Av. Elena Radu: Legea ANTI-SIIJ menține influența politicului în desemnarea procurorilor și afectează independența și imparțialitatea Justiției

De Av. Elena Radu  /  

Foto: eltekmultimedia.com

Foto: eltekmultimedia.com

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În ședința Comisiei juridice a Camerei Deputaților se dezbate proiectul de lege PL-x 44/2022 pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ). Am participat la dezbatere și am prezentat observațiile mele cu privire la proiectul PL-x nr. 44/2022 prin raportare la asigurarea dreptului cetățeanului la un proces echitabil, prin prisma independenței și imparțialității judecătorului. 

Având în vedere istoricul și Hotărârea CSM nr 225/2019, Proiectul de lege PL-x nr. 44/2022 nu asigură dreptul cetățeanului la un proces echitabil. 

Conform concluziilor CSM din Hotărârea nr. 225/2019, în perioada în care competența de cercetare penală a judecătorilor și procurorilor era la DNA, ca urmare a practicilor procurorilor care au instrumentat cauze cu judecători, a fost afectată independența și imparțialitatea judecătorilor și, implicit, dreptul la un proces echitabil al cetățenilor. 

Cum s-a generat această anomalie? 

Ca urmare a faptului că procurorii din cadrul DNA care  cercetau penal un judecător  instrumentau și cauze care vizau alți cetățeni care nu erau magistrați și care se soluționau de către același judecător cercetat de DNA. 

Practic, procurorii DNA puteau sa influențeze direct sau indirect, prin exercitarea de presiuni, judecătorii care se se pronunțau pe rechizitoriile DNA. 

Da, au fost diverse probleme în lege privind modalitatea de funcționare a SIIJ (lipsă personalitate juridică, lipsă birouri teritoriale, lipsă procurori etc), însă nu s-a dorit remedierea acestora. 

Dar, prin modalitatea de organizare a SIIJ, această practică a fost înlăturată, deoarece nu mai exista un contact direct între structura de parchet care efectua cercetarea penală și judecătorul care se pronunța pe rechizitorii. 

Urmărirea penală se efectua de către SIIJ, reprezentarea în instanță se efectua de Secția judiciara a PICCJ. 

Practic exista un prim filtru obiectiv cu privire la rechizitoriul întocmit, rolul Ministerului Public fiind acela de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor. 

Pe de altă parte, nu mai exista posibilitatea exercitării vreunei presiuni asupra judecătorului care se pronunța asupra unui rechizitoriu din partea procurorului care îl cercetează pe judecătorul respectiv. 

Prin proiectul de lege nr. 44/2022 eliminarea acestui risc de exercitare de presiuni asupra judecătorului nu mai exista, deoarece procurorii anume desemnați efectuează urmărire penală și în alte cauze decât cele cu judecători și procurori (art 3 alin 4 din proiectul PL-x 44/2022) 

Practic, acest proiect de lege menține riscul care a existat în perioada în care competența de cercetare a magistraților se afla la DNA. 

Se menține riscul exercitării unei presiuni asupra judecătorilor cu afectarea independenței și imparțialității acestora. Însă, de acum această presiune nu se va mai exercita de către DNA, ci de procurorii anume desemnați potrivit prezentului proiect de lege. 

Or, pentru a elimina acest risc, alin 4 al art 3 din PL-x nr. 44/2022 trebuie să fie eliminat. 

Un alt lucru bun la SIIJ este acela că era o structura total DEPOLITIZATĂ, toți procurorii SIIJ fiind desemnați de CSM în urma unei proceduri transparente, publice. 

Or, în proiectul PL-x nr. 44/2022 se menține influența politicului în desemnarea procurorilor și este afectată independența și imparțialitatea sistemului de justiție. Acest aspect este menționat atât în avizul CSM, cât și în avizul Consiliului Legislativ, în care se menționează că procurorii de la nivelul secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul PICCJ sunt desemnați conform procedurii de la art 54 alin (1) din Legea nr. 303/2004, procedura care implică într-o oarecare măsură factorul politic (numirea se face de către Președintele României, la propunerea Ministrului Justiției, cu avizul secției de procurori a CSM).  

Mai mult, nici procedura de desemnare a procurorilor nu este transparentă. 

Spre deosebire de modalitatea de desemnare a procurorilor SIIJ care prevede un interviu care este transmis în direct și ulterior arhivat pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, în PL-x nr. 44/2022 se prevede că Plenul CSM POATE invita procurorii în vederea susținerii unui interviu.

În plus, legea este una organică și poate să stabilească competența funcțională pentru procurorul ierarhic superior și este esențial ca să fie numit tot ca procurorii anume desemnați și un procuror șef secție adjunct care să confirme sau să infirme actele procedurale sau procesuale penale. 

Toți trebuie să fie la fel numiți, și procurorii de execuție și cel ierarhic superior, cu garanțiile similare. 
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie, în 2004: Eu am militat pentru Mitropolia Tomisului!

Cine plătește pentru milioanele de decese provocate de vaccinurile Covid?

