Constantin Barbu: Ipochimenul Theodor Paleologu se trage mai puțin din Paleologi și mai mult din Marin Olteanu

De Prof. Constantin Barbu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Theodor Paleologu este un intelectual în pantaloni scurți, un închipuit obraznic, o caricatură politicianistă care aproape că a atins capodopera ridicolului. Prin minciună și stilistică adecvată, tatăl personajului, un eseist destul de subțire și cu o operă minoră, anume Alexandru Paleologu, bâlbâia o sumă de povești că s-ar trage din Paleologi.

Alexandru Paleologu, după Wikipedia, enciclopedie liberă:

S-a născut într-o veche familie boierească ce își revendica descendența din ultima dinastie a Imperiului Bizantin [4], familie care s-a mutat din Lesbos în Țările Române la începutul secolului al XVIII-lea. Este cert că înrudirea cu împărații Bizanțului nu poate fi nici confirmată, nici infirmată.[5] Strămoșul direct dovedit al lui Alexandru Paleologu este un medelnicer, Mihai Nicolae Paleologa, venit din insula Lesbos (Mitilini).[6]Catagrafia oficială de toți boerii Țării Românești la 1829[7] îl menționează astfel: "Mihail Nicolae Paleologa,n. Mitilini, 58 ani, medelnicer, șade în Buc.,n-are nici o stare." După tradiția de familie, acesta venise împreună cu tatăl său în suita domnitorului Alexandru Ipsilanti. Medelnicerul Mihalache Paleologu a fost printre fondatorii Ordinului avocaților -pe la sfârșitul sec.18, începutul sec.19. Prin diverse înrudiri, Paleologu a fost descendent al domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Medelnicerul Mihalache (Mihai) Paleologu a avut, printre alți descendenți, un fiu Nicolae Paleologu, ajuns până la rangul de serdar (d. 1874). Fiul său Mihail (Mișu) Paleologu (1848 - 31 decembrie 1903) și-a susținut doctoratul în drept la Paris, în 1869, cu teza De curatoribus furiose et allis extra minores dandis[8] A fost consilier la Curtea de Casație și director al ziarului "Timpul", în două perioade: 1883-1884, respectiv 1889-1890. Bunicul lui Al.Paleologu a avut două căsătorii, din cea de-a doua, cu Eugenia Haciulea (1850-1932; de origine macedoneană), rezultând doi copii, Mihail și Cleopatra. Mihail este tatăl scriitorului."

Evident că e greu ca un împărat Paleolog să trăiască în Lesbos și să se mute direct în Țările Române.

În secolul XVII nu se mai vedea nici urmă din împărații Paleologi care domniseră în Imperiul Bizantin (1259-1453), în Despotatul Moreei (1308-1322, 1383-1460) și în Despotatul de Thessalonika (1376-1423).

Să nu uităm ce era un medelnicer, anume „boierul care turna domnului apă ca să se spele pe mâini și servea bucatele". Anume un servitor.

Alexandru Paleologu delirează în Minunatele amintiri ale unui ambasador al golanilor aruncând, pe piața literară a analfabeților, ideea că „ar fi înrudit cu familia Paleologilor bizantini, care a dat Imperiului Bizantin mai mulți împărați", idee care „bântuie” în familia lui de 500 de ani".

Să-l lăsăm pe Alexandru Paleologu să-l bântuie bizantinii încă 500 de ani.

Vreau doar să amintesc că eu am publicat în facsimil Procesul Noica – Pillat, unde se află și tristele documente ale procesului în care Alexandru Paleologu a fost condamnat în chip nedrept. Numai pentru prietenia cu Noica, marele meu maestru.

N-am povestit niciodată până acum discuția pe care am avut-o cu Alexandru Paleologu (prezenți fiind la o masă din restaurantul Uniunii Scriitorilor: Mihai Șora, Dan Arsenie, Alexandru Paleologu, Virgil Mazilescu).

Apăruse Jurnalul de la Păltiniș în care Alexandru Paleologu era jignit într-o discuție cu „băieții" Liiceanu și Pleșu. I-am povestit lui Alexandru Paleologu că Noica era supărat pentru transcrierea acestor mici conversații despre vechiul său prieten din detenție. Am vorbit la Păltiniș cu Noica, relatându-i cât de jignit era prietenul său Alexandru Paleologu. Atunci Noica mi-a spus că va scrie un text pentru România literară, un text mângâietor (pe care l-a scris, l-a publicat). În discuția de la București, i-am spus lui Alexandru Paleologu și ceea ce-mi spusese Noica să-i transmit. Anume că el trebuia să fie un mărturisitor, fiindcă a avut în mână manuscrisul complet al Despărțirii de Goethe. În stilul său, Alexandru Paleologu a conchis (referindu-se la textul propriu AMICUS PLATO... sau:Despărțirea de Noica): „Are dreptate Dinu, am fost un măgar...".

Noica însuși era destul de iritat și a strecurat printre dinți (ceea ce mai târziu a și apărut într-o revistă din București): „Alecu era bun în cursele de 60 de metri plat, păcat că astea sunt curse pentru femei". N-am înțeles bine ceea ce a vrut să spună Noica și nici nu l-am întrebat.

Așa cum nici nu înțeleg ce e cu clubul de la Casa Paleologu, unde acest kurlifrici care se excită la tot felul de televiziuni până pare doct, un fel de club cu băieți care ar putea evolua mai degrabă în Kurlandia. Despre acest personaj agitat, Theodor Paleologu, ca să nu-l numesc, public niște imagini când era în pantaloni scurți, împreună cu Elena Udrea, care era desculță (foto sus),

Mai ridicol, respectând toate regulile manualului penibilului perfect, este Theodor Paleologu în fotografiile cu Eleonore-Christine, simpatica prințesa grăsuță a Danemarcei (foto tot sus).

