Bogdan Tiberiu Iacob: Cartea lui Ciucă s-a detonat înaintea lansării. Cu tot cu autor?

De Bogdan Tiberiu Iacob  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scriam în luna mai că nu e foarte clar dacă Nicolae Ciucă își va termina cartea de memorii sau cartea îl va termina pe el, pornind de la întrebarea-cheie cine plătește imensa campanie publicitară, fără precedent în România, pentru ”Un ostaș în slujba țării”. La acea vreme nu se cunoșteau sursele finanțării; azi, le-am aflat, grație demersurilor siteului Snoop.ro: din banii publici alocați de la buget partidului numit PNL. Și de aici, Ciucă și partidul ies cu grație în afara legii.

”Paginile acestei cărți sunt despre mine. Nu despre funcțiile pe care le-am ocupat, nu despre imaginea mea publică, nu sunt bilanț și nici program electoral. Sunt gândurile mele despre ce a însemnat tranziția de la om de armată la om politic. Sunt despre viața mea, cea din spatele pupitrului, microfonului sau televizorului” transmite Ciucă pe siteul propriu.

„Nu e program electoral, este despre mine” a spus el la Euronews, pe 20 mai.

Ce scriam în mai:

”Dacă nu e o carte electorală, cum am primit asigurări oficiale, înseamnă că nu se vor putea deconta costurile publicității de sute de mii de euro din banii partidului liberal, pentru că ar fi ilegal.

Scriitorul Ciucă nu are bani proprii pentru a susține asemenea publicitate, asta e clar. În plus, el deja a anunțat că întreg profitul realizat din vînzări va fi donat în scopuri de binefacere. Dacă se va vorbi despre donații din partea membrilor PNL, Ciucă riscă acuzația de folosire a funcției de partid pentru foloase proprii, sancționată explicit de lege. Mai rămîn două posibilități. Campania publicitară să fie susținută de editura RAO, unde va apărea volumul.

Potrivit revistei Forbes, 105 edituri din România au avut în 2022 un profit total de 18,75 milioane euro, adică o medie de 187.500 euro per editură. Editura RAO, care nu figurează într-un top al marilor edituri, a avut un profit de doar 119.953 de euro. Campania lui Ciucă în mod cert costă doar ea mult mai mult decît tot profitul respectiv. Exclus, deci, ca banii să vină de la editură. A susține că editura se așteaptă să rupă gura tîrgului cu volumul lui Ciucă înseamnă o lezare a inteligenței publicului.

Mai rămîne varianta unei sponsorizări private.

Cineva care să plătească din buzuar pentru campania publicitară a generalului. Doar că aici intervine o mică problemă: scriitorul e politician și demnitar al statului român. Iar cînd cineva sponsorizează demnitarii, apar probleme legale. Plus întrebarea ”De ce?”.

Chiar și sponsorizările electorale sunt limitate prin lege, astfel că nici cel mai mare nabab să nu poată contribui altfel decît cu anumite sume pentru un partid ori candidat.

Ca să înțelegem mai bine riscurile, să amintim un scandal asemănător petrecut în anii ’90, cu o carte celebră scrisă de președintele de atunci, Ion Iliescu. În iulie 1994, el și-a reeditat cartea ”Revoluție și reformă”, pe care a promovat-o într-un veritabil turneu național, la una dintre lansări ajungînd să se cocoațe pe masă ca să fie mai vizibil pentru cei adunați.

Cartea i-a produs dureri imense de cap lui Iliescu.

Opoziția și societatea civilă au protestat față de combinarea programului prezidențial cu turneul de lansare a cărții.

S-a aflat mai apoi că toate organizațiile FDSN (PSD-ul de azi) au primit ordin să cumpere cît mai multe exemplare din cartea președintelui, sporind tirajul și, implicit, încasările autorului.În fine, un mare scandal s-a produs după ce a ieșit la iveală că respectiva carte fusese tradusă în franceză și lansată în anul electoral 1996 cu sprijinul financiar al unui afacerist de origine română, anchetat de parchetul francez pentru fraude financiare și, finalmente, condamnat la închisoare”.

