Controverse după anunțarea celor 15 cuvioși și mărturisitori propuși spre canonizare în 2025. Lipsește menționarea Părintelui ARSENIE BOCA - SFÂNTUL ARDEALULUI, lipsește SFÂNTUL ÎNCHISORILOR. Cum trebuia să sune actul de canonizare a Noilor Sfinți Români

De Victor Roncea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Cincisprezece cuvioși și mărturisitori români sunt propuși spre canonizare, iar proclamarea canonizării lor va avea loc anul următor când Biserica Ortodoxă Română aniversează un secol de la recunoașterea statutului de Patriarhie”, informează Basilica.ro.

„Numele lor au fost propuse de sinoade mitropolitane din cuprinsul Patriarhiei Române, iar dosarele sunt în curs de analizare și urmează să fie aprobate de Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – cu unele excepții, explicate mai jos.”, susține site-ul citat.

Astfel, primii sfinți din calendar a căror viață pământească s-a desfășurat (până) în secolul 21 ar putea fi români, transmite Basilica. Aceștia sunt: , , , Ieroschim. Paisie Olaru, Arhim. Serafim Popescu, , , , , , , .

Ciudățenia care frapează este că lipsește cel care este deja considerat sfânt de români, prin evlavia populară, una dintre condițiile canonizării, respectiv Părintele Arsenie Boca - Sfântul Ardealului.
Dosarul de canonizare a marelui duhovnic de la Sâmbăta, pătimitor și în lagărele comuniste, a fost depus încă din 2019 și este tergiversat din motive nelămurite. Chiar așa fiind este inexplicabilă nemenționarea acestuia dacă citim chiar și de două ori introducerea în problemă de la Basilica.

Inabilitatea comunicării pare să se fi transmis, ca o boală molipsitoare, de la „secretarul de partid” al Patriarhiei, cum îl consideră adeseori Ion Cristoiu pe Vasile Bănescu.  

Corect ar fi fost să se scrie „pe lângă dosarul de canonizare a Sfântului Ardealului - Arsenie Boca, deja depus și analizat dar rămas încă neaprobat, s-au mai depus alte 15 dosare”...

Nu mai discutăm de lipsa unor nume cu însemnătate pentru Ortodoxia lumii, cum sunt, dintre sfinții închisorilor comuniste, mari duhovnici care au luminat pământul românesc în viața lor, înainte și după căderea comunismului, și continuă să o facă din ceruri, ca Părintele Justin Pârvu, Părintele Arsenie Papacioc, Părintele Adrian Făgețeanu, Părintele Daniil - Sandu Tudor, Părintele Ilie Lăcătușu - cu moaște sfinte făcătoare de minuni aflate la vedere, Părintele Constantin Sârbu - descoperit recent cu moaște sfinte, Părintele Dimitrie Bejan, trecut și prin gulagul sovietic, Părintele Constantin Voicescu, Părintele Gheorghe Calciu, cu peste două decenii de încarcerare, cinstit și în America ba chiar și în Alaska, și mulți alții, după cum puteți citi și pe MĂRTURISITORII.RO.

Însăși ideea „rigorii” de impunere a doi „candidați” din fiecare Mitropolie pare cel puțin stranie. Ca și cum sfinții s-au nevoit pe parcele și tot așa trebuie să intre în calendar, ca parlamentarii pe județe. În plus, „regula” limitată și limitantă e încălcată de Mitropolia Clujului, unde IPS Andrei Andreicuț nu a găsit doi sfinți pe „parcela” lui.

Pentru că nu putem să nu observăm că nu există nici o femeie printre numele propose, îi sugerăm Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andreicuț să o introducă pe Maica Teodosie (Zorica) Lațcu, absolventă a Facultății de Litere din Cluj, mare poetă, traducătoare, intrată în viața monahală la Mănăstirea Vladimirești și condamnată de regimul comunist, cu detenție în temnițele Jilava, Văcărești, Mislea, Miercurea Ciuc, Constanța. Așa cum ar trebui să-i stea alături, ca și în viața pământeană, prietena sa, doamna Aspazia Oțel Petrescu...

Pentru Biserica Națională, care este „Maica Poporului Român”, după cum spune Eminescu, și care o are pe Maica Domnului drept „Icoană Vie”, ca să îl cităm pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, lipsa din această listă a unei femei, a unei monahii care a suferit pentru credință, pare o scăpare de neînțeles.

În plus, lipsesc mireni cu viață sfântă care s-au jertfit sau au fost uciși în închisori pentru credința strămoșească și strălucesc ca noi martiri ai Bisericii Ortodoxe Române chiar fără canonizarea formală, cum este, între mulții alții, Valeriu Gafencu - Sfântul Închisorilor.

Dacă nu se „încadrează” în rândurile duhovnicilor cu siguranță aceștia fac parte dintre mărturisitorii ortodocși români ai secolului al XX-lea - după cum a declarat Sfântul Sinod anul 2025, în Patriarhia Română, ca Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.

Academicianul, teologul, ziaristul, poetul, „gândiristul” Nichifor Crainic, Vasile Voiculescu sau Radu Gyr - Poeți ai Închisorilor, cei care au ținut în viață cu versurile lor mii și mii de suflete închise între gratii, nu sunt Mărturisitori?

