Am avut ocazia să îl cunosc îndeaproape pe ÎPS Teodosie și am rămas surprins. Încep să înțeleg tot mai bine cuvintele profetice spuse de marele duhovnic Arsenie Papacioc acum 20 de ani.
de Andrei Itu / DC News / Invitat ActiveNews
Zilele trecute, am vizitat Complexul Spa Dorna-Arini, unul dintre cele mai renumite complexuri turistice de interes național din România, ctitorit de ÎPS Teodosie, în anul 1999. În localitatea Dorna-Arini s-a născut ierarhul și a dorit ca pe terenul moștenit de la părinții săi să construiască un locaș sfânt. A ridicat o mănăstire, dar și zeci de locuri de cazare pentru pelerini sau turiști în cadrul unei Baze de Odihnă și Tratament, intitulată 'Procopie și Elisabeta', după numele părinților Arhiepiscopului Tomisului.
Complexul se află în localitatea Dorna Arini, la doar 5 km de Vatra Dornei. Am găsit o oază de liniște, un aer curat cu miros de brad datorită pădurile semețe din apropiere. Peisajul feeric este scăldat de râul Bistrița. Cel mai important aspect este că atmosfera de rai pământesc este încununată de raiul duhovnicesc.
În general, slujbele bisericiii te fac să uiți de timp, însă, în mod special, cele oficiate de ÎPS Teodosie au ceva aparte, care nu poate fi exprimat în cuvinte. Asta am trăit și eu. Arhiepiscopul vine de multe ori pentru a sluji sfintele slujbe acasă la Dorna Arini.
Miercuri seara, în jurul orei 21, împreună cu un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Taina Sfântului Maslu, urmată de Moliftele Sfântului Vasile cel Mare și Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie. Apoi, a rostit, din nou, 'Moliftele Sfântului Vasile cel Mare pentru cei care pătimesc de la diavol și pentru toată neputința', rugăciuni extrem de puternice care alungă duhurile rele.
Neobositul ierarh a rostit și o predică la final, despre sfinții zilei, în jurul orei 03 dimineața. Dar cine să simtă oboseala? Modul și devotamentul în care slujește Lui Dumnezeu și poporului te fac să te simți realmente în cer deoarece Sfânta Liturghie este 'Împărăția lui Dumnezeu deja venită pe pământ', precum spunea Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania.
Este un ierarh neobosit, pentru că însuși dânsul declara la finalul slujbei, la ora 3, că ar mai oficia încă o Sfântă Liturghie dacă s-ar putea din punct de vedere al canoanelor bisericești. M-am întrebat de unde are atâta energie? Iar după câteva minute a spus 'Rugăciunea continuă ne împrospătează. Să nu încetăm a ne ruga'. Cu alte cuvinte, harul Lui Dumnezeu lucrează atât de mult încât neputințele fizice devin tot mai neînsemnate. De asemenea, am observat cât de mult îl iubesc credincioșii. Nu e de mirare că tot mai mulți români îl apreciază și îl urmăresc de la sute și mii de kilometri distanță prin intermediul rețelelor de socializare.
După sfintele slujbe am avut ocazia să îl întâlnesc pe ÎPS, într-un cadru mai restrâns alături de câțiva preoți și diaconi. Pentru că îl urmăresc de ceva vreme, de la televizor, am intuit că este un om blând, smerit, dincolo de imaginea distorsionată pe care doresc unii neduși pe la biserică să i-o contureze, răstălmăcindu-i cuvintele. Și intuiția mea nu a dat greș.
Am fost uimit de cât har poate să transmită, de chipul său luminos, deși vorbim despre ora 3.30 dimineața, după aproape 6 ore de slujire. Dar legile fizicii par că se suspendă pentru oamenii cu trăire sfântă. Și îmi asum ceea ce spun.
În loc de concluzie, aș dori să amintesc niște cuvinte profetice, rostite acum 20 de ani, de un mare duhovnic al României, vorbe pe care încep să le înțeleg tot mai bine. 'Părinte, Dobrogea vă așteaptă de 2000 de ani!' a rostit Părintele Arsenie Papacioc, în urmă cu 20 de ani, când Teodosie Petrescu a fost întronizat ca arhiepiscop al Tomisului.
Arc peste timp, în contextul actual și extrapolând cuvintele marelui duhovnic Papacioc, am putea exclama că nu doar Dobrogea l-a așteptat, ci și Bucovina, Moldova, Transilvania și toate regiunile istorice ale României. Întâlnirea cu ÎPS Teodosie nu are cum să nu te marcheze pe viață. Doar prin simpla lui prezență simți și tu liniștea, frumusețea divină a credinței, fermitatea și mărturisirea Adevărului, altruismul, buna-cuviință, dragostea unui slujtor al Domnului care se află în permanentă rugăciune.
Sursa. DCNEWS
Citiți și Prof. Univ. Dr. Carmen Bulzan: TEODOSIE NEȘTIUTUL. Cronica unor zile pline de cultură
Un VIDEO de la Dorna Arini:
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Confirm.
O bucurie calda si inalta
Un zambet bun si intelegator
Poporul credincios il inconjoara cu dragoste si dor.
Slava Domnului pentru toate !
Sfantul Apostol a fost in binecuvantata Dobroge si nu'i de ajuns, in ochii sclipitori ai BOR ului, pt reinfiintarea Mitropoliei istorice ?
Sau poate Preafericitul se gandeste sa stramute sediul Patriarhiei in stravechiul Tomis, sa'si cedeze scaunul Preavrednicului Arhiepiscop Teodosie iar el sa'si ia vacanta perpetua la mare pt a studia in extenso miile de volume oferite Românilor de genialul profesor si scriitor Constantin Barbu ?
Azi, Sfantul Andrei
Se bucura cat trei
Ca doi sfinti ierarhi
Curajosi valahi
Slava lui Iisus
Au gasit raspuns
Sus, suflete nesupus !
Fara frica, viteaz
Ca doar trupu'i rapus
Sufletul zboara inalt
Inspre Cerul de diamant
Cand lupta cea buna a dat
Coroana'l asteapta,
E sfant si'mparat !