Ce gândește un observator româno-american despre realegerea lui Donald Trump. Dr. Nicolae Dima, fost deținut politic și profesor pentru Armata SUA, special pentru ActiveNews: Alegerile din America. Impact imediat

De Prof. Dr. Nicholas Dima  /  

Foto Arhiva personală: Nicolae Dima, Parintele Calciu, Frank Wolf, Episcopul Nathanael, Andrei Calciu, la Capitoliu

Foto Arhiva personală: Nicolae Dima, Parintele Calciu, Frank Wolf, Episcopul Nathanael, Andrei Calciu, la Capitoliu

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sunt in Statele Unite de 55 de ani, dar niciodata societatea americana nu a fost atat de divizata ca in ultimii ani. Mocneste nemultumirea si nu mai exista un numitor comun care sa uneasca oamenii. Pana si prietenii s-au certat intre ei din motive politice si sunt putine sanse de reconcilere.

Un bun prieten, doctor de origine mexicana, mi-a marturisit inainte de alegeri ca are mari probleme in familie: unii il adora pe Trump si altii il detesta; el e prins la mijloc. I-am zambit si i-am spus ca nu e singur. Eu am unii prieteni romani care si-ar da viata pentru Trump si altii care l-ar sfasia.

Am trait peste 20 de ani la Washington si, ca reporter la Vocea Americii, am incercat sa inteleg mecanismele politicii SUA, in special obiectivele internationale. Apoi m-am pensionat si dupa cativa ani m-am mutat in Arizona.

Aici mi-am dat seama repede ca daca la Washington predomina obiectivele federale si internationale, in Arizona oamenii sunt preocupati in primul rand de probleme economice practice si locale. Si totusi, in ultimele luni au dominat si aici preocuparile politice.

Trebue precizat ca Arizona este unul din statele indecise (swing state) care oscileaza intre democrati si republicani si nici un partid nu poate fi sigur de rezultatul alegerilor.

In acest an, disputa a fost acerba reflectand compozitia sociala si etnica a statului.

Arizona e frumoasa, are relief divers, are clima semi-tropicala in sud si continentala in partea nordica si muntoasa a statului. Arizona are totodata un standard ridicat de viata si atrage continuu locuitori din zonele reci ale Americii. Populatia statului e amestecata: amerindieni, mexicani, hispanici, europeni si negri-americani. In ultimele decenii s-au stabilit de asemenea in Arizona atat pensionari din alte state cu stare materiala buna, dar si multi imigrati din America Latina. Acest amestec etnic, rasial si social se oglindeste in optiunile politice ale populatiei.

In ce priveste votul de anul acesta multi americani l-au trimis prin posta inainte de ziua alegerilor, ceea ce este insa contestat si controversat pentru ca voturile pot fi influentate si chiar falsificate. Eu prefer votul in persoana, asa cum preferam sa-mi tin lectiile cand eram profesor; fata in fata cu studentii, nu virtual si impersonal la computer.

M-am prezentat deci la sectia de votare din cartier organizata in sala sociala a unei biserici Luterane. Am fost intampinat de oameni calmi si politicosi; am fost identificat si inregistrat si am ajuns la o alta persoana care urmarea si el procesul in fata unui ecran de computer. Toti cei care participa la orgaizarea alegerilor sunt voluntari.

Eram in fata unui batranel, ca si mine de altfel, care s-a uitat in computer si zambind larg mi-a inmanat buletinul de vot spunandu-me pe nume: „Hei Nick, esti independent ca si mine. Suntem putini, dar buni. Gandim independent.”

In computer eram inregistrat si cunoscut deja ca „Independent,” adica nu fac parte din nici un partid. Am zambit si eu, dar m-am gandit ce altceva mai e prin computere. In lumea de azi nu mai poti ascunde nimic.

Altfel, in prealabil primisem prin posta o mostra a buletinului cu explicatiile necesare in limbile engleza si spaniola. Arizona a fost in trecut provincie mexicana si in prezent 32 la suta din populatie e hispanica.

Si, la obiect, fiecare alegator si-a ales cadidatii preferati in liniste si intimitate. Problema a fost buletinul de vot, mare cat toate zilele si cu zeci de pozitii si de candidati de la presedinte, senatori si reprezentanti la nivel federal, pana la diverse pozitii in primaria locala sau consiliile scolilor.

