În foto: Ministra Justiției PNL, Alina Gorghiu
În sfîrșit, Untold a provocat discuții. Încă sunt departe de o dezbatere serioasă. Ea este evitată și din cauza faptului că multe televiziuni și ziare sunt partenere media sau cu interese directe și indirecte în afacere.
Sunt convins că, pe lîngă media, profită la greu și instituții. Sau, mai exact, cei care le reprezintă. Despre artiștii străini veniți la noi și rămași cu gura căscată și plecați cu teșchereaua plină, ce să mai zic. „E bineee”, „We love you!”, „Hello Cluj” Are you happy?” etc.
Extinderea afacerii la nivel de țară, ba și tentativele de export ne obligă la o discuție ceva mai serioasă. Ne aflăm în fața unui dosar complex, a unui simptom dintr-un fenomen cu ramificații de la administrație și autorități pînă la degradarea limbajului și a comportamentului public.
1. Untold este numai pe jumătate un festival muzical. Reunește un gen de muzică electronică nemuzicală și adună în zilele sale o generație străină de muzicile de odinioară. El reunește gustul fără gust care se rezumă la acest fel de exprimare electronică, fără sentiment, fără poveste, fără morală.
2.Untold este cu siguranță o mare afacere. Nu s-ar screme să facă atîția pui dacă ar produce pagube imense. Unii și-au dat seama că Untold este ca o găină care poate face ouă de aur în mai multe locuri, și la București, și la mare, și la țară, și în străinătate. O rețetă pe care alții n-au dibuit-o și care începe să facă furori în alte țări. Cu toate acestea, firmele care opereză evenimentul și cele care-l susțin invocă pierderi enorme. Dezvăluirile privind situația financiară a firmei mamă ne trimit cu gîndul la ipoteze privind spălarea de bani și evaziunea fiscală, la circulație financiară de tip jonglerie etc.
3.Untold este o rețetă rezultată din abolirea tuturor normelor care tronează într-o lume obișnuită. El s-a putut naște numai într-o comunitate controlată din underground. Transparența bine mimată a celor care domină Clujul anilor noștri dublată de protecția instituțiilor de forță, ordine și informații au făcut posibilă un asemenea eveniment cu aparențe culturale și care ascunde cu siguranță afaceri care duc mai departe.
4. Untold este și un dezmăț. Cu droguri și băutură, sunet provocator (și perturbator!), cu produse interzise, cu acces masiv de minori, cu perturbări de competiții sportive, de liniște publică, cu folosire excesivă și gratuită de servicii locale, cu liber la un comportament excesiv de vulgar și cu ce vreți și ce nu vreți. Untold este un dezmăț ca o sărbătoare dyonisiacă re-editată în secolul internetului și al inteligenței artificiale, un carnaval cu excese medievale în anii 2023 ai secolului nostru, o explozie de trăire senzorială, de bucurie extatică exprimată în grupuri subjugate de o muzică produsă de urmașele cutiuței muzicale.
5. Ce este Untold? O afacere și o petrecere cu limitele excesului împinse mult mai departe decît în alte orașe și țări. Un dezmăț cu ritm într-o stare de semi-transă, de bucurie primitivă exprimată preponderent senzorial. Cam asta au arătat cei care au caracterizat liber și prin propriile cuvinte „momentele magice”, starea de „extaz” din zisul festival.
6. Ce este Untold? O presiune muzicală cu accente demonice, îndreptată asupra celor tineri, speriați de necunoscut, de viitor, de neșansă. Vine războiul, vine noaptea, vin demonii și nu ne-am bucurat destul. De aceea nopțile Untold țin pînă dimineața cînd se luminează, marcînd astfel un triumf surescitat asupra nopții.
7. Untold este și un soi de carnaval concentrat cu teme de muzică mecanică la mare modă între cei tineri.
8. Untold este prima prăbușire de facto a normelor de comportament într-o comunitate, a legii și a aplicării ei, a duplicității interesate a celor obligați să vegheze. Un amestec de afacere oneroasă cu aleși locali păpușați, cu piață de substanțe periculoase acoperită de aparențe culturale.
Integral la COTIDIANUL
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.