapcza Mikolt Krisztina cu prilejul soluționării acțiunii in contencios administrativ in care a solicitat anularea Hotărârii Guvernului nr.856/2020 privind prelungirea stării de alerta pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum și stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 si a Hotararii Guvemului nr.967/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei începând cu data de 14 noiembrie 2020, precum și stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea §i combaterea efectelor pandemiei de COVID19. 

În motivarea excepției de neconstituționalitate, autoarea acesteia a susținut că dispozițiile Legii nr.55/2020 contravin prevederilor constituționale ale art.21,  art.52, art.53 si art. 115 alin.(6):
- în acest sens, a arătat că actele administrative emise in temeiul legii criticate, cu o aplicabilitate limitata in timp de 30 de zile, nu pot fi atacate in justitie intr-un termen scurt, care sa asigure eficacitatea controlului. 

- A amintit ca „autoritatea judecatoreasca are teoretic indreptatirea de a realiza un control de legalitate si de oportunitate a unui act normativ tipic, dar acest control trebuie sa se realizeze in mod efectiv si eficace, nu doar formal, la nivel de posibilitate. In masura in care nu exista caile legale efective si transparente de control a unci asemenea hotarari, articolul de lege este neconstitutional." 

- a susținut si ca legea este neconstituțională prin introducerea si folosirea notiunii de „prelungire" a starii de alerta. Astfel, arata ca, prin natura ei, starea de alerta este, in mod necesar, ceva temporar, excepțional, care nu poate fi transformat in ceva general, avand in vedere ca restrictionarea drepturilor fundamentale ale omului nu poate fi permanentizata. 

- In consecinta, mentinerea starii de alerta atat timp cat exista virusul in comunitate este in mod evident neconstitutionala, intrucat poate duce la o prelungire nelimitata, prin suspendarea sine die a exercitarii unor drepturi si libertati, ceea ce aduce atingere insesi esentei si existentei acestora. 

- Cu privire la modificarile si completarile pe care OUG nr 192/2020, autoarea exceptiei a amintit ca acestea nu pot afecta drepturi si libertati fundamentale. 

Instanța în fața căreia s-a invocat excepția de neconstituționalitate (Curtea de Apel Cluj - Sectia a Ill-a contencios administrativ si fiscal) a apreciat  că:

- se impune admiterea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Legii nr. 55/2020 in ceea ce priveste lipsa reglementarii unei proceduri speciale care sa asigure accesul efectiv la instanta. In acest sens, a arătat că:

                - prin Legea nr.55/2020 se reglementeaza posibilitatea luarii de masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid-19 si instituirea si prelungirea starii de alerta, cu consecinta restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati. Aceste masuri sunt luate prin hotarari de guvern care au aplicabilitate un termen relativ 2 scurt, respectiv 30 de zile, cu perioada prelungirii.

                    - Impotriva acestor acte administrativ normative, persoanele interesate pot formula actiune potrivit dispozitiilor Legii nr.554/2004, nefiind prevazuta o procedura speciala de contestare, cu termene speciale, care sa reduca procedura judiciara si sa dea posibilitatea obtinerii de catre partea interesata a unci hotarari definitive sau cel putin executorii in perioada in care hotararea de guvern isi produce efectele. Astfel, chiar daca instanta de contencios administrativ are posibilitatea reducerii termenelor si acordarii de termene scurte in vederea solutionarii cauzei, faptul ca hotararea pronuntata de prima instanta nu este executorie, precum si termenul in care se poate declara recurs, care este de 15 zile de la comunicare, potrivit dispozitiilor art. 20 din Legea nr. 554/2004, face ca accesul efectiv la instanta sa fie unul teoretic, iluzoriu, in realitate persoana care se considera vatamata de emiterea actului administrativ normativ neputand obtine o hotarare de anulare a acestuia inainte de expirarea celor 30 de zile pentru care a fost emis. 

- In ceea ce priveste sustinerea in sensul ca notiunea de „prelungire" a starii de alerta ar fi neconstitutionala, intrucat se aduce atingere esentei si existentei drepturilor si libertatilor fiindamentale, Curtea apreciaza ca aceasta nu este intemeiata, dispozitiile Legii nr. 55/2020 fiind reglementate in scopul prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de Covid-19, iar masura in care restrangerile dispuse prin hotararile de guvern respecta sau nu exigentele art.53 alin.(2) din Constitutie se poate analiza de catre instanta investita cu actiunea in anularea actului administrativ.

Judecătorul- raportor al CCR, examinând motivarea excepției de neconstituționalitate:

- a apreciat ca, in realitate, criticile de neconstituționalitate referitoare la procedura jurisdicțională aplicabila in acțiunile in contencios administrativ îndreptate împotriva actelor administrative normative emise in temeiul Legii nr.55/2020 se circumscriu doar dispozițiilor art.72 alin.(l) din aceasta lege, potrivit carora „ Dispozițiile prezentei legi se completează cu reglementările de drept comun aplicabile in materie, in măsura in care acestea nu contravin prevederilor prezentei legi". 

- a considerat ca aspectele de neconstituționalitate referitoare la posibilitatea Guvernului de a prelungi starea de alerta se circumscriu dispozițiilor art.4 alin.(l) din Legea nr.55/2020, potrivit cărora „ Starea de alerta se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului afacerilor interne, și nu poate depăși 30 de zile. Starea de alerta poate fi prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului afacerilor interne." 

- Se observa totodată ca autoarea excepției de neconstituționalitate nu se limitează la a formula critici în raport cu dispozițiile Legii nr.55/2020, așa cum a fost modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvemului nr.192/2020, ci critica însuși conținutul acestei ordonanțe. 

- Prin urmare, Curtea retine ca obiect al excepției de neconstituționalitate dispozițiile art.4 alin.(l) si art.72 alin.(l) din Legea nr.55/2020, precum si dispozițiile art.l din Ordonanța de urgenta a Guvemului nr.192/2020. 

- Autoarea excepției de neconstituționalitate consideră ca dispozițiile de lege criticate contravin următoarelor prevederi constituționale: art.21 referitor la accesul liber la justiție, art.52 privind dreptul persoanei vătămate de o autoritate publica, art.53 referitor la restrângerea exercițiului unor drepturi sau libertăți si art. l15 alin.(6) privind domeniul de reglementare al ordonanțelor de urgenta.  

Urmează să vedem ce decizii va pronunța Curtea Constituțională, la data de 08 iunie 2021, cu privire la aceste excepții invocate.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Orizont 21.05.2021 18:56
    https://www.stiripesurse.ro/klaus-iohannis-intalnire-cu-liderii-europeni-va-sustine-certificatul-de-vaccinare_1800809.html
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  6. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

17:51

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor"

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4: ”Nu mi-e frică deloc. Sincer, nu mă tem de asta!”

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”

14:27

Iulian Capsali: Bietul NICUȘOR are o boală din spectrul AUTIST - Asperger

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua: ”Matematicianul” știa dinainte întrebările iar staff-ul lui i-a pregătit răspunsurile. Dacă Nicușor Dan a fost candidatul aflat pe poziția 11, ce rost a avut afișajul Euronews?

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul evanghelist de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități” - DOCUMENT

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei