Corneliu Vlad: Frica globală. O percepție personală

De Corneliu Vlad  /  

Lucrare de Valentin Tănase

Lucrare de Valentin Tănase

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Îmi aduc aminte cum m-am confruntat, pentru prima oară, cu o amenințare globală. Eram, la începutul anilor 1960, student la București și locuiam într-un demisol pe strada Sfinții Apostoli, într-un cadru și într-o atmosferă boemă unde numai la angoase (nici personale, nici globale), nu-mi stătea mintea. Dar în zilele crizei rachetelor din Cuba, oricât de tânăr eram, m-am neliniștit. (Într-atâta încât, peste alți mulți ani, aveam să visez odată, nu știu dacă după o masă bună ori o libație peste multe măsuri, că taman lângă mine a căzut o bombă atomică, iar eu eram chircit, la pământ, ca un un făt, și simțeam că mă topesc, mă împuținez, mă duc văzând cu ochii). Dar într-o bună dimineață (într-adevăr „bună”), luând ziarul, am aflat că Hrușciov și cu Kennedy s-au înțeles, în sfârșit, prin niște scrisori schimbate între ei, să nu se mai înfrunte nuclear. Lumea, România, eu, eram, cu toții și cu toatele, salvați. „Am învins !. Am învins !” – vorba lui Mircea Dinescu, deși nu ne luptasem cu nimeni. M-am dus atunci la un Lacto-Bar din centru (era unul vizavi de Colțea) și m-am regalat cu un iaurt și doua-trei chifle.

Amenințările globale s-au înmulțit în vremea ce avea să vină, a globalizării. Mai nou, ne speriem – sau suntem speriați – de altele. Bunăoară, de criză și de terorism, de pandemii și de încălzirea globală.

Cu încălzirea globală, ca frică, parcă mai merge. Nici noi, nici generațiile imediat de după noi n-or să aibă parte de ea. Nu se topesc „de tot” în vremea vieții noastre nici Polul Nord, nici Himalaya. Nici Sahara nu apucă să ajungă până aici. Drept care, vorba suveranului francez, care poate fi luată de data aceasta și ad-litteram : „După noi, potopul !”

Dar ce te faci cu celelalte trei amenințări globale. Cu terorismul, de pildă. S-a văzut pe undeva prin Romania până acum vreun terorist, altundeva decât la televizor? Că de cagularzi, de mascați, slava Domnului, tot avem parte.

In de neuitata zi de 11 septembrie 2001, lucram la un ziar care tocmai apăruse ori urma să apară, dar numărul de ziar îl făceam, oricum, zilnic, chiar dacă nu apărea pe piață. Era un moment de chietudine, nu după o masă care te trage la lene, ci după câteva beri la terasa de peste drum de redacție. Treaba era cam terminată și ne mai omoram timpul cum se putea, chiar și uitându-ne fugitiv și cam distrat, la televizorul veșnic deschis la minimum. Când, deodată (ciudată vorbă, n-am auzit niciodată pe cineva ca în vorbire liberă, să zică „deodată”, poate doar vreun prețios într-ale exprimării), așadar deodată, îmi atrage atenția imaginea unuia din turnurile WTC care începe să se lase ușor, aproape maiestuos, în pământ, ca un baton de ciocolată ce se cufundă într-un lichid fierbinte. (Secvența aceea, ireală aproape prin perfecțiunea ei, am mai văzut-o doar de câteva ori reluată, după care, foarte ciudat, n-a mai fost difuzată). Vroiam să o mai văd, căci mi se păruse ceva cam s.f. Dar, vorba basmului, nu mare mi-a fost mirarea să mai privesc, peste alte niște minute, la o imagine nu mai puțin halucinantă: celălalt turn.

Pentru prima oară în viață, în acea clipă, mi-am pișcat carnea să mă conving dacă e vis sau e aevea. Și era aevea. Dar era, chiar de atunci, ceva ce nu se prea potrivea: cum putea ca turnul acela să cadă atât de perfect echilibrat, perfect vertical,topindu-se ca un paralelipiped de înghețată?