Filosofii Petre Țuțea și martirul pentru Hristos Mircea Vulcănescu - pe care îl sărbătorim chiar azi la 120 de ani de la naștere și care are cerere de canonizare din 1993! - nu sunt, și ei, Mărturisitori? Trebuie să dăm cuiva socoteală în țara noastră pentru mucenicii neamului românesc?

Ne bucurăm că există măcar unul - Părintele Alexandru Baltaga - dintre Apostolii și Martirii Unirii, românii care au votat pentru Marea Unire (între care s-a aflat și Vasile Gafencu, tatăl Sfântului Închisorilor, de exemplu) și care aproape toți au fost vânați de NKVD în nordul Bucovinei, în Basarabia și la București, arestați, închiși în lagăre și închisori, deportați, exterminați. Dar ar fi meritat să fie mai mulți. Și ei sunt martiri și mărturisitori români ai secolului al XX-lea.

Cu riscul de a fi recatalogați „putiniști” de apărătorul de serviciu al lui Vasile Bănescu, slavul mascat cu „slavă” Vladimir Tismăneanu, semnalăm că Biserica Ortodoxă Rusă a canonizat după 1991 peste 1700 de noi martiri căzuți victime ale bolșevicilor, în frunte cu Țarul Nicolae Romanov și familia sa. În temnițele bolșevice din România au fost încarcerați milioane de români dintre care au murit sute de mii în urma regimului satanist de exterminare.

Dar ca să evităm cu o eschivă ștampila proslăvitorului ai cărui genitori au plecat de la centrala NKVD din Hotelul „Lux” de la Moscova și s-au trezit pe tancuri la București zămislindu-și urmașul în „Orașul Stalin” de la poalele Tâmpei pentru a-l proiecta apoi până la Caracas și Washington, vom aminti că până și Biserica Catolică are beatificate și canonizate deja nu mai puțin de 18 persoane în total, din România secolului trecut, aflată sub ocupația comunistă.

Dacă luăm în calcul datele recensământului din 2022 din România, rezultă că la cele 740.000 de catolici declarați, ei au beatificat și canonizat 18, respectiv 0,002%, în timp ce noi, la cei peste 14.000.000 de ortodocși (vreo 2 milioane nu au participat la Referendum, se știe) - doar 16, dacă îl considerăm și pe Arsenie Boca alături de cei 15, respectiv 0,0001%. Deci unul la un milion.

Păi cum vine asta, românii ortodocși majoritari au de 20 de ori mai puțini sfinți în țara lor? De ce numai 15-16? Raportat la ce? Sau... la cine?

Dacă aș fi fost Patriarh... (pot să spun asta, că sunt ziarist și nu risc să iau patru buline negre de la SS) l-aș fi chemat pe George Enache și, în loc să-l pun să bage bețe-n roate Mitropoliei Tomisului - un proiect care ar fi făcut dreptate Istoriei BOR (contestate de un austro-elvețian la editura unui anticreștin) dar și istoriei naționale, plus că ar fi întărit stabilitatea și securitatea națională a unei țări cu un război la granița Dobrogei -, l-aș fi pus să-mi spună câți bieți români au trecut prin experimentul satanist de la Pitești. Apoi, pe istoricul Adrian Petcu să-mi spună câți preoți și călugări, câte femei și câți români au fost uciși în total în urma încarcerărilor din lagărele și închisorile de pe cuprinsul României Mari masacrate și ocupate și din Gulagul sovietic. La final l-aș fi sunat pe Ionuț Corduneanu și i-aș fi spus:

„- Ionuț, scrie:

Propunerile Cancelariei și Președintelui Sfântului Sinod către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române:

1. Se canonizează Sfinții Români Mucenici de la Pitești și Aiud.

2. Se canonizează Cei 800.000 de Mucenici din Lagăre și Închisori (dacă îi adăugăm, cum s-ar cuveni, și pe basarabeni și bucovineni, se depășește cu mult milionul)

3. Se canonizează Cei 500 de preoți și monahi uciși pentru Hristos în temnițele comuniste și Mucenițele pentru Hristos din perioada regimului comunist.

4. Se canonizează Mucenicii români uciși în masacrele din timpul dictaturilor horthyste și staliniste: de la Ip, Treznea, Moisei, Mureșenii de Câmpie și de pe tot cuprinsul Transilvaniei ocupate, de la Fântâna Albă și Lunca Prutului, de la Bălți și de la Nistru.

5. Se canonizează Martirii Unirii, preoți, istorici, deputați care au fost uciși de regimul de ocupație sovietic pentru idealul Marii Uniri.

6. Se canonizează și cei doi Mihai care au luptat și murit martiric pentru Unirea tuturor românilor: Mihai Viteazul și Mihai Eminescu.

7. Se reactivează Mitropolia Tomisului, cu eparhiile de la Galați și Tulcea, în vederea sărbătoririi prezenței străromâne la Sinodul de la Niceea acum 1700 de ani și a cinstirii primilor martiri și mucenici ai Bisericii lui Hristos pe pământurile românești. Teodosie, doar dojană verbală făcută de Streza pentru agitația lui Tîrnoveanu și Grăjdeanu...

