Corneliu Vlad: Occidentul colectiv în pericol de dezmembrare. Atacul terorist ecologic din Marea Baltică poate scinda Europa

De Corneliu Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După unii, Operațiunea Nord Stream ar putea fi un fel de Pearl Harbor al secolului XXI. Adică pur si simplu un atac al Americii împotriva Germaniei. Se sparie gândul, ar zice cronicarul. Nu e confirmat, dar ipotezele curg în trombă.

"Acest atac terorist a distrus orice șansă de apropiere energetică ruso-germană, a catapultat imediat Polonia în poziția de a fi unul dintre cele mai esențiale centre energetice ale continentului și, astfel, a ridicat cu un prag planurile Axei anglo-americane de împărțire și guvernare a Europei”, scrie Andrew Korybko, analist politic american.

Ba e chiar mult mai grav. Aruncarea în aer a conductelor Nord Stream ar putea avea urmări mai cumplite decât implozia Turnurilor Gemene de la New York. Nu prin numărul de vieți umane curmate, ci prin catastrofalele urmări geopolitice, economice și sociale care s-ar produce în cascadă. 

Despre consecințele geopolitice încă nimeni nu îndrăznește să vorbească. Dar ele ar schimba întreaga configurație a arhitecturii de securitate și echilibru a lumii postbelice.

Exista o ipoteză, în mintea tuturor, dar mai de nimeni spusă cu voce tare, că America este hotărâtă să facă totul, cu orice risc, pentru a opri o apropiere intre Germania și Rusia. Este cel mai mare coșmar pentru artizanii politicii externe americane, spune politologul George Friedman. 

Că e plauzibil, o întărește însuși președintele Biden care în februarie 2022, în plină criză ucraineană, declara răspicat: „Dacă Rusia invadează, dacă tancuri sau trupe trec din nou granița cu Ucraina, atunci nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”. „Cum veți face exact asta, deoarece proiectul și controlul proiectului sunt în controlul Germaniei?” a întrebat un reporter. „Vă promit că vom putea face asta”, a spus Biden, zâmbind. Epocală indiscreție!

Și subsecretarul de stat Victoria Nuland a emis amenințări similare, în ianuarie: „Dacă Rusia invadează Ucraina, într-un fel sau altul, Nord Stream 2 nu vă merge mai departe”.

Or, ce înseamnă dinamitarea proiectului Nord Stream? Exact compromiterea pentru multă vreme a relațiilor ruso-germane. Nu se știe încă dacă Washingtonul  a acționat în acest fel cu Nord Stream, iar dacă s-ar dovedi, Occidentul colectiv, lumea euroatlantică și redutabilele sale instituții ar sări în aer.

Analistul Korybko se hazardează să prefigureze un scenariu în care vorbește despre o Axa Anglo-Americană (AAA), care "beneficiază cel mai mult de pe urma atacului terorist ecologic din Marea Baltică”. O axă având ca buzdugan Polonia, care ar urma să preia de la Germania supremația în Europa Centrala, să gestioneze, împreună cu Norvegia (mare exportator de petrol) politica energetică europeană și să scoată din joc Berlinul și Moscova. Așadar, o un continent cu două Europe: una anglo-americană, cu Europa Centrala și alții și o Europa cu Rusia, Germania și ai lor. 

Să ne imaginăm cum ar arăta lumea dacă la tot mai iminentul război Rusia-SUA/NATO și la tot mai iminentul război SUA-China s-ar adăuga și un conflict, nu neapărat militar, dar  economic, energetic, social, tehnologic etc., în interiorul arealului euroatlantic. NATO și UE ar dispărea, Europa Unită ar decădea din poziția ei de cvasiputere mondială, Germania își va afirma viguros preeminența pe continent, SUA ar pierde controlul monopolist asupra unei Europe dezintegrate. O Europă în agonie ar fi copleșită de puteri emergente din afara coontinentului în cele mai felurite modalități. Economic, social, civilizational, cultural, religios, demografic etc. etc. 

Repet: suntem deocamdată în aceasta privință în stadiul ipotezelor. Și ipoteze sunt multe, credibile sau fanteziste, naive sau perfide, logice sau năstrușnice. De compromiterea definitivă a proiectului Nord Stream sunt învinuiți sau suspectați și americanii, și rușii, ba chiar și marionetele care guvernează la Kiev. 

Dar dincolo de gesticulațiile oficiale și merdiatice care aruncă perdele de fum, isterizează și îngrozesc popoarele europene , există o certitudine pe care tot acest teatru mincinos nu o poate clinti: SUA și Germania își dispută hegemonia asupra Europei, iar Washingtonul vede într-o alianță ruso-germană nu un competitor, ci un adversar redutabil. 

Este oare momentul Nord Stream preludiul unui noi confruntări planetare? Care va începe cu dezmembrarea Occidentului colectiv, și el, tot mai mult, un fel de URSS, sortit pieirii?

Într-un roman de Sadoveanu, doi mari boieri spuneau că între ei doi e sânge. Între SUA și Germania nu e sânge, miza e hegemonia și profitul.  Dar deocamdată Berlinul are un lider care bâjbâie, iar Washingtonul  unul care nu prea știe pe unde să meargă, nici la propriu, nici la figurat. 

Intre acești doi mari aliați, Bucurestiul oficial nu știe nici el cui să-i sărute mai întâi papucul, iar noi românii  "aici șezum și plânsăm”.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (5)
  • o.c. 30.09.2022 13:26
    să-i spuie cineva și lu taica Vlădică că orice țavă să poate repara și că la o simplă căutare pă gugle să poate afla și cin e nea Andrew.
  • Eugen Chiselef 30.09.2022 14:58
    Nu cred ca Biden va reuși sa rupă relațiile germano-ruse, dimpotriva le va intari
    Toată politica americana este făcută împotriva popoarelor istorice și tradiționale europene
    Nu reușesc sa le aducă la același numitor comun, pentru a exemplifica se poate vedea istoria comunista a tarilor est-europene.
    Degradarea popoarelor si aducerea lor la stadiul social de populație este obiectivul prioritar al politicii mafiei cazare, ca nu vor reuși, asta e altceva, nu poti șterge tradițiie, evoluție si istorie milenara in jumătate de secol
    ...numai pentru ca ai bani și pârghiile unei asa zise societăți democratice
    Totul este corupție, trădare si de suprafata
  • aspenter2002 01.10.2022 07:57
    Rușii, cu capetele lor de tablă nu sunt in stare să își dezafecteze armamentul nuclear învechit. Și atunci au numai opțiunea războiului pe care o pun în practică.
  • Florin Sabau 01.10.2022 15:58
    Cred ca ai 20 de ani. Și cap de tuci. Dacă rusii taie cablurile de fibra optica de prin oceane, ca represalii la găurirea conductelor, ramai pe întuneric. Din cauza paraziților ca tine, România moare încet
  • Florin Sabau 01.10.2022 15:55
    Asa este, găurirea NS1 ȘI NS2 e un atac al Americii împotriva Europei în special a Germaniei. Și? Nemții trebuiau sa și dea seama de asta, ca SUA vrea sa distrugă Europa, de când amerlocii au obligat Europa sa impună sancțiuni idioate Rusiei, sancțiuni care i au pus pe butuci...pe europeni, îndeosebi Germania. Au acceptat atunci, vor accepta și acum. SUA ARE 80 DE BAZE MILITARE IN GERMANIA
  1. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

  2. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

  3. Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

  4. Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

  5. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

  6. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

  7. George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

  8. Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

  9. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

  10. Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

Ultima oră

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

14:41

Luminița Arhire: DESPRE LIICEANU sau O DEZAMĂGIRE CU DAMF DE „BOIS D’ARGENT”, DE LA DIOR

13:30

Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

12:30

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

11:33

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

11:00

135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat