Comunicat PNȚMM: Război, terorism și vocația pacifistă a Chinei

De Cronicar și Valerian Stan  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În luna martie a acestui an, la împlinirea unui an de război sângeros împotriva poporului ucrainean nevinovat, președintele Chinei l-a vizitat la Moscova pe Putin. Comunitatea internațională a nutrit speranța că vizita ar putea duce la retragerea trupelor rusești invadatoare și la încetarea războiului.

Așteptările s-au dovedit nejustificate, războiul a continuat, iar în ultimele zile asistăm la o intensificare fără precedent a acțiunilor devastatoare ale armatei ruse concomitente cu atacul terorist palestinian masiv asupra Israelului din zilele din urmă, atac aplaudat la scenă deschisă de regimul tiranic iranian.

Și tocmai în aceste zile Kremlinul a anunțat că în cursul săptămânii care vine Vladimir Putin va face o vizită în China unde "va avea discuții substanțiale cu președintele Xi Jinping”.

După experiența întâlnirii din primăvară, așteptările de genul celor de atunci nici nu mai pot să existe.

Partidul Național Țărănesc Maniu-Mihalache consideră că statutul Republicii Chineze de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU constituie un argument esențial ca această țară să pledeze susținut și convingător împotriva războiului, împotriva terorismului internațional și a susținătorilor lui.

Noi credem că relațiile economice puternice pe care China le are cu state precum Rusia și Iran nu pot să treacă în plan secund amenințările extrem de grave pe care aceste state le induc la adresa păcii mondiale. Iar dacă s-a abținut de la condamnarea invaziei ruse în Ucraina din motive economice, faptul acesta este regretabil, iar dacă a făcut-o din motive politice și strategice, efectiv îngrijorător.

Tradiția cu precădere pacifistă în relațiile internaționale a Chinei reprezintă, pe de o parte, o moștenire care obligă și ea actuala conducere de la Beijing, iar pe de alta face legitime așteptările comunității internaționale că această importantă țară se va implica efectiv în prezervarea păcii și ordinii mondiale într-un moment primejdios pentru soarta omenirii.

12 octombrie 2023

Biroul de Conducere al PNȚ Maniu-Mihalache

Mircea Taloș - președinte executiv al PNȚMM

Valerian Stan – secretar general al PNȚMM

Liviu Petrina – președintele Senatului PNȚMM

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • viorel craciun 14.10.2023 18:05
    MAI NOU , BIDEN A DESCOPERIT COMUNISTII BUNI LA HANOI VERSUS COMUNISTII RAI CHINEZI , ADICA
    După ce a împărțit lumea occidentală în democrați buni și democrați răi, în realitate socoteala fiind făcută pe baza raportului supuși sau dușmani, președintele Joe Biden a descoperit, la Hanoi (Vietnam), comuniști buni. Cei răi sunt comuniștii chinezi, chiar dictatori, dacă rememorăm declarațiile lansate la adresa președintelui Xi Jinping, în luna iunie a.c., în cadrul unei acțiuni politice de strângere de fonduri.

    Dominat de veselia pionierilor vietnamezi, de curtoazia liderilor Partidului Comunist Vietnamez (PCV), dar mai ales de duplicitatea specifică americanilor, Biden a ajuns pentru 24 de ore la Hanoi, unde, alături de Secretarului general al PCVi, Nguyen Phu Trong, a anunțat ridicarea relațiilor bilaterale la nivel de parteneriat strategic cuprinzător. Mai mult, “din adâncul inimii”, Biden a catalogat relația SUA-Vietnam drept una vitală, declarația fiind făcută în Sediul Central al Partidului Comunist Vietnamez.

    Evenimentul trebuie privit cu atenție, în profunzimea filozofiei asiatice. Vietnamul a suferit enorm, până târziu în secolul XX, mai ales ca urmare a intervențiilor și genocidului occidental. Țara plătește și astăzi în vieții umane consecințele războiului dus de SUA în numele democrației, țara fiind la a treia generație victimă a consecințelor războiului. În Vietnam încă se moare pentru că nu a fost finalizat procesul de deminare și eliminare a muniției neexplodate. În Vietnam încă se moare pentru că că vaste zone sunt încă afectate de acțiunile criminale ale SUA care au lansat pe mii de kilometri pătrați Agentul Orange (AO), una dintre cele mai periculoase arme chimice, armă care nu doar că a omorât, dar a și distrus terenuri agricole și zone forestiere, nici astăzi recuperate, solul fiind toxic.

    Declarații de dragoste în sediul Partidului Comunist Vietnamez

    “Vietnamul și Statele Unite sunt parteneri vitali în acest moment foarte critic. Nu spun asta pentru a fi politicos; O spun pentru că o spun din adâncul inimii. Împreună, urmărim o serie de provocări – de la asigurarea unui spațiu Indo-Pacific liber și deschis, la consolidarea lanțurilor noastre de aprovizionare, la valorificarea oportunităților precum schimbările climatice și multe altele”, a declarat președintele Biden, prezent în Sediul Central al Partidului Comunist Vietnamez, unde a fost primit de Secretarului general Nguyen Phu Trong.

    Biden a plusat subliniind că vizita ar putea fi începutul unei ere și mai importante pentru cooperare și beneficii, nu numai pentru SUA și Vietnam, ci pentru întreaga regiune Indo-Pacifică, pentru întreaga lume.

    Nguyen Phu Trong a răspuns că parteneriatul bilateral va fi construit ca și până acum, prin respectarea sistemului politic, independenței, suveranității și integrității teritoriale a fiecărei părți. Mai mult, Nguyen a subliniat că înțelegerea reciprocă a situației celuilalt, respectarea interesului legitim al celuilalt și neamestecul în afacerile interne ale celuilalt, sunt factori fundamentali cu o mare importanță, atât în relațiile bilaterale, cât și în relațiile internaționale în ansamblu. Asta pentru că poporul vietnamez “a trebuit să îndure lupte grele pentru a-și proteja independența și reunificarea”.

    Vietnamezii iartă, dar nu uită

    În Republica Socialistă Vietnam, țară cu un popor de o determinare și conștiință de sine rarisime, americanul Biden a venit pentru a căuta un nou aliat împotriva Chinei. După 48 de ani, SUA revin la locul crimei. Mai mult, la finalul celor 24 de ore ale vizitei, în drum spre Aeroportul Internațional Noi Bai unde îl aștepta Air Force One, Biden a depus o coroană de flori la monumentul John McCain, aflat pe marginea Lacul Truc Bach, din Hanoi.

    Monumentul este o lecție asiatică despre memorie, despre tăria și capacitatea vietnamezilor de a-și privi în față dușmanul, pe care îl poate ierta, dar niciodată uita.

    Fostul senator John McCain (1936-2018) este unul dintre piloții americani care au luptat în Vietnam și care a lansat asupra țării mii de tone de bombe și arme toxice. În timpul unui raid, avionul său, un Douglas A-4 Skyhawk, a fost doborât la data de 26 Octombrie 1967. McCain a reușit să se catapulteze, cu ajutorul parașutei ajungând în apele lacului, de unde a fost luat prizonier și închis, timp de peste cinci ani, în închisoarea Hoa Lo. Viitorul senator republican John McCain avea să fie eliberat în urma Acordurilor de la Paris din 1973. Dominat de experiența vietnameză, McCain a făcut eforturi pentru normalizarea relațiilor SUA-Vietnam, revenind în repetate rânduri în țara împotriva căreia a luptat.

    Mai mult, în cadrul evenimentelor protocolare stabilite de cele două părți, președintele Biden și veterani americani au adus la Hanoi o serie de bunuri furate în timpul războiului, între acestea regăsindu-se și un jurnal de front care a aparținut veteranului Nguyen Van Thien, originar din Thai Binh, a cărui unitate militară a fost distrusă în 1967.
    Toate bunurile returnat în prezența președintelui SUA au fost predate Asociației Veteranilor Vietnamezi, oficialii celor două părți reafirmând angajamentul de a continua misiunea în reciprocitate, americanii având încă de identificat și recuperat rămășițele propriilor luptători dispăruți.

