Bogdan Tiberiu Iacob: De ce tac intelectualii nației

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

Foto: Agora.md

Foto: Agora.md

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mă întrebam de ce tac intelectualii nației – atît de vocali altădată în probleme infinit mai mărunte! - vizavi de umilința încasată de țara lor de la UE în povestea cu Schengen. Dar mi-am adus aminte de generozitatea Austriei față de ei.

De ani și ani, toamna, Mircea Cărtărescu și soția, Ioana Nicolaie, Ana Blandiana, Gabriela Adameșteanu, Mircea Dinescu, Daniela Crăsnaru, Marius Chivu, Felicia Mihali, Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Mihaela Miroiu, Adrian Sângeorzan, Daniela Zeca, Carmen Firan, Daniel Cristea-Enache și mulți alții participă la Tîrgul de carte de la Goteborg, sponsorizat de ambasada Austriei la București.

Cum să te iei de niște oameni atît de drăguți și de sensibili la cultură?...

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt:

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (6)
  • Neptune 12.12.2022 17:35
    Mi-e scarba de acesti intelectali romani. Sau mai bine zis romani doar cu numele si cu limba vorbita ca in rest s-a cam dus tot romanismul din ei. Daca ar avea macar putina coloana vertebrala s-ar alatura si ei celor care sunt indigmati de multiplele jafuri organizate de companiile austriece cu complicitatea statului roman. Practic nu cred ca exista macar un singur business facut cu firme austriece in care Romania sa nu iasa in pierdere sau in dezavantaj.
  • Tic 12.12.2022 22:04
    Impostori! Toți ăștia numiți în articol. Niște fripturiști.
  • Sarmis Get 8555 12.12.2022 22:32
    Începând cu secolul al XVIII-lea Vienei a efectuat o abilă manipulare a valahilor pentru a-i împinge în luptă împotriva nobilimii din Transilvania; nobilime ce ura pe habsburgi și lupta pentru desprinderea Transilvaniei din imperiu (din Sfântul Imperiu Roman). Reprezentanții de la Curtea Vieneză constatând o anumită asemănare între limba vorbită de valahi si limba italiană au socotit că-i pot momi pe valahi să lupte pentru Viena dacă îi conving pe valahii că sunt urmași ai Imperiului Roman. Adversarii valahilor în această luptă fiind nobilimea transilvană. Viena oferea valahilor cu carte în această luptă ca „soldă” : o mișcarea culturală transilvăneană patronată de Biserica Unită cu Roma; anumite restrânse libertăți în contextul iluminismului german; un pseudo-sprijin a valahilor împotriva nobilimii, o mândrie că provin din „ginta latină” ca urmași a lui „Traian cel drept” , etc. Lupta dintre valahi și nobili avea rădăcini vechi marcate de lupte violente în care valahii tot timpul au fost înfrânți și măcelăriți; valahii ajungând robi și tolerați prin politică de aperheid. Etape importante ale politicii de aperheid ca urmare a conflictului dintre nobili și valahi: în secolul al XV-lea (Răscoala de la Bobâlna) conflict ce a generat o politică de aparheid ce a atins forma cea mai dură începând cu secolul al XVI-lea prin cod juridic civil și penal al lui Ștefan Werbőczy cu complectările ulterioare.
    Această inițiativă a Împăratului Sfântului Imperiu Roma- acum cu capitala politică la Viena și cea religioasă la Roma a cunoscut pentru valahi ca o șansă providențială, un ajutor providențial, venit de la „Drăguțul Împărat” ca să-i salveze pe valahi în lupta cu inamicul de secole „nobilimea”. Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/ Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,/ Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!
    O parte din cărturarii valahi mușcă momeala, mai ales că cei „corecți politic” sunt susținuți de Viena, capătă onoruri, privilegii etc.Cei care nu sunt „corecți politic” sunt prigoniți și pentru a-și salva viața fug peste graniță în Valahia și Moldavia.Toate acestea au generat în lumea cărturarilor un comportament duplicitar „una gândeau alta scriau sau spuneau” în primul rând să nu-l supere pe „Drăguțul de Împărat”. Acest comportament s-a întins până astăzi și să nu ne mire că elita cărturărească așteaptă să se limpezească apele și apoi să se arunce în luptă cu toate forțele. Vorba lui Agamiță Dandanache „ ca valahul imparțial” gata de luptă pentru a obține privilegii!
  • Sarmis Get 8555 13.12.2022 01:06
    Sărmană țară bogată. Țară bogată în resurse; țară săracă în elite cu o dragoste deosebită față de autohtoni, cultură, tradiție, istorie și țară- elite devotate celor pe care-i reprezintă. Țară bogată în elite iubitoare de străini.

    Bogăția în resurse ușor exploatabile și necesare europenilor a adus valahilor mari probleme socio-economice. Prin politica dusă de puternicii vremii, care dealtfel se răzbiau între ei, totuși în problema valahă se înțelegeau perfect: „trebuie să-i împărțim pentru a ne bucura de bogățiile lor” – să nu-i lăsăm pe autohtoni să devină conștienți de forța lor. Interesele economice ale lor nu erau compatibile cu o renaștere a unei conștiințe sarmato-getice în spațiul dintre cele trei mări. O politică susținută pentru un Balcani în flăcări o considerau ideală pentru o exploatare economică eficientă pentru că se băteau sarmato-geții între ei și nu aveau iluminarea necesară pentru identifica adevărații vinovați.
    Începând cu secolul al XVIII-lea Viena a efectuat o abilă manipulare a valahilor pentru a-i împinge în luptă împotriva nobilimii din Transilvania; nobilime ce ura pe habsburgi și lupta pentru desprinderea Transilvaniei din imperiu (din Sfântul Imperiu Roman). Reprezentanții de la Curtea Vieneză constatând o anumită asemănare între limba vorbită de valahi si limba italiană au socotit că-i pot momi pe valahi să lupte pentru Viena dacă îi conving pe valahii că sunt urmași ai Imperiului Roman. Adversarii valahilor în această luptă fiind nobilimea transilvană. Viena oferea valahilor cu carte în această luptă ca „soldă” : o mișcarea culturală transilvăneană patronată de Biserica Unită cu Roma; anumite restrânse libertăți în contextul iluminismului german; un pseudo-sprijin al valahilor împotriva nobilimii, o mândrie că provin din „ginta latină” ca urmași a lui „Traian cel drept” , etc. Lupta dintre valahi și nobili avea rădăcini vechi marcate de lupte violente în care valahii tot timpul au fost înfrânți și măcelăriți; valahii ajungând robi și tolerați prin politică de aperheid. Etape importante ale politicii de aperheid ca urmare a conflictului dintre nobili și valahi: în secolul al XV-lea (Răscoala de la Bobâlna) conflict ce a generat o politică de aparheid ce a atins forma cea mai dură începând cu secolul al XVI-lea prin codul juridic civil și penal al lui Ștefan Werbőczy cu complectările ulterioare.
    Astfel că inițiativa Împăratului Sfântului Imperiu Roma găsește un teren fertil pentru „divide et impera”. Sfântul Imperiu Roma - acum cu capitala politică la Viena și cea religioasă la Roma – oferă pionul otrăvit valahilor, cunoscut pentru valahi ca o șansă providențială, un ajutor providențial, venit de la „Drăguțul Împărat” ca să-i salveze pe valahi în lupta cu inamicul de secole „nobilimea”. Acum ori niciodată să dăm dovezi la lume/ Că-n aste mâni mai curge un sânge de roman,/ Și că-n a noastre piepturi păstrăm cu fală-un nume/ Triumfător în lupte, un nume de Traian!
    O parte din cărturarii valahi mușcă momeala și intră în concursul de virtute – care este mai virtuos- pentru a dovedii Vienei că sunt „corecți politic” și ca apoi să fie răsplătiți de împăratul roman cu onoruri, privilegii etc. Iar pentru cei nesupuși, recalcitranți, care nu sunt „corecți politic” mânia imperială este fără limite: sunt prigoniți și cei ce pot pentru a-și salva viața fug peste graniță în Valahia și Moldavia.
    Demnitarii imperiali au instrumentat diverse practici pentru a influența pe valahi, inclusiv prin folosirea înșelăciunii și a fricii pentru a obține obediența, nici tunurile nu au fost omise (Un exemplu din multe altele: Buccow originar dintr-o familie nord-germană, comandant militar al Transilvaniei, conduce represalii dispuse de Curtea de la Viena împotriva ortodocșilor . Sute de biserici, mănăstiri, schituri distruse; valahi uciși; zeci de mii de țărani au trecut Carpații în Valahia și Moldavia nemaisuportând metodele de convingere ale Comisiei vieneze: presiuni si persuasiune… cu roata, țeapa și ștreangul- Sfinții Mucenici Năsăudeni. ) Toate acestea au generat în lumea cărturarilor un comportament duplicitar „una gândeau alta scriau sau spuneau” în primul rând să nu-l supere pe „Drăguțul de Împărat”.

    Toate acestea pentru că valahii traversăm o perioadă în care lipseau elitele, oameni de solidă calitate intelectuală și morală, o parte dintre valahii cu carte ce se ridicau din rândul masei poporului ca apoi să treacă în rândul nobilimii sau funcționărimii imperiale. S–a generat o mediocrație veleitară și agresivă, mulți vulnerabili și, în totalitate, predispuși să funcționeze strict la comandă călcănd în picioare principiile, normele și valorile fundamentale ale creștinătății. Valahii ajungând într-o stare de plâns, fără speranța de a se scutura de perfidia nemeșilor- noua pătura socială în formare.
    Acest comportament, sub patronaj străin, s-a întins până astăzi și să nu ne mire că elita cărturărească așteaptă să se limpezească apele și apoi să se arunce în luptă cu toate forțele. Vorba lui Agamiță Dandanache „ ca omul virtuos și imparțial” pentru a obține privilegii și nu pedepse!
  • Nick Cohen 13.12.2022 07:10
    Care intelectuali? Aia din lista ? Aia sunt intelectruci ! Bine a zis unul inaintea mea, niste impostori , fripturisti , niste nulitati . A trebuit sa invat engleza si franceza, sa citesc scrierile lui Francisc Bacon, John Locke , Jean Jaques Rousseau , Carl Jung , ca sa vad ce sunt aia intelectuali. Am avut si noi scriitori , poeti , dar astia nu au fost intelectuali. Pare bizara concluzia mea , dar in toata istoria noastra nu am avut nici un intelectual .Sau, poate or fi existat , dar au tacut si nu ne-a luminat cu nimic. Ne-au considerat zombiii , anthropomorfi .
  • Dorel Timpa 14.12.2022 06:21
    Da chiar așa,

    cum sa te iei?
    Sta-le-ar snitzelu și ștrudelul în gît, iar cu miliardele ciordite din Romania să facă focul în sobă, sa se încălzească !!!
  1. CNSAS a declanșat procedura de verificare a lui VASILE BĂNESCU. Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei refuză să-și ofere datele instituției care cercetează trecutul său în raport cu Securitatea. DOCUMENT EXCLUSIV

  2. Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

  3. ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

  4. Orwell a prezis Războiul Permanent de astăzi

  5. Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

  6. Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

  7. Singura veste bună pentru vaccinați: Există tratament de detoxifiere a proteinelor spike. Ce recomandă Dr. Peter McCullough

  8. Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

  9. Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

  10. Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

Ultima oră

09:53

La Dubai a plouat într-o zi cât într-un an. Cele mai abundente precipitații din ultimii 75 de ani - VIDEO

09:42

Directorul CIA: Ucraina va pierde războiul până la sfârșitul anului

08:30

Progresistul sterp de la Patriarhie vs Tatăl a 500 de copii sau Mamona vs Dumnezeu. De ce Lumina de pe pieptul Părintelui Nicolae Tănase nu poate fi întinată de nici un Bănescu

08:28

Israelul s-a răzbunat pentru atacul iranian din noaptea de 13-14 aprilie. Explozii în apropierea sitului nuclear de la Isfahan

08:00

19 aprilie: Sfântul Cuvios Ioan de la Lavra Veche; Sfântul Sfințit Mucenic Pafnutie

23:35

Monahul Filotheu Bălan: O nouă comoară psaltică paisiană: Triodul Paisian vol. 1

23:05

Doamna Galina Răduleanu, fostă deținută politic, despre puterea Postului în închisoare - Cum posteau și cum se nevoiau mărturisitorii în temniță, care deja îi supunea la foamete și chinuri greu de imaginat?

22:19

Interviu cu Părintele Nicolae Tănase de după conferința ASCOR Constanța care a ”scandalizat” presa progresistă anticreștină și pe purtătorul ei de cuvânt. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, despre lucrarea de la Valea Plopului - VIDEO

21:00

ASCOR Constanța, despre afirmațiile “scandaloase” ale Pr. Nicolae Tănase: “Discursul trebuie analizat în complexitatea conferinței pe care a susținut-o și nu într-o formă trunchiată”. Progresistul Vasile Bănescu a pierdut cea mai bună ocazie să tacă

19:50

Cozmin Gușă, candidat independent la Cotroceni, având susținerea Clubului de gândire Gold - “Vrea ca naționaliștii pro-europeni și pro-NATO, dar care luptă pentru independența României în UE, să ajungă la putere”

19:21

Amendamentul Marjorie: Orice Congresmen care votează ajutoare pentru Ucraina să fie înrolat în armata lui Zelenski

19:09

Biserica din lemn de peste două secole din satul Măcăreuca, din Moldova, se poate prăbuși în orice moment

18:40

Ungaria, sfidare totală în România: Un demnitar ungur s-a plimbat prin Transilvania timp de 3 zile fără să menționeze o singură dată numele României

17:55

De ce nu trebuie semnat Tratatul pandemic al OMS! VIDEO

17:22

CONTROLUL INTERNETULUI. O legislație propusă în SUA ar putea deschide calea către implementarea globală a identificării obligatorii online sub pretextul verificării vârstei