Și mai profețeam:

”În consecință, candidatul Nicolae Ciucă va fi forțat peste cîteva săptămîni să explice în amănunt cine și de ce a derulat în beneficiul său cea mai mare campanie publicitară editorială din istoria țării”.

Suntem cîteva săptămîni mai tîrziu și acum aflăm de la PNL, via snoop.ro că:

”400 de panouri de outdoor cu imaginea lui Nicolae Ciucă sunt prezente în orașele, pe autostrăzile și pe drumurile naționale din România. Imaginea lui Ciucă se reflectă în 762 de afișaje, a comunicat oficial PNL, la cererea site-ului de investigații Snoop. Partidul subliniază că există panouri cu mai multe „fețe” ale lui Ciucă, de aceea numărul de afișaje e mai mare decât numărul celor 400 de panouri.

Fotografia lui Nicolae Ciucă este cea de pe coperta cărții „Un ostaș în slujba țării”. Snoop.ro vă prezintă detaliile acestei finanțări.

Pentru perioada 15 mai – 15 iunie, care s-a suprapus în bună măsură peste campania electorală, prețul a fost de 510.000 de euro chiria, TVA și taxe locale, a comunicat PNL. În plus 450.000 de euro este costul care a fost înregistrat o singură dată, la începutul campaniei, pentru producerea panourilor cu cartea și pentru montarea lor. Totalul de până acum al publicității outdoor pentru carte a fost de 2 milioane de euro, pe cele trei luni scurse. Până la finalul anului, afișarea volumului lui Nicolae Ciucă va costa, în total, peste 4 milioane de euro”.

”Liberalii menționează în răspuns că în timpul campaniei electorale poate fi făcută publicitate care nu constituie propagandă electorală, iar plata pentru aceste materiale putându-se realiza inclusiv „din subvenții acordate de la bugetul de stat” mai scrie snoop.ro.


   Legea finanțării partidelor nr. 334/2006 prevede:
    Art. 25. – (1) Veniturile care provin din subvenții de la bugetul de stat pot avea următoarele destinații:
    a) cheltuieli materiale pentru întreținerea și funcționarea sediilor;
    b) cheltuieli de personal;
    c) cheltuieli pentru presă și propagandă;
    d) cheltuieli privind organizarea de activități cu caracter politic;
    e) cheltuieli de deplasare în țară și în străinătate;
    f) cheltuieli pentru telecomunicații;
    g) cheltuieli cu delegațiile din străinătate;
    h) cheltuieli cu cotizațiile datorate organizațiilor politice internaționale la care este afiliat partidul politic;
    i) investiții în bunuri mobile și imobile, necesare activității partidelor respective;
    j) cheltuieli de protocol;
    k) cheltuieli de birotică;
    l) cheltuieli cu comisioane bancare;
    m) cheltuieli cu chiriile și utilitățile sediilor;
    n) cheltuieli de întreținere și reparații auto;
    o) cheltuieli cu prime de asigurare;
    p) cheltuieli de transport;
    q) cheltuieli cu combustibili și carburanți;
    r) cheltuieli cu producția și difuzarea de spoturi publicitare;
    s) cheltuieli cu consultanța politică;
    t) cheltuieli cu consultanța juridică;
    u) cheltuieli cu sondajele de opinie naționale și locale;
    v) cheltuieli cu onorariile avocaților, executorilor și experților;
    w) cheltuieli cu taxele de timbru;
    x) cheltuieli cu taxele mărcilor înregistrate;
    y) cheltuieli cu penalitățile.
    (2) Este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenții de la bugetul de stat pentru oricare alte destinații decât cele prevăzute la alin. (1).
    (3) Eficiența și oportunitatea acestor cheltuieli se hotărăsc de organele de conducere ale partidelor politice, potrivit statutului lor și dispozițiilor legale.