    Vindecarea consecințelor războiului

    Joe Biden a fost primul președinte al SUA care a fost primit la Casa Adunării Naționale din Vietnam, parlamentul țării. Aici, alături de Secretarul general al PCV, Nguyen Phu Trong, a fost anunțată stabilirea Parteneriatului Strategic Cuprinzător Vietnam-SUA, dar, a fost subliniată și necesitatea cooperării oneste pentru depășirea consecințelor războiului, aceasta fiind o prioritate în relațiile dintre cele două țări, ca argument esențial în consolidarea încrederii și înțelegerii reciproce.
    Totodată, a fost subliniată necesitatea cooperării pentru finalizarea decontaminării Aeroportului Bien Hoa, pentru intensificarea procesului de deminare și eliminarea munițiilor neexplodate, pentru sprijinirea persoanelor rămase cu traume fizice în urma războiului.

    Parteneriat strategic cu SUA, dar și cu China, Rusia …

    Așa cum am arătat, SUA sunt interesate să construiască parteneriate cu absolut oricine, dacă interesele o cer. În Indo-Pacific, SUA sunt interesate să limiteze dezvoltarea și relațiile economice, diplomatice ale Chinei cu vecinii și restul lumii. Sunt argumentele care stau la baza prezenței la Hanoi a președintelui Biden. Fără îndoială, strategii americani au în vedere că Vietnamul și China sunt țări comuniste, conduse de partide stat cu o lungă experiență comună și susținere multilaterală, chiar dacă nu totul este perfect.

    Dar, Vietnamul este în Asia. Memoria asiaticilor funcționează altfel decât în Occident sau în Europa Centrală și de Est. Niciodată un parteneriat strategic cu SUA nu va duce autoritățile de la Hanoi să se alinieze dorințelor americane de izolare a Chinei, sau de aliniere la presiune pe teme precum Insula Taiwan și Marea Chinei de Sud. Niciodată Vietnamul nu va da relația de cooperare și prietenie cu China pe o relație privilegiată cu SUA. Fie și numai din motivul că asiaticii nu au în codul genetic plăcerea de a ofensa, de a căuta conflictual și tensiunile cu orice chip, cu atât mai puțin de dragul altuia.

    Decidenții de la Hanoi au o bună relația cu China, cu Rusia și cu SUA. În declarațiile oficiale, repetate în timpul vizitei lui Biden, este subliniată dorința echilibrului de interese, în fața cărora primează cele economice.

    Deși a vorbit despre necesitatea creșterii relațiilor comerciale și investiționale bilaterale, președintele Biden nu poate contrabalansa, pe termen mediu relația bilaterală pe care o are China cu Vietnamul. Datele oficiale arată că schimburile comerciale SUA-Vietnam au fost, în 2022, de peste 138 miliarde USD, în timp ce pentru același an, schimburile comerciale China-Vietnam au ajuns la 235 miliarde USD, Vietnamul fiind cel mai mare partener comercial al Chinei din cadrul Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) și al șaselea cel mai mare partener comercial la nivel mondial.

    Apoi, nu trebuie uitat că relația politică Beijing-Hanoi este una prioritară.

    Această realitate a fost subliniată de vizita Secretarului general al Partidului Comunist Vietnamez, Nguyen Phu Trong, primul lider primit la Beijing, imediat după realegerea lui Xi Jinping în funcție a Secretarului General al Partidului Comunist Chinez.
    La 31 Octombrie 2022, China și Vietnam au anunțat consolidarea și aprofundarea Parteneriatul Strategic Cuprinzător de Cooperare, reiterând importanța vitală în gestionarea adecvată a diferendelor, pentru menținerea păcii și stabilității în Marea Chinei de Sud. Mai mult, Xi Jinping i-a acordat lui Nguyen Phu Trong Medalia Prieteniei Republicii Populare Chineze, cea mai înaltă distincție a statului chinez. În cadrul ceremoniei organizate la Marea Sală a Poporului din Beijing, Nguyen a fost catalogat drept “camarad apropiat și prieten sincer al Partidului Comunist Chinez”, China și Vietnam fiind “tovarăși și frați”.