A cui era isprava, nu mă interesa atunci, pe dată. Câteva minute mai târziu, o primă „lămurire”: o obscură Armată Roșie Japoneză sau cam așa ceva. Nici pomeneală de Bin Laden, despre care – interesant detaliu - tocmai publicasem o pagină întreagă în ziarul încă în probe sub titlul „Inamicul nr.1 al Americii”. Atenție, însă: a fost scris acest articol nu pentru că aș fi știut eu ce avea să se întâmple, ci, pur și simplu, fiindcă titlul cu pricina, luat dintr-un ziar american, m-a șocat. In ziarele din Statele Unite, Bin Laden era așadar mediatizat ca lumea chiar înainte de isprava de la 11 septembrie!

Dincolo de toate, însă, ideea e că, de la începutul începutului, impactul terorismului global asupra mea rămâne persistent legat de suspiciunea din prima clipă: de ce au căzut turnurile așa cum a căzut. „E aici ceva care lipsește”, ar fi spus Bertolt Brecht. Lipsește explicația. Una pe care o caută, de la un timp, multă lume.

Cu mai mult aplomb m-am apropiat de altă teamă hărăzită nouă, tuturor locuitorilor Terrei, prin mijlocirea logisticii impresionante a celor ce ne informează pe ce lume trăim. S-a întâmplat să fiu în Cuba în primăvara lui 2009, adică abia la o zi-două după ce presa mondială anunța că o nouă pandemie cu nume animalier, gripa porcină, și-a rânjit colții chiar în Mexicul vecin. Păi, mi-am șoptit atunci în barbă, încă o molimă? Apoi, tot cu nume de animal sau pasăre din ogradă, după boala vacii nebune, a oii nebune, a aripatelor de curte nebune și ele? Intrăm acum în zodia porcului nebun ? Și, în chiar seara aflării veștii cumplite, am comandat la cină, de-al dracului, cu o obrăznicie ostentativă, o friptură de porc. Am și primit-o, cei de la restaurantul hotelului în care fusesem găzduit, cubanezi simpatici peste care trecuseră multe, n-au fost într-atâta de zeloși încât să-l scoată pe dată din meniu pe prea nevinovatul porc.

Nu știu ce hectacombe au produs toate aceste trâmbițate, nu epidemii, puțin spus, de-a dreptul pandemii, dar zoocide s-au produs: și șeptel, și ovine, și păsăret, și porcine, peste tot pe unde autoritățile statului au fost mai slabe din fire. Dacă speciile acestor biete animale domestice ar fi fost popoare, le-aș fi zis acestor operațiuni masacru, curățire etnică eugenie sau genocid, dar cum e vorba de „lumea celor care nu cuvântă”, ce-ar fi de spus decât că în timp ce în părțile subdezvoltate de lume și chiar în democrațiile „emergente” se suferă cronic, ba se și moare de foame, animalele și păsările trebuincioase sunt exterminate din rațiuni superior epidemiologice.

Încălzirea globală ? Ani de-a rândul am avut parte, și noi, cei din zonele cu climă temperată, de ierni mai mult decât clemente. Un președinte al României declara, înțelepțește, că „iarna nu-i ca vara”, dar iernile erau mai degrabă ca primăverile sau ca toamnele. Nu tu „totu-i alb, pe câmp, pe dealuri”, nu tu „Iarna pe uliță”, ca în paginile din manualele școlare ale primelor clase. Nimeni nu zicea atunci că sunt ierni atipice, nu se zicea că, gata, e încălzire globală, adio iarnă tradițională. Și iată că vine iarna 2009-2010, cu căderi masive de zăpadă, viscole, geruri. Nu e normal, s-a-ntors vremea. Ba da, e normal, căci iarna e cu zăpadă și cu ger, și da, vremea s-a întors, de fapt a rămas, la cum este ea de când ne știm pe lume, de la glaciațiuni încoace.

