Ce au strigat unii dintre cei mai frumoși români din Basarabia, aflați în cușcă la Tiraspol: Te iubim, popor român! Arestarea și eliberarea după 15 ani de temniță a Eroilor Români din Transnistria. 2 și 4 iunie în Istoria recentă a României mici. VIDEO

De Victor Roncea  /  

Foto: Victor Roncea

Foto: Victor Roncea

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Așa cum sfinți români pășesc printre noi neștiuți, asigurând rezistența și mântuirea neamului prin jertfa și rugăciunile lor, tot așa, fără prea mult zgomot, adevărați eroi luptă, cu smerenie, pentru România. Și sunt aprig pedepsiți pentru aceasta. Statul, fragilizat și aproape putred, ros de infiltrările continue ale agenților și trădătorilor, arareori își arată recunoștința pentru ei.

Veteranii României, de exemplu, care și-au lăsat din trup și suflet în tranșeele Europei, în războiul cu diavolii roșii și bruni sau luptătorii în rezistența armată anticomunistă – fenomen unic în lagărul comunist – se sting, necunoscuți opiniei publice, cu punga de medicamente goală.

„Revoluționari” de o zi au luat și drepturile lor. Câteva mii de români – cu fiecare zi din ce în ce mai puțini -, foști luptători anticomuniști care au spălat cu sângele lor obrazul României în temnițele bolșevice, își țin semeț frunțile sus – cât mai pot, sub anii bătrâneții -, fără să ceară ce statul nu vrea să le dea.

În schimb, disidenți comuniști fără o zi de închisoare sau măcar vreun ghiont din partea Securității, produse ale aparatului kominternisto-kaghebist de diversiune, ocupă cu fularele lor roșii tot spațiul public românesc, de la stânga la dreapta închipuită. Mulți dintre ei cu Steaua României la piept sau în buzunarele de la spate ale pantalonilor.

„Trăiască, trăiască, trăiască și-nflorească, Moldova, Ardealul și Țara Românească!”, strigau dintr-o cușcă, înconjurați de kalașnikovuri rusești, Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Petrov Popa, în urmă cu 32 de ani. Era la Tiraspol, după un război ruso-român rămas puțin cunoscut lumii, la un așa-zis proces al „Tribunalului Sovietic al Republicii Nistrene”. Regimul separatist sprijinit de paramilitarii cazaci, forțele OMON și Armata a IV-a Rusă și condus de ofițeri KGB urmăriți de Interpol se consolida printr-o palmă grea dată de Rusia României.

Cei patru români fuseseră arestați pe 2 și 4 iunie 1992 în urma unei operațiuni a forțelor speciale KGB pentru implicarea lor în apărarea pământurilor istorice românești.

Timp de 15 ani, nimeni nu a reușit, cu CEDO cu tot, să-i elibereze pe cei trei români rămași închiși – după ieșirea lui Ilașcu – în cel de-al doilea Kaliningrad al Europei. Vina lor, dragostea de țară, neam și limbă, a fost pedepsită aproape ritualic. Calvarul petrecut în temnițele transnistrene nu va putea fi povestit, integral, niciodată. Chinurile fizice, umilințele și presiunile psihice au culminat de multe ori cu simularea unor execuții.

Nerecunoștința Primăriei de la București

Zeci de organizații neguvernamentale românești și instituții europene au solicitat eliberarea celor trei eroi români. În țară, s-a reușit conferirea cetățeniei române tuturor celor închiși. Cu toate acestea, au fost eliberați doar la termenul prevăzut de instanțele rusești machiate de la Tiraspol, respectiv 2 iunie 2004, pentru Alexandru Leșco, 2 iunie 2007 pentru Andrei Ivanțoc și 4 iunie 2007 pentru Tudor Popa.

Ulterior, la o lună după eliberarea lor, la cererea Asociației Civic Media, președintele României le-a conferit Steaua României, într-o ceremonie emoționantă desfășurată la Cotroceni, iar Consiliul General și Primarul Capitalei le-au acordat titlul de Cetățean de Onoare al Bucureștiului, urmănd să le ofere, conform promisiunilor publice, și un apartament fiecăruia, pentru a se putea muta cu familiile la București. În ciuda acestor declarații oficiale, Primăria Generală a Capitalei nu s-a achitat niciodată de această obligație, deși fiecare primar care s-a perindat la conducerea ei a reiterat promisiunea. Ani de zile, până recent, o pensie de merit pentru suferința lor de 12 și 15 ani de temniță grea a fost sabotată în Parlamentul României. De fiecare dată când a fost propus un proiect de lege în acest sens s-au împotrivit, deloc întâmplător, parlamentari ai formațiunii maghiare UDMR.

La condamnarea lor în cușca de la Tiraspol, ultimii deținuți politic din Europa strigau cu un curaj nebun, fluturând un mic steag românesc: „Te iubim, popor român!”.

Eliberarea lui Alexandru Leșco: „Socot că sunt în România!"

Primele declarații ale patriotului român Alexandru Leșco după eliberare: „Socot că sunt în România!". Afirmația a fost făcută de Alexandru Leșco pe granița arbitrară dintre Republica Moldova și Transnistria, pe 2 iunie 2004, la eliberarea lui. „Fraților, vă mulțumesc din suflet că sunteți cu toții aici". Acestea au fost primele cuvinte ale patriotului român Alexandru Leșco, imediat după ce a fost eliberat, miercuri, de către forțele transnistrene, la trecerea dintre Republica Moldova și Transnistria. „Noaptea aceasta n-am pus geană pe geană. Am așteptat cu sufletul la gură clipa aceasta. Să-mi văd soția. Să simt libertatea. Despre planurile de viitor nu vă pot spune încă nimic, trebuie să mă odihnesc puțin și să-mi verific starea sănătății. După aceea voi mai vedea", a declarat Alexandru Leșco după ce s-a îmbrățișat cu soția sa, Tatiana. „Pentru mine, cauza românească rămâne aceeași.

Eu am fost condamnat pe nedrept. Așa am considerat atunci și de aceasta sunt convins și acum. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului va conchide cu siguranță ce a fost cu această condamnare ilegală", a declarat Alexandru Leșco în mijlocul grupului de prieteni și de ziariști care l-au așteptat la „frontiera" cu Transnistria.

„Cu Andrei Ivanțoc am avut ocazia să discut câteva clipe înainte să ies din temniță. I-am lăsat ceva din lucrurile mele și i-am spus că de abia aștept să ne revedem în libertate. De Tudor Petrov-Popa nu mai știu nimic, am fost despărțiți. El se află în altă parte acum, în închisoarea de la Hlinaia. Voi face tot ce pot pentru a-și revedea și ei familiile cât de curând." Întrebat de jurnaliști dacă va pleca în România, Alexandru Leșco, încă cu un picior pe granița arbitrară cu Transnistria, a răspuns scurt: „Eu socot că sunt în România!".

Alexandru Leșco s-a întors acasă: „Mulțumesc, popor român!"

Dintre cei trei prizonieri politici români deținuți în Transnistria separatistă, Alexandru Leșco s-a întors acasă. După 12 ani. Soția i-a fost expulzată din Tiraspol, după încarcerarea soțului său de către trupele rusești și transnistrene. Acum, acasă este la Chișinău. Ar fi trebuit să fie și la București.

Întoarcerea lui Alexandru - Documentar- TVR:

Film Documentar despre eliberarea lui Alexandru Leșco, membru al grupului Ilașcu; Realizator Radu Găină; Reporter și Camera: Victor Roncea. VIDEO:

În cele de mai jos, vă oferim un istoric al eliberării celor trei români, așa cum l-am publicat în lucrarea "Eroi Pentru România” (Editura Semne) și în prestigioasa publicație Evenimentul Istoric:

Eliberarea lui Alexandru Leșco: „Socot că sunt în România!"

