Un strălucit om de stat și mare politician a spus aceste cuvinte: „Pe soldat și pe Dumnezeu îi adori, atâta timp cât ești în primejdie. După ce a trecut pericolul, pe Dumnezeu îl uităm, iar pe soldat îl hulim”. Cât adevăr și câtă dreptate se află în aceste cuvinte! Vă las pe dumneavoastră să apreciați.
Armata este o entitate specializată cu apărarea organizată, din cadrul căreia nu poate lipsi componenta umană, prin intermediul căreia răspunde cerințelor de securitate în fața statului, dar relaționează în același timp cu societatea civilă, fiind mai înainte de orice o instituție a națiunii cu evident, conducere-ierarhizare și un sistem propriu de organizare, apărarea, mobilizarea și luptă, fiind planificate în baza legilor interne și a parteneriatelor încheiate cu armatele aliate, în scopul descurajării atacurilor armate.
Armata este o instituție a statului. Ea depășește însă simpla condiție de instrument al statului datorită funcțiilor pe care le are în societate și calității ei de putere militară a națiunii. De aceea, relația Armată – societate este una de un tip special, cu numeroase valențe și condiționări. Din păcate, de foarte multe ori, această relație de cea mai mare importanță pentru configurarea unui sistem credibil de securitate națională este înțeleasă și tratată simplist.
Este deosebit de importantă analiza binomului relațional Armată – societate civilă, ca unul dintre principalii factori potențatori ai stabilității naționale. Relația aceasta se desfășoară în două sensuri: influența indirectă exercitată de societatea civilă asupra organismului militar, ca element esențial în garantarea păstrării de către Armată a rolului constituțional, în asigurarea securității și apărării naționale, dar și influența Armatei asupra societății, ca unul dintre principalii factori de socializare.
Regretatul strateg militar, generalul Paul Teodorescu a fost artizanul conlucrării dintre Armată și societatea civilă. În mandatul său de Ministru al Aerului și Marinei s-au construit vapoare, submarine, avioane, baze militare, dar și multe școli, teatre, biserici și mănăstiri. Mai mult, el și-a trăit ultimii ani din viață la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde a și fost înmormântat.
Oștirea a fost, este și trebuie să rămână în continuare o instituție de prestigiu a statului nostru, păstrătoarea tradițiilor militare și a valorilor de înaltă ținută etică, spirituală, militară și civică: adevărul, dreptatea, demnitatea, onoarea, gloria, iar membrii armatei, fie că sunt ofițeri, subofițeri, maiștrii militari, gradați profesioniști sau personal civil contractual, trebuie să fie tot mai respectați de societatea civilă, de instituțiile statului, pentru că ei sunt cei care își riscă viața în orice moment, în țară sau în afara acesteia, în teatrele militare de operații, pentru apărarea interesului național al României, al românilor, al alianțelor militare din care face parte și, nu numai.
După mulți ani în care Armata a ocupat locul I la capitolul încrederii populației în instituții, în prezent, primul loc este ocupat de Pompieri, al doilea loc este ocupat de Biserică, iar abia al treilea loc îi revine Armatei, deși războiul este la granițele țării noastre.
Țara noastră scumpă numită România, pământul pe care călcăm, cerul de deasupra noastră, neamul, credința, toate acestea sunt un dat de la Dumnezeu și nu le negociem cu nimeni, niciodată. Credința, glia strămoșească, neamul, cinstirea numelui de român sunt repere sfinte pentru noi, românii, ele ne ajută să știm cine suntem și de unde ne tragem cu adevărat. De aceea, noi suntem datori să le apărăm, chiar cu prețul vieții și să ducem mai departe darul lui Dumnezeu pentru noi românii, precum și moștenirea lăsată de la moșii-și-strămoșii noștri.
Măsura educației și valoarea unui popor, a unui neam este dată de cinstirea și prețuirea eroilor Armatei, a oamenilor mari pe care i-a hărăzit Dumnezeu. Nu există altă măsură pentru înălțarea culturală, patriotică și spirituală a unui neam decât aceasta. Prin această măreață cinstire și prețuire a marilor valori, a bravilor noștri ostași, ne ardem proprii idoli morali și intelectuali, credințele și idealurile deșarte și fără de sens.