Cartea autobiografică a liderului PNL, care nu e nici electorală, nici bilanț, nici despre imagine publică, nici despre funcții publice etc, nu se încadrează pe nicăieri. Ceea ce înseamnă că Ciucă și PNL au încălcat legea pompînd milioane de euro într-o carte a unui politician.

Iar asta nu se rezolvă nici măcar cu asigurările date de liderul PNL că va dona toate încasările în scopuri caritabile.

(În fapt, Ciucă ar trebui nu să doneze banii încasați, ci să cedeze complet și definitiv drepturile sale asupra cărții unei entități, pentru că o carte produce încasări pînă la 70 de ani de la moartea autorului. Plus că nu e clar ce se va întîmpla cu încasările editurii RAO)

Dacă liberalii ar forța încadrarea operațiunii la alin.c) ”cheltuieli pentru presă și propagandă”, s-ar crea un precedent extrem de periculos, orice carte de memorialistică politică putînd fi în viitor susținută cu bani de la buget. Bani mulți, după cum ne-a demonstrat ostașul din fruntea țării.

Ca să ne facem o idee cît de mulți, ne-am documentat cît costă promovarea pe cea mai mare piață de carte din lume, cea americană.

Chip MacGregor este unul dintre cei mai reputați agenți literari americani, fondatorul și președintele MacGregor Literary, o agenție literară de succes care reprezintă autori în diverse genuri, inclusiv ficțiune și non-ficțiune. Chip MacGregor are o vastă experiență în editare și publicare, lucrând anterior ca editor și director editorial pentru mai multe edituri majore.

În calitate de agent literar, Chip MacGregor este cunoscut pentru abilitatea sa de a descoperi și de a promova talente noi, precum și pentru capacitatea sa de a negocia contracte avantajoase pentru autorii săi.

Într-un material postat pe siteul său acum cîțiva ani el explica:

”Ori de câte ori un editor mare decide să contracteze o carte, ei creează o foaie P&L (profit și pierdere) care conține toate numerele implicate – costul cernelii, hârtiei și legăturii, costurile copertei, avansul autorului, editarea, transportul, cheltuielile generale etc. Unul dintre numerele de pe majoritatea P&L-urilor este „costurile de marketing”. Desigur, la începutul unei tranzacții, editorul nu știe cu adevărat cât de mult va cheltui pentru publicitate sau publicitate. P&L poate fi completat cu doi ani înainte ca cărțile reale să ajungă pe rafturile magazinelor și nimeni nu este cu adevărat sigur care va fi angajamentul de marketing. Atât de mulți dintre ei plătesc 1 USD per carte cartonată, pe baza vânzărilor așteptate.

Cu alte cuvinte, dacă editorul se așteaptă să vândă 50.000 de exemplare, bugetul inițial de marketing va fi de 50.000 USD. Pentru cărțile care sunt printate pe hârtie comercială, acestea pot bugeta doar cincizeci de cenți pe carte. Pentru piața de masă, este și mai puțin. Din punct de vedere al afacerilor, aceasta este o regulă destul de bună pe care autorii trebuie să o știe – editorul va investi aproximativ un dolar per carte pentru comercializarea unui titlu cartonat”.

Conform strategiei devoalate de MacGregor, costurile publicitare înghițite de cartea lui Ciucă ar însemna minim 4-5 milioane de exemplare vîndute pentru a exista rentabilitate.

Una peste alta, cum scriam în mai, cartea lui Ciucă riscă să creeze probleme suficient de mari prezumtivului candidat, oferind adversarilor muniție politică, și procurorilor o anchetă de derulat.

Parteneriat INPOLITICS

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Urmărește programele Gold FM
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu - La Nașterea Maicii Domnului

VICTOR RONCEA cu ANDREI GUȘĂ la GOLD FM despre Alegeri, Politică și LGBT via RUMBLE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • viorel craciun 11.08.2024 15:12
    Ca sa revenim la carti , preluand un citat din artico in cauza , adica "Ca să înțelegem mai bine riscurile, să amintim un scandal asemănător petrecut în anii ’90, cu o carte celebră scrisă de președintele de atunci, Ion Iliescu. În iulie 1994, el și-a reeditat cartea ”Revoluție și reformă”, pe care a promovat-o într-un veritabil turneu național, la una dintre lansări ajungînd să se cocoațe pe masă ca să fie mai vizibil pentru cei adunați." am putea cauta poate alte doua carti privind " Imaginea de revolutie si reforma " a tovarasului Iliescu , cu alte doua carti in cauza , a unora " mai opozanti la vremea aceea si poate chiar mai informati " adica cele doua carti , pe care sincer la recomand , fiindca cunosc munca de informare a scriitorului , adica Ion Costin Grigore , cu cartile sale de atunci " CUCUVEAUA CU PENE ROSII " (1994) si continuare " VANATOARE DE CUCUVELE" in anii 1997 , cu asa zisa " Alianta democratica de atunci " rezultatele au fost vazute acun , dupa timp.
    Dar ca sa nu fiu " carcotas " vizualizand pe internet mare " lanasare " de carte cu " marea sustinere financiara " asi aminti aici o alta lansare , fara mare finantare , publicata chiar si pe acest site , tot a unui " militar " in cauza cu grad si fara functie de partid, dar o " Carte reala " pentru o informare reala , deci precizez art. in cauza
    publicat tot de " ACTIVE NEWS " adica publicare in cauza site , pentru o simpla diferenta de militari si publicisti
    În volumul NAȘTEREA DOMNULUI ’89 * BLAGOVEȘTENIE ‘91 DE LA UN PROCES LA ALTUL, Editura Semne, București, 2023, lansat joi, 04 aprilie a.c. la Biblioteca Centrală Univesitară Carol I, în prezența unui auditoriu select, colonelul în retragere, magistrat Gheorghe Ciobotaru devoalează taniele și misterele din spatele unor incredibile aubuzuri și/sau erori judiciare, care au spulberat mitul independenței justiției și al separației puterilor în stat.

    O prezentare analitică a volumului, cu compliniri inedite de informații a fost realizată de gl. brg. r. Aurel I. Rogojan a cărui alocuțiune o redăm integral.

    Stimată doamnă director general al Bibliotecii Centrale Universitare,

    Distinse doamne,

    Onorant și select auditoriu,

    După toate aparențele, în coordonatele temporală a zilei de azi și geolocativă a prestigioasei Case a Cărții Universitare din București, cei aici de față, dorim, prin prezența noastră, să conferim audiența binemeritată unui eveniment editorial cu ample și profunde conotații istorice, care este cu mult mai mult, decât o lansare de carte.

    Cartea este, îndeobște, regina creațiilor geniului uman. Desigur și excepțiile sunt pe măsură, dar, ele sunt necesare pentru întârirea regulii, și orice nouă lansare în Galaxia Gutenberg este binevenită.

    Cu o ciclicitate cosmogonică, unele evenimentele de lansare a creațiilor geniului uman au fost și momente de referință în istoria dezvoltării și progresului omenirii.

    Respectând proporțiile, evenimentul editorial la care luăm parte are caracteristicile unui unicat istoric.

    Volumul col. (r) magistrat GHEORGHE CIOBOTARU, NAȘTEREA DOMNULUI ’89 * BLAGOVEȘTENIE ‘91DE LA UN PROCES LA ALTUL, Editura Semne, București, 2023 este o apariție editorială de stringentă necesitate
    națională, fără de care nu am avea cheia înțelegerii evenimentelor cruciale din decembrie 1989 și din anii ce au urmat, până la lovitura de palat prin care a fost debarcat premierul Petre Roman.

    Din acest motiv, noi nu participăm aici la o lansare de carte.
    Aici și acum se lansează o rachetă informațională a cărei impact asupra justiției din România postdecembristă dă măsura obiectivă a imposturii, obedienței politice, oportunismului mizer, amoralității și
    ateismului blasfemic și criminal cu care era populată cea de-a treia puterea a statului la un moment de răscruce al istoriei și destinelor națiunii române.

