Corneliu Vlad: Ucraina, trezește-te!

De Corneliu Vlad  /  

Foto: AP / Christianitytoday.com

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucrainenii au în sfârșit, din nou, un stat al lor. Dar sunt un popor – sau o populație – fară noroc.

De ce oare? Din cauza altora? Din cauza lor?

Nu au o țară, sau mai drept spus o patrie, dar unii dintre ei și-ar dori-o. Iar când au izbutit să-și înjghebeze una, constructul n-a durat.

Nu au reușit, de secole, să-și limpezească încrengătura de sânge cu rușii. Sunt ei o altă țară, un alt popor sau "o altă Rusie”? Sunt un alt popor decât rușii sau doar o ramură a rușilor ce vorbește un dialect, un grai al ei, asemenea graiurilor moldovenilor, oltenilor, ardelenilor, care sunt și rămân tot români.

Gogol, pe care îl numesc cel mai mare scriitor ucrainean, a scris în rusește. Bulgakov a fost rus sau ucrainean?

Cu niciun popor sau stat din vecinătate n-au reușit ucrainenii să întemeieze o prietenie statornică și de încredere. Familiile ruso-ucrainene sunt… un adevărat popor. Mai apropiați par a le fi și polonezii, care le-au influențat puternic și limba, dar dacă acești vecinii vor doar să-i asimileze și să-i absoarbă?

Cu neamurile cu care conviețuiesc de secole sunt mai degrabă învrăjbiți, îi urăsc și autoritățile îi oprimă.

Coeziunea și identitatea națională, religia, nu sunt îndeajuns de puternice pentru a-i uni într-o națiune viguroasă, unitară. Deși se vor, în mod firesc, națiune.

S-ar zice că ar fi neam năpăstuit, blestemat (de cine, de Dumnezeu sau de diavol?).

Și acum s-a prăvălit peste ei o mare, fatală, existențială nenorocire: războiul cu Rusia.

Nu și-au făcut-o ei, cu mâna lor. Nu cred că ei și-au dorit război cu Moscova. Mai degrabă au fost ațâțați și împinși de la spate, dinafară.

Și li s-a făgăduit ajutor până vor reuși să se desprindă și chiar rupe tranșant de ruși. Chiar daca au legături istorice și familiale cu rușii, legături cu rădăcini adânci în trecut, de la începuturile istoriei lor comune, istoria slavilor de Răsărit.

Dar se pare tot mai mult că nu se pot despărți intru totul de Rusia, sunt legați organic.

Nu e momentul potrivit să căutam cine și cu ce este de vină.

Dar tragedia e mare. Au primit munți de armament și de bani, dar degeaba. Degeaba? Mai rău, mai dureros. Au primit arme și bani fara numar, dar nu pentru a se elibera cumva, ci pentru a se autodistruge, pentru a muri în război și a-și face din ținuturile natale sau primite un tărâm de nelocuit.

Acum Ucraina se împânzește de hecatombe, cimitire și Cernobaluri, fie ele nucleare sau nenucleare. Armamentul care li s-a dat cu dărnicie este unul sinucigaș.

Ucraina este exemplul, poate unic, din istoria omenirii de națiune și stat imposibile. Aș vrea să mă înșel. Dar oricum, deocamdată, este un experiment istoric neizbutit, dureros și tragic. Repet: aș dori, ne-am dori să ne înșelăm.

Noi, românii, ne-am dori la Răsărit un vecin bun, cu care să conlucram și să ne întrajutorăm spre binele și al lor, și al nostru. Încă nu se poate, după cum se vede.

Președintele lor vremelnic îi mână dezinvolt la moarte cu discursuri cinice și iresponsabile. Iar ei îl ascultă, căci cred în palavrele lui sinistre de comediant malefic, care împroașcă insanități și față de cei cu care se bate, și împotriva celor care îl ajută în misiunea lui (cine i-o fi dat-o, se cam știe) de a-i mâna la pieire, ca pe o gloată docilă.

Să-i trimiți la moarte sigură pe cei care te-au ales în fruntea lor să-i cârmuiești, să le distrugi bunurile și țara, să primejduiești pacea vecinilor si a lumii, parcă e prea mult.

Ucraina, trezește-te, judecă înțelepțește și salvează-te, pentru Dumnezeu!