- Păi, Preafericirea Voastră, altfel ne-a venit în plic...

- Plicul dă-i-l lui Bănescu să-l înghită că lui îi plac ordinele! Apropo: să-l dăm afară că-mi ajung 10 ani de păsărească patavicească și nu vreau să mai spună Calinic că mi-am tras Chihuahua...

- Am înțeles, Să Trăiți!”

Sigur, se va spune: e bine și-așa, să ne smerim, sfinții se fac în timp, slavă lui Dumnezeu și pentru atât! Sau clasicul „Acum nu e momentul”. Este adevărat: noi știm să răbdăm. Dar a durat 35 de ani ca să vedem 15-16 nume pe o listă, din milioane de români uciși de bolșevici în timpul ocupației antihristice. Cu actualele premise ale ocupării Patriarhiei cam când credeți că se va proclama un an al Sfinților Închisorilor?

Iată lista celor 15 propuși spre canonizare, conform Basilica.ro:

Mitropolia Munteniei și Dobrogei

Două propuneri sunt confirmate de Mitropolia Munteniei și Dobrogei, doar că dosarele de canonizare nu vor fi înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ci Patriarhiei Ecumenice, fiind vorba despre monahi care s-au nevoit în Sf. Munte Athos.

În plus, ierarhii Mitropoliei Munteniei și Dobrogei susțin canonizarea celui mai mare teolog ortodox al secolului 20 și a părintelui supranumit „Apostolul sau Duhovnicul Bucureștilor”.

Iată care sunt cele patru nume a căror canonizare este susținută de Mitropolia Munteniei și Dobrogei:

Pr. Dumitru Stăniloae (1903-1993) 

Părintele Dumitru Stăniloae a tradus scrierile asceților, monahilor și clericilor ortodocși din secolele IV – XV care erau centrate pe practicarea Ortodoxiei – o latură la fel de importantă ca și partea dogmatică a teologiei ortodoxe. Acestea au fost publicate în seria intitulată Filocalia (gr. „iubirea de frumos”) și ulterior traduse și pentru publicul internațional.

„Când citim opera Părintelui Stăniloae, avem impresia că el este contemporan cu Sfinții Părinți și, în același timp, el îi face pe Sfinții Părinți contemporani cu noi. El însuși este un Sfânt Părinte al secolului al XX-lea”, afirma anul trecut Părintele Patriarh Daniel, care i-a fost student.

În timpul comunismului, Părintele Dumitru Stăniloae a trecut prin experiența temnițelor comuniste, din cauza participării la mișcarea cultural-duhovnicească Rugul Aprins. După căderea comunismului, a devenit membru al Academiei Române. Opera sa are o valoare inestimabilă, prezentând concepte de mare profunzime și finețe în cuvinte simple și adecvate.

Arhim. Sofian Boghiu (1912-2002) 

„Duhovnicul Bucureștilor” s-a născut în Basarabia și a fost, timp de opt ani, elev de premiul întâi. Închinoviat la Mănăstirea Dobrușa, a trecut Prutul în România după ocuparea Basarabiei de către sovietici. A condus obștea de la Mănăstirea Antim din Capitală și a fost condamnat la muncă silnică împreună cu intelectualii și clericii din grupul Rugul Aprins.

Două mari daruri au fost evidente: a pictat biserici și a călăuzit suflete la scaunul de spovedanie. „Toată admirația am avut-o pentru omul acesta. El nu prea vorbea, trăia”, afirma un alt mare duhovnic, Părintele Arsenie Papacioc. „În cununa părinților din veacul acesta, îl plasez în cer.”

Ieroschim. Dionisie Ignat (1909-2004) 

A fost al optulea și cel mai mic copil al unei familii de țărani din județul Botoșani. A urmat doar școala primară, unde a fost mereu premiant, și câteva clase de școală profesională. A ajuns în Sf. Munte Athos când avea 17 ani, împreună cu fratele lui, monahul Ghimnazie, și a devenit, treptat, unul dintre cei mai experimentați duhovnici din Sfântul Munte.

S-a mutat la Domnul în 2004, la 95 de ani de viață pământească, din care 78 petrecuți în Sfântul Munte Athos. La înmormântarea sa a participat actualul Rege Charles al III-lea al Marii Britanii.

Arhim. Petroniu Tănase (1914-2011) 

S-a închinoviat la Mănăstirea Neamț când era foarte tânăr. A studiat Teologia la București și a lucrat pentru scurt timp la Cancelaria Sfântului Sinod și la secretariatul Patriarhului Nicodim. A ajuns în Sf. Munte Athos în 1978, cu aprobarea statului român, după ce monahii de la Prodromu au cerut ajutor pentru revigorarea obștii în urma deceniilor de comunism din România, care i-a izolat.

A fost ales stareț în 1984 și a condus obștea de la Prodromu până în 2011, anul mutării sale la cele veșnice. „Rar mi s-a dat să întâlnesc un om cult și smerit, în același timp, cum a fost Părintele Petroniu!” a afirmat, la un moment dat, Mitropolitul Serafim al Germaniei și Europei Centrale și de Nord.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Sinodul mitropolitan al Moldovei și Bucovinei a propus canonizarea îndrăgiților duhovnici Cleopa Ilie de la mănăstirea Sihăstria și Paisie Olaru de la Sihla.

