ContraMundum.ro: „Mințile noastre pot fi deturnate”. Distopia smartphone-ului

De Contramundum  /  

Foto: Medium.com

Foto: Medium.com

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Justin Rosenstein a modificat sistemul de operare al laptopului său pentru a bloca Reddit, s-a scos de pe Snapchat, pe care îl compară cu heroina, și și-a impus limite în utilizarea Facebook. Dar nici asta nu a fost suficient. În august, directorul tehnic în vârstă de 34 de ani a făcut un pas mai radical pentru a-și restricționa utilizarea rețelelor sociale și a altor tehnologii care creează dependență.

Rosenstein a cumpărat un iPhone nou și și-a instruit asistentul să configureze o funcție de control parental pentru a-l împiedica să descarce orice aplicație.

El a fost în mod particular conștient de atracția butonului „îmi place” al lui Facebook, pe care îl descrie ca pe niște „niște semnale luminoase de pseudo-gratificare”, care pot fi la fel de seci pe cât sunt de seducătoare. Iar Rosenstein ar trebui să știe: el a fost inginerul Facebook care a creat funcția „îmi place” de la bun început.

La un deceniu după ce a stat treaz toată noaptea pentru a programa un prototip a ceea ce se numea pe atunci butonul „genial”, Rosenstein aparține unui grup mic, dar în creștere, de eretici din Silicon Valley care se plâng de ascensiunea așa-numitei „economii de atenție”: un internet modelat în jurul cerințelor unei economii publicitare.

Acești refuznici sunt rareori fondatori sau directori executivi, care au puține stimulente pentru a se abate de la mantra potrivit căreia companiile lor fac lumea un loc mai bun. În schimb, ei tind să fi lucrat numai o treaptă sau două mai jos pe scara corporatistă: designeri, ingineri și manageri de produs care, la fel ca Rosenstein, au pus în urmă cu câțiva ani bazele unei lumi digitale de care acum încearcă să se desprindă. „Este foarte comun”, spune Rosenstein, „ca oamenii să dezvolte lucruri cu cele mai bune intenții, și ca acestea să aibă consecințe negative neintenționate”.  

Rosenstein, care a contribuit, de asemenea, la crearea Gchat în timpul unei perioade petrecute la Google, iar acum conduce o companie cu sediul în San Francisco care îmbunătățește productivitatea biroului, pare cel mai preocupat de efectele psihologice asupra persoanelor care, după cum arată cercetările, ating, tastează sau glisează telefonul de 2.617 ori pe zi.

Există o îngrijorare tot mai mare că, pe lângă utilizatorii dependenți, tehnologia contribuie la așa-numita „atenție parțială continuă” – limitând sever capacitatea oamenilor de a se concentra – și, posibil, la scăderea IQ-ului. Un studiu recent a arătat că simpla prezență a smartphone-urilor dăunează capacității cognitive – chiar și atunci când dispozitivul este oprit. „Toată lumea este distrasă”, spune Rosenstein. „Tot timpul.”

Dar aceste semnale de alarmă sunt banale în comparație cu impactul devastator asupra sistemului politic, despre care unii dintre colegii lui Rosenstein cred că poate fi atribuit dezvoltării rețelelor de socializare și a pieței bazate pe atenție care o conduce.

Trasând o linie dreaptă între dependența de rețelele de socializare și cutremurele politice precum Brexitul și ascensiunea lui Donald Trump, ei susțin că forțele digitale au bulversat complet sistemul politic și, lăsate necontrolate, ar putea chiar să facă democrația – așa cum o știm – un vestigiu al trecutului. (articolul continuă dedesubt) VIDEO:  
 
 
În 2007, Rosenstein a fost unul dintr-un mic grup de angajați Facebook care au decis să creeze calea cea mai ușoară – un singur clic – pentru a „trimite fragmente mici de pozitivitate” pe platformă. Funcția „îmi place” a Facebook a avut, spune Rosenstein, un succes „incredibil”: implicarea a crescut pe măsură ce oamenii se bucurau de impulsul pe termen scurt pe care îl primeau prin actul de a da sau a primi confirmare socială, în timp ce Facebook colecta date valoroase despre preferințele utilizatorilor care puteau fi vândute agenților publicitari. Ideea a fost în curând copiată de Twitter, cu „like-urile” sale în formă de inimă (anterior „favorite” în formă de stea), Instagram și nenumărate alte aplicații și site-uri web.

Colega lui Rosenstein, Leah Pearlman, pe atunci manager de produs la Facebook și în echipa care a creat „like-ul” Facebook, a fost cea care a anunțat funcția într-o postare din 2009. Acum în vârstă de 35 de ani și devenită ilustrator, Pearlman a confirmat prin e-mail că și ea a devenit nemulțumită de „like-urile” Facebook și de alte capcane de gratificare adictive. Ea a instalat un plug-in de browser web pentru a-și eradica fluxul de știri de pe Facebook și a angajat un manager de rețele de socializare pentru a-i monitoriza pagina de Facebook, astfel încât să nu fie nevoită să o facă ea însăși.

„Un motiv pentru care cred că este deosebit de important pentru noi să vorbim despre acest lucru acum este pentru că am putea fi ultima generație care își poate aminti viața dinainte”, spune Rosenstein. S-ar putea sau nu să fie relevant faptul că Rosenstein, Pearlman și cei mai mulți dintre specialiștii tehnologici din interior care interoghează economia atenției de astăzi au peste 30 de ani, și sunt membri ai ultimei generații care își mai aduc aminte de o lume în care telefoanele erau conectate în perete.

Este revelator faptul că mulți dintre acești tehnologi mai tineri se înțarcă de propriile produse, trimițându-și copiii la școli de elită din Silicon Valley, unde iPhone-urile, iPad-urile și chiar laptopurile sunt interzise. Ei par să respecte o regulă ilustrată printr-un vers de Biggie Smalls din tinerețea lor, despre pericolul de a face trafic cu cocaină: nu te droga niciodată cu propria ta marfă.

Într-o dimineață din luna aprilie a acestui an, designeri, programatori și antreprenori din domeniul tehnologiei din întreaga lume s-au adunat la un centru de conferințe de pe malul Golfului San Francisco. Fiecare dintre ei a plătit până la 1.700 de dolari pentru a învăța cum să manipuleze oamenii în utilizarea uzuală a produselor lor, la un curs curatoriat de organizatorul conferinței, Nir Eyal.

Eyal, în vârstă de 39 de ani, autorul cărții Hooked: How to Build Habit-Forming Products (Prins în cârlig: Cum să construiești produse care creează obișnuințe) are în spate câțiva ani de consultanță pentru industria tech, predând tehnici pe care le-a dezvoltat studiind îndeaproape modul în care funcționează giganții din Silicon Valley.

„Tehnologiile pe care le folosim s-au transformat în compulsii, dacă nu chiar dependențe cu drepturi depline”, scrie Eyal. „Este impulsul de a verifica o notificare de mesaj. Este atracția de a intra pe YouTube, Facebook sau Twitter pentru câteva minute, doar pentru a te trezi o oră mai târziu că încă mai tastezi și derulezi.” „Nimic din toate acestea nu este un accident”, scrie el. „Totul este așa cum au intenționat designerii acestor produse”.

El explică trucurile psihologice subtile care pot fi folosite pentru a-i face pe oameni să dezvolte obiceiuri, cum ar fi variația recompenselor pe care oamenii le primesc pentru a crea „o dorință” sau exploatarea emoțiilor negative care pot acționa ca „declanșatori”. „Sentimentele de plictiseală, singurătate, frustrare, confuzie și indecizie instigă adesea la o ușoară durere sau iritare și determină o acțiune aproape instantanee și adesea irațională pentru a calma senzația negativă”, scrie Eyal.

Participanții la Habit Summit 2017 au fost surprinși când Eyal a urcat pe scenă pentru a anunța că discursul principal din acest an va fi despre „ceva puțin diferit”. El a vrut să abordeze îngrijorare tot mai mare că manipularea tehnologică ar fi oarecum dăunătoare sau imorală. El a spus publicului său că ar trebui să fie atenți să nu abuzeze de designul persuasiv, și să manifeste precauție în a nu trece linia către constrângere.

Dar el a fost defensiv vizavi de tehnicile pe care le predă, și a respins comparația dintre dependența de tehnologie și cea de droguri. „Nu fumăm Facebook și nu ne injectăm cu Instagram aici”, a spus el. El a proiectat în treacăt pe ecran imaginea unui raft plin cu produse de patiserie. „Așa cum nu ar trebui să dăm vina pe brutar pentru că a făcut astfel de bunătăți, nu putem da vina pe producătorii de tehnologie pentru că și-au făcut produsele atât de bune încât să vrem să le folosim”, a spus el. „Desigur că asta vor face companiile de tehnologie. Și, sincer: le vrem altfel?”.

Fără ironie, Eyal și-a încheiat discursul cu câteva sfaturi personale pentru a rezista la tentația tehnologiei. El le-a spus publicului său că folosește o extensie Chrome, numită DF YouTube, „care elimină o mulțime de declanșatori externi” despre care scrie în cartea sa și a recomandat o aplicație numită Pocket Points care „te recompensează pentru că nu te atingi de telefon atunci când trebuie să te concentrezi”.

În cele din urmă, Eyal a mărturisit eforturile pe care le face pentru a-și proteja propria familie. El a instalat în casa sa un întrerupător programabil conectat la router care întrerupe accesul la internet la o oră prestabilită în fiecare zi. „Ideea este să ne amintim că nu suntem neputincioși”, a spus el. „Suntem în control.”

Dar oare suntem? Dacă oamenii care au construit aceste tehnologii sunt nevoiți să ia astfel de măsuri radicale pentru a se înțărca tehnologic, se poate oare în mod rezonabil aștepta ca noi, restul, să ne exercităm liberul arbitru?

Articol integral aici.

Sursa: ContraMundum.ro

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

  2. NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"

  3. Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

  4. SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

  5. Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

  6. Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

  7. Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua, cei ce vor să înțeleagă

  8. DOCUMENTE: Casele de avocatură care au contracte de peste 11.000.000 de euro cu Primăria Capitalei condusă de Nicușor Dan, deși Aparatul Juridic al Primăriei are peste 80 de angajați. DEZVĂLUIRE CETĂȚEANUL.NET

  9. Ion Cristoiu: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trebuie anchetat penal pentru abuz în serviciu

  10. A ÎNCEPUT! VIDEO: Firul nevăzut al serviciilor secrete la 6 luni de la anularea alegerilor. Col. (r) SRI Ion Dedu dezvăluie ițele ședințelor CSAT și CCR care au produs lovitura de stat constituțională. Noi documente decriptate la ActiveNews

  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

Ultima oră

14:27

Iulian Capsali: BIETUL NICUȘOR...

14:09

Ilustrația Zilei: România veselă - cadavrul lui Șora îl susține intens pe Nicușor Dan!...

13:52

Dan Diaconu: Nicușor Dan a avut întrebările de la Euronews livrate dinainte și a fost antrenat cu ele

13:10

Valer Marian aruncă bomba: Dacă președintele CCR este omul rușilor?

12:39

Horațiu Rădulescu: Ca să înțeleagă ceea ce nu s-a văzut la dezbaterea a doua, cei ce vor să înțeleagă

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități”

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

Paradă militară la Moscova. ”Întregul” popor rus susține ofensiva din Ucraina, afirmă Vladimir Putin în discursul său din Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

08:40

Ion Cristoiu: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trebuie anchetat penal pentru abuz în serviciu

23:30

Corbul și dragonul sau modelul politic ortodox

23:00

Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!