BRICS: TABĂRA DE OPOZIȚIE A VESTULUI

De Kardeniris Isidoros  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Brazilia, Rusia, India și China au format inițial blocul în 2009, după o serie de întâlniri și înțelegeri. Primul Summit BRIC a avut loc la Ekaterinburg, Rusia, pe 16 iunie a aceluiași an, unde șefii de state în cauză au convenit să consolideze dialogul și cooperarea între ei.

În anul următor, la Brasilia, Brazilia, în aprilie 2010, a avut loc al doilea Summit, unde liderii acestor țări au subliniat necesitatea unui sistem interguvernamental global multidimensional.

Apoi, la a treia întâlnire de la New York, în septembrie 2010, BRIC-urile au convenit asupra intrării Africii de Sud. Africa de Sud a reușit să se alăture după un efort puternic ca urmare a politicii sale externe active această coaliție de state schimbând-o din „BRIC” în „BRICS”.

La cel de-al patrulea summit din martie 2012 de la New Delhi, India, a fost făcut un prim anunț privind înființarea unei noi bănci de dezvoltare (NDB), care a fost oficializată la cel de-al cincilea summit de la Durban, Africa de Sud, în 2013, cu intenția clară de a independența BRICS de către Fondul Monetar Internațional, Banca Mondială, SUA și Uniunea Europeană. Acordul pentru înființarea acestuia, după soluționarea disputelor pe probleme organizaționale, a fost în cele din urmă ajuns în 2014, în cadrul celei de-a șasea întâlniri BRICS de la Fortaleza, Brazilia.

Țările BRICS cuprind 40% din populația lumii, ceea ce reprezintă peste 3,1 miliarde de oameni. BRICS coexistă țări cu diferite grade de dezvoltare și strategii diferite.

Brazilia este cea mai mare țară din America de Sud, atât ca populație (aproximativ 213 milioane), cât și ca suprafață, deoarece ocupă singură 1/3 din America de Sud. Este, de asemenea, a patra cea mai bogată țară din America în ceea ce privește PIB-ul. Cu toate acestea, nu dispune de infrastructura adecvată (rețea rutieră și feroviară inadecvată, infrastructură portuară inadecvată etc.) și în combinație cu inegalitatea economică extremă (1 din 4 cetățeni trăiește în sărăcie absolută) nu îi permit să apară ca o superputere economică. Conform indicelui de competitivitate mondială al Forumului Economic Mondial, Brazilia s-a clasat pe locul 108 dintre cele 137 de economii în 2017 în ceea ce privește calitatea generală a infrastructurii sale. Scandalurile de corupție sunt prezente și în țară. Brazilia se ocupă de probleme regionale.

Rusia, care este cea mai mare țară transcontinentală din lume cu influență globală și o economie mare, deține, de asemenea, cel mai mare arsenal nuclear de pe planetă și o putere militară enormă, pe care a folosit-o în Siria și acum în Ucraina. Rusia oferă locuitorilor săi cel mai bun nivel de trai, în comparație cu restul țărilor BRICS, cu 3,5% din PIB cheltuit pentru educație și 3,1% pentru sănătatea publică. Numărul de rezidenți care trăiesc sub pragul sărăciei se ridică la doar 0,2% din populația sa. Economia rusă suferă, însă, de problema critică a corupției – care există într-o măsură mai mare sau mai mică în toate țările – precum și de lipsa semnificativă a infrastructurii bancare, din cauza piețelor financiare insuficient dezvoltate, a dificultăților de a obține credite și a limitat opțiuni de investiții.

India este o putere mondială în curs de dezvoltare, cu o economie în continuă creștere. În prezent, este a cincea economie din lume în funcție de PIB, în timp ce teritoriul său găzduiește a doua cea mai mare populație din lume, după cea a Chinei, ajungând la aproape 1,4 miliarde de oameni. Creșterea PIB-ului țării a fost printre cele mai mari din lume în ultimul deceniu, realizând o creștere anuală între 6-7%. Cu toate acestea, India are unul dintre cele mai mici venituri pe cap de locuitor din lume, în timp ce se confruntă acasă cu probleme sociale uriașe din cauza sărăciei. India are cele mai mici procente din PIB cheltuite pentru educație și sănătate dintre BRICS, la 2,7% și, respectiv, 1,2%. India este orientată regional.

China, care găzduiește 1,4 miliarde de oameni, se extinde rapid odată cu pătrunderea economică în Asia, America Latină, Africa și alte regiuni ale lumii. Este gigantul economic al Estului cu o rată anuală de creștere de 6,6%, amenințănd astfel primatul economic al SUA. China este cel mai mare exportator mondial din 2014. În același timp, China, deși este a doua cea mai mare economie din lume, rămâne o țară cu venituri medii, deoarece venitul său pe cap de locuitor este încă doar aproximativ un sfert din cel al țărilor cu venituri mari și aproximativ 375 de milioane de chinezi trăiesc sub pragul sărăciei de 5,50 USD pe zi. În cele din urmă, corupția apare în rate deosebit de ridicate.

