Corneliu Vlad vine joi, 7 martie, la Emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate de la orele 20.30 ca să ne vorbească despre Sfârșitul Războiului din Ucraina. Azi, despre Radu Pascal, Micul Prinț al Presei Române

De Corneliu Vlad și Redacția  /  

Corneliu Vlad și Radu Pascal

Corneliu Vlad și Radu Pascal

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Corneliu Vlad, ziaristul român care a prezis conflictul armat din vecinătatea României cu 10 zile înainte de a începe - în paginile ActiveNews, normal - vine joi, 7 martie, orele 20.30, la Emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate, ca să ne vorbească despre Sfârșitul Războiului din Ucraina. 7 martie este și ziua de naștere a subtilului și discretului gazetar Radu Pascal, marele său prieten, de neînlocuit, dar și o rudă a colegului nostru de Emisiune, Pompiliu Diplan, cât și, în același timp, fostul șef și profesor de politică internațională al lui Victor Roncea la publicația ”Ultimul Cuvânt”. Detalii, în emisiunea noastră de joi, orele 20.30. ACTUALIZARE AICI: VIDEO ÎN DIRECT: Alegerile din SUA vor schimba soarta Lumii. Ucraina va ajunge Somalia Europei. Corneliu Vlad la Emisiunea ActiveNews și Starea de Libertate cu Victor Roncea și Pompiliu Diplan

Reproducem aici o evocare a lui Radu Pascal de Corneliu Vlad:


Radu Pascal, Micul Prinț al presei romane

De 15 ani, Radu Pascal ne așteaptă senin, răbdător și manierat ca totdeauna, undeva dincolo, ca să punem o bază. "A pune o bază” vroia să spună, prin anii 1960-1970, după o expresie încetățenită la "Lumea” și în lumea bucureșteană de Me Ivanescu (căci așa își spunea celebrul de azi), a ne pierde în discuții de tot felul în bufetul "Elore” de pe același etaj al treilea din Casa Scânteii, adică în timpul programului, în fața unor sticle de pepsi bonificate subversiv cu câte zero virgulă cincizeci de coniac autohton dar încă natural.

Radu era mereu mirat că articolul lui, devenit de poveste, despre democrația creștină italiană tot nu apare. "Me Ivanescu” (așa se prezenta), redactor și el multă vreme la "Lumea”, promitea că indiferent ce va scrie în revistă, va începe cu un proverb japonez. Mihai Matei ne asigura că va băga câte o șopârlă în fiecare articol și șefii nu se vor prinde. Iar eu, ceva mai nou printre ei, tânjeam "să intre” măcar primul meu "material” mai mare, un fel de reportaj despre Groenlanda, parte de lume pe care bineînțeles că n-o văzusem nici când îl scrisesem și care mi-a rămas până în ziua de azi unul dintre puținele uscaturi de lume unde n-am pus piciorul. Ne adresam ceremonios unii altora cu "Domnule”, de parcă am fi fost membrii unui club select sau niște cavaleri ai Mesei Rotunde căzuți ca musca-n lapte într-o republică socialistă a secolului 20. Nu eram cumva dizidenți, ci niște pârâți în lumea presei de atunci, adică aveam fiecare bube la dosarul de cadre, ca mai toți cei de atunci de la "Lumea”, începând cu George Ivașcu, mentorul revistei, care făcuse câțiva ani de pușcărie prin anii 1950.

Radu era, între noi, cel mai frumos, bine educat, sportiv ("Eu l-am învățat să joace tenis pe Ilie Năstase”, zicea și nu-l prea credeam). Era curtat în draci de "tinere domnișoare”, cum obișnuiam să le spunem. Și, mai ales, era omul care nu putea supăra sau nu se putea supăra pe nimeni. De fapt, blând până la exasperare, iar când se străduia să se enerveze (rarisim), ridica glasul atât de fals și de neverosimil, trântea pixul și hârtiile cu atâta stângăcie, că te pufnea râsul. Dar știa să orienteze lucrurile acolo unde credea el că e bine cu un tact și o abilitate neegalate. Iar când, peste ani, ajunsese să conducă redacția "Lumii”, un mic și harnic colectiv care unuia din afară i se părea o alveolă a anarhiei totale și a haosului absolut, nu-și lepădase bunul obicei de a se purta cu ceilalți altfel decât ca un coleg – și atât – de-al lor. Chiar atunci când era copleșit până la exasperare de veleitățile, complexele, ifosele, frustrările, malversațiunile unora din jurul lui.

Era în fruntea redacției, dar nu ca redactor șef, ci ca redactor șef adjunct (fusese pedepsit astfel pentru pasiunea lui enorm imprudentă pentru o făptură feminină care nu "se cuvenea”, episod despre care se scriu acum valuri de murdării și inexactități). Dar era șeful suprem și de necontestat al unei reviste cu "personalități” tot una și una, orgolioase și incisive nevoie mare, care păreau că mai degrabă ele îi poruncesc lui. Însă cu stilul lui, îi îmblânzea pe toți. Ceea ce nu mă împiedică să-i spun:” Mai Radule, asta e o redacție cu 13 redactori șefi și un redactor șef adjunct care i conduce”.

