Corneliu Vlad: Cumpăna lumii intră în balans: China declară sprijin total Rusiei în conflictul din Ucraina. Bucureștiul, ca de obicei, tace

De Corneliu Vlad  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marea senzație, dar cu implicatii globale, a momentului care a marcat un an de la inceputul conflagratiei din Ucraina este initiativa de pace lansata de China. Rusia a salutat-o, Statele Unite și Occidentul Colectiv exprima rezerve, Kievul reacționează prolix, iar Bucurestiul, ca de obicei, tace, se scarpina în cap și se complace cu migrena cronica Bastroe.

Cotidianul britanic „Daily Mail” prezinta sub semnatura lui Stephen M. Lepore un tablou cuprinzator al actualului stadiu al conflagratiei din Ucraina și a extensiilor sale planetare.

 Dar mai întâi, iată textul initiativei Chinei.

PROPUNEREA ÎN 12 PUNCTE A  CHINEI DE ÎNCETARE A FOCULUI

1. Respectarea suveranității tuturor țărilor.

Dreptul internațional universal recunoscut, inclusiv scopurile și principiile Cartei Națiunilor Unite, trebuie respectate cu strictețe. Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie menținute în mod eficient. Toate țările, mari sau mici, puternice sau slabe, bogate sau sărace, sunt membri egali ai comunității internaționale. Toate părțile ar trebui să susțină împreună normele de bază care guvernează relațiile internaționale și să apere corectitudinea și justiția internațională. Ar trebui promovată aplicarea egală și uniformă a dreptului internațional si trebuie respinse standardele duble.

2. Abandonarea mentalității Războiului Rece.

Securitatea unei țări nu trebuie urmărită în detrimentul altora. Securitatea unei regiuni nu trebuie realizată prin consolidarea sau extinderea blocurilor militare. Interesele și preocupările legitime de securitate ale tuturor țărilor trebuie luate în serios și abordate în mod corespunzător. Nu există o soluție simplă la o problemă complexă. În viziunea securității comune, cuprinzătoare, cooperante și durabile și ținând cont de pacea și stabilitatea pe termen lung a lumii, toate părțile ar trebui să contribuie la formarea unei arhitecturi de securitate europene echilibrate, eficiente și durabile. Toate părțile ar trebui să se opună urmăririi propriei securități în detrimentul securității altora, să prevină confruntarea blocurilor și să lucreze împreună pentru pace și stabilitate pe continentul eurasiatic.

3. Încetarea ostilităților.

Conflictul și războiul nu beneficiază nimănui. Toate părțile trebuie să rămână raționale și să dea dovadă de reținere, să evite aprinderea flăcărilor și agravarea tensiunilor și să prevină deteriorarea în continuare a crizei sau chiar scăparea sub control. Toate părțile ar trebui să sprijine Rusia și Ucraina să lucreze în aceeași direcție și să reia dialogul direct cât mai repede posibil, pentru a detensiona treptat situația și, în cele din urmă, a se ajunge la o încetare a focului cuprinzătoare.

4. Reluarea discuțiilor de pace.

Dialogul și negocierea sunt singura soluție viabilă la criza din Ucraina. Toate eforturile care conduc la soluționarea pașnică a crizei trebuie încurajate și sprijinite. Comunitatea internațională ar trebui să rămână angajată în abordarea corectă de promovare a discuțiilor pentru pace, să ajute părțile în conflict să deschidă ușa către o soluționare politică cât mai curând posibil și să creeze condiții și platforme pentru reluarea negocierilor. China va continua să joace un rol constructiv în acest sens.