Iată de ce, Armata este o emblemă a curajului, a jertfei, a patriotismului și a eroismului în luptă a ostașilor, pentru că sufletul Armatei este eroul. Nu întâmplător, astăzi fiecare drapel de luptă și toate unitățile militare poartă numele unui erou. Ea ne inspiră și astăzi, încredere, curaj, sacrificiu, deși ne războim cu proprii noștri idoli, cu propriile noastre mentalități și iată, mai mult, ne găsim cu războiul la granițele țării. Pentru aceasta, românii se încred în ea, în tăria ei, o cinstesc, o prețuiesc, iar noi, camarazii de ieri și de azi, Sfântă Armată, te omagiem astăzi, deoarece ești o amintire vie a faptului că eroii tăi s-au jertfit pe altarul Patriei pentru unitatea, integritatea, independența și suveranitatea țării, numită România.
Odihniți în pace, eroi ai Patriei! Mormintele voastre sfințite, cunoscute ori necunoscute, le acoperă evlavia, recunoștința, admirația și prețuire noastră ne-țărmuită. Dragostea noastră să reînvie, ca să fiți în veci cu noi ca sprijin sufletesc, izvor veșnic de lumină și credință și pildă de eroism și noblețe pentru generațiile viitoare.
Glorie eternă eroilor ostași români, de pretutindeni, care s-au jertfit pentru neam și țară.
Dumnezeu să binecuvânteze, Armata României și România!
La mulți ani, dragi camarazi, oriunde v-ați afla!
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Pe care ati castigat-o prin comentariile dv la AN
Voi indrazni sa va aduc aminte de
NeEroii care au tras in noi in 16-22
Adica elita si carieristii ei obedienti
Gradatii cu automate porniti impotriva civililor
Tragand de frica sa nu-si piarda privilegiile lor
Ca sa nu ajunga sa stea la coada in ploaie frig si foame
Si ca sa stiti ca momentul 89 nu a fost o exceptie
Vedeti ce fel de minuni de vitejie au mai facut carieristii istoriei
https://arhiva.bzi.ro/de-ce-il-ura-de-moarte-ion-antonescu-pe-nicolae-iorga-801179
In primul razboi mondial eram gata sa pierdem intreaga tara datorita alinierii elitelor romanesti la imperialismul vremii prin ocuparea Cadrilaterului
Apoi ne-am repliat prin taranii goi care deunazi erau macelariti de elita si de cozile ei de topor la 1907
Dumneavoastra, un om drept credincios stiti de puterea pocaintei adevarate
Unirea cea mare nu a fost facuta de carieristii armatei care niciodata nu vor admite crimele facute, fie in 1989 sau 1907 si cine stie cate altele
Unirea cea Mare a venit prin talpa tarii, singura care a stiut ce este pocainta cea adevarata datorita trairii Ortodoxiei cele nestirbite
Acestia au salvat si credinta si glia stramoseasca
Dumneavoastra ati cazut victima propagandei inceputa in 1919 de catre elitele nepocaite care au schimbat calendarul ortodox cu unul strain, si pe adevarata umilinta cu mandria neamului dus de nas
De atunci elitele promoveaza pe nesimtite o religie patriotica bazata pe propaganda cu steaguri tricolore, adica Patri-Hotismul (hotia propiei caciuli)
Aceasta a dus la pierderea girului divin, fapt confirmat de pierderea Basarabiei, invazia sovietica si continuind cu falimentul national din prezent.
Timp de mii de ani, la noi integritatea credintei a fost cel putin la fel de importanta ca integritatea teritoriala.
Aceasta este de fapt esenta poporanismului romanesc.
Cand se pierde integritatea "de soft" adica credinta nestirbita,
curand se va pierde si cea "de hard" adica pamantul si oamenii
Glorie eternă taranilor goi care s-au jertfit pentru credinta nestirbita la 1918, 1877 si mai devreme sub domnitorii pamanteni.