Am marcat optiunile preferate, am depus votul si in circa 15 minute mi-am exercitat liber si „democratic” dreptul de cetatean. Si totusis, in sinea mea, am zambit sarcastic. Mi-am adus aminte de scriitorul american Mark Twain care a vrut sa intre si el in politica si a ramas cu cel mai amar gust posibil. Scriitorul, laureat la premieul Nobel, a ajuns la concluzia ca nu e adevarat ca prostitutia e cea mai veche meserie din lume, ci politica si ocupatia de politician...

 

Revenind la Arizona, aici hispanicii, imigrantii de data recenta, si clasele de jos, voteza de regula pentru democrati in timp ce majoritatea albilor si clasa mijlocie prefera Partidul Republican. Unii dintre prietenii mei aflati in casatorii mixte se confrunta insa cu divergentele politice chiar in sanul familiei. Sotia mexicana a unui prieten alb a ameninat ca daca Trump ajunge presedinte, ea pleaca inapoi in Mexic. De fapt, a doua zi dupa alegeri au venit in vizita la noi patru familii mixte si m-a surprins sa constat cat de suparate erau femeile din cauza alegerii lui Trump. Toate erau de origine hispanica.

Eu m-am amuzat pentru ca desi l-am preferat pe Trump, entuziasmul meu politic e mult diminuat si respectul pentru politicieni s-a redus pe aceeasi masura. De altfel, se stie in cercul meu de prieteni ca sunt preocupat de geopolitica globala si in acest sens mi se cere parerea. Ma preocupa in special modul in care politica americana afecteaza Europa si Romania, dar aceasta preocupare o impartasesc doar cu cei interesati de subiect.

Altfel, e interesant si cumva surprinzator faptul ca dupa alegerile de la 5 noiembrie s-a restabilit calmul. Unii americani se temeau de un eventual razboi civil si in unele state a fost activata Garda Nationala, dar nu s-a intamplat nimic. In ce ma priveste, ma asteptam la revolte spontane, tulburari de strada, spargeri de magazine si avarii, dar nu s-au produs.

Una din explicatii ar putea fi faptul ca victoria republicana a fost categorica si de necontestat. Fata de democrati, republicanii au avut o agenda clara si s-au angajat bine pregatiti in campania electorala. In acelasi timp, Trump si republicanii au fost ajutati la urne si de evolutia economica precara din ultimii ani a economiei americane. Acest lucru l-au resimtit din plin majoritatea alegatorilor. Preturile locuintelor si chiriile apartamentelor s-au dublat si la fel au crescut preturile alimentelor, serviciilor si asigurarilor, in timp ce salariile au stagnat. Americanii l-au ales pe Trump in speranta redresarii economice si sociale a tarii.

De altfel, Trump a facut multe promisiuni electorale, dar va fi foarte greu sa le indeplineasca. El va trebui sa obtina sprijinul deplin al legislatorilor si deocamdata republicanii au majoritatea doar in Senat. In plus, pentru unele din obiectivele sale, va trebui amendata Constitutia, ceea ce nu e deloc usor.

In ce priveste politica interna, Trump se va lovi de inertia unui sistem guvernamental birocratic si osificat si de opozitia democratilor care fara indoiala ca se vor replia. Neo-marxismul deghizat ca progresivism nu moare de buna voie.

Pe de alta parte, cu caracterul lui impulsiv si autoritar nu va fi deloc usor pentru viitorul presedinte sa-si faca aliati. Pe deasupra, unele din obiectivele noii administratii sunt economice si in sistemul capitalist economia e guvernata in primul rand de intreprinderi particulare si de piata, si doar in mica masura de guvern.

In ce priveste relatiile internationale, Administratia Trump se va confrunta cu probleme geopolitice fara solutii diplomatice. Ma refer la conflictele din Ucraina, din Israel, Iran si Orientul Mijlociu, si la marea confruntare deocamdata pasnica cu China.

Toate aceste situatii-probleme vor afecta din plin Europa si România. Dar mai intai trebuie sa asteptam cateva luni si sa vedem cum se contureaza concret politica externa a Administratiei Trump.