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (14)
 • Enya 04.06.2021 00:27
  Ce stil deosebit de a scrie aveti! Zilele trecute ma faceati sa rad la articolul cu "tinta goala", acum m-ati emotionat rau de tot cu articolul de pe evenimentul istoric despre fratii basarabeni intemnitati 15 ani...
  De cate ori vad prin tara "Basarabia pamant romanesc!", ma gandesc mereu cu emotie la cei care mentin acest vis. Destul de recent, am trecut din nou pe langa unul dintre locurile unde era scris de ani de zile pe betonul de pe marginea soselei, dar acum nu mai era, cineva stersese adevarul si-atunci am simtit o durere in suflet, mai ales ca tocmai incepusem sa citesc cartea Anitei Nandris, si m-am intrebat: ce-o fi fost, doamne, in sufletele bucovinenilor si barasabenilor deportati in Siberia?!????
 • ActiveNewsRo 04.06.2021 05:20
  Sărutmâna! Mulțumim! Doamne, ajută!
 • Enya 04.06.2021 06:30
  Si eu va multumesc!
 • A.C. 05.06.2021 04:30
  Avem rude care au fost deportate in Siberia, rude de care nu s-a mai stiut, rude de care nu s-au mai bucurat copiii lor, nepotii lor, noi ceilalti. Basarabia este si va fi mereu pamant romanesc!
  Dumnezeu sa ii odihneasca!
  Cat despre acesti frumosi romani, cu atata dragoste de tara incat au sacrificat tot ce-au avut pentru neamul lor, Dumnezeu sa le fie in suflet, sa ii ocroteasca si sa ii lumineze. Sunt un exemplu pentru noi toti.
  Hristos a inviat!
 • Gligor 05.06.2022 06:46
  Adevarat S-a-naltat!
  Cu adevarat sunt un exemplu pentru noi toti.
 • UrsuRei ► Gligor 05.06.2024 08:03
  Noi, Crestini ortodoxi, o sarbatorim Inaltarea pe 13 iunie. Pana atunci se cade sa ne salutam cu Hristos a Inviat! Fara suparare,iertare!
  Cat despre domnii Leșco, Ilascu, Ivanțoc, Petrov Popa , acestor nobili eroi Romani, eu le multumesc.
  Ar trebui sa-i avem in Parlamentul Romaniei!
  Hristos a inviat!
 • mariusmioc 04.06.2022 23:01
  Interviu cu Ilie Ilașcu publicat în 1990 https://mariusmioc.wordpress.com/2009/03/02/interviu-cu-ilie-ilascu-publicat-in-1990/
 • George 07.06.2022 08:46
  Cui iubește mult... mult i se iartă.
  Din cauza asta și femeilor care nasc li se iartă mult! Fiindcă nu este ușor să porți în pântece, să naști și apoi să crești. Pentru asta e nevoie de multă iubire! Pentru asta am învățat să apreciez femeia, și mai ales femeia care alege să nască... fiindcă face o mare jertfă. Și femeia bună la suflet și chiar femeia mai puțin bună! Aleg să fie o nouă Eva, să fie născătoare de dumnezei după har. Eva - viață... Ideal ar fi să le călăuzească pașii pruncilor și spre Hristos, dar asta este o altă poveste.
  Există un corespondent aici, din cauza asta am făcut această paralelă. Aceștia oameni, fie că sunt apreciați sau nu sunt apreciați pentru jertfa lor, au conștiință împăcată că au făcut ce trebuie. La judecata de obște... când se vor judeca neamurile nu se vor rușina, chiar dacă aici pe pământ le-a fost greu. Ei și-au depus jertfa lor pe altarul neamului nostru.
  Vorba aia, noi aur și alte bogății nu avem să vă dăm, fiindcă alogenii ne conduc țara și suntem slabi și nepuntincioși, însă Hristos să vă dea tot ce este mai bun în Împărăția Lui. Doamne, ajută!
 • Brick 04.06.2023 18:46
  "Nu voi putea uita vreodata episoadele luptelor de la Dubasari, de la Cosnita-Dorotcaia, unde a cazut Filip Lupascu si camarazii sai de arme, nu pot uita tragedia de la Gasca, nici luptele de la Vadul lui Voda, de la Cocieri ori Tighina, unde armata rusa, cu tot arsenalul ei, nu ne-a infant si nici n-a reusit sa ne scoata din oras. Nu voi uita imaginea refugiatilor moldoveni care si-au parasit casele, satele, pentru a trece dincolo de rau.
  Dar cum nu voi uita cruzimea militarilor si separatistilor rusi care-i schingiuiau si maltratau fara pic de mila pe moldoveni, pe care-i considerau romani fascisti. Unora dintre arestatii si prizonierii moldoveni, separatistii din banda criminalului Kostenco le-au taiat urechile, degetele si organele genitale, dupa care i-au inecat sau aruncat in gropile de gunoi". (col. Anatol Munteanu - Eroii de la Nistru)
 • INJECTIA FINALA 04.06.2023 21:52
  Felicitări, frate Victor !

  Cei patru eroi luptători

  Erau tineri și s'au jertfit
  Pentru poporul lor iubit
  Pentru libertate, demnitate
  Si mult visata unitate

  Asemeni sfinților din inchisori
  Au mucenicit, înalți Hristofori
  Purtând în sânge si inima lor
  Durerea Neamului tricolor

  Puterea în stat i'a trădat
  Românii i'au iubit, admirat
  Cei patru viteji luptători
  Sunt pentru noi patru sori

  A lor e divina cunună de flori
 • Cristian Zoica 04.06.2023 22:31
  Dacă acei oameni, mereu amăgiți și batjocoriți de Statul Român, mai zic din suflet că mulțumesc Poporului Român, înseamnă că sunt caractere colosale și minți treze, lucide. Pentru că au înțeles că Statul nu mai reprezintă de prea mult timp Poporul.
 • Nick Cohen 05.06.2023 08:42
  Tot o instigare a occidentului contra Rusiei a fost si conflictul ala, un precursor al razboiului de azi din Ukraina . Tot aceleasi casu belicus. Daca tot luptati contra cenzurii si pentru libertatea de opinie, eu vreau sa zic ca Transnistrienii au avut dreptate . Rusii au cedat DDR , Berlinul si jumate de Europa pentru pace , dar vestul nu s-a multumit si a continuat sa atace Rusia folosindu-se de moldoveni , de ceceni, de ukrainieni . Ce vreti sa faca rusii , sa tolereze avansarea spre est si agresiunile occidentului ?
 • Passagero 04.06.2024 23:53
  Jertfa eroilor nostri este cunoscuta la Dumnezeu, problema este cu romanii de acum pe care-i doare undeva de aceasta jertfa, sa-i trezeasca Dumnezeu si pe acestia !
  Noi, care am inteles aceasta jertfa trebuie s-o marturisim oriunde si oricand, acesta este ethos-ul neamului, cine este fiu al neamului este totdeauna in casa, jighimelele sunt afara din casa noastra.
  Marire fratilor eroi basarabeni !
  Multumiri, Victor, pentru ca tii aprinsa faclia neamului !
 • Mircea Dragan 05.06.2024 10:18
  15 ani in puscarie ptr un ''popor'' ''moldovenesc'' care ''graieste'' in rusa. Ce o fi fost in capul lor?
 1. Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

 2. Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

 3. O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

 4. 16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

 5. A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

 6. Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

 7. 135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat

 8. Mama tuturor Teoriilor Conspirației validată de "Știință": "EI sunt printre NOI" – Între Mântuitorul Cosmic și Putiniștii Galactici

 9. Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

 10. 30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

Ultima oră

01:10

16 iunie: 11 ani de la trecerea la Domnul a sfântului Părinte Justin Pârvu de la Mănăstirea Petru Vodă. ”Vor veni vremuri în care numai cei ce vor simți harul lui Dumnezeu vor putea distinge binele de rău. Cu mintea omenească va fi cu neputință de ales”

00:30

16 iunie: Sfântul Ierarh Martir Neofit Cretanul, Mitropolitul Țării Românești; Sf. Ier. Tihon, Episcopul Amatundei; Sf. Sfințit Mc. Marcu, Episcopul Apoloniadei

23:45

Dispărută de la Crăciun, Prințesa Kate, lovită de cancer la 42 de ani, și-a făcut prima reapariție - VIDEO

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:35

O știre care lipsește cu desăvârșire din întreaga mass-media: ”Opriți Genocidul! - Miting și Marș la București pentru eliberarea Palestinei de sub ocupația Israelului” - VIDEO

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:30

O zi întreagă de manifestări omagiale pentru Eminescu în Arhiepiscopia Tomisului - VIDEO

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal