Constantin Barbu: O lămurire pentru reactivarea Mitropoliei Tomisului, cea mai veche mitropolie a Bisericii Ortodoxe Române. Cu o notă despre purtătorul de cuvânt al Patriarhului nostru

De Prof. Constantin Barbu  /  

Foto: BASILICA

Foto: BASILICA

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Această lămurire privind reactivarea Mitropoliei Tomisului mi-a fost provocată, trebuie să recunosc, de un mic delir „de elită" al purtătorului de cuvânt al Patriarhului nostru.

 

Domnul Vasile Bănescu, purtător întâmplător de cuvânt al Patriarhului Daniel, este un simplu pulifrici (individ neînsemnat - conform DEX, n.n.) indimenticabil.

Rar va mai întâlni limba română o asemenea caricatură care se exprimă. Când nu se visează într-un salon de psihiatrie lingvistică, având preacinstite coșmaruri, Bănescu simulează că e un băiat din elita Pleșu-Patapievici, încercând să facă fraze de 400 de cuvinte și 500 de neologisme deodată. Să recunoaștem că nu este ușor, poate e chiar imposibil.

Ca și plagiatorilor Pleșu și Patapievici, lui Bănescu îi reușește fraza gonflabilă în care uită că era ceva de spus. Oriunde găsești o frază de Bănescu, Caragiale se sinucide de ciudă că a murit prea devreme și n-a apucat să învețe pe de rost lecția penibilă a purtătorului de cuvânt al Patriarhului Daniel. Chiar nimeni nu observă că Patriarhia are probleme de imagine din cauza acestui purtător de cuvânt?

De curând, s-a anunțat o demență. Sinodul BOR vrea să-și facă un tribunal inchizitorial care să condamne ierarhii, mai rău ca în anii ’50. Bănescu, simulând că e inteligent și șmecher, crede că poate induce DNA-ului un parcurs negativ pentru o ficțiune care s-a petrecut în jurul Arhiepiscopului Tomisului. Nu mai punem întrebarea: dar cu instigatorii de la Recorder cum rămâne? Bănescu, crezându-se de-a dreptul Vasile Bănescu, a mestecat niște cuvinte stupide la nu știu câte televiziuni, bălmăjeli pe care le vrea fundamentele unei anchete penale. Numai că avocata inteligentă a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, doamna Irina Luminița Stanciu, i-a făcut o surpriză glăsuitorului Bănescu. Și pur și simplu l-a dat în judecată. Precizările juridice sunt acestea:„Față de emisiunea la care a participat purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu în 18 ianuarie și afirmațiile făcute de acesta, au adus o atingere gravă principiului prezumției de nevinovăție. Bănescu încalcă grav legea penală, încălcând principiul prezumției de nevinovăție”.

Bănescu, nemaicrezându-se Vasile Bănescu, a comentat cu oarece emoție, zicând: „Răspunsurile mele din cadrul unei emisiuni în care mi s-au adresat întrebări total justificate de context și la care aveam obligația profesională să răspund au legătură exclusiv cu realitatea obiectivă imediată care se cere înțeleasă și pe cât posibil explicată de instituția pe care o reprezint. Poziționările mele publice au fost permanent provocate și solicitate firesc de presa în fața căreia am datoria să răspund”.

Dar îl întrebăm pe domnul Bănescu, cel care se credea Vasile Bănescu: de ce se duce el atât de des la emisiuni televizate, de ce vorbește obraznic despre Arhiepiscopul Tomisului, de ce prezintă „poziționările mele publice" ca fiind ale Patriarhului Daniel?Nu i se pare cel puțin suspect că vorbește singur cam mult pe la toate televiziunile?

Este el, acest Bănescu, care se crede Vasile Bănescu, atât de teolog încât să aibă păreri până-n lumea lui Dumnezeu?

Oare nu știe el că este extern chiar și teologiei?

Voi face o afirmație simplă: Bănescu, care încă se mai crede Vasile Bănescu, este, teologic, un analfabet de rang înalt.

Nu mai știu ce l-am întrebat pe el și pe cacapitecul CTP când i-am „distrus" într-un articol, la comun.

Îl întreb pe Bănescu: ai scris vreo carte de teologie ca să-ți permiți să ai atât de multe și dese păreri? Nu vrei să explici poporului român, în vreo trilogie, ce înseamnăCrezul? Oare acest cuvânt are el și putere și donație? De ce este el un cuvânt-realitate cu putere ritualică? Are vreo legătură „k"(din epekeina) cu acest credo = crez? Îl întreb pe acest Bănescu, care încă mai crede că e Vasile Bănescu, lucruri simpluțe pentru un teolog, ca să priceapă că el este un analfabet veritabil în materie de Biblie și teologie. Dacă nu știi ce este cuvântul, cum îți permiți să fii purtător de cuvântal Patriarhului? Ca să nu-l întreb acum, el fiind total nepregătit, ce este acela un purtător?

Pentru a informa cinstit cititorii acestui articol, vom reaminti că Arhiepiscopia Tomisului și Academia Tomitana au editat, în câțiva ani, 1000 de volume din Monumenta Romaniae Historica (unde există adevărate tezaure de documente cu scrieri și opere religioase ale străromânilor și românilor, unele chiar din anii 500).

De asemenea, am publicat pentru Arhiepiscopia Tomisului și Biserica Ortodoxă Română două manuscrise din Ioan Cassian, pe care le consider originale.

Și câteva pagini din Dionysius Exiguus pe care le consider, de asemenea, originale.

Numai manuscrise privitoare la Sinodul de la Niceea din anul 325, cu listele stabilite de Sinod și transcrise de Dionysius Exiguus pentru posteritate, am publicat peste 120 de volume. Din manuscrisele Patriarhiei din Constantinopol, furate sau distruse la 1453, am publicat 301 volume și peste 150 de papirusuri (papirusuri biblice, transcrise până în anii 600). Câteva zeci de volume, IPS Yeodosie, Arhiepiscopul Tomisului, le-a dăruit Bibliotecii Patriarhiei din Constantinopol, personal Patriarhului Bartolomeu I.

Arhiepiscopul Teodosie a vrut să refacem și Biblioteca lui Eminescu la care lucrasem mai demult cu Constantin Noica, marele meu maestru, și am publicat vreo 735 de volume. Plus două colecții care au fiecare câte 100 de volume (în chintesență, am selectat 100 de volume pe care le-am donat, împreună cu niște vrednici prieteni, unui schit românesc de la muntele Athos).

Să am vreo vină că n-a publicat până acum Bănescu nici o colecție de cărți religioase în 100 de volume? Să am eu vreo vină că nu știu care ierarh suprem a plagiat de zeci de ori în teza de doctorat?

Lucrurile ar putea sta foarte simplu, pentru milenara biserică ortodoxă a străromânilor și românilor, pentru România și pentru poporul român. Anume:

1. Să se reactiveze Mitropolia Tomisului, care îl avea pe Mitropolitul Marcus în fruntea sa încă din anul 325, când acest ierarh participa la Sinodul de la Niceea.

2. În anul 2025 se vor împlini 1700 de ani de la vestitul Sinod de la Niceea pe care îl consider, urmându-l pe marele meu maestru Noica, drept evenimentul simbolic fondator al Europei. Așadar, am putea avea un argument că noi suntem în Europa încă din vremea Sinodului de la Niceea și ar fi o onoare pentru Viena (care s-a numit la început, în latinește, Vindobona) să ne lase să intrăm și noi în spațiul Schengen...

3. La sărbătorirea celor 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325, Biserica Ortodoxă Română ca urmașă a cărei mitropolii și a cărui mitropolit va fi prezentă la marea sărbătoare care se anunță? Evident, va fi urmașa Mitropoliei Tomisului și toți credincioșii ortodocși vor fi urmași ai Mitropolitului Marcus al Tomisului.

4. Eu propun o pace inteligentă fiindcă altfel va fi un război în care vor pieri toate părțile beligerante.

Sunt câțiva ipochimeni, „din rândul celor ce n-au fost niciodată", care au făcut afirmații că eu aș vrea să conving Patriarhia Română să reactiveze Mitropolie Tomisului. Cititorii noștri trebuie să știe că proiectul Monumenta Romaniae Historica, în 1000 de volume, a fost propus întâiPatriarhului Daniel acum mai bine de vreo 7 ani și Patriarhul Daniel n-a răspuns niciodată până astăzi. Deși a cumpărat în secret mai multe dintre lucrările mele, între care și Integrala Manuscriselor Cantemir(primele 75 de volume), colecție pe care i-a arătat-o cu mândrie Patriarhului Chiril I al Moscovei, cu prilejul vizitei sale la București.

Vede orice om inteligent că Arhiepiscopia Tomisului și eu însumi am dorit să facem numai opere frumoase: să fundamentăm cinstit noblețea ortodoxiei române, onoarea țării noastre și să dezvăluim geniul poporului român.

Avem voie?

Cred că instituțiile fundamentale ale Statului Român sunt de acord cu noi și vor sprijini proiectul de reactivare a Mitropoliei Tomisului care este un proiect al poporului român și al Statului Român.

România trăiește în Europa, un continent care a intrat într-o eră complicată a războiului. Și România are nevoie de fundamente milenare.

Constantin Barbu,

Scriitor, DHC, membru titular al Academiei de Științe, Arte și Litere din Paris

PS: Într-un manifest mai încăpător vom publica și fotografii, liste, coperți, fragmente de manuscrise care vor ului pe oricine. Eu nu am nici un merit. Acestea fac parte din realitate.


Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Conferință în direct Familia Ortodoxă: CE ESTE BĂRBATUL DE AZI

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • INJECTIA FINALA 24.01.2024 02:03
  "De curând, s-a anunțat o demență. Sinodul BOR vrea să-și facă un tribunal inchizitorial care să condamne ierarhii, mai rău ca în anii ’50."

  Adică să'l condamne chiar și pe patriarh?
  Să nu mai aibă VP (Vulpea cu Bani) pe cine să șantajeze?
  Să se stârnească uraganul care să'l desurubeze pe VB din fotoliul de patriarh-bis și să'l zvărle în abis?
  Toată securitatea fierbe, masoneria se dă peste cap, e un scenariu la care nu se gândiseră ...
  Noul tribunal inchizitorial îi avea în colimator doar pe unii ierarhi, vrednici, viteji, jertfelnici!

  Vasilică zis Bănuți
  Peisajul îl împuți
  Dai în BOR, dai în Popor
  Și secreți prin orice por
  Ură, dezbinare, vrajbă
  Mai bine ți-ai lăsa barbă
  Ai trece la musulmani
  Ai fi goarnă la imami
  Pulifrici, dar fără frică
  Intr'o zi, capul îți pică

  Patriarhul îl ridică
  Și'l aruncă la pisică

  Ce'a rămas din Vasilică?
 • Mielu' 24.01.2024 04:22
  Imi aduce aminte de viata, intrigile, surghiunul si hartuielile Sfantului Nectarie de Eghina.
  Filmul "Man of God", frumos filmat in cea mai mare parte, surprinde aceste aspecte ale vietii sfantului, dar cam modesta latura duhovniceasca. Sigur, e doar o parere personala.
  Vreau sa cred ca IPS Teodosie va fi mult mai bine ocrotit, caci bunul Dumnezeu vede cata nevoie are tara si oamenii de el.
  Doamne, miluieste!
 1. Statul Paralel se clatină din temelii: Florian Coldea și Dumitru Dumbravă audiați 14 ore la DNA. Fostul șef SRI ar fi primit șpagă sute de mii de euro ca să aranjeze un dosar deschis de prietena lui, Laura Kovesi, la EPPO. ACTUALIZARE: CONTROL JUDICIAR

 2. Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

 3. EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

 4. Dar cine este Klaus Schwab, noul consort al ONU?

 5. Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

 6. Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

 7. Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

 8. Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

 9. Soluția Casei Regale pentru unirea imediată a Basarabiei cu România

 10. Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

Ultima oră

01:00

Referate extrem de interesante la Simpozionul de azi de la Mănăstirea Sâmbăta PROTEJAREA VIEȚII ȘI SĂNĂTĂȚII, O PRIORITATE A FEDERAȚIEI PRO VITA

00:10

24 mai: Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat aflat cu moaște sfinte în România, dăruite de însuși Ștefan cel Mare și Sfânt Mănăstirii Neamț - cea mai veche inscripție păstrată de la Atletul lui Hristos. FOTO

23:00

EMANUIL GOJDU ȘI-A CONCEPUT FUNDAȚIA PE O PERIOADĂ DE 200 DE ANI. Ce prevedea pentru perioada 2021-2071

22:32

Petiție inițiată de doi tineri juriști basarabeni din Chișinău către autorități privind Tratatul pandemic OMS: “Cum putem accepta puterea unei astfel de organizații criminale? Oficialii care promovează interesele OMS sunt trădători de stat”

21:20

SFINȚII EROI ANTICOMUNIȘTI - PR. AMFILOHIE BRÂNZĂ ȘI MAICA STAREȚĂ JUSTINA BUJOR ÎNTR-O CONFERINȚĂ ASCOR LA BRAȘOV, VINERI, 24 MAI, ORELE 18.30

21:01

Sorin Gheorghe Suciu: Lancrăm - Sebeș, impresii la cald

20:33

Un pacient afectat de un malpraxis grav a câștigat procesul împotriva Institutului "Marius Nasta" DUPĂ 9 ANI! A rămas fără plămân după ce a fost operat de cancer, deși avea TBC. Medicul care a efectuat operația a scăpat nevinovat

20:00

Ecaterina Andronescu, sabotată la alegerile de la Academia Oamenilor de Știință din România: ar fi întârziat 5 minute cu depunerea candidaturii. Controversata Doina Banciu vrea să ajungă șefa AOSR, manevrată din umbră de actualul președinte, Adrian Badea

19:20

Un obstetrician-ginecolog dezvăluie cifre alarmante privind numărul de avorturi spontane. “Rata avorturilor spontane a fost de 80% în studiile Pfizer. Ei știau asta.” Și în România se înregistrează o situație mai puțin obișnuită

18:30

A început conferința și lansarea numărului din mai al Revistei Familia Ortodoxă, la Librăria Sophia - “Bărbatul și tatăl în epoca postidentitară”, unde sunt invitați Pr. Constantin Trăistaru și psihologul Irina Petrea-Sullivan – VIDEO LIVE

17:46

Denunțătorul lui Florian Coldea, acuzații explozive: “Am depus peste 20 de înregistrări la DNA. Mi-au spus că o să-mi explodeze o bombă în față, că ei conduc România, că nu-mi dau seama cu cine mă pun”

17:10

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra, județul Olt, fost Romanați (I): "Să nu uitați, nepoții mei!"

17:07

În plin scandal privind cererea de arestare a lui Netanyahu și recunoașterea Palestinei, Israelul intră puternic și ucide zeci de palestinieni: atac dur în ultimele ore - VIDEO

15:50

NOVA TV: Atenție la afacerile UDMR în județul Harghita!

14:45

Candidaturile de la București ale PNȚ Maniu - Mihalache, blocate și azi, timp de 23 de zile. Declarația lui Valerian Stan