Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Voi face tot ce îmi va sta în puteri pentru ca ucrainenii să nu mai plângă!”

Acestea erau cuvintele cu care, pe 20 mai 2019, Volodimir Zelenski își termina discursul de la învestirea ca președinte al Ucrainei.

Nu doar fraza aceasta, ci întregul discurs de atunci al lui Zelenski „pare generat de o rețea neuronală dintr-o realitate paralelă”, scrie publicația ucraineană Strana.

Unul din mesajele cheie ale președintelui a fost că țara nu ar trebui să fie împărțită în „buni” și „răi”:

„Suntem cu toții ucraineni: nu există ucraineni mai mari sau mai mici, buni sau răi.”

Prilej cu care a rostit și câteva cuvinte în limba rusă. Pe atunci, statuile scriitorilor ruși nu erau demolate.

Una dintre părțile cele mai importante ale discursului de învestire a fost promisiunea că va pune capăt războiului din Donbas.

„Sarcina noastră principală este o încetare a focului în Donbas. Am fost întrebat adesea: ce sunteți gata să faceți pentru o încetare a focului? Este o întrebare ciudată. Ce sunteți pregătiți să faceți pentru viețile oamenilor ce vă sunt apropiați?”

Și Zelenski a continuat acest halucinant discurs „pe invers”:

„Vă pot asigura că sunt gata să fac totul pentru a mă asigura că eroii noștri nu mai sunt uciși. Și cu siguranță nu mi-e teamă să iau decizii dificile, sunt gata să-mi pierd popularitatea, ratingul și – dacă este necesar – sunt gata să-mi pierd postul fără ezitare pentru ca pacea să vină. Fără să ne pierdem teritoriile.”

Amintim că pacea putea să vină la mai puțin de două luni de la invazia Rusiei, în primăvara lui 2022, când Moscova și Kievul au căzut de acord ca rușii să-și retragă trupele în schimbul promisiunii ca Ucraina să nu intre în NATO și să respecte prevederile Acordului de la Minsk – un statut de autonomie pentru cele două provincii din Donbas.

Înțelegerea de pace a fost însă aruncată în aer de descinderea intempestivă la Kiev a lui Boris Johnson.

Să vedem ce spunea Zelenski acum cinci ani despre război:

„Nu noi am început acest război (din Donbas). Dar trebuie să îi punem capăt acestui război. Și suntem pregătiți pentru dialog.”

De asemenea, el îi îndemna pe ucrainenii din străinătate să revină în țară:

„Avem nevoie de voi!”

Astăzi știm de ce: îi aștepta mașina de tocat carne a frontului și noua lege a mobilizării.

Luni, pe 20 mai 2024, mandatul lui Volodimir Zelenski expiră. Însă el a decis: NU vor avea loc alegeri.

Decizia sa se bazează pe prevederile legii marțiale și ale codului electoral, care interzic desfășurarea de alegeri pe durata legii marțiale.

Însă, Constituția nu interzice alegerile prezidențiale în timpul legii marțiale, ci stipulează ca ele să aibă loc în anul scadent, în ultima duminică din martie.

Mai este Zelenski legitim?

Iată o întrebare pe care o ridică deopotrivă rivalii din interior (în special fostul președinte Petro Poroșenko) cât și cei din exterior (inclusiv, recent, Vladimir Putin).

Curtea Supremă a Ucrainei a deschis o procedură împotriva Parlamentului (Marea Radă) de la Kiev pentru că nu a organizat alegeri prezidențiale la termenul prevăzut de 31 martie 2024.

Alegerile precedente au avut loc pe 31 martie 2019, iar învestirea pe 20 mai 2019.

Constituția prevede ca mandatul prezidențial să aibă exact cinci ani.

De aceea, rivalii actualului președinte afirmă că, de mâine, 21 mai 2024, Zelenski nu mai este legitim.

Însă aliații săi (inclusiv Occidentul), susțin poziția președinției de la Kiev, invocând Constituția care stipulează că vechiul continuă să își exercite funcția până la învestirea noului președinte.

Cum nu au fost alegeri, legitimitatea actualului președinte se prelungește sine die.

Administrația Zelenski îi acuză pe toți cei care au o altă interpretare că „fac jocurile Kremlinului”.

Acest conflict juridic ar putea fi rezolvat simplu, de către Curtea Constituțională, scrie Strana.

