Călugării din Lavra Pecerska a Kievului, amenințați cu un atac din partea autorităților centrale ucrainiene, declară că nu vor părăsi altarele și lăcașul care i-a hrănit duhovnicește atîția ani

De Elena Dulgheru  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mulți dintre călugării Bisericii Ortodoxe canonice Ucrainiene din Lavra Pecerska - în jur de două sute - ”sînt hotărîți să rămînă și să reziste pînă la capăt”, mucenicește - titrează, 23 martie, agenția națională de știri RIA și platformele ruse de presă.
 
O parte dintre viețuitori se pregătesc să părăsească Lavra și să plece în alte locuri din țară sau în regiunea lor natală. Și cei care au unde să locuiască în Kiev vor părăsi lăcașul, așteptînd, în rugăciune, să treacă prigoana.
 
O mică parte - titrează Dzen.ru din 23.03.2023 - probabil că va rămâne în Lavră și va trece de partea schismaticilor. Iar o altă parte dintre călugări, fideli Bisericii Ortodoxe canonice Ucrainiene, se pregătesc să rămînă în Lavră și să ”reziste pînă la capăt” - după cum susține și starețul Lavrei.  

Pînă acum o parte dintre viețuitori au părăsit lăcașul, iar cărțile din biblioteca Lavrei sînt împărțite credincioșilor mireni, pentru a fi ferite astfel de distrugere și de profanare din partea forțelor militare.

Studenții Academiei Teologice din Kiev și seminariștii, care sunt cazați și își țin cursurile în incinta complexului Lavrei, își strîng bagajele, cu toate că cursurile încă nu au fost suspendate. 

Amintim că pe 10 martie conducerea complexului național al Lavrei Peceska a Kievului (complex care, fiind încadrat ca muzeu, ține de Ministerul Culturii) i-a obligat pe călugării Bisericii Ortodoxe canonice să evalueze toate clădirile Lavrei pînă pe 29 martie. Singura condiție oficială pentru a rămâne în Lavră este renunțarea la Biserica Ortodoxă canonică și trecerea la Biserica schismatică. 

De pe 21 martie autoritățile ucrainiene au interzis accesul la peșterile ”de sus” și ”de jos” ale Lavrei, unde se păstrează un tezaur impresionant de moaște de sfinți, unic în lume (printre care, după cum se știe, și cele ale Sfintei Teodora de la Sihla).
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • RomeoB 24.03.2023 13:46
    Exista o profetie a Sf Lavrentie de Cernigov de acum 70-80 de ani: Ortodocsii din Patriarhia Moscovei vor prelua Lavra Pacerska ! In spatele prigoanei, stau (greco) catolicii, heterodocsii si nebotezatii. Acum 70 de ani, "biserica" greco-catolica era ilegala.
  • Gabriela BV 25.03.2023 14:14
    Dumnezeu să-i întărească în luptă!!!
    Fericiți vor fi pentru că își vor primi cununile!
    Acum se va face voia lui Dumnezeu, nu a lui Zelenski, vom vedea ce va fi cu Marea Lavra!!
    Doamne miluiește!!
Ultima oră

18:19

VIDEO LIVE: Conferință ASCOR Timișoara - Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: “Efectele stresului asupra vieții biologice, psihologice și duhovnicești a omului contemporan”

18:04

Mihai Tîrnoveanu: Cum au ajuns în Covasna și Harghita, pentru Identitatea Națională, 1500 de icoane - “Am simțit bătăile inimilor de români care au trecut Carpații, așa cum odată treceau batalioanele”

17:07

George Simion critică dur decizia CSAT: “România nu are de ce să intre în războaiele altora” - VIDEO

16:00

Culmea ”României educate”: Un turnător al Securității ajuns vicepreședinte al Academiei deschide o conferință organizată de un plagiator. Mircea Dumitru alias ”Negulescu II” la braț cu ”Rectorul-plagiator” II de la Universitatea Ovidius din Constanța

15:38

BANII sau LIBERTATEA. De ce le-a spus Elon Musk publicitarilor care au părăsit X ”Go F*ck Yourself”

13:48

Literatura pentru Copii și Fuga de Suferință

13:40

Consiliul Județean Covasna, obligat de Curtea de Apel Brașov să înlăture tăblițele bilingve cu denumirea localității Valea Mare

13:32

Doliu la Jandarmeria Suceava! Un subofițer aflat încă în activitate a murit subit la 55 de ani

12:27

The Telegraph: Declarația bizară a lui Tony Blair privind drepturile transsexualilor rezumă nebunia vremurilor noastre

12:10

Premieră în SUA! ”Cele zece porunci” vor fi afișate în sălile de clasă din școlile publice din Louisiana

11:38

David Popovici își păstrează titlul european la 100 metri liber, după ce a obținut al treilea cel mai bun timp din istorie

11:23

Alis Popa: ROMÂNIA A ÎNVINS UCRAlNA! La fotbal, desigur

10:52

Starea de Libertate, Alianța Părinților și Asociația Juriștilor, scrisoare către CSAT: ”Retrageți imediat proiectul de OUG care echivalează cu intrarea României în războiul ruso-ucrainean!”

10:47

Sorin Roșca Stănescu: Coldea, Coldea și iar Coldea

10:32

Istoria Neamului ale Țasta din Vădastra(XVI): Cea mai tare nuntă de pe vremea comuniștilor, din repertoriul lăutarilor și despre pomenile de vii