

Am auzit atât de multe ori afirmația din titlu, încât doar aud întrebarea și deja știu continuarea. Oricum, majoritatea celor care pun problema așa, sunt cam certați cu biserica. Adică poate o vizitează doar de Crăciun și de Paști, poate nici măcar atât.
10 răspunsuri pentru afirmația "Lasă-l pe el să aleagă când va fi mare":
1. Când îi este rău nu îi da Nurofen. Lasă-l pe el să aleagă mai târziu. Poate vrea Paracetamol
2. Nu îi pune Pamperși. Lasă-l pe el să aleagă brand-ul când va fi mai mare
3. Nu îi cumpăra cărucior. Tine-l în brațe. Lasă-l pe el să își aleagă căruciorul când va fi mai mare
4. Când îi faci înscrierea la grădiniță, nu îl înscrie de mic. Lasă-l pe el să își aleagă grădinița când va fi mai mare
5. Nu îi pune numele. Poate nu îi place Vasilică. Lasă-l pe el să aleagă mai târziu
6. Nu îi face certificat de naștere în România. Poate vrea certificat de naștere din America. Lasă-l pe el să își aleagă identitatea națională când va fi mare
7. Nu îl înscrie la medicul de familie. Poate nu îi place de doctorul Popescu. Lasă-l pe el să aleagă când va fi mai mare. Poate îl va alege pe Dr. Ionescu
8. Nu îl înscrie la școală primară. Lasă-l pe el să își aleagă învățătoarea când va fi mai mare
9. Nu îl tunde. Poate vrea să aibă părul lung. Lasă -l pe el să aleagă când va fi mare
10. Orice vrei să faci tu în numele lui, nu mai face. Lasă-l pe el să aleagă când va fi mare, inclusiv nu te declara părintele lui. Poate când va fi mare va alege altul.
"În Botez și în Mirungere, omul primește de la Duhul Sfânt plămada sfințeniei cu care va trebui să-și plămădească tot sufletul și trupul lui prin exercitarea virtuților evanghelice. Omul se naște cu adevărat, nu atunci când îl naște mama sa ci atunci când se naște întru Hristos Iisus pentru viața nemuritoare. Învierea lui Hristos este mama noastră, a tuturor" - Sfântul Iustin Popovici
"Copii ai Botezului, copii fără pată, v-ați îmbrăcat în foc și în duh (Lc 3, 16). Păstrați haina pe care ați îmbracat-o în apa (Botezului). Iubiților și frumoșilor, care ieșiți din apa (Botezului) așezați-vă la ospățul pe care vi l-a gătit Fiul Tatălui, Care a pus întru voi lumina Sa!" - Sfântul Efrem Sirul
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Este o diferenta de viziune, de aceea nu are sens disputele, fiecare parte gandind lucrurile altfel.
Este o diferenta de viziune, de aceea nu are sens disputele, fiecare parte gandind lucrurile altfel.
Este o diferenta de viziune, de aceea nu are sens disputele, fiecare parte gandind lucrurile altfel.
În NT se botează atât băieții, cât și fetele; părinții sau tutorii arătând că vor ca acel copil să facă parte din copiii lui Dumnezeu. La fel ca în vechime e posibil ca la o anumită vârstă copilul să nu mai respecte dorința părinților. Decizia lui îi va influența viața în bine sau în rău. (Uitați-vă în jur și vedeți cum se poartă acei copii ajunși la maturitate; uitați-vă și la voi.) Bazându-se pe faptul că au fost botezați, și unii și alții (mici sau mari) pot trăi în destrăbălare amăgindu-se că oricum sunt ai lui Dumnezeu.
Argumentele voastre în defavoarea botezului la maturitate, n-au nimic din Sfânta Scriptură. Nu așa se pune problema; sună a bășcălie.
Cei cu botezul la maturitate spun că omul care se botează trebuie să aibă cugetul curat și să fie conștient de ceea ce i se face. Dar Sfânta Scriptură arată în VT și în NT că un copil trebuie să fie încredințat lui Dumnezeu încă de mic.
Și când are omul cugetul mai curat decât în pruncie, înainte de a ști să deosebească binele de rău? Vezi Isaia 7.15.
Copilul nu-i conștient așa cum înțelegem noi adulții, dar el are încă din pântece o percepere a ceea ce se întâmplă în jurul său: Vezi Luca 1.41 - 44.
Deci pruncul are cugetul curat și percepe ce e în jurul său, cu atât mai mult ce i se face.
Nimeni NU are contract cu viața! .. și dacă, Doamne ferește, moare fără a fi botezat “nu va putea să intre întru împărăția lui Dumnezeu.”
Deci, cine riscă cu viața copilului său?!
Botezul este o Sfântă Taină, e “Nașterea de sus” la cuvântul Mântuitorului.
“Așa trebuie să fie și Botezul – cum de fapt practică Sfânta Biserică Ortodoxă –, știut fiind că tăierea-împrejur închipuia Botezul din Legea Nouă (Col. 2, 11–13). Însuși Mântuitorul nostru Iisus Hristos S-a botezat cu botezul Legii Vechi, la opt zile după nașterea Sa (Luca 2, 21).”
Toate temeiurile scripturistice le găsiți în cuvântul pr. Cleopa. Oare nu mai bine citim și înțelegem decât să ne dăm cu părerea?
https://doxologia.ro/viata-bisericii/interviu/parintele-cleopa-ilie-botezul-lui-iisus-botezul-crestin