Bogdan Tiberiu Iacob: Summiturile G7 și Madrid – doua diversiuni macabre ale liderilor Lumii libere

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În doar cîteva zile, greii lumii libere – cum se spunea în comunism – au marcat două reuniuni de top, Sumiturile G7 și NATO, la vreme de război și criză uriașă. Și pentru că au fost două reuniuni apă de ploaie, s-a recurs la vechea formulă a azvîrlirii de praf în ochii cetățenilor, prin manevre iscusite de PR. Neavînd soluții palpabile și eficiente de anunțat, presa lumii a fost trimisă să se ocupe de rochiile primelor doamne și de scandalul salatei a la russe.

La summitul G7 din Germania, înalții oaspeți din SUA, Marea Britanie, Franța șamd s-au reunit în opulentul castel bavarez Schloss Elmau, la poalele celui mai mare ghețar al țării, deh, căldură mare în Europa acestor zile.

Discuții, evident, despre războiul din Ucraina, despre criza energetică și nu numai, despre încălzirea globală. Se fac fotografii de grup ca la petreceri cîmpenești, pe fond de pădure, bușteni și iarbă verde, veselie, gesturi familiare. Filmări amuzante de la ședință, cu liderul german Olaf Scholz zîmbind vesel și dîndu-se ca un copil stînga-dreapta pe fotoliul rotativ, fericit că se află lîngă Joe Biden. Se fac glumițe despre cum pozează Putin la bustul gol, pe cal. Ha-ha-ha…

La Madrid, bizarerie de proporții: liderii a 30 de state importante participă la ceea ce e, totuși, o reuniune de război – unul cu potențial mondial și nuclear – dar își aduc toți nevestele după ei, de parcă ar fi vreo încoronare regală. Ba chiar si nepoțelele, făcînd britanicii să scrie că summitul a devenit o afacere de familie.

Aflăm chiar că soția lui Biden a venit mai devreme cu cîteva zile decît soțul pentru a vizita muzeele madrilene și a face shopping.

Se comentează aprins ținutele primelor doamne. Sandale – da sau nu?

Are loc un mare dineu regal, în palat. Se dezbate aprins, la nivel înalt, prezența salatei rusești în meniu – ce oroare! Nu mai contează că e creația unui franco-belgian. Noroc că există și salată ucraineană în meniu, contrabalans. Imaginile de la dineu, vase de argint și cristal extrafin, devoalează o opulență în contrast flagrant cu sărăcia care se întinde peste lumea occidentală.

Biden, în dialog cu Regele Spaniei, repetă a ”n”-a oară o glumă prăfuită: ”Noi doi ne-am căsătorit peste nivelul funcțiilor noastre”. Prima dată o fi fost amuzantă…

Gafe de PR, toate aceste elemente de culoare total neavenite la două reuniuni de nivel foarte înalt în cele mai teribile momente pentru occident de după al doilea război mondial?

Total improbabil.

S-a lucrat din greu, în opinia noastră, pentru trimiterea presei și a cetățenilor după fenta rochiilor cu sclipici și a salatelor neadecvate pentru a se masca adevărul crud: mai-marii lumii nu au produs nimic esențial!

Cei mai puternici lideri ai lumii – neputincioși în a opri războiul Rusiei sau a împiedica scăparea de sub control a prețurilor, incapabili să oprească topirea ghețarului Zugspitze din preajma castelului Elmau sau a pune capăt blocadei a milioane de tone de cereale ucrainene, necesare pentru hrănirea lumii în curs de dezvoltare, acuză reputata publicație europeană Politico.

”Vor să pună capăt războiului, dar să nu lupte. Vor să promoveze capitalismul bazat pe reguli, impunând în același timp controlul prețurilor la energie”.

Circumstanțele extrem de dificile și alegerile chinuitoare cu care se confruntă liderii au subliniat contradicția inerentă dintre propriile lor imperative electorale pe termen scurt, induse de alegătorii nerăbdători, care cer în mod constant să vadă rezultate rapide, și obligația morală pe termen lung de a face bine în numele stră-stră-strănepoților încă nenăscuți, punctează Politico.

Duminică, atunci când liderii au ajuns în Bavaria, accentul s-a pus în primul rând pe războiul din Ucraina. Președintele rus Vladimir Putin, care a fost dat afară din G8 ca răspuns la invazia sa în Crimeea în 2014, a transmis rapid un mesaj inconfundabil, când Rusia a dezlănțuit un baraj de rachete spre Kiev, primele lovituri asupra capitalei ucrainene în câteva săptămâni.

Exploziile, care au deteriorat un turn de apartamente rezidențiale, au oferit o reamintire inutilă că, în ciuda succesului inițial al Ucrainei de a respinge trupele ruse care încercaseră să cucerească Kievul și să răstoarne guvernul președintelui Volodimir Zelenski, niciuna dintre măsurile luate de Occident în sprijinul Ucrainei – nici sancțiuni dure, provizii mari de arme, nici declarații politice precum acordarea statutului de candidat la UE – nu l-au descurajat pe Putin să persiste în atacul său militar și efortul său de a captura întreg Donbasul.

Războiul Rusiei din Ucraina a bântuit aproape toate conversațiile din Elmau și chiar înainte ca liderii să-l întâmpine pe Zelensky în discuțiile lor de luni prin videolink, ei au anunțat un nou pachet solid de asistență militară și financiară și au promis că vor continua să ajute „atâta timp cât va fi nevoie.”

Problema, totuși, este că nimic nu pare să fie suficient și toate durează prea mult. Zelensky a spus asta, transmițînd liderilor că țara sa are nevoie disperată de sisteme de apărare antirachetă mai avansate și rugându-i să ajute Ucraina să încline războiul în favoarea ei în următoarele luni.

Dar chiar dacă G7 și-a reiterat angajamentul față de victoria Ucrainei și, în consecință, față de înfrângerea Rusiei, liderii nu au făcut nici măcar aluzii la măsuri care ar putea schimba decisiv războiul, care pare destinat să devină o bătălie interminabilă de uzură.

Nu există niciun indiciu că puterile occidentale ar risca un conflict direct cu Rusia, de exemplu, impunând o zonă de excludere a zborurilor. De asemenea, nu a existat niciun semn că ar folosi nave militare pentru a deschide un coridor în Marea Neagră, pentru ca cerealele ucrainene să fie expediate în întreaga lume.

Cerealele blocate sunt o cauză majoră a agravării crizei alimentare globale – deși schimbările climatice joacă un rol și aici. Iar incapacitatea G7 de a face vreun progres în depășirea acestui impas a fost un simbol al eșecului lor de a avansa înspre marile lor obiective politice, mai scrie Politico.

Liderii G7 nu au reușit să detalieze în mod credibil modul în care își vor îndeplini obiectivul de a înjumătăți emisiile globale până în 2030. În loc de „angajamente îndrăznețe,” a spus Dominika Lasota, o activistă poloneză pentru schimbările climatice care a călătorit la summit, „vedem doar șase sau șapte bărbați lăudându-se cu cine este mai optimist în privința summit-ului, cine are tricouri mai frumoase și cine poate zbura cu elicoptere”.

Presa canadiană consemnează că premierul Pierre Trudeau vorbește mult fără a spune nimic și, oricum, nimeni nu-l ascultă. Presa britanică scrie despre riscul ca Jill Biden și Regina Letizia a Spaniei să poarte ținute albe asemănătoare. Presa din Noua Zeelandă se întreabă de ce e invizibil premierul Jacinda Ardern, oaspete de onoare la summit.

Rezultate concrete după cele două summituri?

S-au dat promisiuni generoase, dar nu s-au alocat și banii de rigoare. Suedia și Finlanda primesc undă verde pentru NATO, crește numărul soldaților NATO pe flancul estic, promisiuni de reconstrucție a Ucrainei după război, 14 milioane de dolari pentru mini-reactorul României. Rusia e declarată oficial amenințare pentru vest de către NATO, organizație creată după război fix pentru că Rusia e o amenințare pentru vest. ”Îmbunătățirea desfășurării rotative în zona statelor baltice”. (Mori, Scânteia, mori!…). Se bate palma pe plafonarea prețului petrolului, dar Iohannis al nostru ne anunță de acolo că tarifele la energie vor tot crește. Înțeleagă cine poate.

Una peste alta, cele două summituri nu au reușit să lămurească sutele de milioane de cetățeni interesați nici cum va fi cu Putin, cu petrolul, cu clima, cu alimentele etc și nici dacă sunt recomandate sandalele în dauna pantofilor la reuniuni de asemenea nivel. În timp ce oamenii mor pe capete, și nu doar pe front, mai-marii lumii organizează diversiuni macabre.

Parteneriat InPolitics

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Doamna Aspazia Oțel Petrescu, despre Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca:

Întreaga emisiune cu cercetătorii CNSAS Florin Duțu, Florian Bichir și Victor Roncea:

Adevărul despre bebelușii avortați și vaccinuri, de la ROR la PFIZER. Două VIDEO TRADUSE ÎN ROMÂNĂ

PFIZER: ”Ne-am străduit cât de mult am putut să nu menționăm liniile celulare fetale”

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (7)
 • Tic 29.06.2022 23:25
  Ăștia știu ca sunt pe Titanic!
 • Mircea Dragan 30.06.2022 00:10
  Ce vedeti in poza sunt responsabilii ptr mizeriile pe care le traim.
 • Catalin1972 30.06.2022 05:43
  Intr-o emisiune la Gold FM, ziaristul Bogdan Comaroni a afirmat ca silozurile din România sunt pline cu cereale din Ucraina care nu pleacă nicăieri...se punea chiar problema ca nu vor fi spatii disponibile pentru recolta din acest an !
 • ROMANIAMEA 30.06.2022 07:48
  O analiză super-pertinenta! Felicitări site-ului și autorului !
 • Elina 30.06.2022 10:03
  Ok, nu stiu cat grau produce Ucraina, dar chiar sa cred ca da de mancare la toata planeta, asta nu pot sa o cred. Si numai asta aud: "foamete pentru ca Ucraina". Nici chiar asa! Celelalte tari nu produc? Stau toate cu mainile in san si asteapta sa le trimita Ucraina mancare?!
  Sunt atea minciuni si exagerari!
  Si cine avea asteptari de la nemernicii astia cu G7? Ei sunt niste locotenenti care pun in aplicare o lista de sarcini. Cum sa credem ca ei s-au adunat sa rezolve ceva?
 • Bunicus 30.06.2022 22:12
  Ce copaci falnici pe .. fundal. Numa` buni de tepe !! Pacat de ei, de copaci. saracii !
 • Mihai Cantuniari 01.07.2022 07:13
  Liderii Lumii Libere mi se par o adunatura de clovni.
 1. Olivia Steer: Și eu mi-am pus problema că dîrele albe din urma avioanelor ar fi fum de motor. Dar nu era “fum de motor”, ci cu totul altceva. Ce? Nu știu

 2. Olivia Steer: Nu sînt singura vinovată de "conspiraționism”! Din eternele abordări menite să ne intimideze și să ne închidă gura, despre dârele avioanelor: chiar dacă ar fi să se sprayeze cu metale grele sau alte chimicale, șanse zero de a ajunge în orașe

 3. Olivia Steer: Studiu de pe site-ul NASA: Formarea eficientă a aerosolului stratosferic pentru ingineria climatică prin emisia de vapori condensabili din avioane

 4. Reîntoarcerea MARELUI PONEI ROZ direct pe TRINITAS TV. Diana Maria Brăgaru: Slugă la doi stăpâni?! Bănescu îl promovează pe H.R. Patapievici, pe față, în BOR. Pe când și pe Mungiu-Pippidi și "Evangheliștii" ei?!

 5. Eu Săndesc, nu gândesc! Directorul Spitalului Județean Timișoara, dezamăgit de rata scăzută de vaccinare din România: ”Suntem în afara lumii civilizate”

 6. Falsurile noii ”investigații” Recorder demontate punct cu punct. Hărțuirea unor preoți ortodocși și a soțiilor lor pare o producție la comandă. Familiile Marinela și Mădălin Iscru și Raluca și Ionuț Lipan reacționează: RECORDER - FABRICA DE FAKE NEWS

 7. Libertatea de exprimare nu trebuie să încalce alte drepturi. Comunicat PNȚMM

 8. Daniel Polifrone: O filmare cu o aeronavă aflată la altitudine mare, care are pauze în eliminarea gazelor. Nimeni nu a reușit încă să vină cu o explicație pertinentă - VIDEO

 9. Tandemul Poturaev - Bănescu și Hristosul de Plastic

 10. Marș LGBT în București, de Sfânta Parascheva, cu sprijin financiar din străinătate

Ultima oră

21:56

Tatăl Laurei Roșca după autopsie: ”Nu-i drog, nu-i alcool, nu-i nimic”. Doi DJ români morți în condiții neelucidate: DJ Lalla pe plajă, DJ Claudiu Găzdaru, alias Dubphone, găsit mort în casă după 7-8 zile de la deces

21:10

Adevărul despre bebelușii avortați și vaccinuri, de la ROR la PFIZER. Două VIDEO TRADUSE ÎN ROMÂNĂ pe adresa Patriarhiei Române - Pfizer: ”Ne-am străduit cât de mult am putut să nu menționăm liniile celulare fetale”

20:30

Antonio Guterres, despre pregătirea pentru “următoarea pandemie” - ONU îndeamnă guvernele și platformele să-i urmeze instrucțiunile pentru cenzurarea “dezinformării” și “discursurilor instigatoare la ură”

20:00

Profesoara Emilia Corbei din Gorj și Oana Mocanu din Roman au murit subit la 48 și 44 de ani. Ambele lasă în urmă câte un soț și un copil mic

19:15

Ce mai aduce preotul-influencer Vasile Ioana

18:35

† Daniel Arhiereul: Până la canonizare, răstignirea Părintelui Arsenie Boca continuă!

17:37

Mărturia sfintei închisorilor comuniste, Aspazia Oțel Petrescu, despre Sfântul Ardealului, Părintele Arsenie Boca - VIDEO

16:30

Mihai Tîrnoveanu: Perversitatea regizorilor alogeni și a figuranților lor. Atacul la Sfântul Ardealului, Arsenie Boca

15:45

USR-ista Clotilde Armand a fost prinsă de Poliția Rutieră

15:00

DON'T LOOK UP! Să nu cumva să îndrăzniți! Nu ridicați privirea din pământ! Priviți numai in jos!

14:07

În buricul UE se formează un Nucleu Anti-Război

13:00

1 octombrie: Rugăciune pentru Acoperământul Maicii Domnului

01:00

1 Octombrie 911: Sfântul Acoperământ al Maicii Domnului - minunea de la ora 4 din Vlaherne. Maica Domnului mereu cu noi

00:10

1 octombrie: Sfinții Cuvioși Iosif și Chiriac de la Bisericani. „Rămâneți pe loc, că și aceasta este Grădina Mea” - Minunea de la Bisericani: Grădina Maicii Domnului. Ce a făcut Sfântul Ștefan cel Mare

22:00

Av. Marina-Ioana Alexandru: Filmul "Arsenie. Viața de apoi" este o imensă blasfemie la adresa ortodoxiei, la adresa creștinilor ortodocși români, la adresa Bisericii Ortodoxe Române