Combinație fericită de rigoare și boemă, de disciplină și dezinvoltură, de seriozitate și umor, de tenacitate și "je-m’en-fiche-ism”. Nu-și dădea aere de șef, nu se pretindea mentor, dar era și, în felul lui, a format câteva promoții de ziariști externiști. Nu însă de la înălțimea unei catedre universitare, chiar dacă a practicat și așa ceva, ci în travaliul zilnic de redacție. Scria cu conștiința că o face nu numai ca o obligație de serviciu, ca pe un text ce va fi uitat până la următorul număr al revistei, ci își cizela articolele cu grija celui care parcă scrie cu gândul la posteritate, deși nu-și arăta prin nimic un asemenea orgoliu. A rămas celebră spusa lui că înainte de a te apuca să scrii, pune mai întâi virgulele și abia apoi completează cu cuvinte. Nu vroia ca vreodată să-i fie jenă pentru ce scrie. Ca dovadă, textele lui de presă, în măsura în care așa ceva nu se perimează, rezistă în continuare la proba timpului, cu toată răsturnarea din decembrie 1989.

A fost același mare ziarist și înainte, și după 1989. Înainte s-a lovit de cenzură, după - de metehnele capitalismului sălbatic, neașezat. Era cel mai îndreptățit să fie, mai mult ca oricare altul, omul din fruntea săptămânalului românesc de nivel internațional, comparabil cu "Newsweek” sau "Time” sau "L’Express” sau "Der Spiegel”. O asemenea publicație n-a apărut nici până astăzi pe piața românescă de presă, deși unii și alții au ambiționat să o facă. Este, probabil, singura nișă din presă română care a rămas neumplută. Istoria nu se scrie cu dacă, dar dacă Radu Pascal n-ar fi plecat mai devreme în biroul alăturat, biroul unde nu vom ști niciodată ce se întâmplă, pentru că din acel birou nimeni nu se mai întoarce, poate că acest gen de publicație s-ar fi născut până acum.

Singur-singurel în cimitirul din Budeasa, singur cum a fost întotdeauna în viața pământeană, deși era înconjurat de multă lume, bunul Radu Pascal ar fi împlinit în această primăvară 83 de ani. A plecat la 55. Veșnic tânăr în viață, ți-ar fi imposibil să ți-l închipui la o asemenea vârstă. Soarta a pus capăt acestui posibil oximoron.

Fără Radu Pascal, lumea jurnalisticii din România a mai pierdut ceva de care are atâta nevoie: a pierdut un reper. Unul profesional și unul moral. El își cumpănea și chibzuia cu dreapta măsură cuvântul pe care-l punea pe hârtie. Dădea sama pentru tot ce scria, cum ar fi spus cronicarul. Iar ca om, ce să mai spun altceva decât că a fost ultimul aristocrat din tagma presei noastre. De fapt, rămâne pentru totdeauna Micul ei Prinț.

Corneliu Vlad - Radu Pascal - Mircea Ivănescu

 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Ioan Alexandru de Paști în Piața Universității

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Patriot Roman 06.03.2024 21:20
    Ce oameni a avut România...Acum nu mai există oamenii de valoare pe care i-a avut cam pînă-n anii 80 țara noastra, au plecat mulți afară,alții ucisi de ocupația sovietică, mulți morți la cutremurul din 77..Mă refer la cei de f. mare valoare..Revista Lumea pe care o citeam pe timpuri pina-n 89 era de nivel westic. Azi nu este nimic asemanator in media româneasca. Valoarea presei românești e slaba azi. Și în cădere liberă ..
  1. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

  2. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

  3. Legebetizarea și țiganizarea spațiului public. Mădălin Pribu: PLAY COLD, STAY CHILL!

  4. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

  5. Dr. John Campbell avertizează că vaccinurile tradiționale vor fi actualizate pentru a conține periculoasa tehnologie ARNm. Moderna pregătește vaccinul combinat Covid/gripă, cu ARNm - VIDEO

  6. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

  7. Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

  8. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

  9. Victorie în instanță contra Ministerului Justiției - După 70 de ani s-ar putea afla unde se află osemintele lui Iuliu Maniu

  10. Marine Le Pen promite expulzarea străinilor care susțin o „ideologie totalitară” în Franța - VIDEO

Ultima oră

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

14:41

Luminița Arhire: DESPRE LIICEANU sau O DEZAMĂGIRE CU DAMF DE „BOIS D’ARGENT”, DE LA DIOR

13:30

Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

12:30

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

11:33

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

11:00

135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

08:00

15 iunie: Sf. Proroc Amos; Sf. Mc. Isihie; Fericiții Augustin și Ieronim

00:10

Eminescu, fratele din închisoare al foștilor deținuți politic. Românul Absolut văzut de Radu Gyr, Dumitru Oniga și Aspazia Oțel Petrescu