Criza? Prea complicat, prea oțios, prea cu miză mare subiectul. Dar într-o țară care a trecut, de zeci de ani, prin „anumite neîmpliniri, în unele județe”, apoi prin tranziția care „cere sacrificii” și a avut parte apoi de „greaua moștenire”, o criză mondială într-o lume în care ne-am globalizat prea puțin nu poate decât să ofere un prilej salvator cârmuitorilor zilei să ne explice că nu din neștiința, hoția, incompetenta și netrebnicia lor se trăiește atât de prost, ci din cauza crizei mondiale. Un domn acum istoric medievist, care vasazică abstras în trecut, dar imediat după 1989 aprig condeier al zilei, Andrei Pippidi, ce s-o mai ocolim, mă ocăra în abia apăruta revista „22” că tocmai eu mă pronunț în cutare problemă (adică dacă să-l mai repunem pe Vodă pe tron sau nu), eu, care pe vremea lui Ceaușescu scriam despre șomajul, inflația și pauperizarea din țările occidentale? Am replicat atunci acuzei (dar replica nu a avut, desigur, loc în coloanele revistei), zicând că să nu dea Cel de Sus să ajungem vreodată să scriem și noi despre șomaj, inflație etc., dar nu din Occident, ci din România. Ei, cine a avut dreptate, eu sau polemistul de ieri, medievistul onorabil de azi?

Acum, din păcate, scriem zi și noapte despre toate aceste „racile” cum le zicea propaganda comunistă. Scriem acum și despre criza mondială, care fiind mondială, nu poate să nu fie și a României, căci și noi trebuie să fim în pas cu lumea. Dar mai cu seamă când e vorba de crize, de pandemii, de încălzire globală, de terorism, nu de performanțe tehnologice, economice, nivel de trai și alți asemenea indicatori „care ne doare”, dar neluați în seamă de către trâmbițașii Apocalipsei secolului al XXI-lea.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • adria 27.05.2022 15:43
    Puțină aritmetică:
    Știm cu toții că doar 30% din suprafața globului terestru este pământ. Cât înseamnă asta? Diferite surse spun cam aceeași cifră: aproximativ 150 milioane de kilometri pătrați.

    Din această suprafață, 20% este acoperită cu zăpadă, 20% sunt munți, 20% deșert, 10% fără sol vegetal și doar 30% este teren bun pentru agricultură (inclusiv creșterea animalelor).
    Deci, terenul bun pentru agricultură este de 45 milioane de kilometri pătrați.

    Hai să luăm de bună cifra de 7 miliarde populație care ne este vânturată de ani buni (Eu personal nu cred în minciuna asta.)
    Dacă împărțim populația lumii la terenul bun pentru agricultură obținem 156 de locuitori pe fiecare kilometru pătrat de teren fertil.
    1 kilometru pătrat = 1 milion de metri pătrați; aceștia împărțiți la 156 de locuitori ne dă 6.410 metri pătrați pe locuitor.

    Altfel spus, fiecare suflet de pe această planetă ar avea 6.410 metri pătrați de pământ bun pentru agricultură, adică un pătrat cu latura de 80 de metri.

    Asta în situația ideală în care s-ar face o distribuire echitabilă a acestei resurse, și nu ar fi lăsați bogații lumii (ca alde Bill Gates) să o acapareze și să provoace foamete.
Ultima oră

21:50

Care este ultima dorință a lui Celine Dion – artista măcinată de o boală cruntă, depistată în 2022, s-a destăinuit fanilor

19:47

Canada: Un oficial din Alberta dezvăluie că “aproape toate” incendiile din provincie din acest an au fost provocate de om, nu de “schimbările climatice” - VIDEO

19:26

Moldova va implementa votul prin corespondență. Alte țări care pot introduce acest tip de vot

18:16

Bomba silențioasă a lui Rafila: OMS anunță azi că ”tocmai a semnat cu România Strategia de Cooperare 2024 - 2030”. REACȚII

17:25

Un fotbalist de primă ligă, de 29 de ani, a anunțat că se retrage: A dat în judecată Pfizer și consideră că vaccinul Covid are legătură cu vătămările sale - “se află într-un calvar medical”

16:45

Procuratura a clasat dosarul penal deschis împotriva lui Mihai Tîrnoveanu. Revista Profesionistă a Presei

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național

14:31

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, condamnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

11:05

Xi Jinping îi înfige un cuțit în spate lui Putin. 4.000 de drone și sisteme antiaeriene chinezești vor ajunge în dotarea Ucrainei

10:33

REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)