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Doamna Aspazia Oțel Petrescu, despre Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca:

Întreaga emisiune cu cercetătorii CNSAS Florin Duțu, Florian Bichir și Victor Roncea:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (11)
 • ioansperling 11.06.2022 20:25
  Bun articol!
 • Constantin8 11.06.2022 20:41
  Intereseul Romaniei este recuperarea teritoriilor romanesti furate de slavii din est. Asta presupune dezintegrarea Ucrainei si slabirea Rusiei. Acestea sunt conditii necesare, dar nu suficiente.
  Mai trebuie vointa si curaj din partea noastra si a conducatorilor nostri.
 • antitirani 11.06.2022 21:19
  Asta ar fi singurul punct de vedere in care un om poate sa-i simpatizeze pe ukraineni, dar fara chestiile gen Slava Ukraina sau Slava Azov.
 • Nata 12.06.2022 00:11
  Simpatie o sa am cand Romania isi ia teritoriile sub ocupatie ucrainiana inapoi.
 • Mars.60 Stefan 11.06.2022 21:58
  Din cauza si a acestei probleme Ucraina a ajuns astazi asa de jalnic:
  George Soros - Rețeaua strategului global, dezvăluită
  Cine este George Soros și care sunt obiectivele sale? Cum influențează Soros politica de vârf, mass-media și educația la nivel mondial? Această emisiune dezvăluie - folosind Austria ca exemplu - prin ce agenții George Soros are acces la statele naționale. În plus, fiecare spectator va primi un ghid, cum poate cerceta acest lucru pentru fiecare țară din întreaga lume!

  https://www.kla.tv/_files/video.kla.tv/2022/06/22760/GeorgeSorosReACYAIw539ADsEauaS_480p.webm
 • Radu Comsuta 11.06.2022 23:07
  Dacă ucrainienii n-ar fi opus nici un fel de rezistență din prima zi de război, și le-ar fi lăsat drum liber rușilor, aceștia ar fi terminat-o cu Zelenski și armata azovistă. În schimb ucrainienii nu ar fi avut marile orașe distruse, nici biserici, nici drumuri și nici nu ar fi fost nevoie de refugiere în alte țări vecine. Ar fi avut un regim politic pro-rus cu care ucrainienii ar fi fost de acord, și cu asta basta. Ar fi fost mai rău pentru noi vecinii, Ucrainei să-i avem pe ruși în coastă ca o amenințare permanentă și doar atât. Putin nu ar fi riscat niciodată un conflict direct cu NATO, atacând oricare din membrii. Dar acuma e prea târziu. Nu mai văd Ucraina refăcută niciodată a#a cum era înainte, ci doar un "no man's land".
 • Nata 12.06.2022 00:10
  Asa se intampla cand iti inchipui ca poti cladi o tara pe pamanturile altor state si cu banii dati de SUA si occident pentru a duce un razboi absurd.
 • Nenea Iancu 12.06.2022 02:01
  Nu stiam ca moldovenii, muntenii si ardelenii au "un dialect al lor", este vorba de graiuri locale, nu de dialecte. Celelalte dialecte ale limbii române sunt vorbite doar la sud de Dunare.
 • aspenter2002 12.06.2022 06:00
  https://youtube.com/shorts/K0q4ZgW5nQ0?feature=share
 • Leonesse 12.06.2022 09:05
  Frumos spus! Ucrainenii au primit un pământ sa își facă țară. Pământ primit cadou. Dar ei nu sunt definiți ca unitate sufletească -popor ucrainean. Nu au o vatră , rădăcini definite în afara decât cele legate de ruși. Noi mulțumim cu adâncă recunoștință lui Eminescu pentru închinarea adusa României și Sufletului neamului românesc :
  "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,
  Țara mea de glorii, țara mea de dor?
  Brațele nervoase, arma de tărie,
  La trecutu-ți mare, mare viitor!
  Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
  Dacă fiii-ți mândri aste le nutresc;
  Căci rămâne stânca, deși moare valul,
  Dulce Românie, asta ți-o doresc.

  Vis de răzbunare negru ca mormântul
  Spada ta de sânge dușman fumegând,
  Și deasupra idrei fluture cu vântul
  Visul tău de glorii falnic triumfând,
  Spună lumii large steaguri tricoloare,
  Spună ce-i poporul mare, românesc,
  Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
  Dulce Românie, asta ți-o doresc.

  Îngerul iubirii, îngerul de pace,
  Pe altarul Vestei tainic surâzând,
  Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
  Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
  El pe sânu-ți vergin încă să coboare,
  Guste fericirea raiului ceresc,
  Tu îl strânge-n brațe, tu îi fă altare,
  Dulce Românie, asta ți-o doresc.

  Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,
  Tânără mireasă, mamă cu amor!
  Fiii tăi trăiască numai în frăție
  Ca a nopții stele, ca a zilei zori,
  Viața în vecie, glorii, bucurie,
  Arme cu tărie, suflet românesc,
  Vis de vitejie, fală și mândrie,
  Dulce Românie, asta ți-o doresc!"
 • Mircea Dragan 14.06.2022 18:55
  Ucraina este un stat artificial, localnicii sunt rusi combinati cu polonezi. In 31 de ani ne-au facut numai mizerii. Sper sa fie destramata!
 1. Olivia Steer: Și eu mi-am pus problema că dîrele albe din urma avioanelor ar fi fum de motor. Dar nu era “fum de motor”, ci cu totul altceva. Ce? Nu știu

 2. Olivia Steer: Nu sînt singura vinovată de "conspiraționism”! Din eternele abordări menite să ne intimideze și să ne închidă gura, despre dârele avioanelor: chiar dacă ar fi să se sprayeze cu metale grele sau alte chimicale, șanse zero de a ajunge în orașe

 3. Olivia Steer: Studiu de pe site-ul NASA: Formarea eficientă a aerosolului stratosferic pentru ingineria climatică prin emisia de vapori condensabili din avioane

 4. Reîntoarcerea MARELUI PONEI ROZ direct pe TRINITAS TV. Diana Maria Brăgaru: Slugă la doi stăpâni?! Bănescu îl promovează pe H.R. Patapievici, pe față, în BOR. Pe când și pe Mungiu-Pippidi și "Evangheliștii" ei?!

 5. Eu Săndesc, nu gândesc! Directorul Spitalului Județean Timișoara, dezamăgit de rata scăzută de vaccinare din România: ”Suntem în afara lumii civilizate”

 6. Falsurile noii ”investigații” Recorder demontate punct cu punct. Hărțuirea unor preoți ortodocși și a soțiilor lor pare o producție la comandă. Familiile Marinela și Mădălin Iscru și Raluca și Ionuț Lipan reacționează: RECORDER - FABRICA DE FAKE NEWS

 7. Libertatea de exprimare nu trebuie să încalce alte drepturi. Comunicat PNȚMM

 8. Daniel Polifrone: O filmare cu o aeronavă aflată la altitudine mare, care are pauze în eliminarea gazelor. Nimeni nu a reușit încă să vină cu o explicație pertinentă - VIDEO

 9. Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

 10. Marș LGBT în București, de Sfânta Parascheva, cu sprijin financiar din străinătate

Ultima oră

20:30

Antonio Guterres, despre pregătirea pentru “următoarea pandemie” - ONU îndeamnă guvernele și platformele să-i urmeze instrucțiunile pentru cenzurarea “dezinformării” și “discursurilor instigatoare la ură”

20:00

Profesoara Emilia Corbei din Gorj și Oana Mocanu din Roman au murit subit la 48 și 44 de ani. Ambele lasă în urmă câte un soț și un copil mic

19:15

Ce mai aduce preotul-influencer Vasile Ioana

18:35

† Daniel Arhiereul: Până la canonizare, răstignirea Părintelui Arsenie Boca continuă!

17:37

Mărturia sfintei închisorilor comuniste, Aspazia Oțel Petrescu, despre Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca - VIDEO

16:30

Mihai Tîrnoveanu: Perversitatea regizorilor alogeni și a figuranților lor. Atacul la Sfântul Ardealului, Arsenie Boca

15:45

USR-ista Clotilde Armand a fost prinsă de Poliția Rutieră

15:00

DON'T LOOK UP! Să nu cumva să îndrăzniți! Nu ridicați privirea din pământ! Priviți numai in jos!

14:07

În buricul UE se formează un Nucleu Anti-Război

13:00

1 octombrie: Rugăciune pentru Acoperământul Maicii Domnului

01:00

1 Octombrie 911: Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului - minunea de la ora 4 din Vlaherne. Maica Domnului mereu cu noi

00:10

1 octombrie: Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani. „Rămâneți pe loc, că și aceasta este Grădina Mea” - Minunea de la Bisericani: Grădina Maicii Domnului. Ce a făcut Sfântul Ștefan cel Mare

22:00

Av. Marina-Ioana Alexandru: Filmul "Arsenie. Viața de apoi" este o imensă blasfemie la adresa ortodoxiei, la adresa creștinilor ortodocși români, la adresa Bisericii Ortodoxe Române

21:35

Se-nvârte Vuia în mormânt ca Elicea: Omului Verde trebuie să i se taie Aripile!

21:20

Teodora, rugătoarea noastră din cerurile românești: ”În toate am fost prima, și la moarte voi fi tot prima!”. 4 ANI DE LA PLECAREA TEODOREI STAMATE LA DOMNUL