Cazul Visarion Alexa - Între duhul lumii și Duhul lui Dumnezeu

De Ștefan Constantinescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Tot scandalul legat de părintele Visarion Alexa din ultimele zile m-a întristat mult și mi-a lăsat un gust foarte amar. M-au șocat și pe mine, într-adevăr, detaliille poveștii, dar mă doare la fel de mult faptul că prin toată această abordare, părintele nu este chemat la pocăință, ci, mai curând, este împins către deznădejde. Iar noi îmi pare că nu învățăm nimic din semnificația acestui fapt instrumentat mediatic și deloc abordat duhovnicește.

De fapt, ce nu realizează lumea este însăși faptul că, paradoxal, mass-media, chiar cea care l-a creat pe părintele Visarion, care l-a făcut să fie ceea ce era în societatea românească, îl judecă acum pe părintele și-l sacrifică pe altarul unei moralități în care ea nu mai crede de mult și pe care a făcut tot posibilul în ultimii 30 ani să o alieneze cu totul. Asistăm, așadar, la un fel de infanticid, o jerfă adusă idolilor, după cum în vremea păgânilor pruncii erau sacrificați zeului Baal.

Părintele Visarion este judecat de mass-media pentru că, preot fiind, a abuzat o femeie și a smintit pe altele, căci dacă nu era preot nu s-ar fi sesizat nimeni. Dar el de ceva ani este mai puțin preot și cu mult mai mult o vedetă mediatică. Iar ca vedetă, s-a ostenit cât a putut săracul să se facă plăcut publicului din fața televizoarelor sau de pe internet, respectând pentru aceasta toate regulile impuse de aceasta, comune mai curând unei case de toleranță decât unei instanțe morale, după cum se erijează a fi întotdeauna. Lucrul acesta ar fi trebuit să ne îngrijoreze în ultimii ani pe noi care suntem în Biserică, și nu consecințele oarecum anticipabile ale unei forme, iertați-că trebuie să o spun, de prostituție mediatică.

În Biserică există alte legi decât cele din lume, iar cine încalcă aceste legi duhovnicești riscă să piardă lupta cu cel care îi urăște pe oameni dintru început. Părintele Visarion, probabil că înainte de a dobândi discernământul duhovnicesc s-a instituit în judecător și, mai mult, în director de opinie, în dreptar al credinței și cred că, mai degrabă aici este problema pe care ne facem că nu o vedem.

Îmi amintesc de pildă că el pentru a se face plăcut mass-mediei s-a instituit în judecător al părintelui din Suceava care a fost acuzat că a omorât un copil la botez, aceasta înainte ca judecătorii să se pronunțe asupra faptului că preotul era complet nevinovat. Ne demonstra atunci pe micul ecran cum se face un botez, în contrast cu modul în care a procedat preotul din Suceava, adâncindu-l mai adânc în vina pe care de fapt nu o avea, ci i-o crease aceași mass-media, căreia părintele Visarion slujea. Pe urmă, părintele, în mai toate aparițiile mediatice, strecura duhul relativizării învățăturii de credință și chiar a canoanelor Bisericii, iar marea parte a lumii care acum îl judecă, îl aplauda cu frenezie.

Recent, se transformase în aceași goarnă a mass-mediei în Biserică, îndemnând lumea la vaccinare, până la a ironiza și batjocori pe cei care au ales să nu se vaccineze, în temeiul credinței sau științei lor privind vaccinul.

Niciodată, sau cel puțin nu știu eu, părintele Visarion nu s-a arătat contrariat de vreo abordare a mass-mediei, de vreo încălcare a vreunui cod moral de către aceasta, niciodată nu a intrat în conflict cu puternicii zilei pentru a apăra vreun principiu moral pe care aceasta l-ar încălca, ci dimpotrivă, ajunsese să facă emisiuni cu persoane care aveau un discurs anticreștin, antibisericesc. Așadar, părintele Visarion s-a dovedit fiu fidel mai curând al mass-mediei care acum îl judecă decât al Bisericii, neieșind niciodată din cuvântul ei, chiar dacă a trebuit pentru aceasta să neglijeze și, chiar, să relativizeze și să conteste canoane, dogme și legi bisericești. Pentru toate acestea, mass-media îl celebra acordându-i toată cinstea, iar marea parte a lumii îl admira și-l avea ca model (foto sus și jos). Iată, spuneau ei, și Biserica are vedetele ei.

Oare toate acestea nu trebuiau să constituie motive de îngrijorare pentru noi, cei care constituim plinătatea Bisericii, sau pe cei care răspund de partea instituțională a acesteia? De ce nu ne-am sesizat atunci? De ce nu am mers să-i vorbim, să-l mustrăm, potrivit cuvântului Evangheliei?

De ce a mai fost lăsat să se erijeze în reprezentant al Bisericii în mass-media, când el era de fapt prin discursul său un agent al mass-media infiltrat în Biserică, și nu este singurul.

Cred că, de fapt, aceasta este problema care ar trebui să ne pună pe gânduri. Că părintele a ajuns să cedeze ispitelor trupești, nu e altceva decât rezultatul asimilării de către el a cugetării, a duhului desfrânatei mass-media, și a respingerii cugetării evlavioase a Bisericii noastre. Iar legea duhovnicească arată că de soarta lui se vor împărtăși toți cei care urmează sau vor urma această cale. Căci nici Dumnezeu, Bunul, nu lasă până la sfârșit să fie batjocorită credința și Biserica, cum nici cel rău nu-l va lăsa pe cel care îi slujește prin mass-media să mai rămână în duh alături de Hristos. Vedetismul mediatic va sfârși întotdeauna pentru oamenii Bisericii cu un deznodământ asemănător cu al părintelui Visarion astăzi.

În rest, despre căderea lui morală nu cred că sunt îndreptățit să mă pronunț, căci oricare dintre noi poate cădea la un moment dat, iar, dacă e că urmăm cuvântului părintelui Sofian, duvovnicul de la mănăstirea Antim, scurtătura care te poate duce la cer nu e alta decât nejudecarea aproapelui.

Mai rămâne însă un lucru care trebuie observat. Dacă în cazul violatorilor în serie, a tâlharilor sau chiar a traficanților de femei și copii, poliția și organele judecătorești îți manifestă inerția și adesea nepăsarea, în cazul părintelui Visarion s-a dovedit de o acrivie exemplară.

De ce mass-media își sacrifică adeptul, pentru a apăra o morală pe care o batjocorește prin filme și talk show-uri, prin celebrarea nudității, a perversiunii și a tuturor desfrânărilor vedetelor, iar organele polițienești dovedesc un profesionalism ieșit din comun? Să fi sosit oare vremea ca Biserica să fie lovită, iar scandalul cu părintele Visarion să nu fie decât primul dintre atacuri, urmat cât de curând și de altele? Are nevoie oare statul român astăzi să ceară ceva foarte important de la Biserică și se teme de un refuz? Vor oare policienii români să împingă România în ceva mai rău și se tem că Biserica va putea reacționa? Sunt doar câteva întrebări care mi s-au ridicat în ultima vreme.

Cu toate acestea, chiar dacă vrășmașul caută să ne distrugă, cel mai important este ca noi să ne vedem de cele ale credinței noastre, fugind de toată slujirea la duhul lumii prin mass-media sau altfel, căci aceasta nu va putea sfârși decât acolo unde a ajuns părintele Visarion și poate chiar mai rău.

Să ne rugăm, zic, mai curând decât să judecăm, să ne rugăm pentru părintele Visarion să-i dea Dumnezeu pocăință, căci orice cădere poate fi pricină pentru un nou început. Iar în această cădere să vedem și pronia lui Dumnezeu care prin cele rele, prin necazuri, încearcă să ne salveze sufletele. Să ne rugăm, prin urmare, noi înșine să nu cădem în aceleași ispite, dar și pentru pacea în Biserică, în lume și în viața noastră, pace de care atâta nevoie avem fiecare dintre noi.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

MOARTE SUBITĂ - FILMUL DOCUMENTAR, TRADUS ÎN ROMÂNĂ

MOARTE SUBITĂ ȘI ÎN ROMÂNIA:

REMEMBER PLANDEMIA: „COLEGII” DE LA REALITATEA PLUS AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ. ALEXANDRA PĂCURARU FEAT VASILE BĂNESCU:

Ion Cristoiu: TOPUL CIOCLILOR APOCALIPTICI și Învingatorii lor între care și ActiveNews

O ALTĂ OPINIE: E timpul să-i băgăm pe toți acești nenorociți la închisoare. Nu iertăm nimic! Au omorât oameni!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (15)
 • Augusta 27.09.2022 21:34
  Din mandria duhului lumesc, numai Dumnezeu ne poate salva si ne salveaza. Dumnezeu nu vrea sa se piarda niciun suflet, de aceea, tot ce ni se intampla este purtarea de grija a lui Dumnezeu, pedagogia Sa pentru noi, pacatosii, medicamentele amare care ne vindeca sufletul.
 • Vasile Pdure 27.09.2022 21:59
  Este cel mai bun articol pe care l-am citit pe acest subiect. Întrebările din text sunt impecabile.
 • Arcas 27.09.2022 22:00
  Prima abordare înțeleaptă, pe care o citesc, îndreptând înțelegerea cititorului către complexitatea situației, din care fac parte părintele Alexa, Biserica, ca și trup al lui Hristos, mediile de dezinformare, statul român și anumite instituții ale lui.
 • Năzuim-spre-Înviere 27.09.2022 22:20
  Dumnezeu celui care i se pare că a ajuns cineva, din caderea în trufie îngăduie sa se smerească prin căderea în desfrânare. Însă greu va ajunge aici numai Bunătatea lui Dumnezeu știe cat va trebui de răbdat pentru a atinge un adânc de smerenie care să te ridice iarăși la starea de Fiu al lui Dumnezeu. Măcar de fiu rătăcitor!

  Însă cu cat mai greu cand tu te credeai vedetă.
  Diavolul te aduce aici (prin puternicii lumii) și ca apoi tot el te surpă de nu te vezi (tot prin aceiasi puternici ai lumii...)

  Concluzia: Mai bine este sa stai nebăgat in seamă de nimeni decât sa dai drepturi diavolului! Mai bine sărac dar curat!

  După 89 același lucru l-am facut și noi Românii ne-mai-suportând atâta sărăcie!
  Dar vedem bine, că sărăcia este TAINA României, deci BINECUVANTARE, și bine ne era nouă daca rămâneam așa.

  Dar lumea a turbat, a ajuns să alerge după himere, a cazut în plasa unui libertinaj prost înțeles, sa dedat la iubirea de materie, (materialism) iar aceasta sa transformat în iubirea de plăceri, de păcat!

  Vedem bine acum, că toată această "(demo)crație" (demo de la demonstrativ...) a fost cârligul de undiță al globalistilor demonici!

  Așadar, și noi am dat drepturi acestor demoni din adânc, iar acestia au predat toată această energie nefastă a păcatului, a voinței noastre celei rele acestor criminali care câte un pic ne vor reduce toate drepturile și libertățile noastre!

  Chiar și dreptul fundamental care este dreptul la viață!
  Sântem într-un război nevăzut, și trebuie sa conștientizăm asta.

  Vom ajunge ca daca nu am voit sa ținem și noi pentru dragostea lui Dumnezeu puțin post, să îl ținem de-a binelea, vrând-nevrând.

  Așadar intr-un final și noi ca și preotul Alexa avem nevoie de umilință și smerenie, pe care le vom avea din plin, fiți siguri de asta, pentru ca tare l-am mai mâhnit pe Dumnezeu.

  Smeritu-m-am și m-am mântuit!
  Numai prin asumarea Crucii va veni și Învierea!
 • Constantin8 27.09.2022 22:37
  Bine spus!
 • Alexandru ND 27.09.2022 23:06
  Nu am vazut nici un articol si nici comentarii scrise de femei in acest caz, nici pe ActiveNews, nici pe R3Media, nici pe vreun alt site nationalist. In general, totul este concentrat pe persoana preotului Alexa, nici cea mai mica vorba de compasiune pentru femeile agresate. Comentarii legate de vestimentatia femeilor, o groaza (apropo, iar nici un articol legat de ceea ce se intampla in Iran). Parerea mea e ca acest caz este tratat in oglinda sa zic asa...cum ar trata presa marxista cazul unui intelectual progresist ateu sa zicem. De ce nu este privit preotul Alexa doar ca un barbat, atentie, casatorit (acest fapt se omite din toate comentariile), care a agresat mai multe femei? De ce exista cenzura de pilda - mi s-a intamplat pe un grup Telegram - daca spui ca regele David chiar asta a fost, un violator care l-a mai si trimis la moarte pe Urie, sotul femeii pe care el a vrut-o impotriva dorinte ei? Cenzurat inclusiv comentariul unei surori, ingrozita de valul de ura la adresa femeilor in acest caz care vai, l-au innebunit de cap pe bietul macho si care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, respectiv ca femeia este desconsiderata in mod clar din pacate si in Biserica? De ce se ascunde gunoiul sub pres, adica faptul ca in România, inclusiv in comunitatile traditionale si apropiate de Credinta, misonginismul, badarania si agresivitatea asupra femeilor sunt o problema REALA? De ce nu se vorbeste mai mult de pacatul cumplit al violului in Predici? Cine a fost la Manastirea Sfantul Ioan Rusul din Slobozia de Giurgiu a vazut fresca de la intrare, unde in stana usii este zugravit iadul, cu locul bine stabilit al violatorillor (poate si David se va chinui acolo, ca nu stiu daca Maica Domnului l-a iertat - o agresiune asupra unei femei cred ca trebuie mai intai iertata de Maica Domnului, pana la Dumnezeu). Ca sot si tata de fete zic un singur lucru: violul = crima. Scurt. Mai mult, in aceste cazuri (precum si in cele de pedofilie), ar trebui sa functioneze doar legea naturala: daca un barbat ameninta asupra integritatii femeilor din viata ta (sotie, copii, sora, mama), ai dreptul chiar sa il ucizi. Orice agresiune asupra unei femei este si o insulta la adresa Maicii Domnului, cel mai mare om care a trait vreodata pe pamant.
 • ActiveNewsRo 27.09.2022 23:35
  Vedeți și https://www.activenews.ro/opinii/CAZUL-VISARION-ALEXA-FIUL-MASS-MEDIA.-Biserica-are-nevoie-de-duhovnici-si-rugatori-nu-de-vedete-176330
 • Alexandru ND ► ActiveNewsRo 28.09.2022 02:32
  Multumesc, am citit articolul. Foarte bun.
 • Andri 28.09.2022 13:20
  Nu vorbim de agresiunile acestui preot pentru ca e lovitura in cel mai intim loc din sufletul unei femei. E cel mai smintitor act, negru pe alb. De asta eu una personal trec peste si il las in plata lui Dumnezeu. Sunt constienta ca se intampla multe rele, e varful icebergului acesta, si mi-e teama ca e parte dintr-un plan mai mare. De aceea e mare nevoie sa nu ne smintim, in ciuda evidentei, sa ramanem tari in credinta, cu nadejde la Dumnezeu.
 • Alexandru. 28.09.2022 03:23
  Așa este cu duhul relativizării învățăturii de credință, a canoanelor și alte lucruri foarte grave și dacă nu a fost oprit de ierarhii Bisericii atunci Dumnezeu l-a dat pe mâna autorităților! Vorbea foarte multe prostii, aberații peste aberații publicului ortodox! Acum nu mai poate vorbi! Trist că s-au ajuns aici și că a trebuit Dumnezeu să-l oprească când trebuia oprit de ierarhii și de credincioșii din biserică! Mulți ortodocși s-au plâns de el pe internet dar nimeni nu i-a luat în seamă. Unii spun că este bun pentru reforma (antihristică) a bisericii ortodoxe române și asta se face și prin discursurile cu mesaj ne-ortodox cu grave derapaje. Ca să distrugă copii (tinerii)! Dacă reușește să treacă de autorități trebuie să-l oprească biserica, arhiepiscopia! Deși sunt probleme foarte grave cu inconștienți și foarte posibil rău intenționați care deja fac presiuni foarte mari prin rețele de socializare că trebuie reabilitat și adus înapoi să îi educe ,,ortodox,, pe tineri! Așa este și mai sunt și alții. Prin aceste lucruri distrug copii tineretul și viitorul țării și alte suflete cu rătăcirile lor!

