

In conditiile in care observam toti ca a scazut calitatea sistemului de invatamant romanesc, ca apar din ce in ce mai multe conflicte in scoli, atat intre elevi, cat si intre elevi si profesori, unele dintre ele grave, in Camera Deputatilor se examineaza in PROCEDURA DE URGENTA 2 legi care modifica tot ce inseamna sistem de invatamant romanesc.
Azi avem in vigoare o singura lege care reglementeaza tot sistemul de invatamant din Romania = Legea nr. 1/2011 (legea educatiei nationale), ea reglementand atat invatamantul preuniversitar, cat si invatamantul superior.
In Parlamentul Romaniei s-au depus 2 proiecte de lege care:
- "sparg" reglementarile din Legea nr. 1/2011 in doua, un proiect reglementand invatamantul preuniversitar si altul pe cel superior,
- abroga Legea actuala nr 1/2011.
Cu toate acestea, avand in vedere importanta acestor noi proiecte de lege asupra intregii societati romanesti si asupra copiilor romani si viitorului lor, aceste proiecte de lege se discuta in Camera Deputatilor pe repede inainte, adica in procedura de urgenta.
Mai mult decat atat, cu toate ca maine 24 aprilie 2023, ora 9.00 va avea loc sedinta comisiei pentru invatamant a Camerei Deputatilor -comisie de raport - care va avea pe ordinea de zi dezbaterea cel putin a unuia dintre proiectele de lege (cel cu invatamantul preuniversitar), cu mai putin de 24 ore inainte, nu apare afisata public pe site-ul Camerei Deputatilor sedinta acestei comisii si ordinea de zi.
Cele doua proiecte de lege au fiecare dintre ele niste sute de pagini.
Este vorba de:
- PL-x 253/2023 - Proiectul Legii învățământului preuniversitar;
- PL-x 254/2023 - Proiectul Legii învățământului superior
Aceste 2 proiecte initiate de Guvern:
- s-au depus la Camera Deputatilor (prima camera sesizata) la data de 05.04 2023
- s-a stabilit termen pentru depunere amendamente pe 18.04.2023
- s-a intocmit termen pentru depunere raport 26.04.2023.
Cu toate ca se invoca in Expunerea de motive o reforma a sistemului de invatamant, ca procesul de consultare a fost amplu si a durat 5 ani, cu o larga participare, continutul proiectelor de lege este varza.
Dovada in acest sens, sta numarul semnificativ de amendamente formulate, fiind formulate si cate 2-3 amendamente la cate un articol/alineat si fiind introduse noi norme la numeroase articole.
De ex, PL-x nr. 253/2023 are 269 pagini in forma depusa de Guvern, iar fisierul cu centralizarea amendamentelor formulate are 569 pagini.
Un asemenea proiect de lege presupune:
- analiza comparativa a normelor din continutul lui cu cele din legea actuala, ca sa vezi ce se aduce nou,
- citirea integrala a proiectului ca sa intelegi rationamentului noii legi, sa vezi daca are norme neclare, neprevizibile si care este impactul noului rationament si noilor norme asupra sistemului de invatamant, iar pentru asta trebuie sa analizezi si coroborat mai multe articole din forma propusa,
- analiza fiecarui amendament ca sa vezi care este motivul invocat, daca intr-adevar trebuie modificata forma initiala a articolului si care este impactul asupra restului articolelor, daca trebuie si alte articole modificate si care va fi impactul asupra sistemului de invatamant,
- daca este necesar sa fie modificate si alte articole din proiect (chiar daca nu s-au depus amendamente. De aia se analizeaza proiecetele de legi in comisii, ca sa se remedieze integral, nu sa se uite numai pe amendamente, ca poate in termenul scurt pentru amendamente nu s-au observat alte norme deficitare sau cu impact negativ).
Or, termenul de intocmire a raportului este 26 aprilie 2023. Adica in 3 zile trebuie analizate cuvant cu cuvant niste sute de pagini si gandit si ce impact vor avea asupra invatamantului preuniversitar.
Domnilor deputati GATA!
NU VA MAI BATETI JOC DE TOT CE E IN TARA ASTA!
NU VA BATETI JOC DE COPII SI DE EDUCATIA LOR!
UN SISTEM DE INVATAMANT PROST INSEAMNA CRETINIZAREA POPORULUI ROMAN!
NU AU CE SA CAUTE ACESTE PROIECTE DE LEGE IN PROCEDURA DE URGENTA!
NU POT FI ANALIZATE ACESTE PROIECTE DE LEGE PE REPEDE INAINTE, FARA SA VA PESE DE CE VA SCRIE IN FORMA PE CARE O ADOPTATI!