    Volumul autorului colonel magistrat Gheorghe Ciobotaru nu este o carte oarecare, ci un document de excepțională valoarea istorică care demonstrează că natura puterii politice post-decembriste a fost de
    genul neocomunist, specia dictatorial-militară.

    Cangrena puterii judecătorești a infestat atât de întins și de adânc puterile legislativă și executivă, încât președintele în funcție al României, în pofida prudenței ce-i domină gândirea, a comis raționamentul corect că România este un stat eșuat, după ce predecesorul său definise România este un stat mafiot, iar
    antecedentul președinte se declarase învins de sistem. Un rabin ar spune : Fiecare și toți trei au avut dreptate!
    Final citat in cauza

    Apoi ca o concluzie , fiecare dintre noi , citim , ne informam , judecam , analizam , publicam , participam la comunicare si pe acest site si in familie si peste tot , dar poate ar trebui sa ne gandim si la " discernamantul alegerii " cel putin la " cartiile si publicatiile in cauza si a autorilor lor ( scriitori militari , fiecare dupa crezul si educatia sa militara ) , privind nivelul de informatie " redundanta " adica " adevarata " transmisa de fiecare in parte scritor ( militar ) in parte si sa alegem singuri " Adevarul , dupa mintea , credinta si patima noastra ) . Se spune ca in Biblie ca " Nici Dzeu nu se implica in discernamantul si alegerea " TA . Pe romaneste " ai cules , ce ai ales "
Ultima oră

16:20

ÎNC-UN CIUC’ ȘI MĂ DUC! - Editorial de Luminița Arhire

15:51

Ungaria amenință că va trimite imigranții la Bruxelles: Autocarele sunt pregătite. Le vom oferi un bilet dus gratuit

14:27

În timp ce lumea e cu ochii pe Kursk, rușii trec ca prin brânză în regiunea Donețk

13:24

O luptătoare AUR pentru Parlament: Mara Nicolescu

13:22

Marea Resetare: Intrăm în Faza Finală

12:08

Robert Turcescu, invitat la ”Ce trucuri ne-au pregătit politicienii? Cu Ionuț Cristache”: Ciucă a dat tonul cu lansarea cărții, printre mirosuri de grătar și pe muzica de lăutari. Cine urmează?

12:00

1700 de ani de la Sinodul de la Niceea din anul 325. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului: ”Vom fi pregătiți pentru marea sărbătoare!”

11:48

Alegeri prezidențiale 2024. Începe perioada electorală în România

11:30

CITATE DIN OPERELE LUI CIUCĂ. BTI: Cum și-a rezolvat Ciucă onoarea de militar călcată prin intrarea în politică: A fost ordin, nu puteam refuza! Secretul măreței cărți

10:45

Sorin Roșca Stănescu: Cotitura la care stă Mircea Geoană

10:30

152 de ani de la intrarea în veșnicie a Crăișorului Munților Avram Iancu - 10 septembrie 1872. Cine îl atacă pe Avram Iancu atacă România! Uitați-vă pe câmp românilor, suntem mulți și tari, că Dumnezeu e cu noi! BALADĂ: Pr. Gheaja, Arhid. Bucă și TRoNoS

09:59

Trump promite să readucă libertatea de exprimare în America - VIDEO

09:30

10 septembrie: Sfânta Pulheria, împărăteasa, sora lui Teodosie cel Tânăr, apărătoare a dreptei credințe. Pomenirea Sfintelor Mucenițe Fecioare Minodora, Mitrodora și Nimfodora

08:57

Ucraina a atacat Moscova. Un copil de 9 ani și o femeie de 46 de ani au murit - VIDEO

08:37

Măcel în Gaza: Cel puțin 40 de civili morți în urma unui atac israelian asupra unei zone umanitare - VIDEO