Corneliu Vlad: Pentru Bucureștiul oficial, literatura „celeilalte Românii” nu există. O cultivă doar un om-instituție: scriitorul Mihai Neagu Basarab. La Mulți Ani, Bibliotecii Române din Freiburg!

De Corneliu Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miscarea literelor din Romania, atat cat mai este si cat mai este cunoscuta ea, prezinta un focar de benefica virulenta si inimitabila originalitate. Se numeste Institutul-Biblioteca Romana de la Freiburg. Si, in mod nemeritat, nu prea e cunoscuta in tara, iar autoritatile de la Bucuresti o cam ignora.

Chiar daca acest punct fierbinte al vietii noastre literare este de o originalitate adesea tulburatoare. Ea se constituie intr-o constanta si valoroasa ei contributie la mostenirea noastra spirituala, dar numai daca productia autorilor romani de pretutindeni ajunge sa fie recuperata, pusa in circuit si asimilata in patrimoniul literar national si daca e integrata in corpusul literaturii romane.

Si totusi, la a 70-a aniversare a Bibliotecii, "sarbatorirea ei n-a avut parte de vreun zambet binevoitor al oficialitatilor din Romania”, cum glumeste amar directorul acestor institutii, scriitorul Mihai Neagu Basarab.

Exceptia fenomenului literar romanesc de la Freiburg si performanta sa este volumul impunator al contributiilor sale anuale, materializat in "Buletinul Bibliotecii Romane. Studii si documente romanesti”. Alcatuit in fiecare an, mereu in sute si sute de pagini. (Cel mai recent Buletin numara aproape o mie de file.)

In asezamantul cultural de la Freiburg lucreaza un colectiv puternic si bine sudat (si asudat), caci personalul Institutului si Bibliotecii este nici mai mult nici mai putin decat cel care se cuvine:directorul Mihai Neagu Basarab. Si atat.

Buletinele fac o lucrare unica: ele consemneaza si pun in fata publicului larg (sau nu prea) realitatea complexa, framantata, controversata si practice necunoscuta in tara realitatea unei alte Romanii, Romania de peste hotarele ei, a romanilor exilati sau stabiliti in strainatate din felurite motive. Si, cu precadere, activitatea si productia lor literara. Intalnim in cuprinsul Buletinului texte inedite ale unor autori de inalt nivel, dar aproape nestiuti in tara, unii dintre ei nici macar ca nume si prenume.

O lume definita de o pregnanta originalitate care multumita Buletinului si biobibliografului ei eminent, Mihai Neagu Basarab, va fi salvata de uitare.

Cateva exemple, la intamplare, din cel mai recent Buletin: istoricul si diplomatul Aurel Decei, ziaristul si scriitorul Theodor Cazaban, scriitorul si criticul literar si de arta Al. Busuioceanu, scriitorul si istoricul de arta Pavel Chihaia, istoricul Matei Cazacu.

Iar Bijuteria Coroanei sunt tripleta de aur Eliade, Ionescu, Cioran, urmati de alte nume, mai mult sau mai putin vestite in tara.

"Se poate scrie o istorie a literaturii romane astazi, facand abstractie de literatura exilului anticomunist din ultima jumatate de secol?”, se intreba istoricul literar Nicolae Florescu.

Nu, nu se poate, raspunde peste timp, prin munca sa de benedictin Mihai Neagu Basarab.

Literatura celor aflati departe de sau indepartati de tara este parte organica a literaturii romane si este de datoria noastra sa o integram in patrimoniul national. Ceea ce repede crescatorii dar efemerii puternici ai zilei nu prea stiu sau n-au chemare sa stie.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Nata 01.06.2022 09:32
    Bucurestiul nu e al romanilor - apartine incultilor, si liftelor straine de la conducere. Pe acestia nu ii intereseaza si nici nu le place ideea ca romanii creaza si se identifica, ca romani. Multora din conducerea ciudata a Romaniei le place sa spuna ca nu mai sunt romani, ca romanii sunt prosti, si cine e plecat nu mai simte si nu mai e roman. Tristetea este ca sunt oameni care cred asta datorita practicii de tembelizare si prostificare a natiei prin a nu informa despre istoria,cultura, creatia, mostenirea spirituala romaneasca - nu numai trecuta dar si prezenta. Continuitatea romanilor oriunde ar fi, deranjeaza "conducerea" actuala, iar asa zisii intelectuali din universitati, artisti, istorici, jurnalisti, scriitori dorm in nesimtirea lor apatica uitand sa intinda mana fratilor lor de pretutindeni.
  1. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

  2. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

  3. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

  4. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

  5. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

  6. Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

  7. Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

  8. Singura veste bună pentru vaccinați: Există tratament de detoxifiere a proteinelor spike. Ce recomandă Dr. Peter McCullough

  9. Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

  10. De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

Ultima oră

23:35

Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

23:05

Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

22:19

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

21:00

ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

19:50

Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

19:21

Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

19:09

Biserica din lemn de peste două secole din satul Măcăreuca, din Moldova, se poate prăbuși în orice moment

18:40

Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

17:55

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

17:22

CONTROLUL INTERNETULUI. O legislație propusă în SUA ar putea deschide calea către implementarea globală a identificării obligatorii online sub pretextul verificării vârstei

16:37

Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

16:25

Valerian Stan, candidatul PNȚ-MM la Primăria București, despre problemele din Capitală, banii pierduți din PNRR, și averea fabuloasă a doctorului Cîrstoiu

15:17

Suceava ar putea avea un preot ca primar. Cătălin Axinte de la Biserica Sf. Mina va candida din partea AUR

14:46

Se retrage Cătălin Cîrstoiu? Gabriela Firea anunță că situația medicului va fi discutată în weekend

14:37

Fotografia anului 2024: O femeie din Gaza îmbrățișează corpul neînsuflețit al nepoatei sale