NU PUTETI SA TINETI SEDINTE IN COMISII FARA A ANUNTA DIN TIMP DATA SEDINTEI, ASTFEL INCAT PERSOANE CARE SUNT CU ADEVARAT SPECIALIZATE IN DOMENIUL INVATAMANTULUI SI CARORA LE PASA CU ADEVARAT DE CE SE INTAMPLA CU EL SA AIBA CUNOSTINTA DE SEDINTA, SA POATA SA PARTICIPE LA EA SI SA ISI EXPRIME PUNCTELE DE VEDERE ATAT PE FORMA PROPUSA, CAT SI PE AMENDAMENTELE PROPUSE, CA SA VA EXPLICE CARE VA FI IMPACTUL ATAT ASUPRA CALITATII SISTEMULUI DE INVATAMANT, CAT SI ASUPRA EDUCATIEI, PSIHICULUI SI EVOLUTIEI REALE A COPIILOR!
NU PUTETI NICI SA SCRIETI IN LEGILE ALEA CE VRETI, NICI SA BAGATI CE AMENDAMENTE VRETI SI NICI SA ANUNTATI PE SUSTACHE NUMAI PE UNII CARE SA VINA SI NUMAI SA VA SISTINA ABERATIILE, FARA SA AIBA LOC O ANALIZA SI O DEZBATERE REALA!
ESTE VORBA DE COPII, DE EDUCATIA LOR SI DE VIITORUL POPORULUI ROMAN!
CARE ESTE URGENTA ANALIZEI PE SUSTACHE SI PE REPEDE INAINTE A ACESTOR PROIECTE DE LEGE?
Pl-x 253/2023: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect...
PL- X 254/2023: https://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect...

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Este adevarat ca in legea invatamantului va fi introdus conceptul de "diversitate"?
Nu inteleg de ce o miscare ideologica este introdusa ca valoare in invatamant?
Chiar daca deviza UE este "Uniti in Diversitate", aceasta avea in vedere nediscriminarea. Conceptul diversitate a evoluat ca o miscare ideologica. In Romania exista legislatie privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare. Nu este chiar o incalcare a acestei legi?
In tarile care au adoptat politici de diversitate, acestea au condus din ce in ce mai mult la excluderea persoanelor care nu împartasesc o ideologie radicala „trezita” asupra politicii identitare și la suprimarea libertatii academice de a discuta astfel de dogme. https://www.science20.com/martin_lopez_corredoira/diversity_inclusion_equity_and_the_threat_to_academic_freedom_excerpts-256355
In prezent, "Diversitatea" este o miscare ideologica, prin care se promoveaza actiuni de excludere, discriminare pozitiva. Omul alb heterosexual, asiatici, evrei, crestini ... acestia par a fi cei "exclusi", prin discriminare, din cele observate prin tarile in care se promoveaza diversitatea.
Am nascut si crescut pentru cativa ani in Romania un copil cu origini asiatice. Oare, ar trebui sa ma ingrijorez ca nu-si va mai gasi locul in Romania?
Exista in Romania experti, specialisti in diversitate? Ce inseamna acest program ideologic de diversitate in invatamantul din Romania?
Din initiativa Comisiei Europene s-a creat "carta diversitatii" ... Carta Diversitatii in Romania "susține semnatarii să pună în aplicare sau să-și extindă angajamentul în managementul diversității dincolo de rigorile și obligațiile legale."
https://commission.europa.eu/strategy-and-policy/policies/justice-and-fundamental-rights/combatting-discrimination/tackling-discrimination/diversity-and-inclusion-initiatives/diversity-charters-eu-country_en
"Carta Diversității din România urmează modelele de succes existente în alte state europene"... in Romania nu exista un model intocmit pe principii conforme realitatii din Romania!
Anul acesta in SUA, in vreo 12 state pana acum, au inceput sa redacteze/aprobe proiecte de lege pentru a interzice programele de diversitate.
https://www.washingtontimes.com/news/2023/mar/23/rise-woke-ideology-instead-meritocracy/
https://manhattan.institute/article/abolish-dei-bureaucracies-and-restore-colorblind-equality-in-public-universities
https://idahofreedom.org/idaho-universities-are-majoring-in-diversity-equity-and-inclusion-dogmas/
https://www.texastribune.org/2023/04/19/texas-senate-dei-universities/
https://www.ocpathink.org/post/independent-journalism/ou-says-dei-to-permeate-business-school
https://abcnews.go.com/amp/Politics/wireStory/gop-states-targeting-diversity-equity-efforts-higher-ed-98633087
https://www.11alive.com/article/news/politics/georgia-gop-senators-take-on-woke-education-anti-dei-bill/85-33bbe58c-bcac-4dfb-b88a-04a993cf4e1c
https://apnews.com/article/ron-desantis-florida-state-government-race-and-ethnicity-b1d847ddc5e1f136b17f254f71fd15dc
Analfabeti functionali.Scoala lui Nicolae Ceausescu a fost buna