Cazul Visarion Alexa - Între duhul lumii și Duhul lui Dumnezeu

De Ștefan Constantinescu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tot scandalul legat de părintele Visarion Alexa din ultimele zile m-a întristat mult și mi-a lăsat un gust foarte amar. M-au șocat și pe mine, într-adevăr, detaliille poveștii, dar mă doare la fel de mult faptul că prin toată această abordare, părintele nu este chemat la pocăință, ci, mai curând, este împins către deznădejde. Iar noi îmi pare că nu învățăm nimic din semnificația acestui fapt instrumentat mediatic și deloc abordat duhovnicește.

De fapt, ce nu realizează lumea este însăși faptul că, paradoxal, mass-media, chiar cea care l-a creat pe părintele Visarion, care l-a făcut să fie ceea ce era în societatea românească, îl judecă acum pe părintele și-l sacrifică pe altarul unei moralități în care ea nu mai crede de mult și pe care a făcut tot posibilul în ultimii 30 ani să o alieneze cu totul. Asistăm, așadar, la un fel de infanticid, o jerfă adusă idolilor, după cum în vremea păgânilor pruncii erau sacrificați zeului Baal.

Părintele Visarion este judecat de mass-media pentru că, preot fiind, a abuzat o femeie și a smintit pe altele, căci dacă nu era preot nu s-ar fi sesizat nimeni. Dar el de ceva ani este mai puțin preot și cu mult mai mult o vedetă mediatică. Iar ca vedetă, s-a ostenit cât a putut săracul să se facă plăcut publicului din fața televizoarelor sau de pe internet, respectând pentru aceasta toate regulile impuse de aceasta, comune mai curând unei case de toleranță decât unei instanțe morale, după cum se erijează a fi întotdeauna. Lucrul acesta ar fi trebuit să ne îngrijoreze în ultimii ani pe noi care suntem în Biserică, și nu consecințele oarecum anticipabile ale unei forme, iertați-că trebuie să o spun, de prostituție mediatică.

În Biserică există alte legi decât cele din lume, iar cine încalcă aceste legi duhovnicești riscă să piardă lupta cu cel care îi urăște pe oameni dintru început. Părintele Visarion, probabil că înainte de a dobândi discernământul duhovnicesc s-a instituit în judecător și, mai mult, în director de opinie, în dreptar al credinței și cred că, mai degrabă aici este problema pe care ne facem că nu o vedem.

Îmi amintesc de pildă că el pentru a se face plăcut mass-mediei s-a instituit în judecător al părintelui din Suceava care a fost acuzat că a omorât un copil la botez, aceasta înainte ca judecătorii să se pronunțe asupra faptului că preotul era complet nevinovat. Ne demonstra atunci pe micul ecran cum se face un botez, în contrast cu modul în care a procedat preotul din Suceava, adâncindu-l mai adânc în vina pe care de fapt nu o avea, ci i-o crease aceași mass-media, căreia părintele Visarion slujea. Pe urmă, părintele, în mai toate aparițiile mediatice, strecura duhul relativizării învățăturii de credință și chiar a canoanelor Bisericii, iar marea parte a lumii care acum îl judecă, îl aplauda cu frenezie.

Recent, se transformase în aceași goarnă a mass-mediei în Biserică, îndemnând lumea la vaccinare, până la a ironiza și batjocori pe cei care au ales să nu se vaccineze, în temeiul credinței sau științei lor privind vaccinul.

Niciodată, sau cel puțin nu știu eu, părintele Visarion nu s-a arătat contrariat de vreo abordare a mass-mediei, de vreo încălcare a vreunui cod moral de către aceasta, niciodată nu a intrat în conflict cu puternicii zilei pentru a apăra vreun principiu moral pe care aceasta l-ar încălca, ci dimpotrivă, ajunsese să facă emisiuni cu persoane care aveau un discurs anticreștin, antibisericesc. Așadar, părintele Visarion s-a dovedit fiu fidel mai curând al mass-mediei care acum îl judecă decât al Bisericii, neieșind niciodată din cuvântul ei, chiar dacă a trebuit pentru aceasta să neglijeze și, chiar, să relativizeze și să conteste canoane, dogme și legi bisericești. Pentru toate acestea, mass-media îl celebra acordându-i toată cinstea, iar marea parte a lumii îl admira și-l avea ca model (foto sus și jos). Iată, spuneau ei, și Biserica are vedetele ei.

Oare toate acestea nu trebuiau să constituie motive de îngrijorare pentru noi, cei care constituim plinătatea Bisericii, sau pe cei care răspund de partea instituțională a acesteia? De ce nu ne-am sesizat atunci? De ce nu am mers să-i vorbim, să-l mustrăm, potrivit cuvântului Evangheliei?

De ce a mai fost lăsat să se erijeze în reprezentant al Bisericii în mass-media, când el era de fapt prin discursul său un agent al mass-media infiltrat în Biserică, și nu este singurul.

Cred că, de fapt, aceasta este problema care ar trebui să ne pună pe gânduri. Că părintele a ajuns să cedeze ispitelor trupești, nu e altceva decât rezultatul asimilării de către el a cugetării, a duhului desfrânatei mass-media, și a respingerii cugetării evlavioase a Bisericii noastre. Iar legea duhovnicească arată că de soarta lui se vor împărtăși toți cei care urmează sau vor urma această cale. Căci nici Dumnezeu, Bunul, nu lasă până la sfârșit să fie batjocorită credința și Biserica, cum nici cel rău nu-l va lăsa pe cel care îi slujește prin mass-media să mai rămână în duh alături de Hristos. Vedetismul mediatic va sfârși întotdeauna pentru oamenii Bisericii cu un deznodământ asemănător cu al părintelui Visarion astăzi.

În rest, despre căderea lui morală nu cred că sunt îndreptățit să mă pronunț, căci oricare dintre noi poate cădea la un moment dat, iar, dacă e că urmăm cuvântului părintelui Sofian, duvovnicul de la mănăstirea Antim, scurtătura care te poate duce la cer nu e alta decât nejudecarea aproapelui.

Mai rămâne însă un lucru care trebuie observat. Dacă în cazul violatorilor în serie, a tâlharilor sau chiar a traficanților de femei și copii, poliția și organele judecătorești îți manifestă inerția și adesea nepăsarea, în cazul părintelui Visarion s-a dovedit de o acrivie exemplară.

De ce mass-media își sacrifică adeptul, pentru a apăra o morală pe care o batjocorește prin filme și talk show-uri, prin celebrarea nudității, a perversiunii și a tuturor desfrânărilor vedetelor, iar organele polițienești dovedesc un profesionalism ieșit din comun? Să fi sosit oare vremea ca Biserica să fie lovită, iar scandalul cu părintele Visarion să nu fie decât primul dintre atacuri, urmat cât de curând și de altele? Are nevoie oare statul român astăzi să ceară ceva foarte important de la Biserică și se teme de un refuz? Vor oare policienii români să împingă România în ceva mai rău și se tem că Biserica va putea reacționa? Sunt doar câteva întrebări care mi s-au ridicat în ultima vreme.

Cu toate acestea, chiar dacă vrășmașul caută să ne distrugă, cel mai important este ca noi să ne vedem de cele ale credinței noastre, fugind de toată slujirea la duhul lumii prin mass-media sau altfel, căci aceasta nu va putea sfârși decât acolo unde a ajuns părintele Visarion și poate chiar mai rău.

Să ne rugăm, zic, mai curând decât să judecăm, să ne rugăm pentru părintele Visarion să-i dea Dumnezeu pocăință, căci orice cădere poate fi pricină pentru un nou început. Iar în această cădere să vedem și pronia lui Dumnezeu care prin cele rele, prin necazuri, încearcă să ne salveze sufletele. Să ne rugăm, prin urmare, noi înșine să nu cădem în aceleași ispite, dar și pentru pacea în Biserică, în lume și în viața noastră, pace de care atâta nevoie avem fiecare dintre noi.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎNTUNECAREA - Planul Diabolic de a întuneca Planeta Pământ prin inginerie climatică

Sfârșitul Umanității așa cum vor artizanii Marii Restări. VIDEO TARDUS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (13)
  • Vasile Pdure 27.09.2022 21:59
    Este cel mai bun articol pe care l-am citit pe acest subiect. Întrebările din text sunt impecabile.
  • Arcas 27.09.2022 22:00
    Prima abordare înțeleaptă, pe care o citesc, îndreptând înțelegerea cititorului către complexitatea situației, din care fac parte părintele Alexa, Biserica, ca și trup al lui Hristos, mediile de dezinformare, statul român și anumite instituții ale lui.
  • Năzuim-spre-Înviere 27.09.2022 22:20
    Dumnezeu celui care i se pare că a ajuns cineva, din caderea în trufie îngăduie sa se smerească prin căderea în desfrânare. Însă greu va ajunge aici numai Bunătatea lui Dumnezeu știe cat va trebui de răbdat pentru a atinge un adânc de smerenie care să te ridice iarăși la starea de Fiu al lui Dumnezeu. Măcar de fiu rătăcitor!

    Însă cu cat mai greu cand tu te credeai vedetă.
    Diavolul te aduce aici (prin puternicii lumii) și ca apoi tot el te surpă de nu te vezi (tot prin aceiasi puternici ai lumii...)

    Concluzia: Mai bine este sa stai nebăgat in seamă de nimeni decât sa dai drepturi diavolului! Mai bine sărac dar curat!

    După 89 același lucru l-am facut și noi Românii ne-mai-suportând atâta sărăcie!
    Dar vedem bine, că sărăcia este TAINA României, deci BINECUVANTARE, și bine ne era nouă daca rămâneam așa.

    Dar lumea a turbat, a ajuns să alerge după himere, a cazut în plasa unui libertinaj prost înțeles, sa dedat la iubirea de materie, (materialism) iar aceasta sa transformat în iubirea de plăceri, de păcat!

    Vedem bine acum, că toată această "(demo)crație" (demo de la demonstrativ...) a fost cârligul de undiță al globalistilor demonici!

    Așadar, și noi am dat drepturi acestor demoni din adânc, iar acestia au predat toată această energie nefastă a păcatului, a voinței noastre celei rele acestor criminali care câte un pic ne vor reduce toate drepturile și libertățile noastre!

    Chiar și dreptul fundamental care este dreptul la viață!
    Sântem într-un război nevăzut, și trebuie sa conștientizăm asta.

    Vom ajunge ca daca nu am voit sa ținem și noi pentru dragostea lui Dumnezeu puțin post, să îl ținem de-a binelea, vrând-nevrând.

    Așadar intr-un final și noi ca și preotul Alexa avem nevoie de umilință și smerenie, pe care le vom avea din plin, fiți siguri de asta, pentru ca tare l-am mai mâhnit pe Dumnezeu.

    Smeritu-m-am și m-am mântuit!
    Numai prin asumarea Crucii va veni și Învierea!
  • Alexandru ND 27.09.2022 23:06
    Nu am vazut nici un articol si nici comentarii scrise de femei in acest caz, nici pe ActiveNews, nici pe R3Media, nici pe vreun alt site nationalist. In general, totul este concentrat pe persoana preotului Alexa, nici cea mai mica vorba de compasiune pentru femeile agresate. Comentarii legate de vestimentatia femeilor, o groaza (apropo, iar nici un articol legat de ceea ce se intampla in Iran). Parerea mea e ca acest caz este tratat in oglinda sa zic asa...cum ar trata presa marxista cazul unui intelectual progresist ateu sa zicem. De ce nu este privit preotul Alexa doar ca un barbat, atentie, casatorit (acest fapt se omite din toate comentariile), care a agresat mai multe femei? De ce exista cenzura de pilda - mi s-a intamplat pe un grup Telegram - daca spui ca regele David chiar asta a fost, un violator care l-a mai si trimis la moarte pe Urie, sotul femeii pe care el a vrut-o impotriva dorinte ei? Cenzurat inclusiv comentariul unei surori, ingrozita de valul de ura la adresa femeilor in acest caz care vai, l-au innebunit de cap pe bietul macho si care a avut curajul sa spuna lucrurilor pe nume, respectiv ca femeia este desconsiderata in mod clar din pacate si in Biserica? De ce se ascunde gunoiul sub pres, adica faptul ca in România, inclusiv in comunitatile traditionale si apropiate de Credinta, misonginismul, badarania si agresivitatea asupra femeilor sunt o problema REALA? De ce nu se vorbeste mai mult de pacatul cumplit al violului in Predici? Cine a fost la Manastirea Sfantul Ioan Rusul din Slobozia de Giurgiu a vazut fresca de la intrare, unde in stana usii este zugravit iadul, cu locul bine stabilit al violatorillor (poate si David se va chinui acolo, ca nu stiu daca Maica Domnului l-a iertat - o agresiune asupra unei femei cred ca trebuie mai intai iertata de Maica Domnului, pana la Dumnezeu). Ca sot si tata de fete zic un singur lucru: violul = crima. Scurt. Mai mult, in aceste cazuri (precum si in cele de pedofilie), ar trebui sa functioneze doar legea naturala: daca un barbat ameninta asupra integritatii femeilor din viata ta (sotie, copii, sora, mama), ai dreptul chiar sa il ucizi. Orice agresiune asupra unei femei este si o insulta la adresa Maicii Domnului, cel mai mare om care a trait vreodata pe pamant.
  • ActiveNewsRo 27.09.2022 23:35
    Vedeți și https://www.activenews.ro/opinii/CAZUL-VISARION-ALEXA-FIUL-MASS-MEDIA.-Biserica-are-nevoie-de-duhovnici-si-rugatori-nu-de-vedete-176330
  • Alexandru ND ► ActiveNewsRo 28.09.2022 02:32
    Multumesc, am citit articolul. Foarte bun.
  • Andri 28.09.2022 13:20
    Nu vorbim de agresiunile acestui preot pentru ca e lovitura in cel mai intim loc din sufletul unei femei. E cel mai smintitor act, negru pe alb. De asta eu una personal trec peste si il las in plata lui Dumnezeu. Sunt constienta ca se intampla multe rele, e varful icebergului acesta, si mi-e teama ca e parte dintr-un plan mai mare. De aceea e mare nevoie sa nu ne smintim, in ciuda evidentei, sa ramanem tari in credinta, cu nadejde la Dumnezeu.
  • Alexandru. 28.09.2022 03:23
    Așa este cu duhul relativizării învățăturii de credință, a canoanelor și alte lucruri foarte grave și dacă nu a fost oprit de ierarhii Bisericii atunci Dumnezeu l-a dat pe mâna autorităților! Vorbea foarte multe prostii, aberații peste aberații publicului ortodox! Acum nu mai poate vorbi! Trist că s-au ajuns aici și că a trebuit Dumnezeu să-l oprească când trebuia oprit de ierarhii și de credincioșii din biserică! Mulți ortodocși s-au plâns de el pe internet dar nimeni nu i-a luat în seamă. Unii spun că este bun pentru reforma (antihristică) a bisericii ortodoxe române și asta se face și prin discursurile cu mesaj ne-ortodox cu grave derapaje. Ca să distrugă copii (tinerii)! Dacă reușește să treacă de autorități trebuie să-l oprească biserica, arhiepiscopia! Deși sunt probleme foarte grave cu inconștienți și foarte posibil rău intenționați care deja fac presiuni foarte mari prin rețele de socializare că trebuie reabilitat și adus înapoi să îi educe ,,ortodox,, pe tineri! Așa este și mai sunt și alții. Prin aceste lucruri distrug copii tineretul și viitorul țării și alte suflete cu rătăcirile lor!

    https://doxologia.ro/arhiepiscopia-iasilor/foto-conferinta-tanarul-cetate-desfasurata-cadrul-intalnirii-tinerilor

    https://m.youtube.com/watch?v=NLuBOWXAXAc
  • Alexandru ND 28.09.2022 13:14
    https://www.stiripesurse.ro/romania-raiul-agresorilor-sexuali-cati-violatori-sunt-in-registrul-national-cel-mai-batran-are-98-de-ani_2577705.html
  • Radu Dorin 28.09.2022 14:34
    Excepțional articol. Autorul exprimă cât se poate limpede "phronema" ortodoxă. Este cea mai corectă abordare pe care am citit-o până acum a acestui caz trist și sordid.
  • CoRin 28.09.2022 16:41
    Un articol corect și de bun simt. Oricum lucrurile sunt simple. Preoții mai mult de cat noi mirenii sunt ispitiți de cel rău. Cu acesta din urma nu poți sa te lupți în mod direct (excepțiile sunt pomenite în calendarul creștin ortodox). Poți doar fugii în rugăciune, smerenie, pocăință, Spovedanie și Împărtășire. Nu observați ca mai toți preoții atinși de microbul media au parte de asa ceva (nu neapărat de felul acesta, dar asocieri, discursuri și gesturi nepotrivite cu menirea lor ca preoți ) ? Oare ei înțeleg ca Dumnezeu mai devreme sau mai târziu le descoperă faptele pentru ca ii iubește? Ei, și mai sunt câteva proverbe nepolitic corect ...Cine se aseamănă se aduna! Nu te baga în troaca ca te mănâncă porcii!
  • ioansperling 29.09.2022 05:17
    https://vrabiute.blog/2022/09/29/preotul-vedeta/
  • praful de sub talpă 29.09.2022 18:59
    În opinia mea, foarte multul "zgomot" ne îndepărtează de înțelegerea cauzei ! Deci, să nu uităm că vaxxxinurile moderne au la bază extract din fetuși umani avortați ! De aici, încolo s-a încheiat discuția ... Adică, Sfântul Teodor Tiron, nu i-a lăsat pe creștini să mănânce din bucate stropite cu sânge, învățându-ne să facem Colivă, dar noi ne "împărtășim" cu un ser periculos ... Mai mult, ne lăudăm și îndrumăm, către pierzania sufletului !!?? ... iertați ...
Ultima oră

15:16

S-a stins Nicolae (Nic) Iliescu, publicist la Ziarul Național

14:31

Fostul Ministru al Sănătății, Sorina Pintea, condmnată la 3 ani și șase luni cu executare de Tribunalul Cluj

13:35

Noul comunism cu față climatică. Analiză înspăimântătoare a documentelor UE realizată de Prof. dr. av. Gheorghe Piperea și Arina Vasilescu, de la Piperea & Asociații: UNIUNEA EUROPEANĂ, CARBONUL ȘI NOI

12:44

Ce făcea Ceaușescu în ziua în care s-a născut Bănescu, 2.06.'66? Document în atenția CNSAS: PROCES VERBAL

12:02

La 38 de ani de la Cernobîl, Zelenski se dă de gol

12:00

Zece noi studii detaliază riscurile pentru sănătate ale tehnologiei 5G. Radiațiile telefoanelor mobile. Analiză realizată de Dr. Joseph Mercola (ENG/VIDEO/PDF)

11:56

Pr. Viorel Cojocaru: Patriarhia Română si Patriarhia Moscovei: dialoguri diplomatice nefinalizate referitor la teritoriul canonic dintre Prut și Nistru. Odiseea Mitropoliei Basarabiei în anii independenței de stat a Republicii Moldova

11:05

Xi Jinping îi înfige un cuțit în spate lui Putin. 4.000 de drone și sisteme antiaeriene chinezești vor ajunge în dotarea Ucrainei

10:33

REACȚIUNEA: Dorel Vișan, Mare Maestru cu grad 33 și jumătate al Ordinului Masonic Umaniterra din Cluj (FOTO/VIDEO)

10:15

Premierul Australiei, cu nervii la pământ, după ce a cerut interzicerea MEME-lor și a devenit ținta glumelor pe X

09:55

26 aprilie: 38 de ani de la catastrofa nucleară de la Cernobîl. Începutul unui coșmar care a durat ani de zile. FOTO

09:50

Primul oraș canadian care cere cod QR la intrare și ieșire

09:19

Alexander Lukașenko: ”Câteva zeci dintre cele mai moderne arme nucleare se află în Belarus”

09:09

Gabriela Firea, dezvăluiri din ședința de 16 ore a coaliției, la Marius Tucă Show. De ce a renunțat alianța la ideea unui candidat ”independent” - VIDEO

09:02

A murit Laurent Cantet, câștigător al premiului Palme d'Or în 2008. Cineastul avea 63 de ani