Av. Gheorghe Piperea: Plafonarea numerarului este neconstituțională. IATĂ DE CE!

De Av. Gheorghe Piperea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Obligația de a încasa prin bancă sau digital orice sumă mai mare de 1000 de lei nu doar că pune tone de bani nemeritați în conturile băncilor și ale platformelor de plăți digitale, dar este și anticonstituțională.

Încalcă principiul libertății economice (art. 45), garanția proprietății (art.44) și obligația statului de a lua măsuri de dezvoltare economică și protecție socială de natură a asigura cetățenilor un nivel de trai decent (art.47).

Încalcă și art.16 din Legea nr.312/2004 privind Statutul BNR, conform căruia însemnele monetare și monedele emise de BNR trebuie primite la plată pentru orice obligație monetară, fără limitări.

De asemenea, încalcă și TFUE. În speța CJUE din ianuarie 2021, Dietrich și Häring contra Hessicher RundFunk, a fost statuat dreptul oricărui cetățean la plăți în numerar fizic și obligația corelativă a unor astfel de încasări.

Cum art.148 alin. 2 din Constituție dispune că Dreptul UE este obligatoriu în dreptul intern, înseamnă că ideea plafonării este neconstituțională.

Note:

Art.15, Legea nr.312/2004

Banca Națională a României elaborează programul de emisiune a bancnotelor și monedelor, astfel încât să se asigure necesarul de numerar, în strictă concordanță cu nevoile reale ale circulației bănești.

Art.16, Legea nr.312/2004

Bancnotele și monedele emise și neretrase din circulație de către Banca Națională a României reprezintă însemne monetare care TREBUIE acceptate la valoarea nominală pentru plata TUTUROR obligațiilor publice și private.

 

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Înmormântarea Părintele nostru Justin Pârvu

Primul film documentar despre Mihai Eminescu

Mihai Eminescu - Marturie despre mine însumi

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (11)
  • Alex TG 04.11.2023 23:37
    Si eu, fara sa am cunostintele juridice ale d-lui Piperea, am intuit ca, mai mult ca sigur, masura impusa de Ciolacu este ilegala.

    Trebuie facuta plangere impotriva guvernului, pentru a fi anulata aceasta masura!

    Ma mai gandeam ca ar fi bine ca sa se faca anumite actiuni, targuri cu tema "Festivalul Numerarului" in care lucrurile sa poata fi cumparate exclusiv cu numerar. Asta ca o sfidare la adresa guvernului si a aliantei PSD-PNL.

    Nu mi-am imaginat ca Ciolacu asta este chiar asa de mult vasalul lui Klaus Schwab, Bill Gates, Ursula etc., incat se grabeste sa le implementeze agenda 2030.. Asta arata ori ca si Ciolacu este malefic ori nu-l prea duce mintea..
  • castor_cenusiu 05.11.2023 23:04
    Dimpotriva, eu mi-am dat seama din primul moment ca acest ciolacu este un monstru, un distructor al poporului roman, si anume amintiti-va ca-n toamna lui 2021 au creat aceasta monstruoasa coalitie pnl-psd pentru a trece cu brio si fara probleme.... certificatul verde. De atunci, in mod continuu acest monstru numit ciolacu ia continuu decizii criminale impotriva poporului roman executanda ordine direct de la bruxel si klauss schvab. Curtea aceea "constitutionala" a luat cea mai ticaloasa decizie impotriva romanilor, aceea de a-i aduce in imposibilitatea de a-si cheltui liber banii cu insemnele statului roman si ale BNR. Este strigator la cer si abominabil ce au comis ciolacxu si curtea constitutionala asupra romanilor. Nu este nici prostie, nici ignoranta ci numai vointa criminala impotriva romanilor.
  • Alex TG 04.11.2023 23:42
    Ar trebui sa existe si in Romania o initiativa de a introduce dreptul la numerar in Constitutie!

    Ca si in Austria si Elvetia!
  • Iver Mectin & Arbi Dol 05.11.2023 12:41
    „Limitarea libertății nu înseamnă să fii civilizat. Germania, Estonia, Austria, Cipru, Suedia, Olanda, Ungaria, Irlanda, Malta, Luxembourg, Anglia nu au nicio limită la plata cu cash. Toate aceste țări nu doar că își lasă cetățenii să-și aleagă cum vor să-și folosească banii, dar au și evaziune mai mică decât România. Limitarea plăților cash nu este despre combaterea evaziunii sau a corupției. Și acum sunt limitate la 10.000 de lei pe tranzacție și tot avem și evaziune și corupție. Este despre control!”
    "(...) Estonia, Bulgaria, Letonia, Ungaria, Slovenia colectează aproape tot TVA-ul, în timp ce România colectează doar 65%. Surpriză: Estonia și Ungaria nu au vreo limită la plățile în numerar.
    Iată care sunt limitele în restul țărilor fost comuniste: Bulgaria: 5000 euro. Croația: 15000 euro, Cehia: 10000 euro/zi, Letonia: 7200 euro, Lituania: 3000 euro, Polonia: 3000 euro între comercianți
    Slovacia: 5000 euro pentru comercianți, respectiv 15000 euro pentru cetățeni , Slovenia: 5000 euro pentru comercianți. În România, limita actuală pentru plățile în numerar este de 1000 euro și va scădea la 500 euro în 2025; comercianții vor fi nevoiți chiar acum să reducă plățile cash la maxim 200 euro (400 euro în magazine cash and carry) ceea ce practic înseamnă o interzicere totală a plăților cash.
    Este limpede pentru toată lumea că limitarea numerarului nu are vreo treabă cu combaterea evaziunii. Țări cu economie similară României au un nivel mult mai mic de evaziune fiscală fără să impună vreo limită la plățile în numerar sau impunând limite superioare celor care au fost până acum în vigoare în România!”
    https://economedia.ro/analiza-pro-sau-contra-limitarii-platilor-cash-finantistii-de-la-critici-pentru-limitarea-libertatii-la-bravo-pentru-lupta-impotriva-evaziunii-fiscale.html
  • Iver Mectin & Arbi Dol 05.11.2023 15:20
    Analistul economic Ilie Șerbănescu susține că măsura limitării cash-ului este luată special ca să se îmbogățească și să mulțumească băncile străine din România. ”Guvernanții români nu țin cu românii, asta este evident, și fac toate mizeriile posibile acestui popor. În plus, se instituie un control al oamenilor, prin încălcarea unuia dintre cele mai elementare drepturi ale omului, dreptul de a dispune de proprietatea lui așa cum vrea el, fără să-i lezeze pe alții. Cu ce îi lezez eu pe alții dacă folosesc proprietatea mea cash? Cu nimic. Dacă banii pe care îi cheltui provin din evaziune, din fraudă ș.a.m.d, dovedește lucrul acesta și ia-i pe toți. Că îi iei cash, că îi iei din cont, nu contează. Dar, dacă sunt ai mei, trebuie să mă lași să-i folosesc așa cum vreau, că sunt bunurile mele. Nu mă pune pe mine să folosesc card, ca să fac un cadou băncilor din banii mei. De ce? Că vrea domnul Ciolacu? Se spune că se combate evaziunea fiscală. Nu este adevărat. Păi ăștia fac evaziune fiscală? Bătrânii de la sate care nu au carduri? Principalii evazioniști în România sunt multinaționalele, care externalizează cel puțin 90% din câștiguri fără justă impozitare. Asta este evaziunea, restul sunt povești pentru tâmpiți!”

    https://www.national.ro/0pp/ilie-serbanescu-limitarea-cash-ului-a-fost-facuta-pentru-imbogatirea-bancilor-straine-805153.html
  • Alex TG 06.11.2023 00:44
    Corect! Sunt de acord!
  • Teo Cezar 09.12.2023 13:33
    Foarte adevărat!!!
  • Rusi 06.11.2023 17:30
    Daca plafonarea numerarului este neconstituțională inseamna ca ei trebuie judecati si condamnati penal pentru incalcarea Constitutiei.
  • florin paraschiv 06.11.2023 18:22
    Și măsurile din pandemie au fost ilegale,a fost tras cineva la răspundere pentru asta?Arafat este încă în funcție. Se pare că ne place să fim sclavi.
  • florin paraschiv 06.11.2023 18:25
    Și măsurile din pandemie au fost ilegale,a fost tras cineva la răspundere pentru asta?Arafat este încă în funcție. Se pare că ne place să fim sclavi.
  • Teo Cezar 09.12.2023 13:34
    Corect și la obiect! Mulțumesc domnule Piperea.
Ultima oră

23:28

Prăznuirea Voievodului Ortodoxiei Românești, Părintele Justin de la Petru Vodă - 11 ani de la înveșnicire. FOTO-REPORTAJ și OMAGIU VIDEO

23:10

Pr. Ioan Istrati: Despre Eminescu nu poți gândi decât în două cu lacrimi

22:00

ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNUL ABSOLUT: MIHAI EMINESCU - MĂRTURIE DESPRE MINE ÎNSUMI. Mărturisesc: Vladimir Beliș, Dimitrie Vatamaniuc, Ion Filipciuc, Theodor Codreanu, Nae Georgescu, Ilie Bădescu, Mihai Ungheanu, PF Patriarh Teoctist

21:00

OPERA POLITICĂ a Românului Absolut, disponibilă tuturor online într-un portal unic: Mihai-Eminescu.Ro. Academia Română și NeamUnit oferă și aplicația gratuită Mihai Eminescu - Întreaga Operă

20:20

Istoria celor patru fotografii cunoscute ale lui Eminescu și primul film documentar despre Românul Absolut, realizat în 1914. GALERIE FOTO / VIDEO

19:45

George Simion: "Am luat decizia de a candida pentru funcția de Președinte al României!"

19:19

Pentru prima oară de la începutul războiului, Putin și-a prezentat condițiile de pace cu Ucraina

18:00

30 DE ANI de ZIUA și o anchetă celebră: LIICHEANU

17:00

Prof. Ilie Bădescu: 15-16 Iunie – Ziua nașterii în Cer a Dreptului Eminescu. ”De din vale de Rovine/ Grăim, Doamnă, către Tine…”

16:00

Moarte subită în fotbal la doar 26 de ani: Matija Sarkic, portarul naționalei Muntenegrului. Tot azi, a murit la 54 de ani, "după o scurtă boală", Kevin Campbell, fost atacant pentru Arsenal

14:41

Luminița Arhire: DESPRE LIICEANU sau O DEZAMĂGIRE CU DAMF DE „BOIS D’ARGENT”, DE LA DIOR

13:30

Mărturia medicului care a primit creierul lui Eminescu: Mutilarea și profanarea moaștelor acestui martir nu a fost românească. Prof. Constantin Barbu: Eminescu a fost ucis pentru Transilvania și credința ortodoxă. DOCUMENTE: Interogatoriul și Autopsia

12:30

Jurnalistul Ion Spânu scoate la lumină secretele privind Asasinarea lui Eminescu. ActiveNews publică în premieră extrase din volumul reputatului jurnalist, noua ediție

11:33

Mihai Eminescu a murit pe 16 iunie 1889, nu pe 15. Chipul de Hrist al Românului Absolut, chinuit și răstignit pe Golgota Neamului Românesc și întâlnirea cu Duhovnicul Neamului, Părintele Justin Pârvu

11:00

135 de ani de la asasinarea lui Mihai Eminescu. MARTOR OCULAR: ”Mâna îmi era plină de sânge”. Eminescu a cântat “Deșteaptă-te, Române!” cu câteva clipe înainte de a muri și a strigat ”România liberată!” când a fost internat