Comandor (rez.) Ștefan Popa: ARMATA, ÎNCOTRO?

De Comandor (rez.) Ștefan Popa  /  

Foto: Facebook

Foto: Facebook

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De zeci de ani, Armata a devenit subiect de presă, provocând dispute aprinse între militari, analiști politici și militari, lideri jurnaliști, politicieni, comisii și organizații internaționale, organizații civice naționale și chiar publicul larg de cetățeni. Problema pensiilor militare de stat se acutizează și mai mult în preajma alegerilor. Ar fi o întrebare de pus: România, mai are nevoie de armată proprie sau nu?

Ce este Armata?

Armata este o forță puternic înarmată, extrem de organizată, destinată în primul rând războiului, cunoscută și colectiv ca forțe armate. De obicei este autorizată oficial și întreținută de un stat suveran, membrii săi fiind identificați de uniforma lor militară distinctă. Armata este subordonată exclusiv voinței poporului pentru garantarea suveranității, a independenței și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale. În condițiile legii și ale tratatelor internaționale la care România este parte, armata contribuie la apărarea colectivă în sistemele de alianță militară și participă la acțiuni privind menținerea sau restabilirea păcii.
Ce se spune despre Armată?

Pe timpul mandatului său, premierul Petre Roman a afirmat: „nu mai avem nevoie de Armată, ne va apăra N.A.T.O.”. De mai bine de zece ani, o parte din liderii clasei politice și din liderii mass-media românească, denigrează militarii activi, în rezervă și în retragere, cu accent pe drepturile financiare, fie că este vorba de solde, fie de pensiile militare de stat, care ar fi „nesimțite” sau „speciale” sau „nemeritate”. În ultimii doisprezece ani. Guvernul și Ministerul Apărării au exercitat abuzuri repetate asupra militarilor, în nenumărate situații prin încălcarea legilor, luându-le militarilor pensionari inclusiv gradele (gradul fiind un drept de proprietate al militarului), transformându-i pe aceștia în asistenți sociali, o decădere umilitoare pentru uniforma militară. Această situație umilitoare pentru militarii Armatei s-a petrecut pe timpul mandatelor domnilor Emil Boc și Traian Băsescu.
 
Este vorba despre Legea nr. 119 din 30 iunie 2010 (și Legea 263 din 16 decembrie 2010), care prevedea: „Pe data intrării în vigoare a prezentei legi, următoarele categorii de pensii, stabilite pe baza legislației anterioare, devin pensii în înțelesul Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare. Pentru ca apoi prin Legea 223/2015 privind pensiile militare de stat, începând cu 01.01. 2016, foști asistați sociali să devină din nou militari în rezervă, returnându-le gradele militare înapoi. Trebuie menționat faptul că la „proces”, domnul Traian Băsescu s-a prelevat de Armată, atunci când a menționat faptul că cerința de „turnător la securitate” era prevăzută ca obligație în legile și regulamentele militare, fiind de fapt o eroare grosolană. De la venirea a câtorva mii de militari N.A.T.O. în țara noastră, cei mai mulți dintre români cred cu adevărat că în caz de război, ne apără cineva, ne apără N.A.T.O. Iată ce zice „mult apreciatul” Articol 5 din Tratatul Atlanticului de Nord din 04.04. 1949: „Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor părților și, în consecință, sunt de acord că, dacă are loc un asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la autoapărare individuală sau colectivă, va sprijini partea sau părțile atacate, prin realizarea imediată, individual și împreună cu celelalte părți, a oricărei acțiuni după cum se crede de cuviință...”.
 
Drepturi ale militarilor restrânse sau interzise

Restrângerea sau interzicerea a cel puțin zece drepturi și libertăți ale militarilor prevăzute de Constituția României:

1. Dreptul la asociere
2. Dreptul de a fi ales
3. Dreptul la libera circulație
4. Dreptul la petiționare
5. Dreptul la grevă
6. Dreptul la întruniri libere
7. Dreptul de a ocupa alte funcții, în afara celor încadrate
8. Dreptul de a fi asociat unic sau administrator
9. Dreptul la liberă inițiativă privind activitățile economice
10 Durata zilei de muncă, care nu trebuie să depășească cel mult opt ore (militarul lucrează 24/24)
11 Militarul în cazul nesubordonării, pe timp de pace, este arestat, iar pe timp de război este executat 
12 Chiar și în pensie de serviciu fiind, militarul este încă în statul de mobilizare al structurilor militare
13 Militarul depune un jurământ de apărare a țării chiar cu prețul vieții.

Contributivitatea e de vină

Dintru început trebuie precizat faptul că pensiile militare de stat nu se pot constitui altfel, decât obiectul unei legi separate, deoarece decurg din contracte de prestare a activității, (care este de 24h/24h și nu 8 ore), „chiar cu prețul vieții” și „jurământ militar” și aceste pensii nu sunt plătite din , Fondul de Asigurări Sociale, ci din bugetul SAOPSN, prin Casele Sectoriale de pensii, nefiind de competenta nici a Ministerului Muncii, nici a Ministerului de Finanțe, nici a Comisiilor de Muncă și Buget-Finanțe din Parlament, ci, exclusiv a Ministerului Apărării, coordonatorul SAOPSN și a Comisiilor de Apărare. În plus, spre deosebire de angajații civili, de stat sau privați, care dau la stat doar taxe și impozite, structurile SAOPSN returnează Bugetului de Stat, la finalul fiecărui an, cea mai mare parte a sumelor destinate Apărării, care nu au fost cheltuite. Apoi, sistemul apărării produce el însuși venituri financiare, prin vânzare de armament, de muniții, de tehnică militară, servicii, chirii, dobânzi, participări la misiuni N.A.T.O. etc., bani care se duc atât la Bugetul de Stat cât și, în cazuri de urgență, la Fondul de Rezervă al Guvernului. De asemenea, obligațiile de muncă ale angajaților civili încetează odată cu ieșirea la pensie, în timp ce obligațiile activităților specifice ale rezerviștilor continuă și după trecerea în rezervă.

Așadar, militarii plătesc din solda brut 25% CAS, procent care se duce prin Buget la Fondul de pensii civile, deoarece pensiile militare de stat se plătesc de M. Ap. N. Apoi plătesc un impozit de 10% din solda netă, care este totuși ilegal pentru că pensiile militare de stat nu ar trebui impozitate, ceea ce înseamnă, de fapt o dublă impozitare. Mai plătesc 5% din solda netă pentru pensia privată (suplimentară) confiscată prin OUG 59 din 2017. Concomitent cu aceasta, pensionarilor li s-a amputat, prin același OUG dreptul de creștere a pensiei proporțional cu creșterea soldelor cadrelor militare active, dar și de indexarea cu rata inflației. În plus, pensionarii militari mai plătesc, tot ilegal 10 % din solda netă pentru CASS, în condițiile în care Legea 80 din 1995 privind Statutul Cadrelor Militare prevede gratuitatea serviciilor medicale. Așadar, pensionarii militari plătesc contribuții peste contribuții.

Situația actuală

În prezent există un Proiect de Lege privind pensiile militare de stat, dar care este blocat pentru că nu respectă vechea cutumă a contributivității și că nu s-au redus cheltuielile cu pensiile de serviciu așa cum cere Comisia Europeană prin PNRR, dar și Banca Mondială. Reforma pensiilor este jalon în PNRR care trebuia îndeplinit de la sfârșitul anului trecut. Guvernul a obținut o amânare până în luna mai 2023. „Revizuirea vizează toate pensiile speciale, inclusiv a celor militare, cu scopul de a le alinia cu principiul contributivității și face parte dintr-o reformă mai amplă a sistemului public de pensii, reprezentând un element cheie al Planului Național de Redresare și Reziliență al României. Pentru toate țintele și jaloanele incluse în PNRR există un dialog constant între autoritățile române și Comisia Europeana însă o evaluare oficială este realizată în momentul în care autoritățile transmit o cerere de plată”, se arată într-o precizare a Comisiei Europene. Banca Mondială a propus patru scenarii: eliminarea imediată a tuturor pensiilor de serviciu înghețarea tuturor pensiilor de serviciu, un nou plafon de referință pentru cei nou intrați în sistem și reformarea pensiilor speciale. Un lucru este cert și anume că de zeci de ani, înaintea alegerilor s-a răstălmăcit și s-a tot rostogolit această problemă a pensiilor militare de stat. Până când, politicienilor? Până când, guvernanților? Până când, libelulelor? Opriți-vă și puneți punct! Armata, încotro?
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Călin Georgescu la vot cu George Simion:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
  • Mircea Dragan 28.02.2023 20:08
    Nu trebuia suspendat serviciul militar obligatoriu.
  • Popa Stefan 28.02.2023 20:18
    „Soldatul este Armata. Nicio armată nu este mai bună decât soldații ei. Soldatul este și el cetățean. De fapt, cea mai înaltă obligație și privilegiu al cetățeniei este acela de a purta arme pentru țara cuiva”
  • Mircea Dragan 28.02.2023 22:24
    ''cea mai înaltă obligație și privilegiu al cetățeniei este acela de a purta arme pentru țara cuiva”
    Cinstit vorbind am bagat suficienta armata dar nu am simtit acel ''privilegiu''. Obligatia , da am simtit-o..
    Cum poti scrie atratea prostii in asa cuvinte putine?
    Armata este locul unde sunt o groaza de tembeli iar tot greul cade pe cei cu grade si salarii mici.
  • Mircea Dragan 28.02.2023 22:20
    Care armata? Aia de 70.000 de mercenari in care 30.000 sunt colonei si generali incapabili? Desfiintati-o!
  • Mirceam 01.03.2023 07:27
    Tare frumos, domnule comandor... dar despre faptul că România are mai mulți generali în viață decât SUA de la Războiul Civil, ce părere aveți? Cred că avem mai mult de o divizie de generali! Cu salariile și pensiile de rigoare! Haideți să rezolvăm problema: generalii noștri nu prea fac multe parale (dacă Ciucă a fost șeful statului major...cam cum sunt subordonații?!); o retrogadare la gradul de colonel ar fi binevenită și corectă; economia să meargă la soldați, gradați și subofițeri, coloana vertebrală a armatei...
  • Mircea Dragan 01.03.2023 08:22
    Oprea fost chelner este general cu 3 stele.Mitica Iliescu un oarecare maior in decembrie 1989 este general cu 3 stele.
    Ce au astia doi in comun? Pupincurismul. Daca ramaneau in afara politicii Oprea era si acum caporal iar Iliescu poate urca pana la gradul de colonel.
  • Popa Stefan 01.03.2023 16:21
    De magistrați nu spune nimeni nimic, care sub privirile înduioșătoare ale politicienilor, jupoaie statul român în stil mafiot... Magistrații români au facilități și privilegii unice în lume: servicii medicale speciale la orice spital din lume, bani pentru construirea unei case, decontarea oricărui transport, prime speciale, salarii speciale, pensii speciale etc. Asta înseamnă să fii mafiot!
  1. Ciolacu scoate PSD de la Guvernare dar nu-și dă încă demisia de la șefia PSD. Progresistul Daniel David, propunerea PNL pentru premier intermar. Președintele interimar a luat act și anunță pe 6 mai un prim ministru interimar

  2. Nicușor Dan a aprobat Marșul homosexualilor - ”Bucharest Pride” pentru sâmbătă, 7 iunie, în ajunul Rusaliilor

  3. REZULTATE OFICIALE: Suveraniștii au luat peste 40% - VICTORIA LUI CĂLIN GEORGESCU ȘI GEORGE SIMION! LUPTA se duce în TURUL II cu NICUȘOR SOROS DAN! Au votat peste 9,5 MILIOANE de ROMÂNI! Mobilizare istorică pentru ROMÂNISM la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2025

  4. 3 mai 1997: 28 ani de la una dintre cele mai mari TRĂDĂRI din istoria României: TRATATUL CU UCRAINA. Cum au fost cedate teritorii ale patriei-mamă la îndemnul lui Silviu Brucan - Bruckner și prin mâna lui Adrian Severin - Skvosnik, nepot al Anei Pauker

  5. George Simion l-a spulberat pe Nicușor Dan: Căzut în "falia satanistă"! VIDEO de la prima confruntare, față în față, dintre candidații la prezidențiale, dintre suveranism și progresism

  6. Cu cine votăm la alegerile prezidențiale din 4 mai

  7. Instigare la uciderea lui George Simion după o postare a Victoriei Stoiciu. Singura LGBT-istă din PSD care îl susține pe Nicușor Dan, soroșista s-a plasat împotriva deciziei partidului de neutralitate în Turul 2, alături de pro-LGBT-istul Victor Negrescu

  8. Pericolul celor două specii: Românul de Diaspora și Românul de Casă

  9. Călin Georgescu deconspiră OLIGARHII CARE FURĂ ALEGERI și MAFIA INTERNAȚIONALĂ - “SECRETELE ONU”. Av. Reiner Fuellmich: “Un curajos luptător pentru Libertate” - VIDEO TRADUS

  10. FEAR FACTOR 2

Ultima oră

19:30

UNTOLD, festivalul satanist aprobat de Nicușor Dan în București, mituiește alegătorii. Ion Cristoiu: Ar trebui arestați!

23:10

Profesorul Ilie Bădescu: CARE EUROPĂ?

22:30

SPAȚIUL MIORITIC - de Lucian Blaga (9 mai 1895 - 6 mai 1961)

21:15

Acad. Florin Constantiniu: 9 mai 1945? În România, nimic de sărbătorit

20:00

Pălitură de osândă pentru UDMR: Viktor Orban a ascultat de Donald Trump și îl susține pe George Simion, ca lider al suveranismului în Europa: ”În lupta pentru creștinism și suveranitate trebuie să ne sprijinim reciproc” - VIDEO

19:50

Un adevărat cavaler! Nicușor Dan își dă la o parte concubina pentru a fi primul în fața camerei - VIDEO

19:40

Patrick André de Hillerin: Nicușor Dan refuză să comunice numele donatorilor săi din precampania electorală

18:23

Adrian Onciu: Marile puncte de divergență ale celor doi finaliști

18:00

BEC și AEP ar trebui să investigheze DEZBATEREA ARANJATĂ de la Euronews. Boala OCULTEI din spatele lui Nicușor Dan. George Simion: Voi pune interesele României pe primul loc. TEMELE fierbinți: AVORT, LGBT, BANI, UCRAINA, RĂZBOI - Analiza ActiveNews

17:30

A început conferința "Dragostea dintre părinți și creșterea armonioasă a copiilor" - VIDEO ÎN DIRECT

17:17

Un celebru artist a anunțat că suferă de cancer în stadiul 4, la 46 de ani

16:00

9 mai: ZIUA INDEPENDENȚEI ROMÂNIEI. Discursul integral al lui Mihail Kogălniceanu

15:32

ȘTIAȚI CĂ tânărul criminal Vlad Pascu a fost OLIMPIC LA MATEMATICĂ? E bun de președinte?

15:04

Atenție, Harap Alb: Să nu faci aceeași greșeală ca acum 35 de ani!

14:44

Ginerele unui torționar al Securității, Victor Rebengiuc, a donat 5.000 de euro lui Nicușor Dan cu condiția să nu fie nominalizat: ”Contribui și eu acolo cu câte ceva”