Av. Elena Radu: Proiectul de lege privind modificarea legislației in domeniul protecției sociale: conține norme care sa prevină folosirea bazelor de date ca ”sursa” pentru traficul de minori și de carne vie?

De Av. Elena Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Trebuie analizat sub acest aspect si introdus norme de preventie, identificare, sanctionare si protectie efectiva a copiilor si parintilor tineri inregistrați în bazele de date ale asistentei sociale!
 
Nu trebuie permis ca sub pretextul unei ”legi bune” să devină un instrument ”util” retelelor de trafic de copii si adulți!

Vă spuneam zilele trecute că este în consultare publică ”Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul asistenței sociale”

https://mmuncii.ro/.../7027-20230908_proiect-lege-modific...

Uitându-mă în dungă pe el, am văzut că, printre altele, va avea ca impact crearea unei baze de date unice, prin ”interoperabilitatea” tuturor registrelor electronice cu furnizorii și beneficiarii de servicii sociale (asta înseamnă inclusiv cu Observatorul Copilului).

Mi-a apărut pe Facebook un filmulet dintr-o emisiune cu dna Larisa Butnariu și am cautat inregistrarea intregii emisiuni din 2021 (https://youtu.be/P7Eg0jDT7WM?si=m35fnbeLqP-MOUDL)

Este de urmarit aceasta emisiune si de parinti si de tineri, ca sa inteleaga ce inseamnă retelele de trafic de persoane, cum procedează, cum distrug omul si nimanui nu îi pasă.

Nu ai cum să rămai indiferent, dacă ești om!

Nu ai cum sa mai susții că ”și lor le place”, dacă esți om!

Veți vedea o femeie care a ieșit public să povestească coșmarul prin care a trecut ”cu zâmbetul pe buze”, atitudine pe care a adoptat-o pentru a putea supraviețui.

Mi-am adus aminte ulterior că au fost discuții în mediul public despre disparitia a 7.000 de copii în pandemie.

Am cautat stiri pe acest subiect. Am gasit declaratiile d-nei Adriana Saftoiu din 2020, ca a fost o ancheta parlamentara care a vizat aceasta problema si ca 40% dintre copii disparuti provin din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului: https://www.libertatea.ro/.../adriana-saftoiu-dezvaluiri...

Asa ca acest proiect de lege trebuie analizat si sub acest aspect. Contine sau nu norme care să preintampine folosirea bazelor de date ale asistentei sociale de către rețelele de trafic de minori și adulți?

În dezbaterea publică pe acest proiect de lege trebuie să se ridice următoarele probleme:

1. S-a finalizat ancheta parlamentara privind disparitia copiilor in pandemie? Care au fost concluziile?

2. Ce norme s-au introdus in proiect pentru a preintampina si elimina aceste situatii (în care copii din centrele DGASPC să dispară fără urmă și nu numai, chiar și adulți)?

3.”Interoperabilitatea” bazelor de date privind furnizorii si beneficiarii de asistenta sociala:

- cine are acces la aceste baze de date (care va deveni o baza unica, dacă legea de adoptă)?

- este jurnalizat accesul (ca să se poată verifica în orice moment cine le-a accesat, ce date a accesat)?

- care sunt normele care permit verificarea jurnalizării? Există în lege procedura rapida de acces in fata unui judecator pentru a dispune unei autoritati sa verifice, de urgenta, jurnalizarea si sa ia masurile necesare, dacă se suspectează ca bazele de date sunt folosite în mod ilegal? Care este acea autoritate (nu poate fi DGASPC)?

4. Există prevăzut în proiect obligația creării unui back-up unde este salvata periodic aceasta baza de date, securizat, pentru a se putea verifica daca sunt "stersi" copii din bazele de date? Care este autoritatea competentă să facă o analiză periodic?

5. Există o procedură care să permită verificarea periodică a copiilor ”scoși” din bazele de date (o perioadă de 2-3 ani)? (Pentru a verifica dacă acești copii într-adevăr nu mai au nevoie de asistență și protecție socială, există, au o viață normală și nu au ajuns cumva in mainile unei retele de trafic, fără ca nimeni să nu știe despre dispariția lor, crezând că au fost ”scoși” din baza de date pentru că o ”duc mai bine”)

6. Care sunt garanțiile introduse în lege ca aceste baze de date sa nu fie folosite ilegal? Care sunt sancțiunile pentru cei care accesează sau folosesc datele din aceste baze de date în mod ilegal?

Aceste analize trebuie făcute nu numai cu privire la copii din bazele de date, ci și cu privire la adulți (au fost destule cazuri de notorietate care care arătau cum sunt răpiți și exploatați adulții, iar de obicei, de un om sărac nimănui nu îi pasă).

Dezbaterea publică trebuie să fie reală și să se desfășoare pe parcursul a mai multe zile in care sa se analizeze in concret, impreună cu institutiile abilitate in identificarea si combaterea traficului de persoane si copii (cu ce probleme s-au confruntat, ce deficiente legislative sunt etc).

Nu poate fi iarasi o dezbatere de forma, in care participantilor sa li se dea cuvantul 3 min, ca sa bifeze ca a avut loc dezbaterea.

O lege este ”bună” numai dacă conține într-adevăr norme care previn, protejează și nu permit aplicarea ei ulterior ca un instrument în contra cetățeanului!

Fiind vorba de asistență socială, ca societate, trebuie să fim cu atât mai mult atenți la ce se legiferează pentru că este vorba de oameni în nevoie (copii si adulți) care nu au posibilitatea să se apere, dacă sunt supuși unui abuz!

Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Vlad Țăranu, elevul prigonit pentru Basarabia, la ActiveNews:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
Ultima oră

23:32

Papahagi a ținut o conferință despre el însuși: "Inteligența artificială și prostia naturală"

23:00

De ce preoții ortodocși de peste Prut vin la Patriarhia Română a Mitropoliei Basarabiei - Emisiune cu Pr. Eftimie Mitra. VIDEO

22:35

Dr. Geanina Hagimă: Note scrise în legătură cu ordinul privind eliminarea rujeolei, oreionului, rubeolei

22:00

Marele protopsalt Mihail Bucă a transmis imagini ale bombardamentului iranian chiar de la Sfântul Mormânt - VIDEO din Ierusalim și o CÂNTARE din drumul spre Muntele Athos: Meditație profundă

21:30

EMISIUNE ACUM: Vlad Țăranu, elevul de 16 ani pus la zid pentru ”Basarabia e România”: ”M-au întrebat pentru ce plâng și le-am spus: Pentru Dumnezeu, Neam și Țară!” LIBER la ActiveNews și Starea de Libertate - REDIFUZARE/VIDEO

21:09

Fotbalistul Ionuț Șerban internat de urgență pentru o stare de rău inexplicabilă. Sportivul de 28 de ani are nevoie de sânge grupa B(3) cu rh NEGATIV

20:37

Revista Familia Ortodoxă: De vorbă cu actorul Dan Puric despre starea neamului nostru

19:33

Noi decese ale unor persoane tinere din România: cadavrul unui bărbat de 40 de ani a fost găsit în Parcul IOR din București. Un tânăr a murit la festivalul de tatuaje organizat în Timișoara

18:05

David-Andrei Anghel, de la Liceul Internațional de Informatică din București, este cel mai bun elev-matematician din lume - Revista Profesionistă a Presei 8 – 12 aprilie 2024

17:41

În PE s-a votat Regulamentul care obligă România să primească imigranți: trebuie să le asigurăm locuințe și alte facilități

16:40

A murit un fost ministru de Interne - doar ce își serbase ziua de naștere. Doru Viorel Ursu a fost implicat în Mineriada FSN din iunie 1990

15:30

Riscul unui al III-lea Război Mondial dacă Israelul ripostează. Președintele Iranului: "Sioniștii vor primi un răspuns decisiv și mult mai puternic". Reacția Moscovei

14:56

Întrebarea-Cheie: Mai poate fi oprit Bibi?

14:22

Încă un preot candidează din partea AUR: Pr. Cătălin Axinte a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru alegerile locale

14:06

Medic din Moldova, doar un an de închisoare, cu suspendare, pentru moartea unui om, după ce cazul său a stat prin tribunale timp de cinci ani