Corneliu Vlad: După o viață de 31 de ani, actualul stat ucrainean dispare. Ce-i va urma? Cotroceniul încă tace și bine face, dar să nu adoarmă

De Corneliu Vlad  /  

Hartă: orientalreview.org

Hartă: orientalreview.org

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


S-ar putea să ne trezim la graniță cu cea mai întinsă, mai neliniștită și mai imprevizibila țară europeana. S-ar putea. Dar nu e o glumă. Și nu, nu e vorba de Rusia, fiți pe pace. (Căci 1. Rusia nu este nici europeană, nici asiatică, nici eurasiatica. Rusia e Rusia, spunea mai anii trecuți un înalt demnitar de la Moscova.

Și 2. cu Rusia suntem oricum din nou vecini. Prin Marea Neagra, Insula Șerpilor și poate, cine știe, mâine-poimâine, și prin frontiere pe uscat.)

Politica europeană și cea internațională încep din nou să o ia razna. Se refac state divizate (Germania, nu și altele), apar state (Kosovo), se sparg state (URSS, Cehoslovacia, Iugoslavia) iar din ele se nasc sau renasc altele etc.

Și hărțile par să o fi luat razna.

Se plănuia, pe la sfârșitul secolului încheiat, ca Europa să devină o Casă Comună (Gorbaciov). Ba mai mult, ca arealul boreal, de la Vancouver la Vladivostok (al statelor semnatare ale Actului Final de la Helsinki) să devină un spațiu geopolitic securitar. Iluzii amare.

Și acum, un nou proiect bombă, lansat de un important, dar cam prea avântat politician polonez: Radoslaw Sikorski, fost ministru de externe. El a propus, nici mai mult, nici mai puțin, într-un interviu din octombrie 2014 pentru săptămânalul "Politico” o nouă configurare a Poloniei.

Putin - susținea el - i-ar fi spus în 2008 lui Donald Tusk, premierul de atunci al Poloniei, că Ucraina este un stat artificial, că Liov este un oraș polonez și ce-ar fi să cădem la o înțelegere. Neted spus, că Vladimir Puțin i-ar fi propus premierului polonez împărțirea Ucrainei.

Două precizări: 1. Încă la summitul NATO de la București președintele Putin i-a spus omologului său american că Ucraina nu e o țară. 2. Sikorski a revenit ulterior pentru a bâigui că povestea sa "a fost interpretată excesiv”. (Iar cu riscul de a-mi face de rușine propria breaslă gazetărească, e de spus că Sikorski a mai fost, între altele, și corespondent de război.)

Cel mai întins stat european ar putea fi oare un construct statal polono-ucrainean? Ar putea părea de incredibil, dar proiectul nu e doar o excentricitate. E enunțat public, ba chiar la cel mai înalt nivel, și la Varșovia, și la Kiev. Are cumva și antecedente istorice. E drept, nu prea încurajatoare.

Teritorii din vestul Ucrainei au făcut parte în trecut din Polonia și teritorii altădată poloneze sunt acum ucrainene.

144.000 de polonezi trăiesc în Ucraina (2001) și 1.200.000 de ucraineni locuiesc în Polonia (2017). După declanșarea războiului cu Rusia, peste 3,5 milioane de refugiați ucraineni au ajuns în Polonia și circa 80 000 s-au angajat în câmpul muncii.

Dar în timpul celui de al doilea război mondial, sub ocupația hitleristă a Ucrainei sovietice, naziștii ucraineni de sub comanda lui Bandera (astăzi celebrat ca erou național la Kiev) au comis atrocități abominabile asupra populației poloneze din zonele ocupate de Wehrmacht.

O rana adâncă, nici până azi închisă și pe care cele doua capitale încearcă să o vindece cumva.

Ar ajuta oare un stat polono-ucrainean să închidă această rana?

Oricum, după tot ce se întâmplă acum în Răsăritul apropiat al României, Ucraina nu va mai fi ce a fost după ce și-a proclamat independența, în 1991. Ori va fi reinglobata de Rusia, ori va deveni stat neutru, ori va fi ciopârțită sau împărțită. Liderul de la Kremlin a avertizat clar că dacă se va ajunge la război, Ucraina va dispărea ca stat.

Oricum, un stat polono-ucrainean nu are șanse, cu tot tam tamul tobelor de la Varșovia și Kiev. Moscova nici nu vrea să audă de așa ceva. Și nici marile puteri europene nu-și vor un posibil nou competitor.

Cine ar pierde și cine ar câștiga din asta?

Marele perdant ar fi mortul, actualul stat ucrainean.

Rusia ar putea pierde și ea o parte din sfera sa de influență în zona limitrofă frontierelor ei vestice.

Iar în mereu frământata și exploziva fâșie continentală dintre Baltica și Marea Neagră, de fapt dintre Rusia și Germania, adică de unde au izbucnit cele doua războaie mondiale, se va redeschide o cutie cu șerpi ai geopoliticii care vor învenina atmosfera europeană și mondială și se va cutremura până în străfunduri stabilitatea continentului.

Polonia și Ungaria nu-și ascund deloc intențiile de a prelua bucăți de teritorii în prezent ucrainene.

Înca din mai 2014, premierul Ungariei Viktor Orban anunța că va presa Ucraina, rămasă fără Crimeea și o parte din estul țării, să acorde autonomie etnicilor maghiari, scrie "Politico”. El voia ca acestora să le fie permisă dubla cetățenie, pentru ca „să primească oportunitatea pentru autonomie".

Dintre toți vecinii Ucrainei, Polonia a fost cel mai vocal și activ susținator al Kievului în combaterea operațiunilor militare ale Rusiei. Varșovia a sprijinit armata ucraineană, a facilitat apropierea instituțională a Kievului de structurile europene și euroatlantice și este unul dintre cei mai fermi susținători ai sancțiunilor UE împotriva Moscovei. Polonia a acceptat să fie principala rută pentru armamentul pe care Occidentul îl livrează Ucrainei.

Iar președintele ucrainean Volodimir Zelensky a promis omologului său polonez Andrzej Duda pentru cetățenii polonezi din Ucraina aceleași drepturi pe care le au în prezent refugiații ucraineni în Polonia.

Statul polonez a insistat ca UE și NATO să ofere Ucrainei arme grele. Și același Sikorski a cerut ca în Polonia să fie amplasat armament nuclear.

Polonia ar avea de gând să preia controlul asupra „teritoriilor sale istorice” din Ucraina, folosindu-se de slăbirea statului ucrainean, afirmă șeful spionajului rus, Serghei Narîșkin.

El a explicat că Polonia încearca sa repete „afacerea” istorică pentru după Primul Război Mondial când Occidentul colectiv, reprezentat de Antantă, a permis Varșoviei să ocupe o parte din Ucraina pentru a o apăra de „pericolul bolșevic” și apoi să includă aceste teritorii în componența statului polonez.

Prima etapă de „reunificare” va fi apariția armatei poloneze vestul Ucrainei pentru „apărarea de agresiunea rusă”.

Polonezii, a spus Narîșkin, caută acum membri ai elitei ucrainene care să colaboreze cu Varșovia la acest plan. Varșovia crede că acest pas va determina inevitabila destrămare a Ucrainei, iar Polonia va rămâne cu teritoriile ocupate de „pacificatori”.

Lideri de la Moscova, începând cu președintele Putin, declară că și Romania ar putea să revendice teritorii ucrainene, de fapt care le aparțin de drept (dar Moscova nu o spune).

Bucureștiul deocamdată tace. Să zicem că nu e rău. Dar va trebui să se pronunțe, hotărât și temeinic argumentat când va fi momentul. Moment pentru care trebuie să fie de pe acum pregătit.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • Sarmis Get 14.06.2022 18:42
    Luptând pentru a fi liberi!
    În spațiul geografic dintre cele trei mări, datorită abundenței resurselor și condițiilor extrem de favorabile vieții, oamenii au adoptat o formă de organizare obștească în care unitatea de bază era de tip „dacha”. Oamenii care trăiau organizați în dachas aveau un stil de viață distinctiv diferit de cei ce locuiau între granițele Imperiului Roman. În primul rând erau liberi și aveau resursele necesare existenței relativ ușor de obținut din mediul în care locuiau fapt decisiv ce le garanta libertatea.
    Această formă de organizare total diferită de cea din Imperiul Roman le adaugă pe lângă numele specifice în funcție de teritoriu și străbuni un supranume utilizat de romani acela de daci. Începând cu Cezar acest supranume este adoptat de cancelariile și documentele oficiale ale Romei; le vor utiliza pentru teritoriile cucerite la Dunăre cum ar fi: Dacia Romană etc.
    Acest nume ce exprima un mod de organizare socio-economică și un stil de viață distinct este utilizat până târziu în evul mediu:
    - în epistolele bisericii catolice referitoare la partea nordică a Europei;
    - în corespondența oamenilor politici referitor la Valahia, Moldavia și Transilvania.
    Din documentele istorice este evident că se referea la acei oameni liberi ce locuiau în obștii de tip „dacha” ce aveau stil de viață distinctiv, diferit de a celorlalți europeni.
    Progresul societății umane și reformele impun transformări inevitabile.
    Treptat sub presiunea evoluțiilor de tip feudal, ce solicitau disciplină și ascultare, această formă de organizare obștească se tot restrânge:
    - din sud sub presiunea curentului islamic. Ultimele forme de oameni liberi, răzeși și moșneni, își pierd libertățile treptat până la începutul secolului al XIX-lea, făcând locul domeniilor nobiliare de tip fanariot;
    - din vest și nord-vest sub presiunea curentului catolic autonomiile se încheie prin secolul al XIV-lea făcând locul domeniilor nobiliare de tip Vest-european;
    - în est forma de organizare este salvată cel puțin pentru un timp cu numele datorită conducătorilor de țări (țarilor) ce aveau încă nevoie de vitejia locuitorilor liberi în luptele cu mongolii, turcii etc.
    CONSECINȚE:
    - în centrul spațiului dintre cele trei mări s-a format pornind din preistorie comunități războinice ce au luptat pentru libertatea lor chiar atunci când disproporția dintre taberele beligerante nu era în favoarea oamenilor liberi. Elocvente sunt războaiele duse de Mircea cel Bătrân, Ștefan cel Mare, Mihai Viteazul, Bogdan Hmelnițki, Ivan Mazepa, Dimitrie Cantemir și mulți alți.
    - rezolvarea dilemei goți-geți, sarmați-geți, sarmisegetuse;
    - istoria oferă un model de organizare a societății în vechime: cu oameni liberi „dachii”ce locuiau în obștii de tip „dacha” ce aveau stil de viață propriu diferit de restul europenilor aflați în pline epoci sclavagiste si mai târziu feudale!


    BIBLIOGRAFIE:
    1. G. PANTECAN, Provincia medievala Dacia din Europa nordică, Bucuresti, 2010, Editura Dacoromana;
    2. C. TROYA, Argumente pentru rescrierea istoriei Europene;
    3. G. GHEORGHE, Lingvistica, istoria... Defilee de erori, Rev. Getica
    4. IORDANES, Getica( despre originea și faptele geților), Fundația Gândirea;
    5. C.J. HUERTAS, Nu venim din latină, Editura: GETO DACII, București, 2016
    6. N.P. LEONĂCHESCU, Istoria și condițiile la limită tip Dirichlet, Rev. Getica
    7. C. LUNDIUS, Zamolxis, Primus Getarum Legislator, Upsala, 1687;
    8. M. VINEREANU Dicționar etimologic al limbii române pe baza cercetărilor de indo-europenistică,

