

„Ciocoii vechi și noi” ai lui Nicolae Filimon par mai prezenți ca oricând, de parcă acest spațiu mioritic ar fi fost anume croit să le fie pepinieră și adăpost. De peste trei decenii, poporul român pare să fi rămas captiv între paginile unui roman nescris, dar mereu rescris, pe care l-am putea numi fără ezitare ”Ciolacii vechi și noi”.
Este o carte pe care o deschidem mereu și o citim fără să o sfârșim, ca și cum am fi condamnați să-i trăim povestea, repetând aceleași greșeli și îngropând aceleași iluzii.
Octavian Paler, cu luciditatea și amărăciunea unui cărturar care vedea în profunzimea crăpăturilor sociale, găsise, cu puțin timp înainte să plece spre stele, un termen emblematic pentru cei fără coloană vertebrală și fără onoare. Îi numea, simplu, „boci” – un cuvânt inspirat de un nume bine cunoscut al vremii, ce trimite la funcții și figuri care ne-au jalonat istoria recentă. Era o etichetă mai mult decât potrivită, o ironie amară care a rezonat în conștiința publică, rămânând ca un ecou al neputinței noastre de a scăpa de umbrele trecutului.
Și totuși, umbra cetățeanului turmentat din comedia lui Caragiale nu încetează să planeze peste conștiința colectivă. Personajul lui, reinventat parcă la fiecare ciclu electoral, continuă să ne interogheze pe fiecare dintre noi, fie și în momentele de singurătate, în fața propriei noastre oglinzi: „Eu cu cine votez?” Este o întrebare care, dincolo de ironia ei, ascunde un strigăt de disperare, o nevoie neostoită de claritate într-o societate bântuită de ambiguități morale și politice.
Astfel, ne aflăm într-un carusel perpetuu al istoriei, unde schimbarea se preface într-un cerc vicios, iar vechiul și noul se amestecă într-un amalgam de promisiuni uitate și dezamăgiri reînnoite. Poate că răspunsul stă, de fapt, în capacitatea fiecăruia dintre noi de a ieși din rolul pasiv al cititorului acestui roman colectiv și de a deveni autorii unei povești noi – una scrisă cu adevăr, curaj și demnitate.
Avantajele lumii politice, privite prin prisma cunoașterii profunde a mecanismelor ei, sunt nenumărate – dar nu în sensul idealismului pe care l-am putea spera. Sunt, mai degrabă, avantaje ale unei lumi paralele, în care bunul-simț este o valoare periferică, iar lipsa de scrupule devine trambulină spre succes. Să le trecem în revistă, căci merită amintite, fie și pentru a înțelege de ce „meseria de afacerist politic” este atât de profitabilă.
În primul rând, politicienii sunt filmați și citați pentru fiecare absurditate pe care o rostesc cu seninătatea detașării de orice formă de moralitate. Astfel, prostia devine un spectacol public, iar spectacolul le aduce, paradoxal, un capital de imagine nemeritat, dar util. În al doilea rând, sunt maeștri ai ingineriilor financiare în relația cu statul: un troc subtil prin care trei hoți prosperă, în timp ce o țară întreagă rămâne deposedată de resursele ei.
Apoi, serviciile secrete joacă un rol de „sfetnici de umbră”, fabricând dosare care nu sunt instrumente ale justiției, ci monede de schimb în șantajul reciproc al elitei. Imunitatea parlamentară este armura de nepătruns a acestor actori, care își pot permite să sfideze fără rușine, în așteptarea unui termen de prescriere care îi absolvește de orice responsabilitate. Lăcomia, ridicată la rang de virtute supremă, este dublată de cultul banului – acel zeu tăcut care dictează toate deciziile, bazate pe un principiu absurd: „Cine are bani e deștept.” Și, totuși, rareori bogăția vine dintr-o inteligență autentică, ci din umbra consilierilor care îi ajută să mimeze competența.
Pe scena publică, acești oameni joacă roluri meticulos alese. Sunt evlavioși, pentru că „dă bine” în fața electoratului religios; intransigenți în apărarea privilegiilor lor, impunând „taxe de pod” morale și politice pe orice inițiativă care le-ar amenința hegemonia. În mediile populare, sunt regii improvizați ai manelismului politic, adulți în costume scumpe care își câștigă voturile prin spectacol ieftin și distrugerea subtilă a oricărei urme de civilizație.
Lista acestor avantaje ar putea continua la nesfârșit. Dar, dincolo de ele, rămâne întrebarea esențială, care se strecoară, șoptită, printre paginile agendei fiecăruia dintre noi: Cu cine mă identific? Întrebarea nu este doar un exercițiu de conștiință, ci o oglindă care ne cere să privim adânc în noi înșine. Suntem complici prin tăcere? Suntem spectatori neputincioși? Sau suntem cei care vor rupe cercul vicios al intereselor personale, transformând politica într-o vocație adevărată?
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Creierul asta paradit
Sa ajunga Sef bandit ?
Sarpe rau cu clopotei
Ce ne vede mititei
Si ne sfarma, ne striveste
Cumplit, chiar si fara cleste
Si atât ne pacaleste
Ne vrajeste, tiganeste
Romanasii se vor lasa
Inghititi de Viclenia sa ?
Sau vitejeste, haiduceste
L'or face untura de peste ?
+++
Ciolacu, Ciuca, mafiotii
Iata'i, ridicoli, zei trecatori
Gusa trufasa, plini de unsori
Isi plimba prostia prin nori
Zilele lor, doar sarbatori
Toti la butoane, stele de'o schioapa
Duc Romania la groapa
Ocultei, sclavi umiliti
Se poarta ca niste banditi
Si sug, jefuiesc, omoara
O populatie strivita, amara
Nu cred in Domnul, doar in ei
Scelerati, criminali, efemeri zei
+++
Guwernanti scelerati
Pe cruce, infame, ati rastignit poporul
Si'l tot izbiti cu acul si toporul !
+++
Pe cruce, VOI ar trebui sa stati
Banda de criminali si scelerati
Multimea sa va strige: Rastigniti'i !
De groaza sa va cada coltii si toti dintii
+++
La cat de fraged si burtos
Un urs ar insfaca ciolacul mai vartos
Inca l' ar fragezi cu lovituri in dos
Apoi l'ar devora pana la os
Apoi, ar rade tare, zgomotos
Prietenii l'ar evoca duios
S'a dus si tuciuriul tarii, ce frumos !
Stie ca ursul n'o sa'l rateze.
Il papa sigur. Repede. Si eficient.
...
Tu esti robotul, Ciolacuca
Strainii te vad drept maciuca
Gata la ordinul dat de OMS
Sa intepi Românii ca pe'o stiuca
Tu, robot dezaxat, biata naluca
(H) oti fi voi trecatori
Dar faceti politica de dihori
Si oamenii au murit nenumarati
Imbolnaviti, stresati, intepati
+++
Idiotii sunt si rai
Corupti, aroganti, calai
Ei se schimba intre ei
Vesnic ridicoli pigmei
Ciolacu, Ciuk'acolitii
Au intrecut toti banditii
Se perinda la putere
E principala lor vrere
Ca s'apuce, sa sparleasca
Fac parte din marea gasca
Se inteleg de minune
Uita ca e o genune
Unde vor cadea cu totii
Calaii si patrihotii
Si vor scrasni si vor plange
Vor varsa lacrimi de sange
Iadul, vesel, ii va frange !
+++
Ciolacuca este in fapt
O matracuca
Fardata, ingrasata, cosmetizata
Ce manca pe ascuns sange cu marmelada
Vorbeste balbait si aberant,
Copil zvarlit de'o curva'n sant
Ajuns sa fie aruncat in politica
Arata aroganti, dar si frica
E'un gradat cu greutate
Sub gusa, rautate si pacate
Mincinos, fariseic, viclean
Poate'i da o copita un talan
+++
Dupa comunism, nici o nostalgie ?
Cand goleai hulpav plina farfurie
Si paharul rosu de vin de Cotnari
Cu tovarasii buni, dintre aia mari
Fost'ai chemat oare la unitate ?
Ai tras cumva in Cetate ?
Nu iti era frica, credeai ca Sistemul
Te va apara chiar si de Blestemul
Eroilor, schingiuiti, doborati
Care pentru Libertate fost'au omorati !
Ciolacao este in stare sa vanda Romania nu o data, ci de mai multe ori si in plus, este volintir zelos in implementarea ideilor "novatoare" globaaliste.
Atentie la Ciolacao !