Arhim. Cleopa Ilie (1912-1998)

A cincilea copil din cei zece ai unei familii de țărani credincioși, s-a închinovat, împreună cu un frate la Sihăstria Neamțului. Alți doi frați și o soră au intrat și ei în monahism. A fost, timp de trei ani, ucenicul Părintelui Paisie Olaru. La Sihăstria, a păscut oile obștii timp de 12 ani. A devenit stareț în 1945 și a fost hirotesit arhimandrit în 1947.

După instalarea regimului comunist ateist în România, a stat ascuns în munți. În 1964, a revenit la Sihăstria ca duhovnic. Ar fi putut să aleagă Sf. Munte Athos pentru nevoința călugărească, dar un cuvânt al sfântului Iustin Popovici l-a convins că în România nu se va mântui doar pe sine, ci și pe mulți alții. În 1987, a devenit nașul de călugărie al Părintelui Patriarh Daniel.

Ieroschim. Paisie Olaru (1897-1990)

Originar din județul Botoșani, a intrat în monahism la Schitul Cozancea, unde a petrecut 26 de ani, fiind, pentru scurt timp, egumen. În 1947 a devenit duhovnicul Sihăstriei Neamțului. Părintele Cleopa Ilie îl descria astfel: „Smerit, tăcut, blând, înțelept la cuvânt, foarte milostiv și iubitor de aproapele. Întotdeauna căuta pacea cu toți și iubea liniștea. Nu-i plăcea să trăiască între mulți și își ascundea viața și nevoința.”

„Părintele Paisie Olaru era un foarte smerit rugător, având darul lacrimilor. Dacă Părintele Cleopa era cercetat și căutat pentru cuvântul lui, Părintele Paisie era căutat mai ales ca un duhovnic care avea darul liniștirii duhurilor și al împăcării omului cu Dumnezeu”, a spus Arhim. Arsenie Popa, actualul stareț al Sihăstriei Neamțului.

Mitropolia Ardealului

Din partea Mitropoliei Ardealului sunt propuși spre canonizare:

Arhim. Dometie Manolache (1924-1975) 

A fost stareț al Mănăstirii Prislop, duhovnic al Mănăstirii Râmeț și absolvent cu media 10 al cursurilor de doctorat ale Institutului Teologic din București. Un documentar realizat anul trecut de Trinitas TV îl prezintă cu o profundă milostenie: le dădea săracilor hainele de pe el.

„Pretutindeni s-a răspândit mireasma caracterului său”, afirma, la un simpozion din 2015, Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei. „De la părintele Dometie învățăm că viața credincioșilor este rodnică în măsura în care ei rămân în Hristos și-I îngăduie Lui să lucreze în ei. Mulți oameni ar putea să progreseze în cunoașterea iubirii lui Dumnezeu, dacă preoții și creștinii ar fi martori vii ai acestei iubiri!”

Arhim. Serafim Popescu (1912-1990) 

Originar dintr-un sat de lângă Alba Iulia, i-a fost secretar Părintelui Dumitru Stăniloae în perioada în care aceasta a fost rectorul Facultății de Teologie din Sibiu. Plecat cu o bursă în Grecia, a ucenicit șase luni la Arhim. Antipa ­Dinescu, starețul Prodromului.

A fost apoi, timp de 10 ani, starețul mănăstirii de metanie, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, „reușind să formeze o obște bine închegată”, nota Arhim. Ioanichie Bălan în Patericul românesc. După ­retragerea din stăreție a rămas duhovnic al obștii până la sfârșitul vieții.

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

De la Mitropolia Clujului, pe lista de canonizări pentru 2025 se regăsește numele unui (singur - n.n.) preot mărturisitor din temnițele comuniste:

Pr. Liviu Galaction Munteanu (1898-1961)

Părintele Liviu Galaction Munteanu s-a născut în 16 mai 1898 într-o familie de învățători din Cristian, județul Brașov. A fost doctor în Teologie al Universității din Cernăuți. Hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, a fost și rectorul Academiei Teologice din Cluj-Napoca.

În 1958, sub ascultarea Episcopului Teofil Herineanu, a întocmit o programă pentru catehizarea copiilor și adulților care l-a adus în atenția Securității. A fost anchetat, iar în 1959 condamnat la opt ani de închisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A murit în 1961 în temnița de la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus.

Mitropolia Olteniei

Doi stareți din Mitropolia Olteniei se regăsesc pe lista de posibile canonizări pentru Anul Centenar 2025.

Arhim. Gherasim Iscu (1912-1951) 

Născut în județul Bacău, a intrat în viața monahală de la 12 ani. După studii de Teologie la București, a fost, pe rând, stareț la Arnota, jud. Vâlcea, bibliotecar la Cernica (perioadă în care a refuzat să activeze în Mișcarea Legionară), și apoi misionar în Transnistria, unde a ajutat la înființarea a două mănăstiri și a învățat limba ucraineană, pentru a predica pe înțelesul tuturor.

În 1943, a fost numit stareț la Tismana, mănăstirea sa de metanie. În 1948, după ce a fost contactat de luptătorii din rezistența anticomunistă și a ținut o predică anti-comunistă, a fost arestat.

A trecut prin cele mai grele temnițe comuniste și a murit într-un spital de penitenciar, grav bolnav, în noaptea de Crăciun, împreună cu fostul său torționar de la Poarta Albă. În noaptea morții lor, i-a dăruit torționarului nu numai iertarea sa, ci și pe a lui Dumnezeu, spovedindu-l și împărtășindu-l.

Închinoviat la Frăsinei, județul Vâlcea, Arhim. Visarion Toia a fost numit, în 1929, stareț al Mănăstirii Lainici, care se afla într-o stare precară. A arătat o grijă deosebită pentru moaștele predecesorului său de la Lainici, Cuviosul Irodion, canonizat ulterior, în 2011.

Arhim. Visarion Toia (1929-1951) 

Sub conducerea sa, obștea a crescut. Părintele Visarion călăuzea obștea cu dragoste și smerenie. Dar viața pământească i s-a sfârșit în urma violențelor la care a fost supus de comandantul unei unități militare staționate în mănăstire cu aprobarea autorităților comuniste.

Mitropolia Banatului

Doi clerici sunt propuși spre canonizare de Sinodul Mitropoliei Banatului:

Protos. Calistrat Bobu (1900–1975)

De metanie de la Sihăstria, a fost trimis preot misionar în Banat, unde a întemeiat Mănăstirea Timișeni și a înnoit viața monastică de la Săraca, Partoș și Vasiova. „Pentru smerenia și blândețea inimii lui, a primit de la Dumnezeu darul vindecării și al izgonirii duhurilor necurate dintre oameni”, scrie Arhim. Ioanichie Bălan în Patericul românesc.  A trecut la Domnul în ziua de Paști.

Pr. Ilarion Felea (1903-1961)

A fost moț de pe Valea Crișului Alb devenit duhovnic al tinerilor din Arad. A fost condamnat de regimul comunist la 20 de ani de temniță pentru „activitate intensă contra clasei muncitoare și mișcării revoluționare”, adică pentru că nu propovăduia în duhul comunist. A murit în temnița de la Aiud pentru că a fost lipsit de asistență medicală.

Închiși de regimul comunist, Părinții Ilarion Felea și Dumitru Stăniloae au fost duhovnicii deținuților de la Aiud. Mai târziu, Părintele Stăniloae spunea că Părintele Felea îl întrecea din punct de vedere al vieții lăuntrice: „Eu am tradus Filocalia, dar el a trăit-o”.

Mitropolia Basarabiei

Din zona Basarabiei vin două propuneri de canonizare: un preot și un cuvios din Basarabia de Sud.

Pr. Alexandru Baltaga (1861-1941) 

În 1918, când s-a votat unirea Basarabiei cu România, Părintele Alexandru Baltaga a fost unicul cleric din Sfatul Țării. În 1940, când Uniunea Sovietică a ocupat Basarabia, avea aproape 80 de ani, ceea ce nu i-a împiedicat pe ocupanții sovietici să-l aresteze.

Mai întâi, a fost torturat pentru credință în temnițele NKVD-ului, serviciul de poliție politică al Uniunii Sovietice. Apoi deportat într-un lagăr din Kazan, azi capitala Tatarstanului, unde a murit în anul următor.

Protos. Iraclie Flocea (1893-1964)

Era bucovinean, dar s-a călugărit în Basarabia după ce Dumnezeu l-a salvat printr-o minune în timp ce lupta în Războiul de Reîntregire. Între anii 1941-1944 a îndeplinit ascultarea de exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Chișinăului, iar în martie 1944 a fost numit vicar eparhial pentru regiunile evacuate din Arhiepiscopie.

În 1945 a fost arestat și condamnat la 8 ani de muncă silnică în Siberia, doar pentru că era român și monah, ceea ce îl făcea automat dușman al Partidului Comunist și al Uniunii Sovietice. După opt ani de lagăr a reușit să se întoarcă, îndeplinind diverse ascultări. În 1992, a fost reabilitat de Procuratura Generală din Republica Moldova.


În 2025, Biserica Ortodoxă Română va împlini 140 de ani de la recunoașterea Autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie. Cu acest prilej, se pregătește canonizarea mai multor clerici care au mărturisit dreapta credință în cea mai grea perioadă de persecuții declanșate de regimul comunist ateist.

Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (14)
  • Modest Zatu 03.03.2024 12:29
    Ionuț, scrie:

    Propunerile Cancelariei și Președintelui Sfântului Sinod către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române:

    1. Se canonizează Sfinții Români Mucenici de la Pitești și Aiud.

    2. Se canonizează Cei 800.000 de Mucenici din Lagăre și Închisori (dacă îi adăugăm, cum s-ar cuveni, și pe basarabeni și bucovineni, se depășește cu mult milionul)
    3. Se canonizează Cei 500 de preoți și monahi uciși pentru Hristos în temnițele comuniste și Mucenițele pentru Hristos din perioada regimului comunist.

    4. Se canonizează Mucenicii români uciși în masacrele din timpul dictaturilor horthyste și staliniste: de la Ip, Treznea, Moisei, Mureșenii de Câmpie și de pe tot cuprinsul Transilvaniei ocupate, de la Fântâna Albă și Lunca Prutului, de la Bălți și de la Nistru.
    5. Se canonizează Martirii Unirii, preoți, istorici, deputați care au fost uciși de regimul de ocupație sovietic pentru idealul Marii Uniri.

    6. Se canonizează și cei doi Mihai care au luptat și murit martiric pentru Unirea tuturor românilor: Mihai Viteazul și Mihai Eminescu.

    7. Se reactivează Mitropolia Tomisului, cu eparhiile de la Galați și Tulcea, în vederea sărbătoririi prezenței străromâne la Sinodul de la Niceea acum 1700 de ani și a cinstirii primilor martiri și mucenici ai Bisericii lui Hristos pe pământurile românești. Teodosie, doar dojană verbală făcută de Streza pentru agitația lui Tîrnoveanu și Grăjdeanu...

    - Păi, Preafericirea Voastră, altfel ne-a venit în plic...

    - Plicul dă-i-l lui Bănescu să-l înghită că lui îi plac ordinele! Apropo: să-l dăm afară că-mi ajung 10 ani de păsărească patavicească și nu vreau să mai spună Calinic că mi-am tras Chihuahua...
    - Am înțeles, Să Trăiți!”

    Felicitări domnule Victor Roncea, pentru gândirea profundă, și pentru umorul dumneavoastră ( treaba cu chihuahua a fost tare????)!
  • Tic 03.03.2024 13:44
    Minunată vorba,dle Roncea!Mi-e sufletul mai ușor citind ceea ati scris.Dar observați cum se evită recunoașterea crimelor bolsevice?A atrocităților comuniste ?A pedepsirii celor ce au pus în aplicare ideologia antiumana ,iar urmașii lor,vezi tismenițki,obraznici,ne dau lecții ?
    Multumim dle Roncea.
  • Tic 03.03.2024 13:49
    Ah,da,chestia cu chihuahua este grozava.Cred că don basil merită de acum doar această desemnare,ca sa îi mai reducem din " mărimea" nejustificată.
  • DanielaBMED 03.03.2024 14:55
    Am auzit vorbe cum că Biserica Ortodoxă la noi în România, în anii comunismului, a "supraviețuit" prin compromis și prin turnătorie, prin căldiceala lui "așa-și-așa", botezurile și cununiile pe furiș, marele HRISTOS A ÎNVIAT spus mai în șoaptă la Paști, și tot așa... dar foarte rar am auzit că Biserica noastră a rămas vie prin martiriul întemnițaților din pușcăriile comuniste : Sfinții închisorilor. Prin rugăciunile lor, prin postul lor neoprit, prin durerile de neimaginat, prin acel HRISTOS A ÎNVIAT cântat în cor de Sfinții închisorilor în Paștii de după gratii, prin moartea in stradă a tinerilor în '89 , uciși de armata română... ACESTIA au păstrat în viață Biserică Ortodoxă, nu compromisul, crucea făcută cu limba în gură, turnătoria, semnătura "formală" pe caietele securității statului.
    Nu îi canonizează ? Urcă - i Tu Doamne mai sus și mai sus, în Împărăția Ta, pe cei pentru care noi astăzi ne întristăm că nu sunt puși în calendare...
  • DanielaBMED 03.03.2024 15:19
    Adevăr și tristețe în articolul dumneavoastră... !
  • Mars.60 Stefan 03.03.2024 19:15
    Lumea în plasa francmasonilor (film subtitrat in romana)
    https://www.kla.tv/_files/video.kla.tv/2024/03/28337/LumeaInPlasaFrancmasonilor_480p.webm

