Comandor (r) Ștefan Popa: EROISMUL IUBIRII ȘI AL JERTFEI DEPLINE

De Comandor (rez.) Ștefan Popa  /  

Apocalypsis Icon / FB

Apocalypsis Icon / FB

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înălțarea Domnului semnifică victoria deplină a lui Hristos asupra vrăjmașului văzut și nevăzut al omului. Eroul reprezintă stindardul victoriei împotriva vrăjmașilor văzuți ai neamului românesc. De aceea, nu întâmplător Biserica Ortodoxă a rânduit ca cele două evenimente să fie sărbătorite împreună, în aceeași zi, la patruzeci de zile de la Învierea Domnului: Înălțarea Domnului și Ziua eroilor.

Eroismul, inspirat de idealul creștinismului și de patriotism este o virtute de valoare absolută, o jertfă supremă. Prin eroism se scriu pe cartea veșniciei faptele omenești, prin eroism se dobândește cel mai măreț sentiment al jertfei umane pe altarul credinței, cel al muceniciei, prin eroism se realizează cel mai prețios tezaur național al unui popor, bogăția lui culturală, spirituală și măreția istoriei sale naționale și internaționale, prin care trăiește și din care se hrănește sufletește. Cu această neprețuită zestre un popor intră în marea familie a popoarelor lumii, în istoria omenirii.

„Eu sunt Calea Adevărul și Viața”, ne spune Domnul Iisus Hristos (Ioan 14, 6). Dar, pentru a urma această Cale este nevoie de eroism creștin, de smerenie adâncă. Coborârea omului sub toată zidirea lui Dumnezeu - aceasta este cheia de descifrare a sensului vieții, de înțelegere a principiilor existențiale și de viață ale omului. Iată de ce omul care își plânge păcatele în fiecare zi, care moare și înviază zilnic, care știe să se bucure de lucrurile mici și simple, care se bucură cu cel ce se bucură și care plânge cu cel ce plânge, care se consideră sub toată zidirea lui Dumnezeu, numai unul ca acesta poate obține răsplata maturității duhovnicești depline. Și aceasta nu poate duce decât la sfințenie sau la mucenicie. Părintele Arsenie Papacioc dă o definiție frumoasă pentru eroismul creștinului: „Să mori și să înviezi în fiecare zi, dar nu oricum, ci cu Iisus Hristos. Amin.”

Biserica Ortodoxă pomenește permanent pe toți eroii neamului românesc în cadrul Sfintei Liturghii, dar și în slujbele de pomenire a morților, multele dintre mănăstirile existente au fost ridicate pe vechile morminte ale eroilor ostași căzuți pe câmpul de luptă, multe dintre acestea fiind ctitorite de domnitori, voievozi, prinți etc. De pildă, la inițiativa preotului Ovidiu Sabău, adunarea parohială a credincioșilor din Muntele Rece, județul Cluj, dar și la  propunerea locotenetului-major de aviație Popa Ștefan, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, Bartolomeu Anania a binecuvântat și aprobat construirea unei mănăstiri în vecinătatea Cimitirului Eroilor de la Muntele Rece, pentru a face permanent slujbe de pomenire a eroilor ostași căzuți pe câmpul de luptă, mănăstire construită și cu contribuția financiară a militarilor români din Transilvania și unde a fost stareț un părinte duhovnic, Gherman Mitoi, adus de arhiepiscopul Bartolomeu de la Mănăstirea Antim din București. Iată de ce „cultul eroilor” bazat pe credința în Dumnezeu, se apropie tot mai mult de cultul sfinților și cultul martirilor, întrucât atât pe eroi cât și pe sfinți, și pe martiri îi cinstim și slăvim nu pentru ei, ci pentru măreția și valoarea perenă ce se descoperă și se manifestă prin aceștia.