Prof. Constantin Barbu la ActiveNews și Starea de Libertate: Mitropolia Tomisului - Războiul și pacea documentelor

VIDEO: Marea Resetare contra BOR. Cum lovește România, Ortodoxia și păstorii ei, cu Ținta Teodosie. Emisiunea ActiveNews - Starea de Libertate cu Adrian Pătrușcă, Victor Roncea și Pompiliu Diplan:

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (0)
  1. ”Noaptea, ca hoții!” Primăria Municipiului Iași a instalat o ”Hidră” jignitoare în fața Grupului Statuar al Voievozilor. ACTUALIZARE: Curatoare ”operei” este Ioana Ciocan, cea cu blasfemia de la ART SAFARI - FOTO/VIDEO

  2. Scrisoarea lui Dan Puric către conducătorii României de azi

  3. Șoc și groază pe culoarele puterii globaliste: Dan Puric președinte!

  4. Pericolul Iohannis: Tornada Ucraineană amenință să înghită România

  5. Omenirea a fost deja infectată cu nanotehnologie de supraveghere de ultimă oră? Dr. Ana-Maria Mihalcea: Vaccinații Covid emit o strălucire fluorescentă, vizibilă sub o lumină UV - Luciferaza și fenomenul Ochiul lui Horus - VIDEO

  6. Breaking News: CANDIDEAZĂ LA PREȘEDINȚIA ROMÂNIEI! Dan Puric - Gladiatorul Președinte - ridică mănușa și intră în cușca cu lei de la Antena 3, azi, la orele 21.45. Va candida sau nu va candida? - aceasta este marea întrebare. VIDEO ÎN DIRECT

  7. Franța: Opoziția față de “vaccinurile” ARNm, infracțiune care ar putea fi pedepsită cu până la 3 ani închisoare și 45.000 de euro amendă - Fascism medical în ascensiune

  8. Jacob Rothschild, descendent al familiei de bancheri Rothschild, a murit la vârsta de 87 de ani – asocierea acestuia cu sataniști? - FOTO

  9. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a murit la doar 46 de ani. "Vaccinarea reprezintă încă un pas spre revenirea la normalitate"

  10. Instanța și ActiveNews spulberă MAE în scandalul Canalului Bâstroe declanșat exact acum un an. Tribunalul București obligă Ministerul Afacerilor Externe să ne spună cine a semnat pentru Afacerea Bâstroe. Adică CINE A TRĂDAT - DOCUMENT

Ultima oră

11:35

Pauză de șase săptămâni în războiul din Gaza. Biden a făcut anunțul

11:17

Ion Cristoiu: Piedone - otrava lui Marcel Ciolacu pentru Gabriela Firea

10:27

Doliu în lumea televiziunii! A murit cunoscutul jurnalist Horia Enesel

09:58

Un fotbalist din Sibiu a murit la doar 40 de ani, după un cancer diagnosticat vara trecută

09:03

Fermierii din UE, front comun împotriva Ucrainei

08:45

Macron nu exclude trimiterea de trupe NATO în Ucraina: ”Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câștiga”

07:00

Marele Duhovnic al Ortodoxiei de la Marea Neagră, categoric pentru Mitropolia Tomisului. Părintele Arsenie Papacioc alături de IPS Teodosie: Eu am militat pentru Mitropolie! Înaltpreasfințite, Dobrogea și Sf. Andrei vă așteaptă de 2000 de ani! VIDEO 2004

06:30

27 februarie: Sfinții Cuvioși Mărturisitori Procopie și Talaleu

23:10

Părintele Ioan Istrati: Cum se naște un izvor

22:21

Morți subite în ultimele zile în rândul unor persoane tinere din România – tănăr de 25 de ani, sănătos - infarct miocardic; decese cauzate de cancer: pancreas diagnosticat înaintea Crăciunului; cancer mamar diagnosticat în vara 2022; și alte cazuri

22:00

Monahul Filotheu, mărturie despre Părintele Marcu Dumitru de la Sihăstria – Mărturisitorul lui Hristos (+26 Februarie 1999). Declarație în fața Securității, la Aiud: ”Adevărata libertate ne-o dă Dumnezeu, adică eliberarea din păcat”

21:33

Prof. Constantin Barbu: Erudiții Patriarhiei plagiază și falsifică Istoria Ortodoxiei doar pentru a contesta reactivarea Mitropoliei Tomisului. Patriarhul știe? Mitropolitul Marcus al Tomisului a participat la primul Sinod de la Niceea din anul 325 (III)

20:59

Chatbotul Google Gemini AI, întrebat de un utilizator, a dat răspunsuri halucinante: “comunismul nu trebuie judecat printr-o lentilă negativă”, “a spune că toți pedofilii sunt răi este greșit” - VIDEO

20:30

26 februarie 1950: Prima victimă a Experimentului Pitești. In Memoriam Academician Radu Ciuceanu: Cum a fost asasinat bestial studentul ”cu față de copil”, Corneliu Niță

20:00

ADEVĂRATA BIOGRAFIE A AGENTULUI BOLȘEVIC MIHAI ȘORA: Documente CC al PCR, CNSAS, DSS, CIE, DIE, SIE, MAE, MEN