Corneliu Vlad: Pentru Bucureștiul oficial, literatura „celeilalte Românii” nu există. O cultivă doar un om-instituție: scriitorul Mihai Neagu Basarab. La Mulți Ani, Bibliotecii Române din Freiburg!

De Corneliu Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Miscarea literelor din Romania, atat cat mai este si cat mai este cunoscuta ea, prezinta un focar de benefica virulenta si inimitabila originalitate. Se numeste Institutul-Biblioteca Romana de la Freiburg. Si, in mod nemeritat, nu prea e cunoscuta in tara, iar autoritatile de la Bucuresti o cam ignora.

Chiar daca acest punct fierbinte al vietii noastre literare este de o originalitate adesea tulburatoare. Ea se constituie intr-o constanta si valoroasa ei contributie la mostenirea noastra spirituala, dar numai daca productia autorilor romani de pretutindeni ajunge sa fie recuperata, pusa in circuit si asimilata in patrimoniul literar national si daca e integrata in corpusul literaturii romane.

Si totusi, la a 70-a aniversare a Bibliotecii, "sarbatorirea ei n-a avut parte de vreun zambet binevoitor al oficialitatilor din Romania”, cum glumeste amar directorul acestor institutii, scriitorul Mihai Neagu Basarab.

Exceptia fenomenului literar romanesc de la Freiburg si performanta sa este volumul impunator al contributiilor sale anuale, materializat in "Buletinul Bibliotecii Romane. Studii si documente romanesti”. Alcatuit in fiecare an, mereu in sute si sute de pagini. (Cel mai recent Buletin numara aproape o mie de file.)

In asezamantul cultural de la Freiburg lucreaza un colectiv puternic si bine sudat (si asudat), caci personalul Institutului si Bibliotecii este nici mai mult nici mai putin decat cel care se cuvine:directorul Mihai Neagu Basarab. Si atat.

Buletinele fac o lucrare unica: ele consemneaza si pun in fata publicului larg (sau nu prea) realitatea complexa, framantata, controversata si practice necunoscuta in tara realitatea unei alte Romanii, Romania de peste hotarele ei, a romanilor exilati sau stabiliti in strainatate din felurite motive. Si, cu precadere, activitatea si productia lor literara. Intalnim in cuprinsul Buletinului texte inedite ale unor autori de inalt nivel, dar aproape nestiuti in tara, unii dintre ei nici macar ca nume si prenume.

O lume definita de o pregnanta originalitate care multumita Buletinului si biobibliografului ei eminent, Mihai Neagu Basarab, va fi salvata de uitare.

Cateva exemple, la intamplare, din cel mai recent Buletin: istoricul si diplomatul Aurel Decei, ziaristul si scriitorul Theodor Cazaban, scriitorul si criticul literar si de arta Al. Busuioceanu, scriitorul si istoricul de arta Pavel Chihaia, istoricul Matei Cazacu.

Iar Bijuteria Coroanei sunt tripleta de aur Eliade, Ionescu, Cioran, urmati de alte nume, mai mult sau mai putin vestite in tara.

"Se poate scrie o istorie a literaturii romane astazi, facand abstractie de literatura exilului anticomunist din ultima jumatate de secol?”, se intreba istoricul literar Nicolae Florescu.

Nu, nu se poate, raspunde peste timp, prin munca sa de benedictin Mihai Neagu Basarab.

Literatura celor aflati departe de sau indepartati de tara este parte organica a literaturii romane si este de datoria noastra sa o integram in patrimoniul national. Ceea ce repede crescatorii dar efemerii puternici ai zilei nu prea stiu sau n-au chemare sa stie.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia - VIDEO ÎN DIRECT:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • Nata 01.06.2022 09:32
    Bucurestiul nu e al romanilor - apartine incultilor, si liftelor straine de la conducere. Pe acestia nu ii intereseaza si nici nu le place ideea ca romanii creaza si se identifica, ca romani. Multora din conducerea ciudata a Romaniei le place sa spuna ca nu mai sunt romani, ca romanii sunt prosti, si cine e plecat nu mai simte si nu mai e roman. Tristetea este ca sunt oameni care cred asta datorita practicii de tembelizare si prostificare a natiei prin a nu informa despre istoria,cultura, creatia, mostenirea spirituala romaneasca - nu numai trecuta dar si prezenta. Continuitatea romanilor oriunde ar fi, deranjeaza "conducerea" actuala, iar asa zisii intelectuali din universitati, artisti, istorici, jurnalisti, scriitori dorm in nesimtirea lor apatica uitand sa intinda mana fratilor lor de pretutindeni.
Ultima oră

14:21

CATEGORIA: "AM FOST UN DOBITOC”... ASTĂZI, CRISTIAN TUDOR POPESCU

13:10

2 decembrie: 25 de ani de la trecerea la Domnul a Părintelui Cleopa Ilie, sfânt duhovnic al Mănăstirii Sihăstria. VIDEO

12:00

2 decembrie 1935: S-a născut Nicolae Labiș, poetul lovit de pasărea cu clonț de rubin

00:30

2 decembrie: Sf. Proroc Avacum - a trăit cu 600 de ani înainte de Hristos; Sfinții pustnici Ioan, Iraclemon, Andrei și Teofil; Sfinta Muceniță Miropa

23:30

Despre Sfântul Apostol Andrei, despre Mihai Eminescu și despre cele Zece elegii care sfârșesc poezia (I) - Un nou interviu cu profesorul Constantin Barbu

23:00

Pr. Bogdan Florin Vlaicu: La mulți ani România, la mulți ani românilor de pretutindeni! Dezbatere VIDEO despre Pericolele din aer, nanotehnologia și legătura cu pandemia, Summitul Covid și Ziua Națională a României

22:10

Centenarul Mărturisitorilor Aspazia Oțel Petrescu și Nicolae Purcărea (1923-2023) – Conferință duhovnicească dedicată Sfinților din închisorile comuniste, Brașov, 8 decembrie 2023, ora 18.00

21:35

Texas dă în judecată Pfizer pentru că a mințit cu privire la eficacitatea vaccinului anti-COVID-19 și a conspirat pentru cenzurarea criticilor și catalogarea lor drept "criminali"

20:50

New York Times: Cică Israelul a știut dar n-a crezut!

19:42

Klaus Iohannis ne transmite salutări din Dubai, unde a aderat la ”Alianța Solară” (nu e poantă). Geo Grafik l-a surprins în exercițiul funcțiunii. ILUSTRAȚIA ZILEI

18:27

Vlad Cubreacov: DE CE IUBIM ROMÂNIA

17:45

Adrian Onciu: Fără suveranitate, libertatea rămâne doar un vis frumos

16:40

Eugen Mihaescu: 1 Decembrie 1990 - ÎNTRE LINII

15:30

Editorial de la Chișinău: La mulți ani, România, țară de glorii și dor!

15:00

Iulian Capsali: MANIFEST DE ZIUA NAȚIONALĂ: SĂ APĂRĂM CONSTITUȚIA ROMÂNIEI