Av. Elena Radu: Conflicte de interese si incompatibilități la avocați. Este sau nu incompatibilă calitatea de senator sau deputat cu cea de membru al organelor de conducere ale avocaturii?

De Av. Elena Radu  /  

ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se ridică tot mai multe întrebări de către colegi dacă existe conflicte de interese și compatibilități între diferite funcții. Întâi să facem distincție între conflictul de interese și incompatibilitate. 

O prezentare clară a acestei diferențe am găsit-o într-un ghid al ANI: ”Una dintre cele mai frecvente probleme care se manifestă atât în sistemul administrativ, cât și în massmedia, este confuzia care se creează între conflictul de interese și incompatibilități. Dacă, pentru existența unui conflict de interese persoanele publice trebuie să ia o decizie care să influențeze un interes personal, pentru a se afla într-o situație de incompatibilitate un oficial public nu trebuie să ia nicio decizie, fiind suficient faptul că exercită concomitent două sau mai multe funcții al căror cumul este interzis de lege.”

În privința incompatibilităților mi-am pus întrebarea dacă există incompatibilitate între exercitarea calității de deputat sau senator și cea de membru al organelor de conducere ale avocaturii. 

Am plecat de la faptul că UNBR (Uniunea Națională a Barourilor din România) este autoritate publică autonomă, centrală de specialitate, în sensul art. 117 alin 3 din Constituție, fiind înființată prin Legea organică nr. 51/1995 si are atributii de reglementare a profesiei de avocat. 

În acest sens, CCR a statuat în mai multe decizii care este înțelesul noțiunii de ”autoritate publică”. De exemplu, prin Decizia nr. 752/2017 pct. 22: 

” 22. Referitor la noțiunea de „autoritate publică", aceasta este definită de dispozițiile interpretative ale art. 240 din Legea nr. 187/2012 (pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal), care vizează condițiile răspunderii penale a persoanei juridice, răspundere reglementată în art. 135 din Codul penal. Astfel, prevederile art. 240 din Legea nr. 187/2012 stabilesc că, „În aplicarea dispozițiilor art. 135 din Codul penal, prin autorități publice se înțelege autoritățile prevăzute în mod expres în titlul III, precum și la art. 140 și 142 din Constituția României, republicată". În titlul III din Legea fundamentală, intitulat „Autoritățile publice", se regăsesc capitolul I - „Parlamentul", capitolul II - „Președintele României", capitolul III - „Guvernul", capitolul V - „Administrația publică" și capitolul VI - „Autoritatea judecătorească". Capitolul V, consacrat administrației publice, cuprinde, la rândul său, secțiunea 1 - „Administrația publică centrală de specialitate" și secțiunea 2 - „Administrația publică locală".
 
Potrivit prevederilor art. 116 din Constituție, administrația publică centrală de specialitate este formată din organe centrale de specialitate subordonate - în care se includ, pe lângă ministere, și alte organe centrale - și organe centrale de specialitate autonome, care nu se află în raporturi de subordonare față de alte autorități publice. Conform doctrinei dreptului administrativ, autoritățile administrației publice sunt acele structuri organizaționale cu personalitate de drept public, ce se înființează și funcționează potrivit Constituției și legii, pentru organizarea executării și executarea în concret a legii. Așadar, prin sintagma „autorități publice" se înțelege totalitatea formelor structurale chemate să exercite prerogative de putere publică atât la nivelul statului, cât și la nivelul comunităților locale.”

Legea nr. 161/2003 (privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției) conține norme exprese privind incompatibilitatea senatorilor și deputaților, respectiv articolele 81-83, cazurile de incompatibilitate fiind cele prevăzute la art. 81 la care se adaugă cele de la art. 82, excepțiile fiind prevăzute la art. 821 care se referă la faptul că senatorul și deputatul poate să exercite pe perioada mandatului și profesia de avocat, în anumite limite. 

Legea nr. 96/2006 (privind statutul deputaților și senatorilor) conține și ea norme exprese în privința incompatibilităților aplicabile senatorilor și deputaților, la art. 16-17, care practic prevăd aceleași cazuri de incompatibilitate prevăzute de art. 81-83 din Legea nr. 161/2003

Articolul 81 din Legea nr. 161/2003 prevede: 

”(1) Calitatea de deputat sau de senator este incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții publice de autoritate, potrivit Constituției, cu excepția celei de membru al Guvernului.

(2) Prin funcții publice de autoritate, incompatibile cu calitatea de deputat sau de senator, se înțelege ..., funcțiile de conducere specifice ministerelor, celorlalte AUTORITATI și instituții PUBLICE, ...”

Potrivit art. 59 din Legea nr. 51/1995: ” (2) U.N.B.R. este persoană juridică de interes public, are patrimoniu și buget proprii.”

Potrivit art. 60 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 organele de conducere ale U.N.B.R. sunt:

”a) Congresul avocaților;
 
b) Consiliul U.N.B.R.;
 
c) Comisia permanentă a U.N.B.R.;
 
d) președintele U.N.B.R.”
 
Având în vedere dispozițiile art. 81 alin. 1 și 2 din Legea nr. 161/2003 opinia mea este că senatorii și deputații nu pot face parte din organele de conducere ale UNBR, în caz contrar aflându-se în stare de incompatibilitate. 

Chiar dacă art. 821 din Legea nr. 161/2003 conține prevederi exprese referitoare la faptul că deputații și senatorii pot să exercite pe durata exercitării mandatului de parlamentar și PROFESIA de avocat ÎN ANUMITE LIMITE, prevederile art. 82 1 NU DEROGA de la prevederile art. 81 alin. (2) care se referă LA EXERCITAREA UNEI FUNCȚII DE CONDUCERE ÎNTR-O AUTORITATE PUBLICĂ și NU LA EXERCITAREA PROFESIEI DE AVOCAT. 

Trebuie să facem  distincție între exercitarea profesiei de avocat care este reglementată de art. 2 și 3 din Legea nr. 51/1995 și calitatea de membru al organelor de conducere ale avocaturii. A fi avocat nu este același lucru cu a fi membru al organelor de  conducere ale avocaturii. Calitatea de avocat este numai o condiție pentru a putea face parte din organele de conducere ale avocaturii.

Ce părere aveți dvs?

PS: am avut in vedere si Decizia ICCJ -SCAF 3479/09.06.2021 care a analizat CNSU.

Daca se interpretează ca UNBR nu este autoritate publica infiintata in sensul art. 117 alin 3 din Constitutie, atunci ar insemna ca este o entitate infiintata in afara cadrului constitutional. ( similar cu rationamentul folosit de ICCJ referitor la CNSU).
Donează pentru ActiveNews!

ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.

Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.

ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.

De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
Sau direct în conturile Media Root de la Banca Transilvania:
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei)
RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook
ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews


Pentru știri necenzurate
abonează-te acum!

Este gratis și poți anula oricând abonarea.

ActiveNews România. Caută pagina noastră și pe Telegram.
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
Top 5 autori
VideoNews

Monahul Filotheu – Cuviosul Arhim. Justin Pârvu și Sfinții Primului Sinod Ecumenic

România – Ukraina 3-0

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.

Comentarii (1)
  • IC XC NI KA 05.09.2023 22:20
    Este o foarte m a r e incompatibilitate .. ca și ne-simțirea, mare, mare de tot. Cu ce poți să-l ajuți pe omul căruia îi lipsește simțirea. E mâncat până nu-și vine în simțire, în FIRE!

    Doamne, miluiește.
Ultima oră

00:30

20 iunie: Sfântul Sfințit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor, Sfântul Ierarh Calist, Patriarhul Constantinopolului

23:49

AUR și-a decis calea în Parlamentul European: Europarlamentarii români vor activa în tabăra Giorgiei Meloni, care devine un jucător cheie în Europa

23:10

Studiu în Frontiers in Immunology: Persoanele “vaccinate” Covid testate pozitiv au un risc mult mai mare să moară decât cele nevaccinate

22:44

EXECUȚIA soților Rosenberg - 19 iunie 1953

21:33

Starea de Libertate: “Vreți RAZBOI? ÎL VEȚI AVEA CU NOI!” - Documentele de transmis urgent guvernanților pentru a-i împiedica să adopte un proiect de OUG care va arunca România într-un război devastator în care nu avem ce căuta - VIDEO

20:10

La Festivalul Mondial de Poezie „Mihai Eminescu“, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a conferit Medalia de Aur Dionysius Exiguus poetului Knut Ødegård, Președintele Academiei Norvegiene de Literatură - FOTO

19:02

Conferință organizată de ASCOR Timișoara - Biofizicianul Virgiliu Gheorghe: “Efectele stresului pentru sănătatea biologică, psihologică și duhovnicească a omului contemporan”

17:43

Revoltător: Câțiva tineri cu icoane au fost ridicați și amendați de jandarmeria LGBT din Cluj pentru că protestau pașnic față de marșul “mândriei” homosexuale. George Simion: “Mai ai voie să fii creștin în România?”

15:36

Gestul teatral al lui Duda și Al III-lea Război Mondial

15:30

Armata Română nu vrea să trimită sistemul Patriot către Ucraina

13:50

Interviul care a trecut neobservat în presă. Aleksandar Vucic: ”Europa va fi în război în cel mult trei sau patru luni. Ne verificăm stocurile de petrol, făină și zahăr”

13:33

Bombă pe scena politică din Franța! Macron ar putea activa articolul 16

12:21

România preia comanda NATO în Marea Mediterană

12:07

Istoria Neamului ale Țasta de la Vădastra (XV): "Copereți-o, fi a dlacu, copereți-o!" - Apariția chiloților în sat

12:06

Dan Bittman la ”Pe Drept Cuvânt”: Nu aveam de niciunele, dar nu renunțam la visele noastre. Nu renunțăm la luptă! Merită să mori pentru libertate! - VIDEO