Cazul prinde contur: LISTA NEAGRĂ, dată la Gazeta de Perete a Parlamentului și la Universitatea Petre Andrei. Luminița Arhire: UN DEMERS EDUCAȚIONAL RETRAS DE PE PIAȚĂ SAU ”UITE CARTEA, NU E CARTEA!”

De Luminița Arhire  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


UN DEMERS EDUCAȚIONAL RETRAS DE PE PIAȚĂ SAU „UITE CARTEA, NU E CARTEA!”

MOTTO: „Pe 25 februarie, Sorin Bocancea a anunțat public că volumul «Războiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale» a fost retras de pe piață de către Editura Institutului European, unde a fost publicat. PRESShub l-a contactat pe profesor pentru a afla ce s-a întâmplat. «Este vorba de un TEXT ȘTIINȚIFIC, elaborat de unul dintre colaboratorii la acest volum, este vorba de domnul lector doctor Constantin Ilaș, care a făcut practic un inventar al temelor [de propagandă], în primul rând. Deci nu a fost intenția de a face inițial o listă. A inventariat TOATE TEMELE propagandei ruse.Temele propagandei ruse, așa cum spune domnul Ilaș în partea teoretică a contribuției sale (în partea practică nu știm ce se întâmplă...n.n.), nu sunt doar cele care, în mod explicit, afirmă că războiul este bun, că Putin are dreptate sau că ACTORAȘUL de la Kiev trebuie fugărit și așa mai departe. Sunt mai multe teme care intră în siajul propagandei ruse, teme care nu au fost lansate în România pentru prima dată începând cu februarie 2022, cum sunt suveranismul, anti-occidentalismul, concepțiile anti NATO, toate cele acele mitologii cum că suntem o colonie a UE, suntem sclavi ai NATO și ai Statelor Unite și așa mai departe», a menționat coordonatorul lucrării în discuția cu PRESShub.” (PRESSHUB. ro, 28 februarie 2023)

....................................................................

Deci, pe 25 februarie 2023, sesizând o răsuflare fierbinte în spate și temându-se că nu va rămâne doar cu atât, ci va simți în curând și niște dinți bine articulați înfipți în ceafă, în timp ce agresorii îl vor năduși binișor cu niște cereri de daune materiale bine întemeiate, domnul Bocancea ne-a zis de la obraz că gata! s-a rezolvat! s-a retras cartea, nu mai este motiv de supărare... Deci, S-A RETRAS... rețineți. Acum, întrebarea mea este: dar de tipărit s-o fi tipărit? Pun această întrebare firească, făcând abstracție de faptul că lângă cotul meu stâng se odihnește volumul respectiv... (ce să fac... sunt sentimentală, țin cartea aproape, căci doar acolo scrie clar că sunt „vectoriță putinistă” deoarece am făcut mișto de Vasilică Cristi Danileț într-un articol publicat în ACTIVE NEWS. ro.!) de când mi l-am procurat, iar uneori îl mai deschid, așa, de control... Însă intrând eu pe site-ul Editurii „Institutul European din Iași”, și citind titlurile din colecția DEZBATERI CONTEMPORANE, unde se pare că a fost încadrat volumul (sau cel puțin așa scrie pe prima pagină), am avut surpriza să constat că „Războiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale”, coordonat de Sorin Bocancea, nu există semnalat nici măcar ca apariție! Aoleu! mi-am zis... păi, cum așa? Cum poți retrage de pe piață ceva ce nici măcar n-a apărut?

Să vedem ce spune doamna Mioara Anca Dumitrescu, de la Editura Institutul European din Iași despre această poveste cu ochi și cu sprâncene:

„... «Lucrurile stau așa. Volumul acesta a fost publicat într-o GRABĂ FOARTE MARE, pentru că atât coordonatorul, cât și o parte dintre autori doreau să aibă o lansare în decembrie.(...) În momentul în care a apărut discuția legată de numele apărute pe acea listă, am primit unele telefoane și am retras acele puține exemplare, nu știu dacă au fost 20 pe care noi le-am distribuit, 15 exemplare fiind distribuite coordonatorului și autorilor pentru drepturile de autor. Era firesc să le retragem, ca să ne dumerim și să analizăm mai bine situația ținând cont de faptul că volumul a fost trimis FOARTE RAPID. Am consultat membrii ai Colegiului Editorial, unii dintre ei fiind co-autori ai acestui volum, și TOATĂ LUMEA, cu o singură excepție care a confirmat regula, au ajuns la concluzia că în mod corect, ar fi trebuit ca lista din articolul domnului Ilaș să fie însoțită de MENȚIONAREA SURSELOR DE INFORMARE, lucru care nu era prezent». Directoarea editurii INSTITUTUL EUROPEN din Iași consideră reacția oamenilor enumerați de Constantin Ilaș ca fiind UNA NORMALĂ ȘI ÎNDREPTĂȚITĂ.” (PRESSHUB. ro, 28 februarie 2023)

Cum puteți constata din cele de mai sus, ca-ntr-o parafrază a zicalei: „când doi îți spun că ești beat, du-te și te culcă”, mai mulți cetățeni, printre care directoarea editurii dar și unii co-autori ai volumului îi spun lui Bocancea că-i cherchelit rău și i-ar prinde bine puțină odihnă, iar lui Constantin Ilaș că-i de-a dreptul mangă! Cu toate acestea, cei doi n-au de gând să meargă acasă, ci o țin langa cu ciocnitul paharelor și cu lălăitul prin presă și pe FACEBOOK...

„Am vorbit cu coordonatorul, domnul profesor Sorin Bocancea, și i-am spus la ce concluzii am ajuns, aceea că trebuie să avem DOVEZI în momentul în care încadrăm niște oameni într-o categorie sau alta, între putiniști și anti-putiniști. Domnul profesor Bocancea a spus că există aceste dovezi pentru cei menționați, dar că nu poate să le pună în carte pentru că ar rezulta un volum dublu sau triplu ca număr de pagini. Atunci i-am propus domnului profesor să eliminăm lista. Domnul profesor a refuzat să scoată lista (restul articolului era coerent) care se putea înlocui cu un alt paragraf, cu un comentariu. Domnul profesor a refuzat ambele variante.” (Mioara Anca Dumitrescu, PRESSHUB. ro, 28 februarie 2023)

Cum vă spuneam, conglomeratul Bocancea&Ilaș nu s-a intimidat, ci i-a dat înainte cu tupeu!

Aceștia doi, stimați cetățeni, sunt profesori la universitate. De aceea mă frământă o întrebare: dacă dânșii sunt atât de vigilenți încât dau titlul de „vector” la tot cartierul, ce se întâmplă dacă vreun student al distinșilor nu este de acord cu opiniile lor despre lume și viață? Ce fac ei cu tinerii „vectori” care au un pic de suveranism românesc în cap, de exemplu? (orice urmă de suveranism i-ar arunca automat în tagma detestaților „putiniști”... nu spun eu, Bocancea spune că a sesizat dânsul că tema suveranității e temă putinistă sadea!) Cum îi reeducă? Îi lasă repetenți? Sesizează „organele”? Fac o listă cu „vectori ai propagandei ruse-aripa tânără”, ca să-i facă de rușine? Sau se bazează pe tânăra lor ipocrizie -una să spună la examen și alta să creadă în realitate? Pentru tânăra generație e o cale bună de a parveni și de a lua examenele la acea facultate unde -cel puțin așa zice „Onorata Instanță”- puteai lesne să fii Făt-Frumos, deoarece dăcât te opinteai nițel și halei-hap!!!... absolveai doi ani dintr-o lovitură, dacă aveai de vreo 19 000 de lei „jăratic” ca să hrănești gloaba pentru a se transforma într-un armăsar superb! Acum metoda pare ușor depășită, căci Onorata Instanță n-a vrut să creadă că gloaba s-a preschimbat într-un cal falnic de la sine, adică fără „jăratic” la plic...

Și m-am mai întrebat, visătoare, de ce oare volumul a fost lansat cu o asemenea grabă, după cum se plânge doamna directoare a editurii... De ce era musai să apară în decembrie, înainte de Crăciun? Ca să găsesc răspunsul la această enigmă, am intrat pe pagina Universității „Petre Andrei” din Iași unde am citit, pe data de 1 martie 2023 următoarea declarație a lui Sorin Bocancea:

„De asemenea, în cadrul emisiunii Polis, de la postul Tele Moldova realizată de UPA am organizat dezbateri pe tema războiului din Ucraina. În DEMERSUL EDUCAȚIONAL al Universității SE ÎNSCRIE ȘI VOLUMUL «Războiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale» ce reunește contribuții ale unor reputați specialiști în domeniile istorie, științe politice, drept, științe militare , economie și comunicare.” (pe pagina de FACEBOOK a Universității „Petre Andrei” din Iași, pe 1 martie 2023, cu referire la un eveniment desfășurat pe 28 februarie 2023 - captură foto mai jos)

Aha! Deci, volumul despre care distinsul Bocancea ne spunea în 25 februarie 2023 că este retras de peste tot, face parte, pe 28 februarie 2023, din DEMERSUL EDUCAȚIONAL al universității, potrivit aceluiași distins Bocancea... păi, ziceți așa, măi băieți! Vă mai aduceți aminte, dragi cetățeni, că eram nedumerită acum o lună: cine, Doamne iartă-mă! să cumpere, la un an de la începutul războiului din Ucraina, când toate părerile despre confruntare sunt deja formate și consolidate, respectiv când „les jeux sont faits, rien ne va plus !”, o carte cu eseuri aparținându-le mult-îndrăgiților Brândușa Armanca... Iulian Chifu... Cristi Danileț... Cristi Preda... etc.? Ei, poate că acum răspunsul poate fi întrezărit: dacă volumul e, de fapt, MATERIAL DIDACTIC, cred că orice student se poate scormoni de 110 lei prin buzunare, înainte de sărbători, ca să facă o bucurie rectorului și să-și asigure și un climat favorabil pentru următorul examen!

Sau poate că nu-i așa, ci e doar o ipoteză hazardată... dar, hai să zicem, totuși, că raționamentul meu poate fi cu mult mai credibil decât afirmația profund „științifică” a domnului Constantin Ilaș, de la pagina 468 a cărții, cum că în spatele postărilor semnate, pe FACEBOOK, cu numele David Angelo, Mario Munteanu și Angel Davidescu s-ar ascunde („...bănuim, în urma unui comentariu la o postare”- zice dânsul... curat științific, coane Fănică!, n.n.) regizorul Cristi Puiu!!! Și dacă poate el să avanseze o asemenea teorie științifică, pot și eu să cred că viitorii clienți pentru achiziționarea operei coordonate de către domnul Bocancea erau studenții universității unde dânsul este rector, fratele și cumnata sunt/au fost profesori iar verișorii... ei, despre verișori chiar nu știu nimic!

.......................................................................................................................

P.S. În fotografia de sus e însuși domnul Bocancea înmânându-i deputatului Uniunii Ucrainene, domnul Nicolae Miroslav Petrețchi, pe data de 28 februarie 2023, cartea care a fost retrasă de peste tot pe data de 25 februarie 2023! Adică: „Priviți această carte/ E moartă deși zboară/ Căci o mai ține-n aer/ Programa universitară!”

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
 • Angela Drobota 07.03.2023 12:45
  Excelent articol! Multumesc pentru tratarea umoristica a moravurilor "intelectualitatii" profund proaste si inculte din aceste vremuri zbuciumate.
 • Mircea Dragan 07.03.2023 17:42
  Te uiti la Sorin Bocancea si constati ca-i idiot!
  Bai Sorin Bocancea stii ca noi de 33 de ani suntem efectiv jefuiti si batjocoriti inclusiv de betivii ucrainieni ? Sper sa-i termine rusii.
 1. Manuela Hărăbor spulberă filmul lui Ciprian Mega, ”21 de rubini”: ”O mizerie neo-marxistă. Mă întreb de ce nu apare în film cel care a tăiat și a spânzurat în ultimii ani în interiorul BOR-ului și care încă nu a fost înlăturat, respectiv Vasile Bănescu”