5. Rezolvarea crizei umanitare.

Toate măsurile care să conducă la atenuarea crizei umanitare trebuie încurajate și sprijinite. Operațiunile umanitare ar trebui să urmeze principiile neutralității și imparțialității, iar problemele umanitare nu ar trebui politizate. Siguranța civililor trebuie protejată în mod eficient, iar coridoarele umanitare trebuie create pentru evacuarea civililor din zonele de conflict. Sunt necesare eforturi pentru a crește asistența umanitară în zonele relevante, pentru a îmbunătăți condițiile umanitare și pentru a oferi acces umanitar rapid, sigur și nestingherit, în vederea prevenirii unei crize umanitare la scară mai largă. ONU ar trebui sprijinită în a juca un rol de coordonare în direcționarea ajutorului umanitar către zonele de conflict.

6. Protejarea civililor și a prizonierilor de război (POW).

Părțile la conflict ar trebui să respecte cu strictețe dreptul internațional umanitar, să evite atacarea civililor sau a instalațiilor civile, să protejeze femeile, copiii și alte victime ale conflictului și să respecte drepturile de bază ale prizonierilor de guerra. China sprijină schimbul de prizonieri între Rusia și Ucraina și solicită tuturor părților să creeze condiții mai favorabile în acest scop.

7. Menținerea în siguranță a centralelor nucleare.

China se opune atacurilor armate împotriva centralelor nucleare sau a altor instalații nucleare pașnice și solicită tuturor părților să respecte dreptul internațional, inclusiv Convenția privind Securitatea Nucleară (CNS) și să evite cu hotărâre accidentele nucleare provocate de om. China sprijină Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) în a juca un rol constructiv în promovarea siguranței și securității instalațiilor nucleare pașnice.

8. Reducerea riscurilor strategice.

Nu trebuie folosite armele nucleare și nu trebuie purtate războaie nucleare. Ar trebui să se opună amenințării sau folosirii armelor nucleare. Proliferarea nucleară trebuie prevenită și criza nucleară trebuie evitată. China se opune cercetării, dezvoltării și utilizării armelor chimice și biologice de către orice țară în orice circumstanțe.

9. Facilitarea exporturilor de cereale.

Toate părțile trebuie să pună în aplicare inițiativa pentru cereale din Marea Neagră semnată de Rusia, Turcia, Ucraina și ONU pe deplin și eficient, într-un mod echilibrat și să sprijine ONU în a juca un rol important în acest sens. Inițiativa de cooperare privind securitatea alimentară globală propusă de China oferă o soluție fezabilă la criza alimentară globală.

10. Oprirea sancțiunilor unilaterale.

Sancțiunile unilaterale și presiunea maximă nu pot rezolva problema; creează doar noi probleme. China se opune sancțiunilor unilaterale neautorizate de Consiliul de Securitate al ONU. Țările relevante ar trebui să înceteze să abuzeze de sancțiuni unilaterale și de „jurisdicție cu braț lung” împotriva altor țări, astfel încât să își facă partea lor în atenuarea crizei din Ucraina și să creeze condiții pentru ca țările în curs de dezvoltare să-și dezvolte economiile și să îmbunătățească viața poporului lor.

11. Menținerea stabilității lanțurilor industriale și de aprovizionare.

Toate părțile ar trebui să mențină cu seriozitate sistemul economic mondial existent și să se opună utilizării economiei mondiale ca instrument sau armă în scopuri politice. Sunt necesare eforturi comune pentru a atenua consecințele crizei și pentru a preveni perturbarea cooperării internaționale în domeniul energiei, finanțelor, comerțului cu alimente și transporturilor și să submineze redresarea economică globală.

12. Promovarea reconstrucției post-conflict.

Comunitatea internațională trebuie să ia măsuri pentru a sprijini reconstrucția post-conflict în zonele de conflict. China este pregătită să ofere asistență și să joace un rol constructiv în acest demers.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Populare ChinezeȘi iata articolul din „:Daily Mail”.

Beijingul  solicită o încetare a focului, discuții de pace si emite un plan în 12 puncte pentru rezolvarea conflictului

Beijingul  declara că vrea să împiedice criza să scape de sub control, menționând că dialogul și negocierea sunt singurele căi viabile de rezolvare a conflictului.