    Apoi, cu doar o săptămână înainte de vizita președintelui Joe Biden la Hanoi, șeful Departamentului Internațional al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez, Liu Jianchao, a condus o vizită în Vietnam, în perioada 4-6 Septembrie, principalele întâlniri fiind derulate în prezența Secretarul general al Comitetului Central al Partidului Comunist Vietnamez, Nguyen Phu Trong.

    Nu în ultimul rând, trebuie subliniat că Vietnamul are stabilite un parteneriate strategice cuprinzătoare inclusiv cu Rusia, cu India și Coreea de Sud.

    SUA, dublu limbaj pe drepturile și libertățile din Vietnam

    În calitate de autointitulat jandarm al valorilor, drepturilor și libertăților, SUA încearcă un joc ridicol în relația cu Vietnamul, țară socialistă pe care, similar Chinei, o tratează cu superioritate.

    Lansate din spațiul politic sau al societății civile americane, criticile privind situația drepturilor omului din Vietnam fac parte din agenda SUA. Mai mult, este cunoscut faptul că SUA finanțează Partidul Revoluționar pentru Reforma Vietnamului, format din descendenți ai refugiaților vietnamezi din SUA, care sunt permanent aflați în atenția autorităților de la Hanoi, fiind promotori ai “revoluțiilor colorate”.

    De asemenea, Departamentul de Stat al SUA a lansat, în 2022, acuzații grave la adresa guvernul vietnamez cu privire la drepturile omului, fiind catalogat drept “autoritar”, vinovat de “ucideri”, “tortură””, “tratamente crude, inumane sau degradante”.
    Mai mult, Comisia Statelor Unite pentru Libertatea Religioasă Internațională, a lansat acuzații la adresa autorităților de la Hanoi, care se fac vinovate de “încălcări flagrante, continue și sistematice”, fiind recomandat ca Vietnamul să fie desemnată “țară care generează îngrijorare deosebită”.

    Replica decidenților de la Hanoi nu a rămas niciodată așteptată, Vietnamul acuzând SUA că se află în spatele atacurilor teroriste din luna Iunie a.c., din provincial Dak Lak, atacuri soldate cu nouă morți. Directorul Departamentului de Securitate Internă al Ministerului Securității Publice din Vietnam, Pham Ngoc Viet, a declarant public că atacurile au fost orchestrate de membrii unei organizații cu sediul în SUA, pentru a genera haos și tensiuni sociale.

    De la foști dușmani, la parteneri strategici cuprinzători

    „Vietnam, vă mulțumesc pentru primirea călduroasă. Știu că va fi o vizită istorică”, a transmis președintele Joe Biden, într-o postare pe contul de Twitter/X, în seara zilei de 10 Septembrie.

    În mod cert, și vietnamezii sunt bune și atente gazde. Evenimentul în sine o impunea, iar Declarația comună a liderilor: Ridicarea relațiilor dintre SUA și Vietnam la rangul de Parteneriat Strategic Cuprinzător, a dat consistență vizitei.

    Evenimentul din 10-11 Septembrie a fost catalogat de președintele Vietnamului, Vo Van Thuong, ca fiind o trecere, o evoluție “de la foști dușmani, la parteneri strategici cuprinzători”, acesta fiind un model în care “reconcilierea și construirea relațiilor ar trebui să se desfășoare după un război”.

    Liderii celor două țări a subliniat necesitatea aprofundării relațiilor politice și diplomatice, cooperării economice, comerciale și în materie de investiții, consolidării cooperărilor în domeniul științei, tehnologiei și inovării digitale, dar și dezvoltarea infrastructurii digitale sigure și fiabile în Vietnam.
    Apoi, documentul vorbește despre cooperarea academică și în educație, cercetare, tehnologie, inginerie și matematică, în condițiile în care SUA găzduiește aproape 30.000 de studenți vietnamezi.
    Consecințele războiului, abordate anterior, sunt considerate o prioritate în relațiile bilaterale, dar și o formulă pentru consolidarea încrederii și înțelegerii reciproce.
    Coordonarea în problemele regionale și globale de interes reciproc, în cadrul ONU, APEC, Summitului Asiei de Est (EAS), Forumul Regional ASEAN (ARF) și Reuniunea Ministerială a Apărării ASEAN Plus, sunt menționate în cadrul declarației.