Ca să strălucească ridicolul politic din România, Theodor Paleologu a candidat și la președinția țării noastre, propus de Traian Băsescu, într-un magnific moment de sadism!

Nu are rost să comentăm, fiindcă se știe cât de genial este Băsescu, atunci când vrea să își bată joc de un „papagal". Am folosit cuvântul papagal (pe care nu-l posed în vocabularul meu activ), auzindu-l pe Th. P. că, la alegerile prezidențiale la care a participat și el, s-au calificat în finală Iohannis și Dăncilă, doi papagali. Și simulând că are umor se întreba ce ar putea să vorbească între ei cei doi papagali.

Nefiind zoolog, nu știu ce pasăre ar fi putut să-i depășească pe cei doi papagali, știind că Paleologu nu se trage din nicio păsărică ci din împărații bizantini care îi bântuie mintea lui Alexandru Paleologu de cel puțin 500 de ani...

Pe unul dintre președinții României, anume Iliescu, l-a numit nocivul Iliescu, uitând că Alexandru Paleologu, tatăl său, a fost numit ambasador la Paris chiar când Ion Iliescu era președinte. De către Ion Iliescu, fost coleg de liceu în București (dacă știu bine).

Dar să nu uit o propoziție perfectă pe care doamna Catrinel-Maria Petrulian ar fi rostit-o (spune tradiția) despre nefericitul ipochimen Theodor Paleologu.

Pe malul Dunării, în casa unui celebru poet român, a rostit această propoziție pe care Theodor Paleologu o va ține minte pe de rost:„Conu Alecu a făcut lucruri și mai bune!".

Ca să nu se supere obscurul Theodor Paleologu că îi neglijăm opera literară, transcriem din Wikipedia ridicola lui bibliografie artistică:

Despre conservatism, în volumul "Nostalgia Europei", coordonat de Cristian Bădiliță și Tudorel Urian (Ed. Polirom, Iași, 2003);

Joseph de Maistre sau bunul simț ca paradox, postfață la antologia "Joseph de Maistre, Providență și istorie" (Ed. Anastasia, București, 1998).

Sous l'oeil du Grand Inquisiteur– katékhon ou Antéchrist? Contribution à la théologie politique (Editions du cerf, Paris, Collection „Passages").

De la Karl Marx la stenograme (Ed. Curtea Veche, București, 2005).

Era supărăcioșilor (Ed. Curtea Veche, București, 2009)

Povestea Casei Paleologu (Ed. Fundației Paleologu, București, 2013)."

Ajuns la 50 de ani, vedem că ipochimenul cel obscur, Theodor Paleologu, nu prea s-a ocupat cu scrisul.

Un articol în Nostalgia Europei, o postfață la "Joseph de Maistre, Providență și istorie", o poveste despre Casa Paleologu. Două cărțulii cu articole neinteresante. Și o carte cu titlul Sous l'oeil du Grand Inquisiteur– katékhon ou Antéchrist? Contribution à la théologie politique. Subiectul îl depășește în mod sigur, fiindcă acest farseur nu poate să emită, fără greaca veche, nici o părere despre katékhon.

Se știe că într-o perioadă tragică, Alexandru Paleologu semna triste rapoarte (la distrugătoarea Securitate) cu numele de cod Marin Olteanu.

Ca o propoziție de final provizoriu, vom produce un mic aforism:

Theodor Paleologu nu se trage din Paleologi, decât ca bântuială genealogică, însă se trage în mod real din Marin Olteanu.

P.S.

1. La televiziunea Digi24, eseistul, profesorul, diplomatul și omul politic român, președintele Fundației Paleologu, adică Theodor Paleologu a pronunțat de mai multe ori președenție". În română, corect este președinție. Îi fac această mică observație ca să știe la ce a candidat.

2. Vorbind despre turneul președintelui Iohannis, în aceeași emisiune de la Digi24, Theodor Paleologu ne-a mințit de două ori că Brazilia s-ar afla în America Latină. Brazilia se află, dintotdeauna, în America de Sud.

3. Etc.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (4)
 • Tic 26.04.2023 19:47
  O încântare, articolul dumneavoastră, d-le profesor Barbu!
  Mulțumim!
 • DARIA 26.04.2023 19:48
  interesant, "Theodor Paleologu a candidat și la președinția țării noastre, propus de Traian Băsescu". Un pr. dr. conf. la teologie, scria pe facebook, ca din lista de propuneri il prefera!
 • INJECTIA FINALA 27.04.2023 01:24
  Kurlifricii pali ologi

  Kurlifrici?
  Mai mici decât niște furnici
  Se dau măreți licurici
  Oculti ca niște arici

  Kurlandia, țara lor
  E desprinsă de ogor
  Acolo ei fac amor
  Cu cozile de topor

  Petrov, când îi vizitează
  Nu vede o față trează
  Kurlifricii în delir
  Il ung cu masonic mir

  Foaie verde, trandafir
  Înșirați toți pe un fir
  Le da KGB-ul bir
  Și beau vodcă cu ghimbir!
 • Tic 27.04.2023 11:24
  Ăștia nu-s in stare sa bea vodcă! Ăștia beau Coca Cola.
 1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

 2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 3. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

 4. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 5. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 6. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

 7. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

 8. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

 9. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 10. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare