Av. Gheorghe Piperea: În septembrie 2021, ANPC a sancționat Engie și E.ON cu încetarea practicilor comerciale incorecte și cu închiderea unității, pentru umflarea facturilor la energie. Cele două firme au cerut suspendarea ordinelor

De Av. Gheorghe Piperea  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În septembrie 2021, ANPC a sancționat Engie și E.ON cu încetarea practicilor comerciale incorecte și cu închiderea unității, pe motiv de practici comerciale incorecte în dauna consumatorilor - pe scurt, umflarea facturilor la energie
Pânâ în ianuarie 2022 fuseseră sancționate și 75 de companii din domeniul energiei electrice, printre care și Enel, RCS & RDE și CEZ.  

Cele două mari corporații au formulat acțiuni în contencios administrativ. Pentru că legea le permite, au cerut suspendarea efectelor ordinelor de încetare - Curtea de apel București a admis practic pe loc cererile și, implicit, le-a permis celor două corporații să continue activitatea, în ciuda faptului că Statul român a constatat practici comerciale incorecte de care se fac vinovate. 

Nimic de zis, legea permite astfel de acțiuni și decizii. 

Singurele două obiecții sunt că (i) instanțele nu sunt deloc prompte când amărăștenii cer suspendarea efectelor unor acte administrative și (ii) procedura de judecată este extrem de îndelungată, lucru care permite ca, la adăpostul unei decizii rapide, provizorii și superficiale a instanței (în procedura suspendării nu se verifică fondul, ci doar aparența dreptului reclamantului), mega-comerciantul favorizat legal și judiciar poate continua comportamentul incorect, fără teama de reacție adversă legitimă a statului sau a cetățeanului. 

Procesele respective nu s-au judecat pe fond. Sunt mari „șanse” să se judece definitiv peste încă patru ani de acum încolo. 

Reamintesc că procesul ANPC și Parakletos versus Raiffeisen a durat 6 ani. Dar s-a terminat prost pentru bancă - a fost obligată să restituie clienților zeci de milioane de euro, cu titlu de plăți nedatorate, cauzate de comportamentul comerciale incorect al băncii. 

Să presupunem că și cele două corporații energetice vor fi pierdut acest proces peste 4 ani. 

Retroactiv, plățile făcute de consumatori vor fi devenit plăți nedatorate, iar veniturile celor doi mari consumatori, venituri fără sursă identificabilă. 

Ei, și acum e acum - dacă legea lui Ciolacu privind „austeritatea” fiscală va fi promulgată, se va aplica sau nu impozitul de 70% pe aceste venituri ale celor doi mari comercianți? Adică, mai pe scurt, vor plăti sau nu cei doi comercianți impozitul pe averea ilicită? 

PS 1 Reamintesc că multe dintre aceste companii de prefac că au pierderi, pentru a nu plăti impozite. De exemplu, Enel și E.ON, au avut anul trecut cifre de afaceri de 14, respectiv, 12 miliarde de lei în România, dar nu au plătit niciun impozit pe profit și pe dividende, pe motiv de pierderi (coafate contabil). 

PS 2 ANPC a sancționat și un număr de 19 bănci comerciale pentru practici comerciale incorecte, similare celor comise de Enel, Engie, CEZ și E.ON. Și aceste bănci delincvente au cerut și obținut suspendarea ordinelor de încetare. Și în cazul lor se va fi pus problema impozitării cu 70% a veniturilor ilicite.
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

ÎMPUȘCAREA LUI TRUMP. TRANSMISIE LIVE:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

23:08

Ce s-ar fi întâmplat cu SUA dacă Trump nu întorcea capul? Întrebări legitime cu privire la tentativa de asasinat. Care este acum situația privind alegerile

21:50

SolidNews: Lavrov a citat din Ferma Animalelor la ONU

21:47

Convenția Republicanilor dă de pămînt cu mișcarea LGBTQ: ”Vom pune capăt nebuniei de gen de stânga”

21:33

Comunicat al Patriarhiei Române: Răspuns la reacția institutului “Elie Wiesel” privind canonizările recente ale Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române

19:37

10 ciudățenii majore în tentativa de asasinare a lui Donald Trump. Analizate de Dr. Peter McCullough și John Leake - VIDEO

19:36

Tucker Carlson a intrat în Colimatorul evreiesc: Vor să-l izoleze de Donald Trump

18:30

Constantin Barbu: Plagiatorul Cărtărescu, urmașul proletcultiștilor Ovid S. Crohmălniceanu și Paul Cornea, un ipochimen incult peste limitele admise (I)

17:46

Doi eurodeputați români, de stânga și extremă stânga, aleși vicepreședinți ai Parlamentului European

17:08

O româncă jurnalistă în SUA, martoră la tentativa de asasinat asupra lui Trump: Ce a spus despre acele momentele teribile

15:17

Ion Cristoiu: Împotriva lui Donald Trump vor fi folosite toate mijloacele, inclusiv cele criminale

14:49

Iranul respinge acuzațiile ”malițioase” de implicare în tentativa de asasinare a lui Trump

13:53

Patriarhia Română face apel la rugăciune pentru încetarea secetei

13:34

Caz halucinant în justiția din Mehedinți: a ucis un om și a fost lăsat în arest la domiciliu!

13:18

Von der Leyen a pierdut procesul privind secretizarea contractelor de achiziție a vaccinurilor COVID

13:11

Iată cât de aproape a trecut glonțul de capul lui Trump (VIDEO)