Azi i-a expirat Mandatul: Mai este legitim Zelenski?

De Adrian Pătrușcă  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Voi face tot ce îmi va sta în puteri pentru ca ucrainenii să nu mai plângă!”

Acestea erau cuvintele cu care, pe 20 mai 2019, Volodimir Zelenski își termina discursul de la învestirea ca președinte al Ucrainei.

Nu doar fraza aceasta, ci întregul discurs de atunci al lui Zelenski „pare generat de o rețea neuronală dintr-o realitate paralelă”, scrie publicația ucraineană Strana.

Unul din mesajele cheie ale președintelui a fost că țara nu ar trebui să fie împărțită în „buni” și „răi”:

„Suntem cu toții ucraineni: nu există ucraineni mai mari sau mai mici, buni sau răi.”

Prilej cu care a rostit și câteva cuvinte în limba rusă. Pe atunci, statuile scriitorilor ruși nu erau demolate.

Una dintre părțile cele mai importante ale discursului de învestire a fost promisiunea că va pune capăt războiului din Donbas.

„Sarcina noastră principală este o încetare a focului în Donbas. Am fost întrebat adesea: ce sunteți gata să faceți pentru o încetare a focului? Este o întrebare ciudată. Ce sunteți pregătiți să faceți pentru viețile oamenilor ce vă sunt apropiați?”

Și Zelenski a continuat acest halucinant discurs „pe invers”:

„Vă pot asigura că sunt gata să fac totul pentru a mă asigura că eroii noștri nu mai sunt uciși. Și cu siguranță nu mi-e teamă să iau decizii dificile, sunt gata să-mi pierd popularitatea, ratingul și – dacă este necesar – sunt gata să-mi pierd postul fără ezitare pentru ca pacea să vină. Fără să ne pierdem teritoriile.”

Amintim că pacea putea să vină la mai puțin de două luni de la invazia Rusiei, în primăvara lui 2022, când Moscova și Kievul au căzut de acord ca rușii să-și retragă trupele în schimbul promisiunii ca Ucraina să nu intre în NATO și să respecte prevederile Acordului de la Minsk – un statut de autonomie pentru cele două provincii din Donbas.

Înțelegerea de pace a fost însă aruncată în aer de descinderea intempestivă la Kiev a lui Boris Johnson.

Să vedem ce spunea Zelenski acum cinci ani despre război:

„Nu noi am început acest război (din Donbas). Dar trebuie să îi punem capăt acestui război. Și suntem pregătiți pentru dialog.”

De asemenea, el îi îndemna pe ucrainenii din străinătate să revină în țară:

„Avem nevoie de voi!”

Astăzi știm de ce: îi aștepta mașina de tocat carne a frontului și noua lege a mobilizării.

Luni, pe 20 mai 2024, mandatul lui Volodimir Zelenski expiră. Însă el a decis: NU vor avea loc alegeri.

Decizia sa se bazează pe prevederile legii marțiale și ale codului electoral, care interzic desfășurarea de alegeri pe durata legii marțiale.

Însă, Constituția nu interzice alegerile prezidențiale în timpul legii marțiale, ci stipulează ca ele să aibă loc în anul scadent, în ultima duminică din martie.

Mai este Zelenski legitim?

Iată o întrebare pe care o ridică deopotrivă rivalii din interior (în special fostul președinte Petro Poroșenko) cât și cei din exterior (inclusiv, recent, Vladimir Putin).

Curtea Supremă a Ucrainei a deschis o procedură împotriva Parlamentului (Marea Radă) de la Kiev pentru că nu a organizat alegeri prezidențiale la termenul prevăzut de 31 martie 2024.

Alegerile precedente au avut loc pe 31 martie 2019, iar învestirea pe 20 mai 2019.

Constituția prevede ca mandatul prezidențial să aibă exact cinci ani.

De aceea, rivalii actualului președinte afirmă că, de mâine, 21 mai 2024, Zelenski nu mai este legitim.

Însă aliații săi (inclusiv Occidentul), susțin poziția președinției de la Kiev, invocând Constituția care stipulează că vechiul continuă să își exercite funcția până la învestirea noului președinte.

Cum nu au fost alegeri, legitimitatea actualului președinte se prelungește sine die.

Administrația Zelenski îi acuză pe toți cei care au o altă interpretare că „fac jocurile Kremlinului”.

Acest conflict juridic ar putea fi rezolvat simplu, de către Curtea Constituțională, scrie Strana.

Problema este că autoritățile refuză să o sesizeze. De teamă că Curtea Constituțională ar putea da un verdict nefavorabil lui Zelenski.

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (12)
  • Pawpescu 20.05.2024 14:39
    mispare ca si lui Ebrahim Raisi i-a expirat tot azi...
    doar tatuca puchin, tionping si kiumagiun sunt legitimi.
    logica omului nou.
  • Dumitru 8915 21.05.2024 08:37
    Parca-i cismarul , care si el era president cu sceptru .
  • Wolf Edmond 20.05.2024 14:47
    Dacă e lege marțială și e război în desfășurare e posibil orice deci și prelungirea până la calendele grecești a mandatului lui Zselensky. Parcă acest ciudat conflict ruso-ukrainian e planificat de unii să dureze măcar zece ani. Nu e tentant? Interesant că, după semnalele care se arată, și alții sunt amatori de crearea unei situații în care mandatul lor să se prelungească la infinit. Nu se vede lucrul acesta? Bibi Netaniahu profită din plin de conflictul din Gaza gândindu-se la ce-l așteaptă după o posibilă finalizare. Modelele există, așteptăm amatorii. O caracteristică frumoasă a primatelor este faptul că imită și mulți conducători ori șefi din lumea aceasta par că fac parte din această categorie zoologică. Așteptăm vești pe burtiere.
  • Tic 20.05.2024 18:19
    De aceea de străduiesc von der zoaie&co să ne împingă in teatrul de război ,pe toți europenii: pt a nu a mai avea loc alegeri ,fiind sub legea marțială.
    Mai nou dădea unul de pe acolo pe gaura gurii ,cum că războiul ar putea dura 10 ani,taman bine să le iasă planurile lui schwab&co,blackrock,etc.
    Vede-i-aș pe toți in țepe!
  • Mars.60 Stefan 20.05.2024 14:48
    Dupa atatea vieti de ucraineni si rusi duse inutil pe apa sambetei sub "domnia" mascariciului criminal khazar din poza, e si normal ca synagoga are nevoie de el, intrebarea cu "mai este legitim mascariciul apostat" nefiind necesara. E si normal ca "lumea civilizata" occidentala sa-l tina lipit cu Superglue pe scaunul prezidential de la Kiev, pianistul si-a dovedit din plin eficientza macabra de depopulare dar si in manarii financiare incredibil de folositoare agendei globaliste.
  • DanielS 20.05.2024 14:48
    Varianta actualizata, dupa 5 ani de mandat:
    "Voi face tot ce îmi va sta în puteri pentru ca nu numai ucrainenii să plângă!”
  • Valter COJMAN 20.05.2024 15:13
    Isi majoreaza mandatul cu legea martiala.
    Problema e ca nu este un act onest fata de democratie dar, e perfect valabil intr-o DICTATURA.
  • Bizar 20.05.2024 18:00
    International Criminal Court (ICC) seeks arrest warrants against Sinwar and Israel's prime minister Netanyahu and minister of defense Gallant for war crimes

    https://x.com/i/status/1792520368730583128

    https://x.com/i/status/1792526842026492320
  • Brick 20.05.2024 20:24
    Desi nu e chiar noua, o veste buna ramane buna. Rusofonii si alti amatori de arta pot dormi linistiti.

    https://mihailandrei.wordpress.com/2024/05/20/colectia-de-arta-de-1-miliard-de-dolari-a-oligarhului-rus-abramovici-in-ciuda-sanctiunilor-aceasta-nu-a-fost-confiscata-sau-inghetata/

    Abramovici a evitat sanctiunile care putea duce la confiscarea sau inghetarea colectiei de arta in valoarea de 1 miliard de dolari transferand fostei neveste participatia majoritara la trustul care are in gestiune colectia. Umbra de tristete din vestea asta buna e data de faptul ca Elensky nu are suficiente opere de arta ca sa-si impodobeasca locuinta.
  • eu-noi 20.05.2024 21:14
    Mortii nu mai plang. Scop atins.
    https://9gag.com/tag/delete
  • antitirani 20.05.2024 22:07
    Nu cred ca a fostvreodata legitim.
  • Rusi 22.05.2024 11:34
    Khazarul vrea sa ramana presedinte pe viata.
Ultima oră

23:15

Eroii care ne-au lăsat drept moștenire România încă sunt printre noi: veteranul de război Moș Nică Paiu, de 102 ani, despre luptele de la Cotul Donului: “Eram împușcat și la piept, și la mână. Și așa mergeam” - VIDEO

22:30

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic. Copiii vorbesc cu Părintele Justin la mormântul său. Ieromonahul Nicodim Grosu - Focul rugăciunii - VIDEO

22:22

Eurostat: România are cea mai mare inflație din UE, pentru a cincea lună consecutiv

21:30

România – Ukraina 3-0. Bucuria Victoriei – cât rezultatul unui Referendum

20:46

Pfizer, acuzat de procurorul general al unui stat din SUA că a conspirat cu guvernul și mass-media pentru a comite fraudă și fapte oneroase, inducând în eroare populația

20:06

S-a închis jocul pentru Klaus Iohannis: A pierdut și ultimul vot pentru șefia NATO – noul președinte al Slovaciei și premierul Ungariei îl susțin pe Mark Rutte

19:33

Scriitorul Constantin Barbu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, acordat de o mare universitate din America. Interviul continuă: Despre un nou volum din Supracartea fără de ce

18:20

O bucurie pentru Geoană: Ana Birchall candidează la prezidențiale

18:07

Cântărețul Rod Stewart a fost huiduit copios după ce a afișat un portret al lui Zelenski la un concert din Leipzig, într-o regiune unde Alternativa pentru Germania a ieșit pe primul loc la alegerile europarlamentare - VIDEO

17:30

Părintele James Bernstein, cunoscut pentru cartea sa ”Uimit de Hristos. Călătoria mea de la iudaism la Ortodoxie”, a trecut la Domnul

16:47

Unde-s TREI puterea crește...

16:00

MIRCEA MARIAN vs NAȚIONALA ROMÂNIEI. Luminița Arhire: UN LIMAX DE PRESĂ

15:46

Sorin Roșca Stănescu: Dorin Cocoș o dă în primire pe Monica Macovei. Secretul lui Florian Coldea

15:32

Jumătate de milion de imigranți ar putea obține cetățenie americană conform unui nou plan al administrației Biden

15:23

Vânzările de Mașini Electrice se prăbușesc în Germania