Av. Elena Radu: Impactul e-factura? Creșterea ”comerțului la negru”. Nu ești în sistem și nu emiți deloc facturi? Mai puține bătăi de cap

De Av. Elena Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un domn care primise o factura pe hartie, dar nu s-a inrolat in SPV, se intreba daca ar trebui sa o plateasca. Din ce am reusit eu sa citesc pana acum, din puzzle-ul de legi si OUG-uri date la finalul anului trecut, reiese cam asa:

OUG 120/2021 - art 4 

(7) Data COMUNICARII facturii electronice către destinatar SE CONSIDERA data la care factura electronică ESTE DISPONIBILA ACESTUIA PENTRU DESCARCARE din sistemul național privind factura electronică RO e-Factura. Destinatarul este NOTIFICAT cu privire la facturile electronice primite în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura conform procedurii prevăzute la art. 3 alin. (4).DATA COMUNICĂRII este accesibilă în sistem și emitentului facturii electronice.

(8 ) Factura electronică COMUNICATA destinatarului NU SE POATE RETURNA  în sistemul național privind factura electronică RO eFactura.

(9) În situația unei facturi electronice asupra căreia DESTINATARUL ARE OBIECTII , acesta înștiințează emitentul facturii electronice, inclusiv în sistemul național privind factura electronică RO e-Factura,  PRIN INSCRIEREA UNUI MESAJ în acest sens.

(10) CORECTIA facturii electronice comunicată destinatarului în sistemul RO e-Factura se efectuează conform art. 330 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Factura electronică corectată se transmite în cadrul aceluiași sistem național privind factura electronică RO e-Factura.

DECI, COMUNICAREA, PRIMIREA, REFUZUL: NUMAI PRIN E-FACTURA.

De ce?

Că scrie in Legea pe care si-a asumat Ciolacu raspunderea in Parlament (nr. 296/2023) ca facturile pe hartie NU mai sunt facturi ”in scopul TVA”. 

Art 319 alin 1 din Codul Fiscal (facturarea de la titlul TVA din CF) zicea:

(1) În înțelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele PE SUPORT DE HARTIE ori ÎN FORMAT ELECTRONIC, dacă acestea îndeplinesc condițiile stabilite în prezentul articol.”

Ciolacu prin legea lui a mai băgat un alin: 1 ind 1 care zice: 

Prin excepție de la prevederile alin. (1), pentru operațiunile realizate între persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi NUMAI facturile care îndeplinesc condițiile prevăzute de OUG  nr. 120/2021 (adica numai e-factura comunicata prin sistemul e-factura). 

Si gata! Hocus-pocus, a disparut factura pe suport de hartie din legislatia fiscala. 

Nu e e-factura?

NU e deductibila din pdv al TVA-ului. 

Dar, stai, că dacă nu e deductibila din pdv al tva-ului, nu e nici cheltuiala deductibila, c-asa o sa zica fiscul. 

Nu ne inrolam in e-factura?

Platim factura pe hartie (care nu a fost comunicata prin e-factura): pe langa ca nu va fi deductibila din pdv al TVA-ului si nu va fi cheltuiala deductibila, o sa ne mai trezim si cu amenzi si cu dosare penale, ca am platit facturi pe hartie ”inexistente” din pdv legal si ca de fapt ala a fost scopul neinrolarii ca sa facem evaziune fiscala, sa deducem ”inexistența” existentă. 

Hei, dar stai asa!

Refuzul facturii unei facturi numai prin sistemul e-factura?

Liber la înșelătoria ”legală”!

Se inroleaza unii in e-factura, iau CIF -urile de pe Mfinante si emit facturi cui vor. Le ”comunica” prin sistemul e-factura. Exista si sunt comunicate legal. 

Tu nu te-ai inrolat in e-factura. Nu ai habar de ele, nu le platesti. Nu le-ai refuzat prin e-factura. 

Se duc aia aia si te dau in judecata. Ei fac dovada ca ti-au comunicat factura si tu nu ai refuzat-o. Ia si dovedeste ca nu e asa! Ca sistemul e-factura spune altceva: ca ti-a comunicat-o si nu ai refuzat-o. E ceva nereal aici? Nu!

Perfect real! Ca trebuia iti si presteze sau sa iti livreze ceva ca sa emita factura aia? Asa e, dai hey! Trebuia sa o refuzi prin sistemul e-factura. Nu ai facut-o! Hai, pa!

Daca mai si primesti cererea de chemare in judecata pe la un sediu pe unde nu prea e nimeni, te-ai scos! A obtinut ala un titlu de creanta impotriva ta si incepe sa te execute silit. 

(deja se plange lumea ca s-a trezit cu e-facturi comunicate despre care nu are habar. Si e de abia inceputul, astea sunt erori, momentan. Sau poate nu?)

Revenind la intrebarea initiala:

factura pe hartie, ”după lege”, nu mai există. 

Daca nu este si o e-factura comunicata ”oficial” pentru factura aia pe hartie, chiar daca in realitate ti s-a prestat sau livrat ceva, ”dupa lege” nu e asa si tu nu poti sa deduci nimic. Deci, mai platesti inca odata la stat TVA-ul aferent facturii pe hartie, precum si impozitul pe venit aferent valorii ei. 

La ce va duce toata mizeria asta cu e-factura , S.I.I.S.N. -ul (sistemul informatic de interes strategic național)?

Va combate evaziunea fiscala? Va combate pe naiba!

O va combate pe aia ”cu facturi”.

Insa, va creste comertul la negru. 

Si aia de vor sa fie corecti vor renunta sa mai fie. 

De ce? Simplu!
 
Esti corect? Te-ai ”inrolat”? Existi in S.I.I.S.N. ? Te cauta acolo. 

Gasesc neconcordante/inadvertente intre tot felul de declaratii, facturi etc din S.I.I.S.N.? Oho si cate or sa fie. 
Incepi sa primesti titluri de creanta electronice, incep sa te caute, sa te haituiasca, sa te puna sa platesti sume suplimentare pe care tu stii ca nu aveai de ce sa le platesti. 

Si da-i si judeca-te si apara-te!

Si te-apuca revolta si incepi sa te gandesti: de ce naiba venira astia la mine si ma pun sa platesc aiurea?

Că sunt in S.I.I.S.N.. 

De ce sunt in S.I.I.S.N.?

Ca m-am gasit sa fiu ”comerciant” si sa emit ca prostul e-facturi. 

Daca nu eram in S.I.I.S.N. ma mai gaseau? Poate sau niciodata. 

Ia ca nu mai sunt eu comerciant si nu mai emit nicio factura, ca si daca am fost si am vrut sa fiu corect, degeaba!
Si, gata! ”economia la negru”. 

Daca nu ai fost de la inceput in S.I.I.S.N. si mai bine!

Daca ai fost si dispari, stiu pe unde sa te caute, sa vada daca mai existi, ca nu mai esti ”oficial”. 

Insa, daca nu ai fost niciodata, mai greu sa te gaseasca. 

”Se-nchid” niste firme maricele cu e-factura?

Pai doar nu or fi prosti sa ramana in sistem :))

Ca doar nu credeti voi ca aia care vor sa faca evaziune fiscala or sa stea ca prostii ”in sistem”, să emită e-facturi ca să fie identificati rapid sau mai bine zis: ca aia care gestioneaza sistemul si faceau evaziune la greu (ca acolo e grosul, la ai sistemului, nu la nea Ionica trafalet) or sa se mai apuce ei sa factureze? 

Singurul efect benefic odata cu cresterea ”comertului la negru” va fi ca va creste productia nationala, aia in afara sistemului S.I.I.S.N.

Astia vor putea sa controleze cu S.I.I.S.N.-ul lor si e-factura numai tot ce intra pe la granita. Ce se produce pe teritoriul national, in afara S.I.I.S.N., nu se va vedea asa simplu. 

Si uite asa, se va mai produce si prin Romania si vom mai cumpara si noi produse autohtone, mai ieftine. Statul cu al lui S.I.I.S.N. o sa primeasca fix nimic, ca doar autohtonii ”inexistenti” nu vor trebui sa plateasca nimic. 

Daca mai intram si in Schengen, fara controale la granita, trai nenica. De nu vor devenii ”inexistentii” din fiecare stat cei mai mari producatori, iar noi cei mai mari cumparatori ai lor ...

Si or sa fie: statele cu S.I.I.S.N.-urile lor si restul ”inexistentilor”, producatori si cumparatori. 

Aplauda cetatenii acum stirile cu marile descinderi pe evaziune? (Alea care se fac cand mai trebuie sa scoata câte unul din schema sau cand mai trebuie sa arate ca au ”combatut” si ei ceva, ca nu au incasat de la buget miliarde anual degeaba). 

Ia sa vedeti in cativa ani: cand vor prinde un ”inexistent”, reactia populatiei va fi impotriva alora ”de il prind”. Pentru ca populatia va zice: ati vrut sa ne faceti? Bine ca v-a facut ala, mah, de la el cumparam si noi mai ieftin, fara sa trebuiasca sa contribuim sa intretinem sistemul vostru securist.

Abrogati legislatia cu mizeria de S.I.I.S.N. (si componentele lui) si HUB-ul financiar, ca n-au nici in clin nici in mânecă cu ceea ce ati invocat voi ca pretext sa o adoptați!
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (2)
  • Alex TG 09.01.2024 17:34
    Guvernul in mod abuziv vrea sa stie fiecare articol vandut intre agentii economici din Romania pe cand, de fapt, ar trebui sa il intereseze doar valoarea facturilor si TVA-ul.

    Oare mai exista undeva in UE o asemenea idee mizerabila? Agentii economici din Germania, Franta, Austria etc., fac facturi detaliate online cu fiscul din acea tara? Este total contraproductiv, daca nu poti chiar spune ca este o idee vicleana si malefica.

    Implicatiile comunicarii unor astfel de informatii detaliate catre guvern sunt foarte profunde si, inca o data, nu are nimic de-a face cu eliminarea evaziunii fiscale!
  • Tic 09.01.2024 18:32
    În Austria merge factura pe hârtie fara nici o problemă!Si banii gheață!
Ultima oră

17:43

Revoltător: Câțiva tineri cu icoane au fost ridicați și amendați de jandarmeria LGBT din Cluj pentru că protestau pașnic față de marșul “mândriei” homosexuale. George Simion: “Mai ai voie să fii creștin în România?”

15:36

Gestul teatral al lui Duda și Al III-lea Război Mondial

15:30

Armata Română nu vrea să trimită sistemul Patriot către Ucraina

13:50

Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

13:33

Bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:07

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (XV): "Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!" - Apariția chiloților în sat

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțam la visele noastre. Nu renunțăm la luptă! Merită să mori pentru libertate! - VIDEO

11:44

Ședință crucială în Coaliție. Reprezentanții PSD și PNL stabilesc data alegerilor prezidențiale

11:31

BBC: Locuitorii din Gaza sunt condamnați la ”o moarte lentă”: trăiesc între gunoaie, printre șerpi și câini vagabonzi

10:29

Moment amuzant între Vladimir Putin și Kim Jong Un: Nu s-au putut înțelege care să intre primul în limuzină

09:34

ȘOC ÎN RUGBY! Starul neozeelandez Connor Garden-Bachop a murit subit la 25 de ani

09:18

Moarte subită în comunitatea ortodoxă din Austria. Consilierul parohial Iacob Andreca a murit la numai 50 de ani

08:55

A apărut numărul 1 din acest an al revistei semestriale ”Brașovul și eroii neamului românesc”

08:41

Întrebarea zilei: Cînd și-a dat OK-ul SRI pentru angajarea lui Coldea în Albania?