 2. Premierul Slovaciei a fost împușcat de un progresist - transportat de urgență la spital - FOTO/VIDEO. Robert Fico s-a exprimat adeseori împotriva Ucrainei lui Zelenski și a războiului susținut de NATO și a respins Tratatul OMS și ”Circul Covid”. UPDATE

 3. Pr. Călin Sămărghițan: ”21 de rubini” al lui Ciprian Mega

 4. Filmul lui Ciprian Mega, apărat cu năduf de NEPOMENITORI, schismaticii anti-BOR. Ce cred simplii ortodocși: Filmul este o interferență a zonelor demonice. Un preot nu ar trebui să fie regizor. Trebuie să aleagă: Dumnezeu sau Mamona?

 5. Noua Ordine Mondială: Marea ofensivă din septembrie (I) - Accelerarea Agendei 2030

 6. Scandal monstru la Eurovision. Reprezentanta ”non-binară” a Irlandei a făcut un show satanist care i-a pus pe fugă chiar și pe fani

 7. Cel mai controversat și discutat film al momentului: 21 DE RUBINI - VIDEO INTEGRAL

 8. Elena Dulgheru: ”21 de rubini” - tabloul social este dominat de nedreptate, din care cu greu se străvede o firidă de speranță și de har izbăvitor

 9. Parlamentarii germani propun ca dronele rusești să fie doborâte de pe teritoriul României

 10. Politicianul german homosexual Martin Neumaier s-a filmat cum linge toaletele publice și se unge cu fecale pe față - VIDEO Bizar

Ultima oră

23:03

Un palestinian creștin-ortodox oferă detalii despre calvarul pe care îl îndură creștinii din Gaza - “Există o intenție clară de anihilare a poporului palestinian” - VIDEO

22:33

Pr. Bogdan Florin Vlaicu, dialog cu Ileana Bauer, doctor în teologie ortodoxă, monahul Filotheu Bălan și Prof. Florin Popescu, despre calculul datei Sfintelor Paști, semnificația sărbătorii Învierii, manifestările lui Hristos cel Înviat – VIDEO LIVE

22:19

DNA, primele precizări despre dosarul care l-ar viza pe Nicușor Dan. Reacția primarului Capitalei

21:02

Scrisoare spre știința prim-ministrului Marcel Ciolacu și către ministra Învățământului Ligia Deca - Despre rectorul plagiator Dan Marcel Iliescu de la Universitatea Ovidius din Constanța

20:32

Focuri de armă la granița României cu Ucraina: Un bărbat care încerca să treacă ilegal granița către România a fost împușcat în cap

19:38

Dr. Ana Mihalcea prezintă o descoperire a doctoriței Geanina Hagimă: Un document oficial al SUA - “Armele biologice reprezentate de bacterii modificate genetic producătoare de amiloid pot explica cheagurile imense” la injectați

17:35

Cum se simte Florin Piersic. Ce mesaj a transmis marele actor prin medici - “O să spună lucrurile pe care nu le-a spus până acum”

15:45

Vladimir Putin susține că Rusia nu a refuzat niciodată să negocieze cu Ucraina: ”Au aruncat acordurile noastre la coșul de gunoi”

14:57

De ce un Guvern Mondial ar fi Sfârșitul Lumii

14:25

Parteneriat Opoziția: Dincolo de aparențe – conflictul din Ucraina

13:18

Președintele Slovaciei: Robert Fico a scăpat de moarte "la mustață"

12:42

Declarația comună a președinților Federației Ruse și Republicii Populare Chineze

10:37

Proprietarii de vehicule electrice spun că mașinile lor îi îmbolnăvesc - o șoferiță susține că Tesla i-a provocat sângerări nazale, dureri corporale și căderea părului

10:21

Caravana Patrioți în Europa, organizată de AUR pentru prezentarea candidaților la alegerile din 9 iunie, a ajuns, joi, în Alba Iulia

09:14

Israelul anunță că trimite trupe suplimentare în Rafah și intensifică operațiunile militare