Românii, în mod special, dar și oficialitățile statale vremelnice, în toate vremurile istoriei, au manifestat o dragoste ne-țărmuită și necondiționată față de toți eroii neamului românesc. În acest sens, reamintim faptul că la 19 septembrie 1919 la inițiativa Reginei Maria a României ia ființă Societatea „Mormintelor eroilor căzuți în război”, cu sediul central la București. Secțiunea Cluj a acestei societăți s a înființat la începutul lunii martie 1920 la Sediul Corpului 6 Armată, la inițiativa și demersurile generalului de divizie Nicolae Petala (președintele comitetului regional din Cluj). În anul 1930, modificându-se statutul, societatea s a numit „Cultul Eroilor”. Aceasta a fost desființată de Regele Carol al II lea în anul 1930, odată cu partidele politice. Societatea „Cultul Eroilor” a fost reînființată la inițiativa și demersurile generalului de brigadă (r) Ilie Ungureanu, mr. Iulian Patca, mr. Vasile Tutulea, lt. maj. Ștefan Popa, în 12 aprilie 1991, pe bază de sentință judecătorească, ca persoană juridică apolitică, neguvernamentală și nonprofit cu sediul la Cluj Napoca, societate care funcționează și în prezent, președinte fiind colonel (r) Iulian Patca. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că m-a binecuvântat să mă număr printre membrii fondatori ai Societății „Cultul Eroilor” de la Cluj-Napoca.

Războaiele purtate de poporul român de a lungul istoriei a dus la secerarea de vieți omenești,   câtă frunză și iarbă,   ale ostașilor, care s-au jertfit pentru Patrie. De-a lungul și de-a latul teritoriului românesc,     în munți, prin toate văile, câmpiile și văgăunile   sunt presărate trupurile acelor care cu prețul sângelui lor au apărat Patria. Acestora li se alătură eroii morți în revoluția din decembrie 1989, pentru libertate, demnitate umană și democrație în țara noastră, cât și cei care au murit la datorie, atât în țară cât și în afara granițelor acesteia, în teatrele de operațiuni militare.

Așadar, nădăjduim în faptul că românii întotdeauna vor ști să-și apere strămoșescul pământ încununat de crestele falnicilor Carpați, pământ care a fost stropit cu sângele scump al miilor de martiri și eroi ce s-au adus jertfă pe altarul Patriei.

Veșnică cinstire și pomenire a sfinților și martirilor!

Veșnică pomenire și cinstire a eroilor militari!

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Despre arestarea lui Mihai Eminescu - Românul Absolut la Pe Drept Cuvânt cu Florentin Țuca și Nae Georgescu

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

17:41

Armata israeliană a măcelărit peste 70 de oameni nevinovați în incercarea de a-l ucide pe fostul comandant Hamas - VIDEO ȘOCANT

17:22

Kievul recunoaște că a încercat să-l asasineze pe Vladimir Putin

15:45

Zuckerberg se dă bine pe lângă Trump: I-a scos toate restricțiile de pe Facebook și Instagram

14:35

Andrei Gușă: Festivalurile de drogangeală ca proiect de țară în România. CSAT? O glumă proastă!

14:23

Misiunea de pace 5.0 - Viktor Orban s-a întâlnit cu Donald Trump

14:04

Klaus Iohannis în zece ani de mandat nu a vizitat niciodată românii năpăstuiți din teritoriile ilegal ocupate de Ucraina după 1944 supuși unei barbare deznaționalizări

13:30

Brejnevul nostru, Pravda noastră, Uniunea Sovietică a noastră...

12:53

Poveste de coșmar pentru doi părinți din Elveția: Statul le-a luat fiica pentru că au refuzat să-i aprobe tranziția de gen

12:32

Ciolacu, afirmație misterioasă: ”Dacă dl. Iohannis ajunge prim-ministru, sunt convins că are un plan”

12:21

Luminița Arhire: O FRUNZĂ DE SALATĂ PE PLATOUL CU SINECURI

12:12

"Ai bască? - N-ai bască?" - Paul Gabriel Andrei: Iarăși e iureș

12:02

Iulian Capsali: CANONIZARILE NU SUNT TREABA ORICĂRUI BEZMETIC

11:55

Mihai Tîrnoveanu: Când Dumnezeu este incorect politic, intervine Institutul Ellie Wiesel!

11:48

Ierarhi români și bulgari la noua sărbătoare a Sf. Dimitrie cel Nou: Îi cerem să păzească Bisericile și popoarele noastre

10:56

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra (XXIV) – În care strig catalogul generației 1979 a Școlii Generale Vădastra, cu nume, prenume, porecle și neamurile din care ne tragem