Av. Elena Radu: Sesizarea Avocatului Poporului cu privire la neconstituționalitatea Legii nr. 13/2008 și a Tratatului de la Lisabona

De Av. Elena Radu  /  

Foto: euobserver.com

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


La data de 15.04.2022, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept împreună cu 28 avocati, 2 juristi și 1 medic a sesizat Avocatul Poporului că, odată cu adoptarea Legii nr. 13/2008 de ratificare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul României a încălcat supremația Constituției României, a independenței și suveranității naționale a poporului român, ceea ce:

- a creat o stare de insecuritate juridică pentru toți cetățenii României în urma pronunțării de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene a: Hotărârii din 18 mai 2021, Asociația „Forumul judecătorilor din România” și alții, C‑83/19, C‑127/19, C‑195/19, C‑291/19, C‑355/19 și C‑397/19; Hotărârii din 21 decembrie 2021, Euro Box Promotion și alții, C‑357/19, C‑379/19, C‑547/19, C‑811/19 și C‑840/19; Hotărârii din 22 februarie 2022, RS, C‑430/21;

- a creat pericolul ca cetățenii României să fie obligați să respecte dispozițiile unor acorduri încheiate de Uniunea Europeană care pot fi în contradicție cu Constituția României, fără posibilitatea efectuării de către Curtea Constituțională a efectuării controlului de constituționalitate al respectivelor acorduri internaționale; 

- a interzis accesul la instanță în mod eficient și eficace a cetățenilor României cu privire la deciziile instituțiilor Uniunii Europene care îi afectează, dar nu îi indică ca și destinatari

și i-au solicitat Avocatului Poporului ca, în exercitarea atribuțiilor care îi revin, să sesizeze Curtea Constituțională a României cu excepția de neconstituționalitate a Legii nr. 13/2008 și a Tratatului de la Lisabona care face corp comun cu aceasta, pentru stoparea stării de insecuritate juridică, încălcării drepturilor și libertăților cetățenilor Români și înlăturării stării de pericol apărută. 

Orice angajament (act de aderare sau act de adoptare/semnare) prin care tratatele constitutive ale UE urmau să devină opozabile României și aplicabile în România nu putea fi ratificat de Parlamentul român în măsura în care ele ar fi contravenit Constituției naționale. 

În situația în care un singur text sau mai multe texte ale acestor tratate ar putea fi interpretate ca anulând, fie și numai în parte, în mod direct sau în procesul punerii lor în executare, cu caracter imediat sau eventual, independența și suveranitatea României, prin așezarea lor deasupra Constituției naționale, negând identitatea națională a ordinii de drept românești și statuând supremația ordinii de drept a UE în raport cu ordinea constituțională a României, ratificarea tratatelor în discuție este neconstituțională. 
 
De aceea, Coaliția pentru Apărarea Statului de Drept a cerut Avocatului Poporului să sesizeze CCR cerându-i verificarea constituționalității legii de ratificare a Tratatului de la Lisabona cu toate anexele sale. În acest context, CCR trebuie să stabilească dacă vreo prevedere a instrumentelor ratificate dispune sau poate fi interpretată ca dispunând:

- înlăturarea supremației Constituției României în ordinea de drept românească și subordonarea Constituției României dreptului UE; 

- negarea competenței CCR de a controla constituționalitatea tuturor actelor normative cu putere de lege aplicabile pe teritoriul României și opozabile statului român, inclusiv cele adoptate în procesul legislativ al UE și cărora România s-a angajat să le confere atât statut național cât și prioritate în raport cu legislația internă infraconstituțională. În situația în care CCR ar constata că aceste ipoteze se verifică, ar urma să dispună, cu putere general obligatorie și pentru viitor, desființarea legii de ratificare a tratatului de la Lisabona. 

De asemenea, se impune ca Avocatul Poporului să ridice excepția de neconstituționalitate cu privire la viciile de procedură ivite în procesul de ratificare, ceea ce impune reluarea acestui proces, eventual după renegocierea textelor cu vicii de neconstituționalitate de fond. În acest context, atragem atenția asupra faptului că legea de ratificare a Tratatului de la Lisabona se referă la o versiune în limba română rezultată din traducerea inexactă a textului original, negociat și redactat în limba engleză (ex cuvântul englez "primacy” este tradus în română prin "supremație”, în loc de "prioritate”, așa cum era corect), ceea ce face ca raporturile dintre România și UE să aibă un conținut diferit de cele ale celorlalte state membre ale UE, fapt care în sine contravine cu principiile de bază ale uniunii. 

Considerăm că intervenția Avocatului Poporului, precum și clarificarea situației de către CCR sunt absolut necesare și urgente. În lipsa acestora, însăși statalitatea României, independența și suveranitatea ei sunt în pericol.

Sesizarea transmisă Avocatului Poporului.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews

Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

Top 5 autori
ActiveNewsTV

MOARTE SUBITĂ - FILMUL DOCUMENTAR, TRADUS ÎN ROMÂNĂ

MOARTE SUBITĂ ȘI ÎN ROMÂNIA:

REMEMBER PLANDEMIA: „COLEGII” DE LA REALITATEA PLUS AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ. ALEXANDRA PĂCURARU FEAT VASILE BĂNESCU:

Ion Cristoiu: TOPUL CIOCLILOR APOCALIPTICI și Învingatorii lor între care și ActiveNews

O ALTĂ OPINIE: E timpul să-i băgăm pe toți acești nenorociți la închisoare. Nu iertăm nimic! Au omorât oameni!

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
 • UN_OM 18.04.2022 14:54
  'Constituția

  Art. 148 – Integrarea în Uniunea Europeană

  (1) Aderarea României la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, în scopul transferării unor atribuții către instituțiile comunitare, precum și al exercitării în comun cu celelalte state membre a competențelor prevăzute în aceste tratate, se face prin lege adoptată în ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului, cu o majoritate de două treimi din numărul deputaților și senatorilor.
  (2) Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum și celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate față de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.
  (3) Prevederile alineatelor (1) și (2) se aplică, în mod corespunzător, și pentru aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene.
  (4) Parlamentul, Președintele României, Guvernul și autoritatea judecătorească garantează aducerea la îndeplinire a obligațiilor rezultate din actul aderării și din prevederile alineatului (2).
  (5) Guvernul transmite celor două Camere ale Parlamentului proiectele actelor cu caracter obligatoriu înainte ca acestea să fie supuse aprobării instituțiilor Uniunii Europene.
  NOTA BENE : Constituția a fost revizuită in anul 2003 ( un an înaintea aderării ), pe cale de consecință , unii au fost informați / știau despre ceea ce urma să se întâmple ulterior în cadrul Uniunii, repectiv, cedare unor drepturi naționale în favoarea 'dreptului comunitar '. Observație : la data referendumului nimeni nu a sesizat prevederile acestui articol, și mai ales consecințele sale. In topic : nu cred că Avocatul Popotului va achiesa la acest demers iar CCR ar putea incrimina tardivitatea sau cel al lucrului judecat cu referire la adoptarea Constituție prin referendum ('vocea poporului') . Nu se cunosc prea multe detalii ( la nivelul cetățeanului) despre ce au validat prin semnătura lor reprezentanți noștri în cadrul instituțiilor europene de-a lungul timpului .

Sprijină ActiveNews ca site-ul să poată continua mai departe lupta pentru ceea ce a avut mai scump poporul nostru peste veacuri: Țara, Credinţa şi Libertatea!

ActiveNews și noi, jurnaliștii lui, îl mărturisim pe Dumnezeu, pentru că-L iubim şi ne încredem în El. ActiveNews crede în România, în ceea ce am fost şi am putea fi ca popor.

ActiveNews este un site deținut în totalitate de acționari români. Dar de fapt ActiveNews este deţinut de fiecare cititor.

Dacă crezi în ceea ce credem și noi, sprijină ActiveNews ca acesta să poată lupta in continuare, pentru Adevăr, pentru România!

Susține ActiveNews


 1. LISTA TUTUROR VACCINIȘTILOR DIN ROMÂNIA. O inițiativă a cititorilor ActiveNews

 2. AU CERUT ARESTAREA ȘI ELIMINAREA NOASTRĂ pentru că devoalam Minciuna Covid. Acum vor amnistie și ne dau lecții de antivaccinism. Să nu uităm să iubim Cioclii Plandemiei: Alexandra Păcuraru și Vasile Bănescu la REALITATEA PLUS. VIDEO

 3. Dacă doriți să revedeți: Propagandă vaccinistă cu vedete, acum ascunsă de Ministerul Sănătății. Joacă: Victor Rebengiuc, Oana Pellea, Medeea Marinescu, Andreea Căpâlnă Moldovan, Pr. Francisc Doboș, Adi Despot și Irina Nistor. Bonus: Anca Alexandrescu

 4. Studiu halucinant: Nevaccinații sunt scoși vinovați de Sindromul Morții Subite

 5. MIRAREA CIOCLILOR APOCALIPTICI. Cititorii ActiveNews despre LISTA VACCINIȘTILOR: Probabil așa se mirau și naziștii când a fost deschis procesul de la Nuremberg. Tic-Tac...

 6. Până la urmă a murit: India s-a rugat în van pentru actrița Aindrila Sharma, de 24 de ani, cu cheaguri de sânge în creier. Zbor întrerupt: un pilot a decedat. Rapper mort în somn. Italiancă căzută la pământ, polițist american și un activist, morți subit

 7. A VENIT BOMBA: Documente oficiale demonstrează că Anthony Fauci și Bill Gates sunt responsabili pentru dezvoltarea virusului COVID-19 într-un biolaborator. CRONOLOGIA FAPTELOR

 8. Nemaivăzut! În China se scandează pe străzi: Jos Xi Jinping! Jos Partidul Comunist! (VIDEO)

 9. VIDEO: DIN CE ÎN CE MAI MULȚI ROMÂNI MOR SUBIT. AUTORITĂȚILE TAC. Christa Todea Gross: NU Există Sindromul Morții Subite!

 10. Marius Mioc: O persoană inteligentă (medic de meserie) care a dat ortul popii recent. Minim 3 doze, deci va ajunge în rai

Ultima oră

21:10

Un profesor emerit de la Universitatea Kyoto avertizează că miliarde de vieți ar putea fi în pericol din cauza vaccinurilor anti-Covid. Prof. Dr. Sucharit Bhakdi spunea același lucru. VIDEO

20:55

Două cutremure slabe azi în România dar unul mai neobișnuit, în zona lacului Amara, la o adâncime de doar 8 km

20:03

Semne de Pace? - Biden este gata să discute cu Putin despre Sfârșitul Războiului – Build Back Better în Poligonul de Încercare Ucraina

20:00

Tânărul medic stomatolog Iulian Juncanaru a murit subit în urma unui infarct

19:25

CDC și CNCAV au mințit cu privire la faptul că miocardita provocată de vaccinuri este o problemă minoră: Un studiu german dovedește că 20% din morțile subite sunt cauzate de miocardită

19:05

După ce Zelenski a interzis Biserica Ortodoxă Rusă și SBU a percheziționat biserici și mănăstiri din Regiunea Transcarpatia, Biserica Ortodoxă Română este întrebată de CASD cum ajută credincioșii români din zonă

18:50

Părintele Benedict Cuciureanu a murit subit la numai 56 de ani. Cel mai probabil a decedat în urma unui infarct

17:40

Gafă sinistră: Ciucă l-a botezat pe părintele Cleopa - Cleopatra. Tăpălingeclanțele de la G4Media au schimbat repede Cleopatra cu Cleopa

17:30

Câteva ambasade ucrainene din Europa susțin că au primit pachete care conțin ochi de animal

17:14

Senatorul Rand Paul: Fauci are mâinile pline de sânge... A provocat moartea a 7 milioane de oameni... Nu va scăpa! (VIDEO)

16:50

Brad William Henke, actorul din serialul Orange is the New Black a murit în somn la vârsta de 56 de ani

16:30

Cum se mai promovează vaccinul anticovid la Viena. Primăria postează videoclipuri cu o persoană în costum de vaccin care îi atacă pe cei nevaccinați. VIDEO

16:10

NUMĂRUL DECESELOR CREȘTE: 93 de medici canadieni COMPLET VACCINAȚI au MURIT SUBIT - În acest moment, este o mușamalizare. Și este o neglijență criminală. FOTO/ VIDEO

15:51

Șeful diplomației spaniole, vaccinat regulamentar, a fost testat pozitiv la Covid-19, după ce a dat mâna cu toți oficialii europeni la întrunirea NATO de la București. Sorin Roșca Stănescu: Sunt foarte curios ce reprezentanți au contractat boala

15:30

Nu ne vrea in Schengen, dar ne vrea copiii homosexuali. Propagandă homosexuală pentru copii, în Republica Moldova, sponsorizată de Olanda