Corneliu Vlad: Ucraina, trezește-te!

De Corneliu Vlad  /  

Foto: AP / Christianitytoday.com

Foto: AP / Christianitytoday.com

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ucrainenii au în sfârșit, din nou, un stat al lor. Dar sunt un popor – sau o populație – fară noroc.

De ce oare? Din cauza altora? Din cauza lor?

Nu au o țară, sau mai drept spus o patrie, dar unii dintre ei și-ar dori-o. Iar când au izbutit să-și înjghebeze una, constructul n-a durat.

Nu au reușit, de secole, să-și limpezească încrengătura de sânge cu rușii. Sunt ei o altă țară, un alt popor sau "o altă Rusie”? Sunt un alt popor decât rușii sau doar o ramură a rușilor ce vorbește un dialect, un grai al ei, asemenea graiurilor moldovenilor, oltenilor, ardelenilor, care sunt și rămân tot români.

Gogol, pe care îl numesc cel mai mare scriitor ucrainean, a scris în rusește. Bulgakov a fost rus sau ucrainean?

Cu niciun popor sau stat din vecinătate n-au reușit ucrainenii să întemeieze o prietenie statornică și de încredere. Familiile ruso-ucrainene sunt… un adevărat popor. Mai apropiați par a le fi și polonezii, care le-au influențat puternic și limba, dar dacă acești vecinii vor doar să-i asimileze și să-i absoarbă?

Cu neamurile cu care conviețuiesc de secole sunt mai degrabă învrăjbiți, îi urăsc și autoritățile îi oprimă.

Coeziunea și identitatea națională, religia, nu sunt îndeajuns de puternice pentru a-i uni într-o națiune viguroasă, unitară. Deși se vor, în mod firesc, națiune.

S-ar zice că ar fi neam năpăstuit, blestemat (de cine, de Dumnezeu sau de diavol?).

Și acum s-a prăvălit peste ei o mare, fatală, existențială nenorocire: războiul cu Rusia.

Nu și-au făcut-o ei, cu mâna lor. Nu cred că ei și-au dorit război cu Moscova. Mai degrabă au fost ațâțați și împinși de la spate, dinafară.

Și li s-a făgăduit ajutor până vor reuși să se desprindă și chiar rupe tranșant de ruși. Chiar daca au legături istorice și familiale cu rușii, legături cu rădăcini adânci în trecut, de la începuturile istoriei lor comune, istoria slavilor de Răsărit.

Dar se pare tot mai mult că nu se pot despărți intru totul de Rusia, sunt legați organic.

Nu e momentul potrivit să căutam cine și cu ce este de vină.

Dar tragedia e mare. Au primit munți de armament și de bani, dar degeaba. Degeaba? Mai rău, mai dureros. Au primit arme și bani fara numar, dar nu pentru a se elibera cumva, ci pentru a se autodistruge, pentru a muri în război și a-și face din ținuturile natale sau primite un tărâm de nelocuit.

Acum Ucraina se împânzește de hecatombe, cimitire și Cernobaluri, fie ele nucleare sau nenucleare. Armamentul care li s-a dat cu dărnicie este unul sinucigaș.

Ucraina este exemplul, poate unic, din istoria omenirii de națiune și stat imposibile. Aș vrea să mă înșel. Dar oricum, deocamdată, este un experiment istoric neizbutit, dureros și tragic. Repet: aș dori, ne-am dori să ne înșelăm.

Noi, românii, ne-am dori la Răsărit un vecin bun, cu care să conlucram și să ne întrajutorăm spre binele și al lor, și al nostru. Încă nu se poate, după cum se vede.

Președintele lor vremelnic îi mână dezinvolt la moarte cu discursuri cinice și iresponsabile. Iar ei îl ascultă, căci cred în palavrele lui sinistre de comediant malefic, care împroașcă insanități și față de cei cu care se bate, și împotriva celor care îl ajută în misiunea lui (cine i-o fi dat-o, se cam știe) de a-i mâna la pieire, ca pe o gloată docilă.

Să-i trimiți la moarte sigură pe cei care te-au ales în fruntea lor să-i cârmuiești, să le distrugi bunurile și țara, să primejduiești pacea vecinilor si a lumii, parcă e prea mult.

Ucraina, trezește-te, judecă înțelepțește și salvează-te, pentru Dumnezeu!

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (10)
  • ioansperling 11.06.2022 20:25
    Bun articol!
  • antitirani 11.06.2022 21:19
    Asta ar fi singurul punct de vedere in care un om poate sa-i simpatizeze pe ukraineni, dar fara chestiile gen Slava Ukraina sau Slava Azov.
  • Nata 12.06.2022 00:11
    Simpatie o sa am cand Romania isi ia teritoriile sub ocupatie ucrainiana inapoi.
  • Mars.60 Stefan 11.06.2022 21:58
    Din cauza si a acestei probleme Ucraina a ajuns astazi asa de jalnic:
    George Soros - Rețeaua strategului global, dezvăluită
    Cine este George Soros și care sunt obiectivele sale? Cum influențează Soros politica de vârf, mass-media și educația la nivel mondial? Această emisiune dezvăluie - folosind Austria ca exemplu - prin ce agenții George Soros are acces la statele naționale. În plus, fiecare spectator va primi un ghid, cum poate cerceta acest lucru pentru fiecare țară din întreaga lume!

    https://www.kla.tv/_files/video.kla.tv/2022/06/22760/GeorgeSorosReACYAIw539ADsEauaS_480p.webm
  • Radu Comsuta 11.06.2022 23:07
    Dacă ucrainienii n-ar fi opus nici un fel de rezistență din prima zi de război, și le-ar fi lăsat drum liber rușilor, aceștia ar fi terminat-o cu Zelenski și armata azovistă. În schimb ucrainienii nu ar fi avut marile orașe distruse, nici biserici, nici drumuri și nici nu ar fi fost nevoie de refugiere în alte țări vecine. Ar fi avut un regim politic pro-rus cu care ucrainienii ar fi fost de acord, și cu asta basta. Ar fi fost mai rău pentru noi vecinii, Ucrainei să-i avem pe ruși în coastă ca o amenințare permanentă și doar atât. Putin nu ar fi riscat niciodată un conflict direct cu NATO, atacând oricare din membrii. Dar acuma e prea târziu. Nu mai văd Ucraina refăcută niciodată a#a cum era înainte, ci doar un "no man's land".
  • Nata 12.06.2022 00:10
    Asa se intampla cand iti inchipui ca poti cladi o tara pe pamanturile altor state si cu banii dati de SUA si occident pentru a duce un razboi absurd.
  • Nenea Iancu 12.06.2022 02:01
    Nu stiam ca moldovenii, muntenii si ardelenii au "un dialect al lor", este vorba de graiuri locale, nu de dialecte. Celelalte dialecte ale limbii române sunt vorbite doar la sud de Dunare.
  • aspenter2002 12.06.2022 06:00
    https://youtube.com/shorts/K0q4ZgW5nQ0?feature=share
  • Leonesse 12.06.2022 09:05
    Frumos spus! Ucrainenii au primit un pământ sa își facă țară. Pământ primit cadou. Dar ei nu sunt definiți ca unitate sufletească -popor ucrainean. Nu au o vatră , rădăcini definite în afara decât cele legate de ruși. Noi mulțumim cu adâncă recunoștință lui Eminescu pentru închinarea adusa României și Sufletului neamului românesc :
    "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,
    Țara mea de glorii, țara mea de dor?
    Brațele nervoase, arma de tărie,
    La trecutu-ți mare, mare viitor!
    Fiarbă vinu-n cupe, spumege pocalul,
    Dacă fiii-ți mândri aste le nutresc;
    Căci rămâne stânca, deși moare valul,
    Dulce Românie, asta ți-o doresc.

    Vis de răzbunare negru ca mormântul
    Spada ta de sânge dușman fumegând,
    Și deasupra idrei fluture cu vântul
    Visul tău de glorii falnic triumfând,
    Spună lumii large steaguri tricoloare,
    Spună ce-i poporul mare, românesc,
    Când s-aprinde sacru candida-i vâlvoare,
    Dulce Românie, asta ți-o doresc.

    Îngerul iubirii, îngerul de pace,
    Pe altarul Vestei tainic surâzând,
    Ce pe Marte-n glorii să orbească-l face,
    Când cu lampa-i zboară lumea luminând,
    El pe sânu-ți vergin încă să coboare,
    Guste fericirea raiului ceresc,
    Tu îl strânge-n brațe, tu îi fă altare,
    Dulce Românie, asta ți-o doresc.

    Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie,
    Tânără mireasă, mamă cu amor!
    Fiii tăi trăiască numai în frăție
    Ca a nopții stele, ca a zilei zori,
    Viața în vecie, glorii, bucurie,
    Arme cu tărie, suflet românesc,
    Vis de vitejie, fală și mândrie,
    Dulce Românie, asta ți-o doresc!"
  • Mircea Dragan 14.06.2022 18:55
    Ucraina este un stat artificial, localnicii sunt rusi combinati cu polonezi. In 31 de ani ne-au facut numai mizerii. Sper sa fie destramata!
Ultima oră

17:06

Programul pelerinajului de Florii din București

16:51

Trump – Al doilea Pact cu Diavolul: După Covid, Războiul...

16:45

Frumoșii tineri care au înfruntat Armata Roșie și moartea cu zâmbetul pe buze. 66 de ani de la martiriul lui Victor Metea, luptător în Grupul Carpatin-Făgărășean al rezistenței armate anticomuniste din Munții Făgărașului (+ 23 aprilie 1958)

15:55

Urmărire ca în filme în Botoșani: Poliția a folosit 61 de gloanțe pentru a opri un tânăr de 25 de ani care nu a oprit la semnalele agenților. Bărbatul a fost stabilizat, dar cu leziuni grave

15:36

Mihai Tîrnoveanu: Vlad Țăranu ne spune că Basarabia este România. Acest nume predestinat a meritat să fie pedepsit pentru că militează pentru reunire?

15:10

Analiza ”Prafului Saharian”: arsenic, bariu, nichel, zinc, fier, aluminiu. Cum au acționat alte state în timp ce oficialitățile din România tac mâlc. Documente de la Institutul de Inginerie Chimică din Bosnia

14:09

Disoluția socială e doar primul pas din agenda globalistă | Bogdan Radu Herzog la Pe Drept Cuvânt #44 cu Florentin Țuca

12:18

Conferința interactivă ”Stop tratatului pandemic OMS: motivații medicale și juridice” la Cluj-Napoca. Invitați: Anca Nițulescu, Geanina Hagimă, Carmen Oțelea, Marina-Ioana Alexandru, Gabriel Marin, Elena Radu

11:59

Ptiu, drace! Joe Biden își face semnul Crucii la un miting pro-avort (VIDEO)

11:52

Presa nu mai ține pasul cu victoriile lui Trump

10:48

Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman, la Parchetul General în dosarul Mineriadei. Ion Iliescu va fi audiat acasă

10:41

Politico: SUA au trimis în secret ATACMS cu rază lungă în Ucraina – iar Kievul le-a folosit

09:34

Inepția Zilei. Beatrice Mahler: Masca nu ne ajută la praful saharian. ”Este foarte fin”. Dar în cazul COVID, un virus invizibil, ne-a ajutat, nu?

09:01

”Războiul” antenelor 5G continuă în Brașov. Problema a ajuns în plenul Consiliului Local

08:48

Expoziție de lenjerie intimă, deschisă într-o biserică catolică din Veneția