    SUA, un partener care trebuie să aibă … memorie

    Un moment extrem de sugestiv din cadrul prezenței președintelui Biden la Hanoi l-a constituit întâlnirea cu președintele Vietnamului, Vo Van Thuong, eveniment în cadrul căreia liderul american a primit un cadou special: volumul intitulat „Ho Chi Minh – Scrisori către America”, publicată de Editura Asociației Scriitorilor Vietnamezi.

    Cartea prezintă scrisorile președintelui Ho Chi Minh către americani, trimise în perioada 1919-1969, ultimele fiind semnate în calitate de președinte al unei țări independente.

    Ce urmărește Vietnamul în cadrul noului parteneriat cu SUA este dezvoltarea, prin acceptarea și depășirea diferențelor. Pentru că potrivit premierului Pham Minch Chinh, Vietnamul și-a stabilit obiectivul de a deveni o țară în curs de dezvoltare cu industrie modernă și venituri medii ridicate până în 2030, apoi o țară dezvoltată și cu venituri mari până în 2045. Pentru aceste obiective, liderii de la Hanoi și Vietnamul au nevoie de stabilitate și libertatea de a decide asupra intereselor și relațiilor.

    SURSE: Whitehouse.gov, Vietnam.gov.vn, Vietnam Times, Vietnam Plus, Vietnam Express, Vietnam News, Global Times, CGTN
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. Peninsula Iberică este noul Wuhan?

  4. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  5. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  8. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  9. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  10. BTI: A venit adevărata nucleară: ambasada SUA sugerează că alegerile nu vor fi recunoscute

Ultima oră

11:14

Portretul susținătorilor lui Nicușor Dan. Pro-europeanul Dan Șucu, care ne dă lecții de democrație, a fost turnător la Securitate. Document CNSAS

10:48

Nicușor Dan, continuatorul lui Klaus Iohannis. Cultul de care aparține fostul președinte îndeamnă la vot împotriva ”candidatului naționalist, amenințător pentru minorități”

10:20

Psih. militar Laurențiu Niculescu: Lupta pentru România - între suveranism și neomarxism, fenomenul narcisismului colectiv

09:54

A început parada militară de la Moscova. Cine sunt liderii care sunt alături de Vladimir Putin în Piața Roșie - Transmisie Live

09:18

Se transformă în război total: Armata pakistaneză a lansat atacuri de-a lungul întregii frontiere de vest a Indiei

09:00

Lucian Ciuchiță: România, distrusă pas cu pas: Sărăcia ca proiect de țară

08:50

Cornel Nistorescu: ”Jos Simion!”, ”Jos Georgescu!”, Jos Leul și România!

08:40

Ion Cristoiu: Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, trebuie anchetat penal pentru abuz în serviciu

23:30

Corbul și dragonul sau modelul politic ortodox

23:00

Radu Cristescu - PSD: 10 motive pentru care nu-l votez pe Nicușor Dan!

22:49

Florin Palas: Kominternul n-o murit, dor un pic s-o odihnit!

21:10

SRS: Nicușor Dan turnător la Securitate cu acte! Sorin Roșca Stănescu publică documentele. NOTE INFORMATIVE de POLIȚIE POLITICĂ

20:00

George Simion "l-a făcut ZOB" pe Nicușor Dan - FOTO/VIDEO. Liviu Pleșoianu: Impecabil răspunsul lui Simion legat de CENZURAREA jurnaliștilor LIBERI și a tuturor românilor ale căror opinii nu convin Sistemului!

19:22

Anca Alexandrescu: Nicușor Dan și-a mărit singur salariul și și-a pus și un bonus de 50%

19:13

NU e o lovitură pentru Trump! Primul Papă american la Vatican, Leon al XIV-lea, "e mai rău decât Francisc". "Va pune Biserica Catolică contra lui Trump"