    Webografie:
    1. GETICA – Studiu Introductiv de Gabriel Gheorghe, http://gandirea.ro/getica-studiu-introductiv-de-gabriel-gheorghe/;
    2. Petrus de Dacia primul scriitor suedez;
    https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/petrus-de-dacia-primul-autor-suedez;
    3. C. TROYA, Despre arhitectura gotică, 1857 discurs de Carlo Troya; https://www.slideshare.net/anamariamoraru184/traducere-arhitectura-gotica;
    4. C. TROYA,Fastici getici o gotici/
    https://www.slideshare.net/anamariamoraru184/fasti-getici-o-gotici-carlo-troya;
    5. N. ZENO, Despre originea barbarilor care au distrus Imperiul Romei, , Veneția, 1557.
    http://ro.wikipedia.org/wiki/Imperiul_Roman_de_R%C4%83s%C4%83rit;
  • Mircea Dragan 14.06.2022 18:51
    Romania trebuie sa-si revendice teritoriile istorice de la un stat dusmanos cum este Ucraina. Sa nu uitam anii de procese ptr insula Serpilor pe care acum ucrainienii au pierdut-o , sa nu uitam de canalul Barstoe sapat de ucrainieni dupa ce au scufundat nava Rostock blocand canalul Sulina, sa nu uitam nerecunoasterea romanilor ca minoritate desi ei ucrainienii au locuri in parlamentul Romaniei, sa nu uitam ca gura de varsare a Dunarii la Chilia este luata de ucrainieni. Toate astea au fost pomeni date de rusi ucrainienilor. Sa nu le mai dam armament si in maxim o luna vor capitula.
  • Mihai Cantuniari 14.06.2022 19:38
    Daca se va ajunge la un concept statal Polono-Ucrainian si Polonia va prelua tinuturile sale acaparate si donate de rusi Ucrainei, NORMAL ar fi ca tinuturile vechi germane pe care s-a instapanit Polonia mutata abuziv de mult catre Vest, sa revina Germaniei. Or, eu nu vad intamplandu-se asa ceva, din pacate. Dreptate tot nu se va face.
  1. Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

  2. Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

  3. Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

  4. Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

  5. Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

  6. Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

  7. Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

  8. OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

  9. Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

  10. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

Ultima oră

23:00

Monahul Filotheu Bălan: Elemente istorice și melurgice ale Acatistului Bunei Vestiri. Autorul inițial al Imnului Acatist este pînă astăzi necunoscut

22:30

Theo Bratosin, AZnews: “Dacă mizerabilii, ipocriții și deontologii consideră că Părintele Tănase e o țintă care trebuie lovită, trebuie să facem scut în jurul său”

21:48

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, în dialog cu Dr. Oana Mihaela Secara, despre tratamentul de detoxifiere de proteinele spike, creșterea ratelor mortalității cauzate de cancer, simptomele long-Covid post-inoculare și Tratatul pandemic al OMS – VIDEO Live

21:27

Luminița Arhire: ALINIEREA STELELOR

20:55

Noi decese ale unor sportivi tineri, în ultimele zile: tânără gimnastă a murit la doar 17 ani, răpusă de o boală fulgerătoare. Tânăr fotbalist din Republica Moldova, de doar 23 de ani, a murit subit pe terenul de fotbal. Alte cazuri de moarte subită

19:06

Vești proaste pentru vaccinați: s-a descoperit ingredientul din ARNm care dă cancer și suprimă imunitatea

17:04

Scandalos: Parlamentul german a adoptat o lege care permite minorilor să-și schimbe legal sexul o dată pe an

16:00

Un nou partid la orizont? Petru Romoșan: An electoral ciudat: anul independenților

15:40

OMS, ”profund îngrijorată” de răspândirea gripei aviare la oameni, după ce o persoană din Texas s-a infectat. Din 800 de cazuri înregistrate, jumătate ar fi fost mortale. NOUA PLANDEMIE?

15:15

Adrian Onciu, OPOZIȚIA: A doua diversiune ”suveranistă” pentru propulsarea lui Geoană la Cotroceni

14:40

PSD era să cadă din lac în drogat. Marcel Ciolacu: Negoiță să stea pe sectorul lui

13:42

Un renumit medic malaezian și-a cerut scuze public pentru că a recomandat vaccinul anticovid în perioada pandemiei: ”Vă rog să mă iertați. Sunt incapabil să vă ajut financiar, dar vă pot oferi sfaturi medicale”

13:41

Noua Utopie climatică: Se pregătește scoaterea la mezat a Planetei – munți, păduri, câmpii, ape...

11:40

Jurnalista Cristina Leordeanu sare în apărarea Părintelui Nicolae Tănase: ”Să vedem ce scrie în cartea vieții celor care îl atacă. Și care n-au construit pentru alții nici măcar un coteț”

11:15

Răspunsul Părintelui Nicolae Tănase la acuzele nefondate ale goarnelor progresiste