Nicolae Nicholas Dima, USA, 10 noiembrie 2024

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Top 5 autori
VideoNews

Virgiliu Gheorghe Vlăescu despre Alegerile Naționale la ActiveNews și pe YouTube:

Elena Lasconi, candidata USR-LGBT la prezidențiale, într-o reclama la WC-uri:

Elena Lasconi susține căsătoriile homosexuale și adopțiile LGBT:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (3)
  • crazy bobz 10.11.2024 04:20
    Aveti de asteptat, pina in ianuarie cind se va inscauna trompeta!
    Speranta si nadejdea mea este in Dumnezeu!
  • Mircea Dragan 10.11.2024 10:03
    ''Eu am unii prieteni romani care si-ar da viata pentru Trump si altii care l-ar sfasia.''
    Cealalta varianta era Kamala un fel de Dancila a americanilor. Daca voiau pe altcineva decat Trump trebuiau sa-i preseze pe ''democrati'' sa schimbe acea creatura.
    Miroase a blat . S-a intamplat exact ca la romani.
  • viorel craciun 10.11.2024 15:28
    Pai asa a fost si in ROMANIA , in anii 80 , cu finalul 89 , aceeasi situatie de " incertitudine si divizare " , cu rezultatul 89 , atunci era condusa de ei , pentru o noua piata economica dupa 90 , acum la fel tot aceasta divizare la nivelul lor asa zis democrtatic , este condusa de alti " papusari mondiali actuali " pentru o " Noua piata economica " , Dzeu este SUS si ce faci ieri altuia , fara scrupul , iti face altul la fel tie ," fara scrupul " si la nivel de individ si la nivel de tara , Regula este aceeasi , de aceea pentru ce " sa plangem pentru diviziune la americani , cand ei si rusii ne-au creat-o si o intretin la noi in folosul lor propriu de explatare cu orice pret a resurselor noastre nationale si transformarea totala ( fiindca partiala este dupa 90 ) a Romaniei intr-o asa zisa colonie democratica , condusa de " PAPAUSARII LOR"
  1. Cunoscutul bucătar șef Andrei Adlah, prieten cu jurnalistul Oreste, s-a stins din viață neașteptat la doar 50 de ani - VIDEO

  2. Am și eu o curiozitate, mă poate lămuri cineva? Cum se face că noi, „analfabeții funcțional”, susținem un profesor universitar doctor, diplomat ONU, în vreme ce „intelectualii” susțin o prompteristă absolventă de Bioterra, care joacă în reclame la WC-uri?

  3. Călin Georgescu îi cere pentru a treia oară Elenei Lasconi o dezbatere TV în direct, după ce candidata USR a respins alte două invitații

  4. Călin Georgescu ÎN DIRECT la Marius Tucă Show și ActiveNews: ”SUNT ULTRA-PRO-TRUMP!” Candidatul independent suveranist a început să fie cenzurat pe TikTok - VIDEO LIVE

  5. Lucian Ciuchiță: Cărtărescu și șablonul mediocrității

  6. Iulian Capsali: ATACUL CLONELOR "ORTODOXE" CONTRA LUI CĂLIN GEORGESCU

  7. AUR AR PUTEA FACE GUVERN ALATURI DE PSD, CU GEORGESCU PREȘEDINTE! Ponta nu vrea ca PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT să se AUTODISTRUGĂ prin susținerea USR-istei pro-LGBT Elena Lasconi la prezidențiale. Ciolacu dă semne bune. O NOAPTE LUNGĂ

  8. Unul dintre cei mai vechi jurnaliști de investigație a murit astăzi, în urma unui AVC

  9. Demostene Andronescu, ultimul mare poet în viață al temnițelor comuniste, la 97 de ani. Întru Mulți Ani! VIDEO cu poetul recitând la Librăria Sophia

  10. Anghel Buturugă: Nu Iohannis trebuia să-și ceară iertare... Un fost purtător de palavre de pe Deal zice că rugăciunea e doar personală, nu etnică sau colectivă. Ai zice că omul n-are habar de liturghie sau de expresia bisericească ”rugăciune de obște”

  1. CTP zidește un Front Unit împotriva lui Călin Georgescu prin șantaj public și trafic de influență. Liiceanu, reactivat: candidatul suveranist, ”un pericol pentru România”. CTP: ”Ca să-l votezi acum pe Călin Georgescu trebuie să fii prostul satului”