Problema este că autoritățile refuză să o sesizeze. De teamă că Curtea Constituțională ar putea da un verdict nefavorabil lui Zelenski.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (12)
 • Pawpescu 20.05.2024 14:39
  mispare ca si lui Ebrahim Raisi i-a expirat tot azi...
  doar tatuca puchin, tionping si kiumagiun sunt legitimi.
  logica omului nou.
 • Dumitru 8915 21.05.2024 08:37
  Parca-i cismarul , care si el era president cu sceptru .
 • Wolf Edmond 20.05.2024 14:47
  Dacă e lege marțială și e război în desfășurare e posibil orice deci și prelungirea până la calendele grecești a mandatului lui Zselensky. Parcă acest ciudat conflict ruso-ukrainian e planificat de unii să dureze măcar zece ani. Nu e tentant? Interesant că, după semnalele care se arată, și alții sunt amatori de crearea unei situații în care mandatul lor să se prelungească la infinit. Nu se vede lucrul acesta? Bibi Netaniahu profită din plin de conflictul din Gaza gândindu-se la ce-l așteaptă după o posibilă finalizare. Modelele există, așteptăm amatorii. O caracteristică frumoasă a primatelor este faptul că imită și mulți conducători ori șefi din lumea aceasta par că fac parte din această categorie zoologică. Așteptăm vești pe burtiere.
 • Tic 20.05.2024 18:19
  De aceea de străduiesc von der zoaie&co să ne împingă in teatrul de război ,pe toți europenii: pt a nu a mai avea loc alegeri ,fiind sub legea marțială.
  Mai nou dădea unul de pe acolo pe gaura gurii ,cum că războiul ar putea dura 10 ani,taman bine să le iasă planurile lui schwab&co,blackrock,etc.
  Vede-i-aș pe toți in țepe!
 • Mars.60 Stefan 20.05.2024 14:48
  Dupa atatea vieti de ucraineni si rusi duse inutil pe apa sambetei sub "domnia" mascariciului criminal khazar din poza, e si normal ca synagoga are nevoie de el, intrebarea cu "mai este legitim mascariciul apostat" nefiind necesara. E si normal ca "lumea civilizata" occidentala sa-l tina lipit cu Superglue pe scaunul prezidential de la Kiev, pianistul si-a dovedit din plin eficientza macabra de depopulare dar si in manarii financiare incredibil de folositoare agendei globaliste.
 • DanielS 20.05.2024 14:48
  Varianta actualizata, dupa 5 ani de mandat:
  "Voi face tot ce îmi va sta în puteri pentru ca nu numai ucrainenii să plângă!”
 • Valter COJMAN 20.05.2024 15:13
  Isi majoreaza mandatul cu legea martiala.
  Problema e ca nu este un act onest fata de democratie dar, e perfect valabil intr-o DICTATURA.
 • Bizar 20.05.2024 18:00
  International Criminal Court (ICC) seeks arrest warrants against Sinwar and Israel's prime minister Netanyahu and minister of defense Gallant for war crimes

  https://x.com/i/status/1792520368730583128

  https://x.com/i/status/1792526842026492320
 • Brick 20.05.2024 20:24
  Desi nu e chiar noua, o veste buna ramane buna. Rusofonii si alti amatori de arta pot dormi linistiti.

  https://mihailandrei.wordpress.com/2024/05/20/colectia-de-arta-de-1-miliard-de-dolari-a-oligarhului-rus-abramovici-in-ciuda-sanctiunilor-aceasta-nu-a-fost-confiscata-sau-inghetata/

  Abramovici a evitat sanctiunile care putea duce la confiscarea sau inghetarea colectiei de arta in valoarea de 1 miliard de dolari transferand fostei neveste participatia majoritara la trustul care are in gestiune colectia. Umbra de tristete din vestea asta buna e data de faptul ca Elensky nu are suficiente opere de arta ca sa-si impodobeasca locuinta.
 • eu-noi 20.05.2024 21:14
  Mortii nu mai plang. Scop atins.
  https://9gag.com/tag/delete
 • antitirani 20.05.2024 22:07
  Nu cred ca a fostvreodata legitim.
 • Rusi 22.05.2024 11:34
  Khazarul vrea sa ramana presedinte pe viata.
Ultima oră

00:00

A fost odată o fată frumoasă... și vaccinată: Anca Molnar

23:25

În ziua de Înălțarea Domnului, bucureștenii s-au rugat în Piața Universității pentru victimele mineriadelor și eroii neamului

23:01

Cel mai rapid windsurfer din Marea Britanie, Farrel O'Shea, a murit subit în urma unui stop cardiac, la scurt timp după ce a doborât un alt record de viteză

22:34

Merck a folosit un adjuvant pe bază de aluminiu foarte puternic în studiile clinice pentru vaccinul Gardasil HPV, fără a informa participanții

21:30

Zoe Dantes: Bucurați-vă! Hristos se înalță!

20:03

New York-ul lansează tehnologia de identificare digitală mobilă, în urma adoptării noii legi privind ID-ul digital online – smartphone-urile devin portofele digitale, care stochează cărți de credit, documente de identitate și chiar cheile mașinii

18:54

George Simion și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale - “Am supraviețuit primei confruntări, avem noi corpuri de armată cu care atacăm bandiții Sistemului. Următoarea bătălie este pe 15 septembrie!”

17:04

După eșecul de la europarlamentare, Germania lasă Ucraina cu ochii în soare: Scholz nu mai trimite sistem Patriot

16:15

Luminița Arhire: DESPRE STABILITATE ȘI ALTE ALEA

15:39

Comandor (r) Ștefan Popa: EROISMUL IUBIRII ȘI AL JERTFEI DEPLINE

14:45

G7 va acorda 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina din activele înghețate ale Rusiei

13:58

Adrian Onciu: Liderii de sacrificiu din G7 contabilizează pagubele ”propagandei rusești”

12:33

Sorin Roșca Stănescu: Marcel Ciolacu sau succesul cu picioare de lut

12:25

Controlul informațiilor și Cenzura: Suntem victimele unei Lovituri de Stat militare !

12:09

Argentinienii vor să-l dea jos pe Milei după doar 6 luni de mandat prezidențial. Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine pe străzile din Buenos Aires