Corneliu Vlad: Pentru Bucureștiul oficial, literatura „celeilalte Românii” nu există. O cultivă doar un om-instituție: scriitorul Mihai Neagu Basarab. La Mulți Ani, Bibliotecii Române din Freiburg!

De Corneliu Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Miscarea literelor din Romania, atat cat mai este si cat mai este cunoscuta ea, prezinta un focar de benefica virulenta si inimitabila originalitate. Se numeste Institutul-Biblioteca Romana de la Freiburg. Si, in mod nemeritat, nu prea e cunoscuta in tara, iar autoritatile de la Bucuresti o cam ignora.

Chiar daca acest punct fierbinte al vietii noastre literare este de o originalitate adesea tulburatoare. Ea se constituie intr-o constanta si valoroasa ei contributie la mostenirea noastra spirituala, dar numai daca productia autorilor romani de pretutindeni ajunge sa fie recuperata, pusa in circuit si asimilata in patrimoniul literar national si daca e integrata in corpusul literaturii romane.

Si totusi, la a 70-a aniversare a Bibliotecii, "sarbatorirea ei n-a avut parte de vreun zambet binevoitor al oficialitatilor din Romania”, cum glumeste amar directorul acestor institutii, scriitorul Mihai Neagu Basarab.

Exceptia fenomenului literar romanesc de la Freiburg si performanta sa este volumul impunator al contributiilor sale anuale, materializat in "Buletinul Bibliotecii Romane. Studii si documente romanesti”. Alcatuit in fiecare an, mereu in sute si sute de pagini. (Cel mai recent Buletin numara aproape o mie de file.)

In asezamantul cultural de la Freiburg lucreaza un colectiv puternic si bine sudat (si asudat), caci personalul Institutului si Bibliotecii este nici mai mult nici mai putin decat cel care se cuvine:directorul Mihai Neagu Basarab. Si atat.

Buletinele fac o lucrare unica: ele consemneaza si pun in fata publicului larg (sau nu prea) realitatea complexa, framantata, controversata si practice necunoscuta in tara realitatea unei alte Romanii, Romania de peste hotarele ei, a romanilor exilati sau stabiliti in strainatate din felurite motive. Si, cu precadere, activitatea si productia lor literara. Intalnim in cuprinsul Buletinului texte inedite ale unor autori de inalt nivel, dar aproape nestiuti in tara, unii dintre ei nici macar ca nume si prenume.

O lume definita de o pregnanta originalitate care multumita Buletinului si biobibliografului ei eminent, Mihai Neagu Basarab, va fi salvata de uitare.

Cateva exemple, la intamplare, din cel mai recent Buletin: istoricul si diplomatul Aurel Decei, ziaristul si scriitorul Theodor Cazaban, scriitorul si criticul literar si de arta Al. Busuioceanu, scriitorul si istoricul de arta Pavel Chihaia, istoricul Matei Cazacu.

Iar Bijuteria Coroanei sunt tripleta de aur Eliade, Ionescu, Cioran, urmati de alte nume, mai mult sau mai putin vestite in tara.

"Se poate scrie o istorie a literaturii romane astazi, facand abstractie de literatura exilului anticomunist din ultima jumatate de secol?”, se intreba istoricul literar Nicolae Florescu.

Nu, nu se poate, raspunde peste timp, prin munca sa de benedictin Mihai Neagu Basarab.

Literatura celor aflati departe de sau indepartati de tara este parte organica a literaturii romane si este de datoria noastra sa o integram in patrimoniul national. Ceea ce repede crescatorii dar efemerii puternici ai zilei nu prea stiu sau n-au chemare sa stie.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

MOARTE SUBITĂ - FILMUL DOCUMENTAR, TRADUS ÎN ROMÂNĂ

MOARTE SUBITĂ ȘI ÎN ROMÂNIA:

REMEMBER PLANDEMIA: „COLEGII” DE LA REALITATEA PLUS AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ. ALEXANDRA PĂCURARU FEAT VASILE BĂNESCU:

Ion Cristoiu: TOPUL CIOCLILOR APOCALIPTICI și Învingatorii lor între care și ActiveNews

O ALTĂ OPINIE: E timpul să-i băgăm pe toți acești nenorociți la închisoare. Nu iertăm nimic! Au omorât oameni!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • Nata 01.06.2022 09:32
  Bucurestiul nu e al romanilor - apartine incultilor, si liftelor straine de la conducere. Pe acestia nu ii intereseaza si nici nu le place ideea ca romanii creaza si se identifica, ca romani. Multora din conducerea ciudata a Romaniei le place sa spuna ca nu mai sunt romani, ca romanii sunt prosti, si cine e plecat nu mai simte si nu mai e roman. Tristetea este ca sunt oameni care cred asta datorita practicii de tembelizare si prostificare a natiei prin a nu informa despre istoria,cultura, creatia, mostenirea spirituala romaneasca - nu numai trecuta dar si prezenta. Continuitatea romanilor oriunde ar fi, deranjeaza "conducerea" actuala, iar asa zisii intelectuali din universitati, artisti, istorici, jurnalisti, scriitori dorm in nesimtirea lor apatica uitand sa intinda mana fratilor lor de pretutindeni.