La implinirea unui an de la declansarea operatiunii militare speciale a Rusiei în Ucraina, China a cerut o încetare a focului cuprinzătoare și detensionarea și relaxarea treptat a conflictului. Cu toate acestea, propunerea a fost întâmpinată cu scepticism în Ucraina și Occident. În planul său în 12 puncte, Beijingul a cerut încetarea sancțiunilor occidentale, negocieri, retragerea NATO de la granițele sale de Est și eforturi de reconstrucție de care probabil ar beneficia contractanții chinezi.

Ca reactie imediata, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat rezerva la propunerea chineză, spunând că Beijingul nu are prea multă credibilitate ca mediator. Iar serviciile de informații americane au avertizat că China intenționează să aprovizioneze Moscova cu arme și muniție,  lucru pe care Beijingul îl neagă. Stoltenberg a declarat : „China nu are prea multă credibilitate pentru că nu a reușit să condamne invazia ilegală a Ucrainei”, a spus el, adăugând că Beijingul a semnat un acord cu Moscova cu doar câteva zile înainte de conflagratie.


Stoltenberg a mai spus că, deși nu există dovezi până acum că China a furnizat arme Rusiei, dar  „Nu am văzut livrarea efectivă de ajutor letal, ceea ce am văzut sunt semne și indicii că China ar putea planifica și lua în considerare furnizarea de ajutor militar Rusiei”.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că China nu a împărtășit un plan de pace - doar o serie de principii. „Trebuie să-l vezi într-un anumit fundal, și acesta este fundalul pentru care China și-a luat deja partea, semnând, de exemplu, un tratat de prietenie nelimitat ” cu Rusia, a menționat ea. „Așa că ne vom uita la principii, desigur, dar le vom analiza pe fundalul în care China a luat parte”, a adăugat ea.

Jorge Toledo, ambasadorul Uniunii Europene în China, a declarat că Beijingul are „o responsabilitate specială” de a susține obiectivele și valorile Națiunilor Unite, mai ales când vine vorba de război și pace. „Dacă acest lucru este compatibil cu neutralitatea, nu sunt sigur – depinde de ceea ce înseamnă neutralitatea”, a adăugat el.

Înainte ca propunerea Chinei în 12 puncte să fie lansată, Zelensky a numit-o un prim pas important.

„Cred că, în general, faptul că China a început să vorbească despre pace în Ucraina, cred că nu este rău. Este important pentru noi ca toate statele să fie de partea noastră, de partea justiției', a spus el .

Iar un reprezentant al ambasadei Ucrainei în China a spus: „Dacă este neutră, atunci China ar trebui să discute cu ambele părți. Și acum, vedem că partea chineză vorbește în cea mai mare parte cu Rusia, dar nu cu Ucraina”.

Consilierul pentru securitate națională a Casei Albe, Jake Sullivan a spus că statele G7 vor anunța o nouă rundă de sancțiuni care va include țări care încearcă să completeze produse care sunt refuzate Rusiei din cauza sancțiunilor impuse de Ucraina asupra Moscovei.

 Miniștrii de finanțe G7 s-au întâlnit la Bengaluru, India, pentru a discuta despre noi sancțiuni și mai mult ajutor financiar pentru Ucraina. G7 a spus că pentru 2023, pe baza nevoilor Ucrainei, și-a mărit angajamentul de sprijin bugetar și economic la 39 de miliarde de dolari.

Secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat: „Statele Unite vor implementa sancțiuni drastice împotriva sectoarelor cheie care generează venituri pentru Putin”.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat  că SUA își vor rezerva judecata, dar că loialitatea Chinei față de Rusia înseamnă că nu este un mediator neutru.

„Ne-am dori să vedem nimic mai mult decât o pace justă și durabilă, dar suntem sceptici că rapoartele cu privire la o astfel de propunere vor fi o cale constructivă înainte”, a spus el.