    Numai cine recunoaște cât de puternic este prinsă lumea noastră frumoasă în plasa lojelor infiltrate in toate domeniile poate înțelege de ce totul merge așa cum merge. În acest discurs, fondatorul Kla.TV, Ivo Sasek, explică în detaliu cine a împletit această plasă francmasonică și ce organizații fac parte în mod activ din ea. Concluzia acestei călătorii captivante e clară: toate statele trebuie să iasă din această plasă criminală – și afară cu această rețea criminală din țările noastre - începând cu OMS.
    https://www.kla.tv/ro
  • Floreas 03.03.2024 20:30
    ' Trebuie să dăm cuiva socoteală în țara noastră pentru mucenicii neamului românesc? '
    La toate intrebarile legate de lipsa unor adevarati martiri din lista SS raspunsul l-ati dat in fraza de mai sus.
    Cu precizarea ca nu doriti sa-i numiti pe cei 'CUIVA'!
    Sunt cei care au copii precum Vladimir Tismaneanu si altii ca el care au pe constiinta martiriul acestor romani!
    Sunt cei care ne interzic sa ne onoram eroii nationali, poetii patrioti !
    EI sunt la butoane, sunt in toate punctele de decizie si DICTEAZA in tara asta cu conducatori pe post de manechin!
  • Cc Cc 03.03.2024 21:00
    Ca o complatare: bineîneles că părintele Stăniloae este un sfânt și ar fi binevenită canonizarea sa. Și suntem convinși că va avea loc. La urma urmei, activitatea sa a făcut f probabil să fie menținute singurele facultăți de teologie ortodoxă din România comunistă- la Sibiu și București. Printre alte activități menționate aici sau la Basilica.
    Însă activitatea sa a fost inițiată sau proiectată de alți doi mari români și creștini: Mitropolitul Nicolae Bălan și ieromonahul Arsenie Boca. Așadar, ca să nu punem căruța înaintea boilor, ar tb canonizați mai întâi aceștia doi și apoi păr. Dumitru Stăniloae.
  • Passagero 03.03.2024 21:02
    Vasile Banescu este filtru globaalist, primeste aprobarea numelor pe lista de la okulta globaalista, comunismul este creatie a acestei okulte si toti cei care s-au luptat vehement cu comunismul si sunt documentati istoric, nu sunt aprobati.
    Comunismul este copilul drag de suflet al okultei, el a crescut, s-a dat de cateva ori peste cap si s-a transformat in ce se vede azi in lume. Banescu este pionul otravit al okultei implantat in BOR, rolul lui si a "intelectualilor progresisti" este sa "actualizeze" Biserica, sa-i aplice acel aggiornamento cerut de la Centrul globaalist pentru a trece la pasul urmator. Mai clar spus, rolul lui Bane$cu si a celor cu el este sa DISTRUGA BISERICA TRADITIONALA, si daca noi doar privim si ne tanguim, ei o vor face, asa cum am zis alta data, ei lucreaza neobositi, iar noi nu lucram. Dumnezeu ne ajuta daca lucram, nu daca privim, ne tanguim, dar nu facem nimic.
  • Rodica BACIU 03.03.2024 23:34
    Parintele Elpidie, in cuvantarile sale din Romania in a doua parte a anului trecut, a spus ca daca Biserica noastra ar canoniza sfintii inchisorilor comuniste atunci suferinta prin care va trece Romania va fi mai mica.
    A vorbit despre sfantul parinte Arsenie si despre parintele Iustin Parvu ca mari sprijinitori ai romanilor impreuna cu maica Parascheva, in vremurile grele care vor urma.
    Parintele Rafail Noica a spus intr-o conferinta ca chiar daca parintele Arsenie nu este canonizat nu ne opreste nimeni sa-l cinstim ca pe un sfant.
    Eu cred ca la vreamea cuvenita, cei care refuza sa faca ceea ce trebuie in ce priveste canonizarea, vor primi semne care-i vor forta sa faca ce trebuie facut! Cum a fost si in cazul Sfantului Ioan Iacob Hozevitul.
  • Mielu' 04.03.2024 07:20
    Inchinare - omagiu

    https://youtu.be/95LzsZENLcQ?si=ZNUd4ug-H2yEomTv
  • INJECTIA FINALA 04.03.2024 12:08
    Are dreptate, fratele Victor.
    Listele propuse de el sunt cele corecte, după oceanul de sânge, teroare , torturi si suferință ce a acoperit România în timpul istoriei bolșevice. Când practic am ieșit din istorie.

    Este dovadă mai clară că patriarhul și sinodul "lui" sunt teleghidati, șantajați din hrubele masono-SRIste?
    Și cei câțiva sinodali onești , poate, tac pt a-și putea continua zidirea din interiorul BOR?

    Nu aș vrea să fiu în locul lui Daniel și tovarășilor lui de "partid" și de lojă în iadul care'i așteaptă nerăbdător!
  • Carbid 04.03.2024 17:54
    Globalizarea se face NUMAI cu trădare națională!!! Asta avem noi si are fiecare țară din eu.
    Cu Biserica stăm cam așa:
    Avem Biserica Biruitoare (în cer),
    Biserica Luptătoare (pe pământ) si
    biserica trădătoare…în bor.
  • Davinci 05.03.2024 05:24
    Pai dece? Sa fie atit de greu ca mulți dintre cei propuși pentru canonizare au fost legionari? Au fost tăvăliți prin orice mizerie ca fiind fascisti , împotriva poporului . Cum sa nu ridici la fileu pe tatăl Marianei Mihut actriță respecvia unde tătuca fuse gen de secu si se lăuda ca a omorit pina la ultimul legionar ascuns prin munți. Sintem plini de generali de securitate care mai de care mai bun mai patriot care azi au pensii speciale. Specilale al ce? La omor? La chinuintele si demențele la care au fost supuși bravii romani patrioți ? Nu vedeți ce s-a intimplat cu cei care l-au omorit p Gh Ursu? SInt liberi. Reistea Priboi gen de secu este unchiul lui Zgonea. Se pare ca si CTPopescu era înrudit cu un mare gen de securitate. Adrian Severin cel ce cu alt alogen Emil Constantineru au vindut din nou Bucovina. Andrei venind pe linia Anei Pauker. Frații Oișteanu cindva OIngenstein sint nepoții lui Leonte Rautu mari masoni si pitulați prin afara țării. Mircea Diaconu si el ginere de gen de secu la fel ca Serghei Mizil. Dan Andronic cu unchiul gen de secu Boris. Si citi mai citi care azi spu ca au fost patrioți ca nu a fost de acord cu politica dar sint de acord spune eu cu pensiile astronomice speciale. Cum sa asemeni c ea mai frumoasă maimuță cu cel mai frumos om? Știu generali de secu care au si azi uniformele de legionari in pod. Ce spunea Tzutzea pe cind mișcarea legionară a fost impinzita la rebeliune ei de peste 3000 de uniforme v verzi v unite de la Moscova. UN mare învățat roman om de știință spunea înainte sa moara ca nu va avea loc procesul comunismului niciodată pentru ca așa s-ar afla adevarul. Este si asta un răspuns pentru ce alți patrioți sint lesati la coada.... SI asta pe fondul dezinformării si a politicului c are fac orice pentru a nu se pomeni de legionari. Fac nota distinctă pentru ei un Cioran sau Eliade.... pentru ca așa vor mușchii lor. SI uite cum nu se învăța istoria adevarata si este pingarita memoria acestor martiri. DUmnezeu sa le dea după suflet!!!
  1. Marian Ghițeanu: Trădătorii au băgat Țara în război!

  2. Reacțiunea: Mergem până în pânzele albe într-un război ca și pierdut

  3. Ședință CSAT la Cotroceni. ACTUALIZARE: România trimite rachete Patriot în Ucraina. Iohannis s-a retras oficial din cursa pentru șefia NATO

  4. Polonia se pregătește de război deși a respins livrarea de Patriot Ucrainei. A fost proiectat un nou sistem de comunicații pentru alertarea cetățenilor în situații de urgență, cum ar fi conflictele armate

  5. “Vaccinurile” Covid sunt asociate cu un risc cu 200 de ori mai mare de apariție a cheagurilor de sânge în creier decât alte vaccinuri, arată un nou studiu

  6. Nae Ionescu a fost ”cel mai mare gazetar după Eminescu, într-un timp când am avut colosali gazetari”. A fi ”bun român”

  7. Hipogeul din Constanța, vestigiu unic din creștinismul timpuriu, inaugurat după restaurare. Mărturie de la începuturile creștinismului în Dobrogea - FOTO

  8. ”O JOSNICIE”! Bănescu a luat-o razna complet: În războiul lui securistic cu IPS Teodosie a cerut inclusiv demiterea Patriarhului Daniel din Academia Română și din Academia Internațională de Științe Religioase de la Bruxelles. FOTO-DOCUMENT EXCLUSIV

  9. Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

  10. George Simion critică dur decizia CSAT: “România nu are de ce să intre în războaiele altora” - VIDEO

Ultima oră

23:59

Nae Ionescu a fost ”cel mai mare gazetar după Eminescu, într-un timp când am avut colosali gazetari”. A fi ”bun român”

22:38

Hipogeul din Constanța, vestigiu unic din creștinismul timpuriu, inaugurat după restaurare. Mărturie de la începuturile creștinismului în Dobrogea - FOTO

22:11

“Vaccinurile” Covid sunt asociate cu un risc cu 200 de ori mai mare de apariție a cheagurilor de sânge în creier decât alte vaccinuri, arată un nou studiu

21:45

Reacțiunea: Mergem până în pânzele albe într-un război ca și pierdut

21:30

Marian Ghițeanu: Trădătorii au băgat Țara în război!

20:43

Polonia se pregătește de război deși a respins livrarea de Patriot Ucrainei. A fost proiectat un nou sistem de comunicații pentru alertarea cetățenilor în situații de urgență, cum ar fi conflictele armate

19:44

”O JOSNICIE”! Bănescu a luat-o razna complet: În războiul lui securistic cu IPS Teodosie a cerut inclusiv demiterea Patriarhului Daniel din Academia Română și din Academia Internațională de Științe Religioase de la Bruxelles. FOTO-DOCUMENT EXCLUSIV

19:18

Nu orice mână întinsă primește șefia NATO

18:19

VIDEO LIVE: Conferință ASCOR Timișoara - Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: “Efectele stresului asupra vieții biologice, psihologice și duhovnicești a omului contemporan”

18:04

Mihai Tîrnoveanu: Cum au ajuns în Covasna și Harghita, pentru Identitatea Națională, 1500 de icoane - “Am simțit bătăile inimilor de români care au trecut Carpații, așa cum odată treceau batalioanele”

17:07

George Simion critică dur decizia CSAT: “România nu are de ce să intre în războaiele altora” - VIDEO

16:00

Culmea ”României educate”: Un turnător al Securității ajuns vicepreședinte al Academiei deschide o conferință organizată de un plagiator. Mircea Dumitru alias ”Negulescu II” la braț cu ”Rectorul-plagiator” II de la Universitatea Ovidius din Constanța

15:38

BANII sau LIBERTATEA. De ce le-a spus Elon Musk publicitarilor care au părăsit X ”Go F*ck Yourself”

13:48

Literatura pentru Copii și Fuga de Suferință

13:40

Consiliul Județean Covasna, obligat de Curtea de Apel Brașov să înlăture tăblițele bilingve cu denumirea localității Valea Mare