  2. Enigmaticul CG11 - Loviluția din 1989 s-a încheiat ieri...

  3. Victoria lui Călin Georgescu a demonstrat că sistemul și Soros cu ong-urile sale s-au izbit de partidul invizibil al familiștilor creștini și al tradiționaliștilor din România. Prof. Ilie Bădescu intervievat de Victor Roncea: Rezultatul nu este o surpriză

  4. BREAKING NEWS! Elena Lasconi a intrat în turul 2. Marcel Ciolacu e istorie!

  5. Călin Georgescu se dezice de globaliști în media anti-sistem: Sunt pregătit să negociez pentru bunăstarea și sănătatea poporului meu. Nu poți accepta ca un sclav ce dictează alții, ci trebuie să negociezi ca un președinte care își iubește poporul - VIDEO

  6. Tapalagă de la G4 Media trăiește ”un coșmar înspăimântător”: Rezultatul șocant obținut de Călin Georgescu este UN PRODUS PUR AL PROSTIEI ROMÂNEȘTI

  7. AUR AR PUTEA FACE GUVERN ALATURI DE PSD, CU GEORGESCU PREȘEDINTE! Ponta nu vrea ca PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT să se AUTODISTRUGĂ prin susținerea USR-istei pro-LGBT Elena Lasconi la prezidențiale. Ciolacu dă semne bune. O NOAPTE LUNGĂ

  8. Români, nu mai alegeți idioți în fruntea țării!

  9. Sistemul a ales „Soluția de Mătase”

  10. Ciolacu anunță că se retrage oricum - Șeful AEP: Indiferent de declarații, candidații rămân pe buletinul de vot!

Ultima oră

23:20

Călin Georgescu îi cere pentru a treia oară Elenei Lasconi o dezbatere TV în direct, după ce candidata USR a respins alte două invitații

23:20

Un moment pentru micuța Laura! O fetiță de 10 ani a fost diagnosticată cu leucemie acută. Cum puteți ajuta

22:30

Demostene Andronescu, ultimul mare poet în viață al temnițelor comuniste, la 97 de ani. Întru Mulți Ani! VIDEO cu poetul recitând la Librăria Sophia

21:55

Lucian Ciuchiță: Cărtărescu și șablonul mediocrității

21:30

Am și eu o curiozitate, mă poate lămuri cineva? Cum se face că noi, „analfabeții funcțional”, susținem un profesor universitar doctor, diplomat ONU, în vreme ce „intelectualii” susțin o prompteristă absolventă de Bioterra, care joacă în reclame la WC-uri?

20:34

Lulea Marius Dorin: USR, un partid de 12% respins de către români, dictează "marelui" partid PSD

20:21

Anghel Buturugă: Nu Iohannis trebuia să-și ceară iertare... Un fost purtător de palavre de pe Deal zice că rugăciunea e doar personală, nu etnică sau colectivă. Ai zice că omul n-are habar de liturghie sau de expresia bisericească ”rugăciune de obște”

20:00

Călin Georgescu ÎN DIRECT la Marius Tucă Show și ActiveNews: ”SUNT ULTRA-PRO-TRUMP!” Candidatul independent suveranist a început să fie cenzurat pe TikTok - VIDEO LIVE

19:25

Iulian Capsali: ATACUL CLONELOR "ORTODOXE" CONTRA LUI CĂLIN GEORGESCU

18:26

BTI: G4media, apel halucinant către pesediști: “Votați Lasconi ca să puteți fura din bani europeni”

18:07

Călin Georgescu: “Nu se pune în discuție ieșirea României din NATO și din blocul comunitar, dar trebuie să ne cerem drepturile, să negociem. Viața nu merită trăită dacă o trăiești în genunchi în fața altora” - VIDEO

17:56

Ciolacu pare să respingă avansurile LGBT-istei Lasconi și să susțină România și pe Georgescu: ”Drumul european al țării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiționale, identitatea națională și credința acestui neam”

17:16

Maria Eftimie: Alianțe contra firii: un semnal al disperării de a rămâne la putere. Compararea situației lui Călin Georgescu cu cea a lui Donald Trump este elocventă

15:59

Rareș Bogdan a demisionat din funcția de președinte al PNL Diaspora, la cererea lui Ilie Bolojan. Cine i-a luat locul

15:16

Sorin Berilă: 1 decembrie 2024 - 6 decembrie 2020 – O lecție neînvățată