Price a adăugat că SUA speră că „toate țările care au o relație cu Rusia, spre deosebire de cea pe care o avem noi, vor folosi această influență pentru a împinge Rusia în mod semnificativ și util să pună capăt acestui război brutal de agresiune. „China este în măsură să facă asta în moduri în care noi pur și simplu nu suntem.”

La Moscova, președintele Vladimir Putin a anuntat obiectivele pentru cel de-al doilea an de razboi și planurile de a desfășura noile rachete balistice intercontinentale cu mai multe focoase Sarmat.

China a susținut că este neutră în conflict, dar are o relație „fără limite” cu Rusia și a refuzat să critice invadarea Ucrainei, acuzând în același timp Occidentul că provoacă conflictul și „aprinde flăcările” oferind Kievului arme defensive.

Rusia și China și-au aliniat din ce în ce mai mult politicile externe pentru a se opune ordinii internaționale conduse de SUA.

Președintele Putin s-a întâlnit  cu cel mai înalt diplomat al Chinei la Moscova și a declarat că „alte țări nu vor influența relațiile noastre”, în timp ce și-a dublat eforturile pentru stabilirea legăturilor cu Beijingul pe fondul condamnării de către Occident a războiului din Ucraina. Ministrul de externe Wang Yi a reafirmat puterea acestor legături la  întâlnirea cu președintele Putin.

Ca semn clar al dorinței sale de a se apropia de superputerea estică, Putin l-a salutat călduros pe Wang Yi la Kremlin si ca cei doi au discutat despre afaceri față în față, la doar câțiva pași unul de celălalt. A fost un contrast puternic cu modul în care Putin i-a tratat alți lideri mondiali; președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul ungar Viktor Orban au stat la capătul opus al sălii, la o masă mare.

Putin i-a spus lui Wang, cel mai înalt oficial de politică externă al PC Chinez, că așteaptă cu nerăbdare ca președintele Xi Jinping să-l viziteze la Moscova.

Președintele rus a spus că legăturile dintre Rusia și Beijing sunt importante pentru „stabilizarea situației internaționale” pe fondul sancțiunilor Occidentului împotriva Moscovei.

Cei doi au insistat că relațiile dintre Rusia și China nu pot fi influențate de alte țări, referindu-se la Occident și ucraineni.

Ministrul Wang i-a spus presedintelui Putin că Beijingul va juca un rol constructiv în ajungerea la o soluționare politică a crizei din Ucraina.

RECENT, China s-a abținut când Adunarea Generală a ONU a aprobat o rezoluție fără caracter obligatoriu prin care cerea Rusiei să pună capăt ostilităților din Ucraina și să își retragă forțele. China este una dintre cele 16 țări care fie au votat împotrivă, fie s-au abținut la aproape toate cele cinci rezoluții anterioare privind Ucraina. Rezoluția, elaborată de Ucraina în consultare cu aliații săi, a fost adoptată cu 141-7 și 32 de abțineri

Rusia a denunțat creșterea livrărilor de arme către Ucraina, spunând că acestea nu duc decât la escaladare. Ministrul Apărării Rusiei, Serghei Șoigu, a acuzat Occidentul că „foloseste Ucraina care  încearcă să dezmembreze Rusia, să o priveze de independență”.