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. LISTA TUTUROR VACCINIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O inițiativă a cititorilor ActiveNews

 2. AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ pentru că devoalam Minciuna Covid. Acum vor amnistie și ne dau lecții de antivaccinism. Să nu uităm să iubim Cioclii Plandemiei: Alexandra Păcuraru și Vasile Bănescu la REALITATEA PLUS. VIDEO

 3. Dacă doriți să revedeți: Propagandă vaccinistă cu vedete, acum ascunsă de Ministerul Sănătății. Joacă: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Medeea Marinescu, Andreea Căpâlnă Moldovan, Pr. Francisc Doboș, Adi Despot și Irina Nistor. Bonus: Anca Alexandrescu

 4. Studiu halucinant: Nevaccinații sunt scoși vinovați de Sindromul Morții Subite

 5. MIRAREA CIOCLILOR APOCALIPTICI. Cititorii ActiveNews despre LISTA VACCINIȘTILOR: Probabil așa se mirau și naziștii când a fost deschis procesul de la Nuremberg. Tic-Tac...

 6. Până la urmă a murit: India s-a rugat în van pentru actrița Aindrila Sharma, de 24 de ani, cu cheaguri de sânge în creier. Zbor întrerupt: un pilot a decedat. Rapper mort în somn. Italiancă căzută la pământ, polițist american și un activist, morți subit

 7. A VENIT BOMBA: Documente oficiale demonstrează că Anthony Fauci și Bill Gates sunt responsabili pentru dezvoltarea virusului COVID-19 într-un biolaborator. CRONOLOGIA FAPTELOR

 8. Nemaivăzut! În China se scandează pe străzi: Jos Xi Jinping! Jos Partidul Comunist! (VIDEO)

 9. VIDEO: DIN CE ÎN CE MAI MULȚI ROMÂNI MOR SUBIT. AUTORITĂȚILE TAC. Christa Todea Gross: NU Există Sindromul Morții Subite!

 10. Marius Mioc: O persoană inteligentă (medic de meserie) care a dat ortul popii recent. Minim 3 doze, deci va ajunge în rai

Ultima oră

22:30

O tânără mamă moare subit după nașterea copilului, un tânăr de 20 de ani moare din cauze necunoscute, un actor de 50 de ani moare pe ZOOM și un britanic află de la legiști de ce i-a murit pe caldarâm soția acum 6 luni: Sindromul Morții Subite...

22:09

Elon Musk anunță când vor începe testele privind cipul implantabil în creierul uman

21:30

Povestea de Seară și Rugăciunea către Maica Domnului - Istorioara cu Tâlc la ActiveNews plus Ghicitoarea Serii. Povești pentru copii spuse de copii. AUDIO

21:10

Un profesor emerit de la Universitatea Kyoto avertizează că miliarde de vieți ar putea fi în pericol din cauza vaccinurilor anti-Covid. Prof. Dr. Sucharit Bhakdi spunea același lucru. VIDEO

20:55

Două cutremure slabe azi în România dar unul mai neobișnuit, în zona lacului Amara, la o adâncime de doar 8 km

20:03

Semne de Pace? - Biden este gata să discute cu Putin despre Sfârșitul Războiului – Build Back Better în Poligonul de Încercare Ucraina

20:00

Tânărul medic stomatolog Iulian Juncănaru a murit subit în urma unui infarct

19:25

CDC și CNCAV au mințit cu privire la faptul că miocardita provocată de vaccinuri este o problemă minoră: Un studiu german dovedește că 20% din morțile subite sunt cauzate de miocardită

19:05

După ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă și SBU a percheziționat biserici și mănăstiri din Regiunea Transcarpatia, Biserica Ortodoxă Română este întrebată de CASD cum ajută credincioșii români din zonă

18:50

Părintele Benedict Cuciureanu a murit subit la numai 56 de ani. Cel mai probabil a decedat în urma unui infarct

17:40

Gafă sinistră: Ciucă l-a botezat pe părintele Cleopa - Cleopatra. Tăpălingeclanțele de la G4Media au schimbat repede Cleopatra cu Cleopa

17:30

Câteva ambasade ucrainene din Europa susțin că au primit pachete care conțin ochi de animal

17:14

Senatorul Rand Paul: Fauci are mâinile pline de sânge... A provocat moartea a 7 milioane de oameni... Nu va scăpa! (VIDEO)

16:50

Brad William Henke, actorul din serialul Orange is the New Black a murit în somn la vârsta de 56 de ani

16:30

Cum se mai promovează vaccinul anticovid la Viena. Primăria postează videoclipuri cu o persoană în costum de vaccin care îi atacă pe cei nevaccinați. VIDEO