Africa de Sud, datorită poziției sale geografice în vârful sudic al continentului, care îi oferă acces la două oceane, este o țară hub. Africa de Sud este cel mai mare partener comercial al Chinei în Africa. În același timp, sute de companii chineze, atât de stat, cât și private, sunt active în prezent în țară. Economia Africii de Sud este a doua ca mărime de pe continentul african, după cea a Nigeriei. Are bogăție naturală în aur, argint și cărbune, dar și una dintre cele mai mari rate de inegalitate din lume. Cei mai bogați 10% din populație dețin aproximativ 71% din averea netă, în timp ce cei 60% mai slabi dețin 7% din averea netă. Este o țară cu o greutate politică deosebită în Africa, fiind singurul stat membru african al grupului G20, care, totuși, are nevoie de un efort de reformă pentru dezvoltarea sa economică ulterioară.

BRICS sunt, așadar, tabăra opusă a Occidentului, fie că aceasta este exprimată politic, prin alianța SUA-Țările anglo-saxone-Uniunea Europeană, fie militar, cu NATO, fie economic, cu organizațiile economice internaționale de origine americană, precum FMI, Banca Mondială sau Organizația Mondială a Comerțului. Direcția strategică a blocului este cooperarea strânsă pentru a contracara eficient și cu succes arhitectura financiară internațională dominată de SUA.

După cincisprezece ani, timp în care mulți au pus sub semnul întrebării viabilitatea schemei, soldurile globale existente duc la extinderea blocului. Multe țări și-au exprimat dorința de a deveni membre ale BRICS, cum ar fi Argentina, Egipt, Venezuela, Mexic, Iran, Vietnam, Bangladesh și altele.

În încheiere, aș dori să subliniez că agenda BRICS, care au reușit să-și consolideze poziția pe scena politică și economică globală, duce la reducerea dominației SUA și a lumii occidentale în general și la instaurarea a unei noi realități multipolare.

 

Curriculum vitae

 

Isidoros Karderinis s-a născut la Atena în 1967. Este romancier, poet și editorialist. A studiat economia și a finalizat studii postuniversitare în economia turismului. Articolele sale au fost publicate în ziare, reviste și site-uri web din întreaga lume. Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză și spaniolă și publicate în antologii poetice, reviste literare și rubrici din ziare literare. A publicat opt cărți de poezie și trei romane în Grecia. Cărțile sale au fost traduse și publicate în Statele Unite, Marea Britanie, Italia și Spania.


Rețelele de socializare

Facebook: Karderinis Isidoros

Twitter: isidoros karderinis

Linkedin: ISIDOROS KARDERINIS

Gettr: ISIDOROS KARDERINIS

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Susține ActiveNews
PayPal
Participă prin sprijinirea noastră
la lupta pentru Adevăr!
Buton Donează acum
căci mâine nu se știe ce ne mai așteaptă.
Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
VideoNews

Starea de Libertate și ActiveNews vă invită la Cluj, luni, 12 iunie, orele 19.00, la conferința Românii vs Marea Resetare. Vă așteptăm!

ULTIMELE ZILE - FINAL DAYS - VIDEO TRADUS ÎN ROMÂNĂ:

Arafat judecat pentru cei legați de pat - Remember Plandemia. Dr. Geanina Hagimă despre vaccinare și Marea Resetare - Exclusiv ActiveNews

Olivia Steer și Florin Chilian despre ActiveNews și Libertatea Presei:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

14:15

Pompiliu Diplan: Starea de Libertate vă invită alături de ActiveNews la Conferința de la Cluj-Napoca de luni, 12 iunie, ora 19, despre Români și Marea Resetare. VIDEO

14:05

Droguri, sex, băuturi, prostituate - Aproape 9.000 de noi fotografii au fost găsite pe laptopul lui Hunter Biden

13:24

Sindicatele din Educație, din nou în stradă. Protest cu 20.000 de persoane și marș în București

12:38

"Cinci milioane de dolari pentru un Biden, cinci milioane de dolari pentru celălalt Biden". Presa din SUA confirmă implicarea președintelui într-o schemă de mită

11:58

Rușii au distrus primul tanc german Leopard 2 (VIDEO)

11:45

Sfidarea continuă! Arhitectul maghiar care a proiectat reabilitarea străzii Kogălniceanu din Cluj NU a ținut cont de solicitarea primăriei ca grupul statuar Școala Ardeleană să fie amplasat pe soclu

10:44

Zoe Dantes: În numele Fiului!

09:41

Alianța Familiilor din România: Solicităm voluntari pentru Luna Identității Creștine

09:29

Iulian Capsali: TREI PROBLEME ȘI CÂTEVA IDEI

09:21

Mihai Tîrnoveanu: Sâmbătă 10 iunie și vineri 16 iunie, pomenirea Părintelui Justin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă!

08:47

Pușcării pentru copii! Au apărut sistemele de recunoaștere facială, la o școală din Capitală

23:30

8 iunie 1967: Trecerea la Domnul a Otiliei Cazimir, poeta care a încântat generații întregi de copii. O furnică duce-n spate Un grăunte jumătate...

22:17

Banca Reglementelor Internaționale va folosi IA pentru a monitoriza tranzacțiile bancare globale - Instaurarea unei societăți fără numerar

21:25

OMS plănuiește „simularea” unei noi pandemii

20:35

Bijuteria românilor bucovineni din Boianul canadian, Biserica Maicii Domnului, distrusă de un incendiu. FOTO / VIDEO și cu Biserica originară din Boianul românesc din nordul Bucovinei pomenit de Eminescu în Doină