Iar după un an de război, zone intinse din Ucraina au fost devastat, s-au strămutat milioane de oameni, și, potrivit surselor occidentale, s-au inregistrat peste 150.000 de victime de fiecare parte. Peste 10 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească casele.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • Pixelu Albastru 25.02.2023 16:36
    Era la mintea cocoșului. China știe că dacă Rusia este tocată, ea urmează.
  • A.C. 25.02.2023 21:49
    Cine credeti ca ar avea puterea de "tocare" a Chinei?? Sau chiar a Rusiei??
  • mariusmioc 25.02.2023 18:51
    Nu prea văd în propunerile Chinei sprijin TOTAL pentru Rusia. E doar vorbărie despre pace. Sprijin TOTAL ar însemna, dacă nu să trimită ostași în sprijinul Rusiei, măcar să livreze Rusiei armament performant.
    China își urmărește propriile interese să se afirme pe scena mondială și vrea să arate că trebuie să fie parte în discuțiile pentru pacea care trebuie să urmeze războiului din Ucraina.
    Aș zice că și România și Republica Moldova ar trebui să fie parte la discuțiile pentru pace.
  • Pixelu Albastru 26.02.2023 11:57
    Și de ce sunteți așa convins că China nu vinde arme Rusiei? Proastă de bubuie ar fi să nu o facă!
  • Pixelu Albastru 26.02.2023 11:57
    Și de ce sunteți așa convins că China nu vinde arme Rusiei? Proastă de bubuie ar fi să nu o facă!
  • Mars.60 Stefan 7649 25.02.2023 22:00
    Centrala de comandă directă a conducerii de război USA din Germania
    Video aici:

    https://www.kla.tv/_files/video.kla.tv/2023/02/25141/CentralaDeComandACYAIw259ADsDi_480p.webm

    În mod repetat, armata americană apare pe prima pagină a ziarelor. Recent, în legătură cu războiul din Ucraina. Dar aproape nimeni nu știe cât de nerestricționată este puterea militară americană care poate face ce vrea în Germania până în prezent. În acest fel, ea antrenează statul nostru într-o dinamică de război dezastruoasă. Baza americană din Wiesbaden-Erbenheim joacă în prezent un rol special.

    La nivel mondial, SUA mențin peste 750 (!!!) de baze militare și au peste 173.000 de soldați în 159 de țări. Prin comparație, Rusia și China au fiecare mai puțin de 20 de baze străine.

    Acest efort a costat contribuabilul american 51,5 miliarde de dolari americani pe an până în 2019 doar pentru construcția și întreținerea infrastructurii folosite în străinătate, și alte 150 de miliarde de dolari americani pe an în costuri totale pentru baze, inclusiv pentru personal.
    Potrivit Organizației Națiunilor Unite, doar o cincime din această sumă - adică 30 miliarde de dolari americani - ar fi suficientă pentru a pune capăt foametei în lume.

    https://www.kla.tv/_files/video.kla.tv/2023/02/25141/CentralaDeComandACYAIw259ADsDi_480p.webm
Ultima oră

23:10

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv

21:30

România – Ukraina 3-0. Bucuria Victoriei – cât rezultatul unui Referendum

20:46

Pfizer, acuzat de procurorul general al unui stat din SUA că a conspirat cu guvernul și mass-media pentru a comite fraudă și fapte oneroase, inducând în eroare populația

20:06

S-a închis jocul pentru Klaus Iohannis: A pierdut și ultimul vot pentru șefia NATO – noul președinte al Slovaciei și premierul Ungariei îl susțin pe Mark Rutte

19:33

Scriitorul Constantin Barbu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de o mare universitate din America. Interviul continuă: Despre un nou volum din Supracartea fără de ce

18:20

O bucurie pentru Geoană: Ana Birchall candidează la prezidențiale

18:07

Cântărețul Rod Stewart a fost huiduit copios după ce a afișat un portret al lui Zelenski la un concert din Leipzig, într-o regiune unde Alternativa pentru Germania a ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare - VIDEO

17:30

Părintele James Bernstein, cunoscut pentru cartea sa ”Uimit de Hristos. Călătoria mea de la iudaism la Ortodoxie”, a trecut la Domnul

16:47

Unde-s TREI puterea crește...

16:00

MIRCEA MARIAN vs NAȚIONALA ROMÂNIEI. Luminița Arhire: UN LIMAX DE PRESĂ

15:46

Sorin Roșca Stănescu: Dorin Cocoș o dă în primire pe Monica Macovei. Secretul lui Florian Coldea

15:32

Jumătate de milion de imigranți ar putea obține cetățenie americană conform unui nou plan al administrației Biden

15:23

Vânzările de Mașini Electrice se prăbușesc în Germania