  https://doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/foto-conferinta-tanarul-cetate-desfasurata-cadrul-intalnirii-tinerilor

  https://m.youtube.com/watch?v=NLuBOWXAXAc
 • Alexandru ND 28.09.2022 13:14
  https://www.stiripesurse.ro/romania-raiul-agresorilor-sexuali-cati-violatori-sunt-in-registrul-national-cel-mai-batran-are-98-de-ani_2577705.html
 • Radu Dorin 28.09.2022 14:34
  Excepțional articol. Autorul exprimă cât se poate limpede "phronema" ortodoxă. Este cea mai corectă abordare pe care am citit-o până acum a acestui caz trist și sordid.
 • CoRin 28.09.2022 16:41
  Un articol corect și de bun simt. Oricum lucrurile sunt simple. Preoții mai mult de cat noi mirenii sunt ispitiți de cel rău. Cu acesta din urma nu poți sa te lupți în mod direct (excepțiile sunt pomenite în calendarul creștin ortodox). Poți doar fugii în rugăciune, smerenie, pocăință, Spovedanie și Împărtășire. Nu observați ca mai toți preoții atinși de microbul media au parte de asa ceva (nu neapărat de felul acesta, dar asocieri, discursuri și gesturi nepotrivite cu menirea lor ca preoți ) ? Oare ei înțeleg ca Dumnezeu mai devreme sau mai târziu le descoperă faptele pentru ca ii iubește? Ei, și mai sunt câteva proverbe nepolitic corect ...Cine se aseamănă se aduna! Nu te baga în troaca ca te mănâncă porcii!
 • ioansperling 29.09.2022 05:17
  https://vrabiute.blog/2022/09/29/preotul-vedeta/
 • praful de sub talpă 29.09.2022 18:59
  În opinia mea, foarte multul "zgomot" ne îndepărtează de înțelegerea cauzei ! Deci, să nu uităm că vaxxxinurile moderne au la bază extract din fetuși umani avortați ! De aici, încolo s-a încheiat discuția ... Adică, Sfântul Teodor Tiron, nu i-a lăsat pe creștini să mănânce din bucate stropite cu sânge, învățându-ne să facem Colivă, dar noi ne "împărtășim" cu un ser periculos ... Mai mult, ne lăudăm și îndrumăm, către pierzania sufletului !!?? ... iertați ...

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. LISTA TUTUROR VACCINIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O inițiativă a cititorilor ActiveNews

 2. AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ pentru că devoalam Minciuna Covid. Acum vor amnistie și ne dau lecții de antivaccinism. Să nu uităm să iubim Cioclii Plandemiei: Alexandra Păcuraru și Vasile Bănescu la REALITATEA PLUS. VIDEO

 3. Dacă doriți să revedeți: Propagandă vaccinistă cu vedete, acum ascunsă de Ministerul Sănătății. Joacă: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Medeea Marinescu, Andreea Căpâlnă Moldovan, Pr. Francisc Doboș, Adi Despot și Irina Nistor. Bonus: Anca Alexandrescu

 4. Studiu halucinant: Nevaccinații sunt scoși vinovați de Sindromul Morții Subite

 5. MIRAREA CIOCLILOR APOCALIPTICI. Cititorii ActiveNews despre LISTA VACCINIȘTILOR: Probabil așa se mirau și naziștii când a fost deschis procesul de la Nuremberg. Tic-Tac...

 6. Până la urmă a murit: India s-a rugat în van pentru actrița Aindrila Sharma, de 24 de ani, cu cheaguri de sânge în creier. Zbor întrerupt: un pilot a decedat. Rapper mort în somn. Italiancă căzută la pământ, polițist american și un activist, morți subit

 7. A VENIT BOMBA: Documente oficiale demonstrează că Anthony Fauci și Bill Gates sunt responsabili pentru dezvoltarea virusului COVID-19 într-un biolaborator. CRONOLOGIA FAPTELOR

 8. Nemaivăzut! În China se scandează pe străzi: Jos Xi Jinping! Jos Partidul Comunist! (VIDEO)

 9. VIDEO: DIN CE ÎN CE MAI MULȚI ROMÂNI MOR SUBIT. AUTORITĂȚILE TAC. Christa Todea Gross: NU Există Sindromul Morții Subite!

 10. Marius Mioc: O persoană inteligentă (medic de meserie) care a dat ortul popii recent. Minim 3 doze, deci va ajunge în rai

Ultima oră

20:55

Două cutremure slabe azi în România dar unul mai neobișnuit, în zona lacului Amara, la o adâncime de doar 8 km

20:03

Semne de Pace? - Biden este gata să discute cu Putin despre Sfârșitul Războiului – Build Back Better în Poligonul de Încercare Ucraina

20:00

Tânărul medic stomatolog Iulian Juncanaru a murit subit în urma unui infarct

19:25

CDC și CNCAV au mințit cu privire la faptul că miocardita provocată de vaccinuri este o problemă minoră: Un studiu german dovedește că 20% din morțile subite sunt cauzate de miocardită

19:05

După ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă și SBU a percheziționat biserici și mănăstiri din Regiunea Transcarpatia, Biserica Ortodoxă Română este întrebată de CASD cum ajută credincioșii români din zonă

18:50

Părintele Benedict Cuciureanu a murit subit la numai 56 de ani. Cel mai probabil a decedat în urma unui infarct

17:40

Gafă sinistră: Ciucă l-a botezat pe părintele Cleopa - Cleopatra. Tăpălingeclanțele de la G4Media au schimbat repede Cleopatra cu Cleopa

17:30

Câteva ambasade ucrainene din Europa susțin că au primit pachete care conțin ochi de animal

17:14

Senatorul Rand Paul: Fauci are mâinile pline de sânge... A provocat moartea a 7 milioane de oameni... Nu va scăpa! (VIDEO)

16:50

Brad William Henke, actorul din serialul Orange is the New Black a murit în somn la vârsta de 56 de ani

16:30

Cum se mai promovează vaccinul anticovid la Viena. Primăria postează videoclipuri cu o persoană în costum de vaccin care îi atacă pe cei nevaccinați. VIDEO

16:10

NUMĂRUL DECESELOR CREȘTE: 93 de medici canadieni COMPLET VACCINAȚI au MURIT SUBIT - În acest moment, este o mușamalizare. Și este o neglijență criminală. FOTO/ VIDEO

15:51

Șeful diplomației spaniole, vaccinat regulamentar, a fost testat pozitiv la Covid-19, după ce a dat mâna cu toți oficialii europeni la întrunirea NATO de la București. Sorin Roșca Stănescu: Sunt foarte curios ce reprezentanți au contractat boala

15:30

Nu ne vrea in Schengen, dar ne vrea copiii homosexuali. Propagandă homosexuală pentru copii, în Republica Moldova, sponsorizată de Olanda

15:01

Ipocrizia Germaniei între LGBT, Fotbal și Gazele din Qatar